Vanilleyoghurt

Inmiddels ben ik zo obsessief bezig met gezond en echt eten én consuminderen dat ik me op een glijdende schaal bevind die me steeds meer vragen doet opwerpen. Waarom zou je iets kopen dat je heel makkelijk zelf kunt maken? Het scheelt geld en het is stukken gezonder. En geld is een belangrijke reden. We hebben minder inkomen dan voorheen en zijn wel helemaal overgestapt op biologisch en man wat is dat duur! Veel van ons broodbeleg maak ik inmiddels zelf om kosten te besparen (en vooruit: omdat ik het leuk vind om te doen). We hebben op dit moment eigen gemaakte chocoladepasta, humus, rabarberjam, kruiden-knoflookroomkaas en zeker een keer per 2 weken maak ik tonijnsalade. Ik eet al bijna 2 jaar zoveel mogelijk suikervrij en dat heeft gevolgen. Ik ben heus echt dol op een goede taart met echte suiker, maar dat is voor speciale momenten. Ik zoet veel lekkers met appelstroop, gedroogd fruit, banaan, diksap en de meeste smaakmakers die we kopen zoals mosterd en mayonaise, bevatten geen suikers. Hierdoor verandert mijn smaak. Ik vind nu al heel snel iets enorm zoet. Nu lukt het best om mosterd, tomatenketchup of mayo te vinden zonder suiker maar toetjes en yoghurt met smaakjes zijn altijd gezoet.

Nu ben ik dol op vanilleyoghurt en kocht dat regelmatig omdat mijn ultieme uitspatting tegenwoordig in de namiddag een schaaltje vanilleyoghurt is met een vers peertje in blokjes gesneden. Ik kocht altijd de biologische yoghurt van Arla en ineens vroeg ik me af waarom. Ik heb altijd yoghurt en vanillepoeder in huis en dan kan ik zelf bepalen óf en hoeveel suiker ik erbij doe (en wat voor suiker), zonder dat iemand uit de yoghurtfabriek dat voor mij bedenkt en er ook nog zetmeel doorgooit om het lekker lobbig te maken.

Dussss je neemt:
400 ml biologische yoghurt
1/2 thl kaneelpoeder
1/2 thl vanillepoeder
optioneel: 1 el suiker (ik gebruik gula java) (*)

Hartstikke lekker en simpel en vele malen goedkoper dan het biologische alternatief.

(*) zie voor uitleg over Gula Java het producten ABC van Spaarcentje kookt

Advertenties

7 gedachtes over “Vanilleyoghurt

  1. Wat goed! Ja yoghurt zelf maken is ook een piece of cake en de stap om daar vaille aan toe te voegen is weer een volgende.Al koop ik met de verbouwing weer veel kantenklaar, ik kan niet alles tegelijk zeg maar. Leuk dat je zoveel zelf maakt. Hier is het beleg ook drastisch verandert. In hoeveelheid, maar ook in soort. Wat ook lekker te maken is, is makreelsalade. Grote favoriet hier.

    Like

  2. Dit klinkt lekker en niet onbelangrijk, vooral ook makkelijk! Hier ook een vanilleyoghurt- en zelfmaakfan! Ik had ook al een tijdje in mijn hoofd dit te gaan proberen, maar het was er nog niet van gekomen. Eet jij het na het mengen gelijk op of is het nodig om de vanille een tijdje in te laten trekken?

    Like

  3. nee puur en groen, ik heb het nog niet geplaatst, omdat ik nog niet in de gelegenheid was. Ik had in 1e instantie een recept gevonden via tijm en suikerbiet (zie de link op mijn kooksite, de smaak was prima alleen het werd zo hard en slecht smeerbaar en nu heb ik het recept aangepast op advies van een banketbakker wiens advies ik vroeg, en nu nu ben ik tevreden. Het verschijnt binnenkort. En ook hopelijk binnenkort een aangepaste en gezonde (lees suiker-arme) versie van chocopasta. 1e versie was te slap, dus ik werk nog aan een verbetering….
    De vanilleyoghurt heb ik even (half uurtje)laten staan, toen was de smaak er lekker in getrokken.

    Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s