Spaarcentjes consumindertips: tip 2

Schreef ik vorige week dat lezen weten is (tip 1, zie 6 januari), deze week is mijn tip:
Krijg inzicht door overzicht:
 • Zorg dat je weet wat er inkomt en uitgaat. Maak een overzicht gebaseerd op je afschriften en kijk waar ruimte is om te besparen
 • Hou vanaf nu van al je uitgaven een kasboek bij, doe dat gewoon in een schriftje of via de computer
 • Maak elk jaar een begroting en hou je daar aan. Kijk halverwege het jaar of deze nog klopt en pas zo nodig aan naar aanleiding van stijgende tarieven of consuminderplannen
 • Kies per periode of jaar telkens een bespaarobject en voer je reorganisatie door. Bijvoorbeeld goedkoper boodschappen doen, besparen op energie, opzeggen van abonnementen. Als iets afgehandeld is, ga je door naar het volgende plan. Beetje bij beetje aanpakken werkt beter dan alles tegelijk op zijn kop zetten
Hoe pak je dat aan? Heel simpel: ga aan de slag!
Pak je afschriften van het afgelopen jaar erbij, trek de stekker van de telefoon er uit, zet je mobiel uit en doe niet open als er wordt aangebeld. Dit is ff een klusje, maar levert wel veel op.
1)      Noteren
 Noteer alle uitgaven en inkomsten die je hebt, gebaseerd op je afschriften en verdeel dit onder in categorieën. Je kunt dit natuurlijk in een schriftje doen maar in excell werkt het een stuk sneller en krijg je sneller overzicht.
Bijvoorbeeld:
Uitgaven: Wonen (hypotheek, huur, gemeentebelastingen, water, energie); Verzekeren; Abbonnementen en Contributie; Vervoer (benzine, trein, anwb lidmaatschap); Huishouden; Persoonlijke verzorging (kleding, kapper); Recreatie; Medisch; Divers
Inkomsten: Salaris; Kinderbijslag; Huursubsidie of Renteaftrek; Anders
2)      Optellen en aftrekken
Tel alles bij elkaar op en trek het totaalbedrag van je uitgaven af van je inkomsten. Je ziet nu meteen of je problemen hebt of niet. Hou je elke maand geld over en kun je gaan sparen of moet je nu echt serieus aan de slag?
3)      Omrekenen van je periodieke uitgaven die niet maandelijks komen
Niet alle uitgaven komen maandelijks terug. Zo betaal je het anwb-lidmaatschap of de TV gids waarschijnlijk maar één keer per jaar. Reken dat om naar een maandbedrag en noteer het in het overzicht. Noteer ook wanneer de rekening komt. Zo weet je altijd wanneer je wat kunt verwachten.
4) Weet wat je vaste lasten zijn
Geef op je overzicht aan of een uitgave vast of variabel is. Je huur zal niet zomaar veranderen maar de post Recreatie, Medisch of Divers wisselt natuurlijk. Concentreer je op de vaste uitgaven die onvermijdelijk zijn. Hoeveel is dat?  Je krantenabonnement is dus geen vaste last die onvermijdelijk is maar luxe. Vast is: huur, energie, kosten zorgverzekering en vervoerskosten om naar werk of studie te komen. Het bedrag dat je overhoudt na het optellen van de vaste uitgaven is allereerst bedoeld voor aflossen, reserveringen en sparen.
5)      Aflossen, reserveren en sparen
Bepaal als je schulden hebt, allereerst een bedrag per maand dat je gebruikt om zo snel mogelijk af te lossen.
Heb je geen schulden dan begin je met sparen. Bepaal een percentage dat voor jou reëel is en zet dat meteen opzij op een spaarrekening zodra je salaris binnen is. Of liever: regel een automatische overschrijving.
Reserveren: vervolgens houden we ons bezig met de reserveringen voor variabele kosten die niet maandelijks zijn maar wel regelmatig terugkeren en waar je niet onderuit kunt komen: zoals onderhoud van je cv-ketel, anwb-lidmaatschap, cadeautjes voor familie, dierenartsbezoek, onderhoud CV ketel… tel al die bedragen op en zet het totaalbedrag op een aparte betaalrekening. Sinds ik dit doe, kom ik nooit meer tekort.
Hou bij de reserveringen ook rekening met een vast bedrag per maand voor vervanging van kapotte apparaten, zorgkosten. Kijk wat past binnen jullie budget. Wil je als je vaatwasser kapot gaat meteen een nieuwe of ben je blij met een 2ehands van de kringloopwinkel? In dat geval hoef je daar minder voor te reserveren.
Het geld van de kinderbijslag stort ik ook op een aparte rekening en hiervan worden alle uitgaven voor Zoon van betaald. Niet iedereen kan dit doen, dus voel je vooral niet schuldig als je van de kinderbijslag de energierekening betaalt.
