Spaarcentjes consumindertips: tip 4

Het schijnt dat we in Nederland jaarlijks 50 kilo voedsel wegsmijten, per persoon! Onvoorstelbaar. Ga dat maar eens omrekenen in geld, dat zal best een leuk bedragje zijn. Het is toch erg dat aan de ene kant van de wereld mensen dood gaan van de honger en aan de andere kant van de wereld zijn mensen zo gemakzuchtig dat ze vergeten wat er in de koelkast staat. Nu is het niet mijn bedoeling om jullie er toe aan te zetten dat jullie niet alleen zelf nooit meer iets weggooien maar ook in de vuilnisbakken van de buren gaan grazen, op zoek naar weggegooid eetbaars om daar zelf een lekkere maaltijd van te maken. Maar aansporen tot zuinigheid kan wel. Daarom gaat mijn vierde tip over eten:

Maak alles zelf en gooi niets weg

Bespaar op eten door slim in te kopen,  niets weg te gooien en zoveel mogelijk groenten van het seizoen te eten. Nu ben ik echt niet roomser dan de paus en ook ik ontdek wel eens een komkommer in de groentelade die zijn beste tijd heeft gehad. Toch is de meeste verspilling redelijk makkelijk te voorkomen, vooral door vooruit te denken.
 • Maak elke week een eetplan gebaseerd op de inhoud van je koelkast en vriezer, aanbiedingen en de groenten van het seizoen. Zo gooi je minder weg.
 • Snij zelf al je groenten. Een pak gesneden bamigroenten is bijna net zo duur als een prei, een kool, een ui en een pepertje maar je eet er minder vaak van! Kies je uit tijdgebrek voor het gemak van gesneden groenten en kruidenmixen overweeg dan wat ik étappekoken noem
 • Étappekoken is mijn manier van koken. Ik heb weliswaar wel veel tijd maar bijna geen energie. Ik verdeel het koken daarom in stukjes en dat werkt ook goed als je werkt en daardoor geen zin heb na thuiskomst nog een uur in de keuken te staan terwijl er een jengelende kleuter aandacht en eten wil.  Kook bijvoorbeeld in het weekend wat extra rijst en pasta af en vries de extra porties in. Snij ’s avonds na het eten alvast de groenten van de volgende dag of draai alvast de ballen gehakt of marineer de kipfilet. Haal in de ochtend de al afgekookte rijst uit de vriezer en als je thuiskomt bak je de groenten met het vlees, doet de rijst erbij en ben je binnen 15 minuten klaar.
 • Let op de data van producten die bijna over tijd zijn. Zet deze producten desnoods in het zicht op je aanrecht, zodat je niet vergeet dat dit het eerste op moet. Of als ze koel bewaard moeten worden: hou een lijstje bij met dat wat op moet.
 • Hou bij wat je open maakt aan verswaren. Plak het desnoods op een briefje op de koelkast. Zo van: zondag salami opengemaakt. Dan hoef je niet in vertwijfeling je neus ergens in te duwen om aan de hand van ruiken te analyseren of je kans loopt op een voedselvergiftiging.
 • Veel weggooien wordt voorkomen door minder in te kopen.
 • Eet dat wat op moet. Dat hoeft niet hetzelfde te zijn als dat waar je trek in hebt.
 • Als je een weekmenu maakt, plan dan voor 6 dagen in plaats van voor 7 dagen. De week loopt altijd anders dan je denkt en zo gooi je minder weg.
 • Bewaar alle eetrestjes en vries die in, ook al zijn het maar een paar hapjes.
 • Las regelmatig een restjesdag in of nog mooier, een restjesweek. Wij eten bijvoorbeeld deze hele week al restjes uit de vriezer. Weliswaar in de meest vreemde combinaties en per maaltijd soms 3 verschillende gerechten, maar dat heeft wel wat. Niets mee mis om te beginnen met wat zuurkool met runderstoofvlees en te eindigen met een roerbakgerecht van koolraap en gehakt en een hapje pizza.
 • Verwerk eetrestjes tot lekkere hapjes. Oude sneden brood worden heerlijke knoflookcroutons, die bewaard in een plastic bakje weken goed blijven.  Ieniemienie restjes groenten kunnen met wat geraspte kaas in een plakje bladerdeeg worden gestopt en afgebakken.
 • Verwerk groenten die aan het verleppen zijn als eerste in een gerecht. Heb je echt geen trek in die aardappelen omdat je dat deze week al 3 keer at maar lopen ze wel bijna je kast uit? Afkoken, pureren en in de vriezer stoppen.
 • Groenteresten die liggen te verpieteren in de groentelade smaken prima in de soep. Gewoon erbij mieteren!
 • Koop een likker, die lege pakken vla en yoghurt leeg schraapt. Het zal je verbazen hoeveel er nog uit komt!
Dit was mijn 4e tip. Eerdere tips waren:
En heb je na dit verhaal wel zin om in vuilnisbakken te struinen? Kijk hier voor inspiratie:
Advertenties

2 gedachtes over “Spaarcentjes consumindertips: tip 4

 1. Heb je echt gelijk in. Maar weet je wat het is? Drie gerechten ontdooien en opwarmen dat is nog meer werk dan een heel nieuwe maaltijd maken! Echt irritant vind ik dat. Heb ik geen zin in na dik 10 uur werken & reizen met twee moeie kindjes.

  Ik zoek echt nog naar een manier om hier beter mee om te gaan. Geef restjes vaak aan de katten of de tuinvogels maar ja, dat is niet de insteek he…

  Leuk filmpje overigens, die laatste.

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s