Weer een keurmerk ontdekt…

Op mijn andere blog (Spaarcentje kookt) heb ik een pagina opgenomen met informatie over keurmerken en begrippen die kunnen helpen bij het maken van keuzes op het gebied van duurzaam consumeren. Tijdens het boodschappen doen ontdekte Schatje dat zijn favoriete biertje is voorzien van een milieukeurmerk. Nou roept hij al jaren dat bier een hartstikke natuurlijk product is en klappen er altijd luikjes voor mijn oren om het niet aan te horen, maar naar dit keurmerk was ik wel benieuwd.

Om het lekker verwarrend te maken: je hebt verschillende milieukeurmerken maar ook een keurmerk dat Milieukeur heet. Dit milieukeurmerk Milieukeur is een Nederlands keurmerk voor producten of diensten die tijdens het hele productieproces of tijdens de hele levenscyclus (van een beest) duurzaamheid als uitgangspunt heeft. Zoals ik het begrijp is het een certificaat dat nauw verbonden is met overheidsdoelstellingen op het gebied van duurzaam ondernemen en zijn er ook fiscale regelingen in het leven geroepen om het voor bedrijven aantrekkelijk te maken. Het lijkt wat eisen betreft op het Europese Eco label,(bijvoorbeeld Klok wasmiddel heeft het Eco label) maar Milieukeur is bedoeld voor die producten of diensten die nog geen Ecolabel hebben, zoals voor voedsel (of agro/food zoals het genoemd wordt)

Wat is het verschil tussen Europees Ecolabel en Milieukeur?
“Europees Ecolabel is het officiële Europese milieukeurmerk. De criteria gelden voor gebruiksartikelen en diensten (bijv. afwasmiddel, toiletpapier en hotels). Milieukeur is het Nederlandse milieukeurmerk. De criteria gelden zowel voor agro/food producten (bijv. aardappelen, groenten, potplanten en bier) als voor gebruiksartikelen en diensten (bijv. autowasstraten, brandblussers en groene elektriciteit). “ (bron: http://www.smk.nl/)

Milieukeur is eigenlijk een diploma van verdienste, een teken dat het bedrijf of de producent producten, diensten en bedrijfsprocessen volgens vastgestelde criteria uitvoert. Dit wordt door onafhankelijke instellingen en volgens Europese normen gecontroleerd.

Beetje saai verhaal hè! Op zich is het wel heel interessant als je de gevolgen van Milieukeur bekijkt. Zo heeft SMK (de Stichting Milieukeur) uitgerekend op allerlei gebieden wat de milieuwinsten zijn van producten met het Milieukeur certificaat. Zo las ik dat voor de productie van IJsbergsla met dit keurmerk zoveel minder bestrijdingsmiddelen werden gebruikt, dat de belasting voor het milieu 85 % minder was ten opzichte van gewone (meer vervuilende) productie. Of dat energieleverancier Greenchoice het eerste energiebedrijf was dat dit certificaat kreeg uitgereikt. Of, om weer op dat bier terug te komen: alle graantelers die leveren aan de brouwerij van Gulpener hebben hun hele bedrijf en productieproces aangepast zodat het aansluit bij maatschappelijk verantwoord ondernemen waar deze bierbrouwer voor staat. Of dat een supermarkt besluit om in te kopen volgens de Milieukeurcriteria en dat hun leveranciers hun eigen productieproces en bedrijfsbeleid erop aanpassen.

Wat je dus ziet is dat het duurzame inkoopbeleid van het ene bedrijf, gevolgen heeft voor het bedrijfsbeleid en productieproces van het andere bedrijf, de toe-leveranciers. En dat is precies wat Milieukeur probeert te bereiken.

Milieukeur is niet het zelfde als Biologisch. Een keurmerk als EKO geeft aan dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden gebruikt, terwijl Milieukeur bijvoorbeeld hele strenge eisen stelt maar het niet volledig verbiedt.

En hoe herkennen we dit? Nou zo! :

Wat koop je als je een product koopt met dit label?Je koopt iets waarvan je weet dat het bijdraagt aan een duurzame omgeving en aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het is niet hetzelfde als biologisch maar het is wel gecontroleerd en beduidend minder belastend voor milieu dan gangbare productie. Het draagt door de stimulerende fiscale regelingen voor de ondernemers ook zeker bij aan een groenere samenleving.

Advertenties

3 gedachtes over “Weer een keurmerk ontdekt…

  1. Ik probeer Manlief al heel lang over te halen om Gulpener te drinken. Nu heb ik hem jouw verhaal samen gevat en hij zegt dat hij het toch wel (weer) gaat proberen.
    Jouw verhaal hielp! (of is hij gewoon mijn gezeur zat? zal toch niet…).

    Gr,
    NZ

    Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s