het betrekkelijke van energie besparen

Gisteren schreef ik over met de hand afwassen. Uit jullie reacties blijkt dat ik wel een beetje een zonderlinge eenling ben die het prima vindt om zonder vaatwasser door het leven te gaan. Grappig toch, zo blijkt maar weer dat het geen zin heeft om blind op alles te gaan bezuinigen want wat voor de één een noodzaak is, is voor de ander een overbodige luxe.
Boni schreef dat ik toch ook het water moet verwarmen en dat dit van de besparing afgaat. Ons water wordt verwarmd met een geiser dus inderdaad op gas, maar ook gas hebben we minder verbruikt. Ik heb me op de berekening van de besparing vooral gebaseerd op de rekensom van het Milieucentraal.
De website van Milieucentraal staat vol met leuke en interessante feiten die je kunnen helpen met het maken van keuzes. De gevolgen van je keuzes zijn wel heel betrekkelijk en afhankelijk van hoe je het bekijkt (en dat maakt het zo leuk volgens mij). Een droger is bijvoorbeeld duur qua energieverbruik dus als je groot genoeg woont om de was op te hangen zou je kunnen zeggen eruit met dat ding! Alleen denk ik dat de kosten van de extra ruimte om de was op te hangen natuurlijk niet opwegen tegen de kosten van het aan de lucht drogen. Stel je hebt een huis van € 230.000 (op dit moment de gemiddelde woningprijs volgens NVM) en zo’n 100 vierkante meter woonoppervlak. Je hypotheek bedraagt door de kosten koper en het opknappen van je huis zo’n € 260.000. Je ‘betaalt’ dus iets van € 2600 per vierkante meter voor je huis. Dat rommelkamertje waar je de was droogt van zeg 12 vierkante meter, is € 30.000 waard! Natuurlijk hoest je dat niet daadwerkelijk op dus gaan we het anders uitrekenen.
Stel, je betaalt gemiddeld 5% rente en je hebt hypotheekrenteaftrek (nog wel!). Je bruto maandlasten zijn rond de 1100 en met de hypotheekaftrek kom je op ca € 600 uit. Dat is wat je maandelijks daadwerkelijk kwijt bent. Dan kost die extra kamer van 12 vierkante meter per maand € 72.
Nu gaan we kijken naar de kosten van een droger. Het Nibud schrijft dat een droogbeurt met een luchtdroger € 1,15 kost en met een condensdroger € 1,30. Afhankelijk hoeveel je de droger gebruikt- neem een gemiddelde van 2 keer in de week (in de winter 4 keer per week en in de zomer 1 keer per week)- dan kom je al snel op € 135 per jaar uit (uitgaande van de meest verspillende droger).
Ik ben dol op dit soort rekensommen! Zo lees ik ook dat 1 minuut douchen op jaarbasis 27,50 kost. Gemiddeld douchen we in Nederland 8 minuten (lijkt mij lang, hier douchen we minder dan dat), dus wie elke dag 2 minuten minder onder de douche staat spaart € 55 uit! Het kan nog beter: ik douche om de dag omdat douchen een grote belasting voor mijn lijf is. Ik bespaar hiermee € 110 per jaar uit!
Tja, als je zo rekent dan kan ik maar één conclusie trekken: we gaan verhuizen naar een kleiner huis en kopen een droger! Dan nemen we natuurlijk wel een gasverwarmde luchtafvoerdroger (verbruik € 20 per jaar, aanschafkosten € 1000). We wassen ons niet meer onder de douche of doen alleen nog aan gezamenlijk douchen (maximaal 5 minuten). Hiermee sparen we de kosten en we hebben meteen een gezellig samenzijn. Daarna gaan we met zijn allen aan de handafwas en checken ’s avonds euforisch onze steeds stijgende spaartegoed, bij kaarslicht.
Advertenties

5 gedachtes over “het betrekkelijke van energie besparen

 1. Geweldig 🙂 Maar hoe snel slijten en krimpen je kleren met een droger?

  Best leuk hoor, met de hand afwassen. Het heeft wel wat. En je hebt uiteindelijk ook een pak meer serviesgoed omdat je een wasmachine hebt.

  Like

 2. Wat een goede rekensom. De prijs per m2. Je hebt wel gelijk.
  Toch droom ik van een grote tuin om mijn huis heen en het maakt me niet uit hoeveel dat moet kosten.

  Ik was ook met de hand af. Ik heb twee spoelbakken en het afwassen, ook voor een maaltijd voor twee personen duurt niet langer bij mij dan, omdat ik het gewend ben, dat de koffie doorloopt. Is de koffie doorgelopen, dan is de afwas nog niet afgedroogd, maar wel afgewassen.
  Vroeger had ik een afwasmachine, maar ik gebruikte hem zelden. Ik heb nu meer keukenruimte en daar geniet ik iedere dag van.

  Like

 3. Of je koopt je huis bij een executieverkoop en betaalt minder dan in je vorige huis dat gehuurd was en kleiner.
  Leuke berekening. Als ik oud ben wil ik een klein appartement. Maar nu nog niet. Al drukt deze berekening je met de neus op de feiten 😉
  Het is het me wel waard. Zo lang we het kunnen betalen. We zitten nog niet aan de 2 ton hypotheek. Minder dan meesten om me heen…. is ook een mogelijke vergelijking.

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s