6)      Boodschappenbudget
Nu kun je een boodschappenbudget gaan bepalen. Een vast bedrag per maand of per week waarmee je boodschappen doet. Zet niet te laag in. Het is makkelijker om uitgaven langzaam naar beneden te schroeven.
7) Kledingbudget
Nu kun je als je wilt een maandbedrag voor kleding vaststellen. Wij doen dat niet, ik koop kleding als we eens een  financiële meevaller hebben en Schatje koopt zijn kleding van een deel van zijn 13e maand.
8) Recreatie en andere niet echt noodzakelijke uitgaven
Wat nu nog overblijft (als er nog iets overblijft) is voor recreatie, film, divers, “verspilling”etc. In ieder geval voor de niet noodzakelijke uitgaven.
Het kan zijn dat je even bezig bent. Misschien heb je een bedrag ingevuld bij sparen en bedenk je dat je nu te weinig overhoudt voor de boodschappen. Het is dus even schuiven met de bedragen tot het klopt.
Nu heb je een begroting gemaakt die de basis vormt van je consuminderpogingen. Je houdt je uitgaven en inkomsten bij, liefst per maand en zo krijg je steeds meer inzicht. Ik gebruik voor mijn administratie deze sheet gevonden op het spaarblog van Ellen.
Het voordeel van dit overzicht is dat je precies weet waar je het geld aan uitgeeft. Je wordt ervan bewust of je dit wel wenselijk vindt. Als je voldoende overhoudt aan het eind van de maand, maakt het niet uit. Als je echter moet besparen om wát voor reden dan ook dan kun je nu gericht bepaalde posten naar beneden brengen.
Begin met de open deuren: het is heel verhelderend als je er achter komt dat je bijvoorbeeld omgerekend maandelijks € 50 aan contributie betaald voor allerlei tijdschriften die je eigenlijk toch niet leest.  Start je consuminderacties met de uitgaven die variabel zijn, dus de categorieën boodschappen, kleding, recreatie, impulsaankopen. Verleg dan langzaam je grenzen en aandachtgebieden naar de vaste lasten en kijk wat je kunt doen om die omlaag te brengen. Je huis verkopen is ook weer meteen zo drastisch maar misschien kun je wel je energiekosten flink omlaag brengen.
Vroeger stonden wij altijd rood doordat we voortdurend uitgaven hadden in de categorie “geef toe aan al je impulsen” . Geen idee of er wat op de rekening stond maar toch gingen we lekker uit eten, kochten we iets omdat we het leuk vonden en bedachten we ons geen 2 keer om die portemonnee te trekken. Er is niets mis met impulsaankopen als je daar van geniet maar je moet wel weten of het kan. Dat voortdurende rood staan knaagde wel aan me en dat sloeg om in een ronduit machteloos gevoel toen we door pech veel geld nodig hadden voor het huis en er minder inkomsten waren. Impulsaankopen leveren ook maar heel kort een goed gevoel op en van een gevulde spaarrekening heb je langer plezier.
Tot slot, ik kan het niet vaak genoeg zeggen: iedereen maakt zijn eigen keuzes op basis van wat hij zelf belangrijk vindt. Bespaar op dat wat je niet zo belangrijk vindt of wat je makkelijk kunt missen. Misschien komen zo zaken binnen handbereik die nu nog onbereikbaar lijken (een reis, aflossen van schulden, een huis, een nieuwe keuken, gemoedsrust).
Advertenties

4 gedachtes over “Spaarcentjes consumindertips: tip 2

 1. De meeste dingen doe ik al, maar bedankt voor je tip over een jaarlijkse begroting maken! Dat ga ik eens doen van het weekend. Ik zal eens berekenen wat er nu op jaarbasis inkomt, wat ik op een jaar uitgeef (zal wel schrikken worden) en hoeveel ik spaar. En dat dan in een cirkeldiagrammetje zetten. Ik weet het per maand wel, maar per jaar nog niet.

  Like

 2. Wauw, ik dacht dat ik al een mooi overzicht had in excel, maar dit is toch nog ietsje beter! Ik heb hem ook gedownload, ga hem zeker gebruiken dit jaar!

  Je hebt een mooi overzicht gemaakt van consumindertips! Nog één aanvulling wat betreft het aflossen van schulden (als je die hebt): maak een overzicht van je schuld per organisatie en hoeveel rente je hierover moet betalen. Het is het meest efficiënt als je de schuld met de hoogste rente het eerst aflost, daarna de schuld met daarna de hoogste rente etc..

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s