kant en klare kruidenmixen

Kruidenmixen hebben natuurlijk het voordeel dat je in geval van weinig tijd niet hoeft na te denken maar zo de kruiden bij je eten kunt mieteren en snel klaar bent met de bereiding. Nu ging ik laatst al flink tekeer tegen transvetten en die zitten juist vaak in de klant en klare kruidenmixen van meneer Honig en mevrouw Knorr. Het alternatief, biologische kruidenmixen, is weliswaar smakelijk maar je moet het maar net kunnen betalen.
Een slimme kok maakt zelf kruidenmixen. Jaren geleden dronk ik wat in een kroeg (de Kat in de Wijngaert in Amsterdam om precies te zijn) en wachtte op iemand. Om de tijd te doden bladerde ik in een tijdschrift dat daar lag en vond recept voor een Marokkaans kruidenmengsel. Ik schreef het over op een bierviltje dat nog steeds in mijn keukenlade ligt en het doet al jaren met veel succes dienst.
Je kunt hiermee eindeloos variëren. Kijk eens goed wat er in dat pakje mix zit schrijf het over en maak het na. Gewoon uitproberen. Als je meerdere porties tegelijk maakt heb je wel het gemak van de kant en klaar mix voor beduidend minder geld.
Voorwaarde is natuurlijk wel dat je kruiden in huis hebt. Zomers hebben wij veel verse kruiden in de tuin maar in de winter is dat minder.  Ik koop mijn kruiden en specerijen altijd bij de Turkse Winkel. Daar zijn ze goedkoper dan in de supermarkt (scheelt ongeveer 10 tot 20 cent) en het formaat bakje staat me ook aan (meestal 10 of 20 gram). Aangezien hier altijd gekookt wordt is dat een voordeel waarvoor we graag om rijden (op de fiets natuurlijk). Je kunt ook kruiden kopen op de markt maar kijk uit dat je het dan niet in te grote hoeveelheden koopt (het wordt vaak voorverpakt in zakjes). Voor je het weet is het kruid te oud en moet je het weggooien.
  
Nu hoeft niet iedereen zo gigantische voorraad aan te leggen want als koken niet je hobby is, is dat weggegooid geld. Maar zorg dat je wél je favoriete kruidencombinaties in huis hebt, zodat je niet misgrijpt. En probeer zo nu en dan eens iets nieuws uit, dat motiveert en inspireert.
Advertenties

3 gedachtes over “kant en klare kruidenmixen

 1. Ben met je eens dat gedroogde kruiden te oud kunnen worden, met specerijen heb je dat probleem niet. Gewoon gemalen peper kan bijv. jaren staan en ook goed blijven. Als je maar geen specerijen- of kruidenpotjes boven een dampende pan houdt om te strooien.
  Dan ben je wel genoodzaakt om het weg te gooien vanwege klonterige kerrie ofzo.
  Groet

  Like

 2. Toen ik in Griekenland was heb ik daar kant en klare kruidenmixen gekocht in de locale kruidenwinkeltjes. Mix voor giros, souvlaki en Griekse salade enz. Die mixen maak ik thuis na met verse ingrediënten en dan is het nog lekkerder. Verse tijm, basilicum en munt, dat is niet te evenaren met gedroogde vermalen blaadjes. Hetzelfde kun je doen met mixen uit andere landen. Zo heb ik ook mijn eigen bami/nasimix, Italiaanse mix enz. En heel vaak gooi ik ter plekke iets in de pan wat ook altijd smaakt. 's Zomers hoe dan ook zoveel mogelijk vers uit de tuin. Grappig dat je dat bierviltje nog altijd hebt trouwens.

  Like

 3. Laatst op een vakantie wilden we honingmosterdsaus bij de beenham. Die flesjes zijn in een campingwinkel niet te betalen en de hoeveelheid is vaak ook erg groot.

  Met een pot mosterd, een pot honing, (Voor het bakken en kruiden hadden we een afgeprijsd bakje pesto in olijfolie gekocht). En een bekertje crème fraîche gingen we aan de slag.

  Lepeltje mosterd, scheutje honing, lepeltje pesto-olie en wat crème fraîche. Dit lekker door elkaar en voila een honingmosterdsaus om je vingers bij af te likken.

  Voor nog geen twee euro en genoeg om er nog wel 30 keer een sausje mee te maken. De pesto kan natuurlijk door dille of welk ander kruid dan ook vervangen worden.

  Dat zijn dingen waar je nu blij van wordt.
  (en je hebt hebt meestal gewoon in huis).

  Ik word ook erg blij van je blog, trouwens.

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s