De vriezer mag blijven!

Na 3 zenuwslopende weken voor onze ‘freezone-low-energy-diepvrieskast’ kwam woensdag het verlossende bericht van de klantenservice van Zanussi. Ons oude vriezertje blijkt een toppertje (en mag dus blijven)!
De Freezone zit qua energieverbruik in de A-klasse (de meest zuinige) en verbruikt 204 kWh per jaar bij een 24-uurs verbruik. Volgens Milieucentraal verbruiken oudere vriezers 250 tot 700 kWh per jaar, goed voor €50 tot € 150 aan energiekosten. Met 204 kWh zitten wij dus onder de € 50. Wat we besparen door slim in te kopen, verlaat niet het huis via het stopcontact!
Nu we weten dat deze vriezer mag blijven, stoppen we hem onmiddellijk weer vol! Spruiten en knolselderij zijn momenteel volop te krijgen en goedkoop. Deze week zijn de spruiten ook nog eens in de aanbieding bij de Deen (1 kilo voor € 0,89). Ik was nooit zo’n aanhanger van spruiten totdat ik doorkreeg dat je er echt van alles mee kunt doen. Koop als de spruiten zo goedkoop zijn eens flink wat in, blancheer de spruiten 4 minuutjes en vries ze dan in porties van verschillende grootte in. Zo heb je altijd voorraad voor wat voor gerecht dan ook.
Gisteren gebruikte ik de nog onbewerkte spuiten in een stoofpotje en wij (Schatje en ik dan, Zoon denkt dat spruiten gif bevatten) aten er kleine gehaktballetjes en rijst bij. Dit is een combinatiegerecht waarin je eenvoudig restjes kunt verwerken. Een knolselderij gebruik je bijna nooit in één keer helemaal. Dus op het moment dat je een halve of een kwart knolselderij in je groentelade aantreft, kun je hem in deze groentestoof verwerken. Eigenlijk kun je er alles doorgooien: koolraap of aardappelen passen hier ook prima bij.
Groentestoof van spruitjes, wortel en knolselderij
4 personen
Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid kruiden, het is ook heel smakelijk met minder kruiden, zie hieronder bij varianten.
Nodig:
1 el olijfolie
1 ui, fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
½ tl kaneel/ 1 tl gember/ 1tl basilicum/ ½ tl chilipoeder/ ½ tl kurkuma/ ½ tl gemalen koriander (of een paar flinke draaien met de koriandermolen)/ 1 laurierblaadje/ 1 el arengasuiker (of basterdsuiker of gewone suiker al ben ik daar niet zo fan van)
1 bouillontablet (vegetarisch)
500 gr spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
½  knolselderij (bij mij was dat ca 300 gr), schoongemaakt en in blokjes gesneden
100 gr wortel (of gewoon 1 grote winterwortel), schoongemaakt en in kleine stukjes gesneden
100 ml sojaroom of cremefraîche of kokosmelk
2 el geraspte kokos
Bereiding
Verhit de olijfolie in een pan met een dikke bodem. Fruit op niet te hoge temperatuur de ui en de knoflook met de kruiden en voeg dan de groenten toe. Laat even bakken. Voeg een kopje water toe (of zoveel dat de groenten net niet onder staan), breng aan de kook en voeg een bouillontablet toe. Laat pruttelen (5 tot 6 minuten, misschien iets langer afhankelijk van de grootte van de spruiten) totdat de groenten beetgaar zijn en voeg dan de (soja)room of kokosmelk toe en strooi de kokos erdoor.
Lekker met stukjes gebakken kipfilet of kleine gehaktballetjes.
Voor een vegetarische variant:
Bestrooi met gehakte ongebrande noten en eventueel wat bladgroen van de knolselderij. Als je dat niet in huis hebt: elk ander groen voldoet (koriander, jammie!) maar het is niet noodzakelijk.
Voor een minder kruidige variant:
Met alleen wat kerrie en gember is dit ook heerlijk.
Voor een goedkopere variant:
In plaats van room of kokosmelk kun je de stoof ook binden met wat bloem. Binders als allesbinder of maïzena zijn niet nodig als je bloem in huis hebt. Voeg aan 1 el bloem een beetje water toe en klop dit los tot een dik papje zonder klonten (dit noemen koks Dikke Willem). Giet dit bij de groentestoof en brengt het aan de kook, ondertussen goed roeren. Laat dan op laag vuur minstens 5 minuten pruttelen totdat de bloem gaar is.
Serveren met:
Rijst of aardappelpuree
Advertenties

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s