Bekentenissen op de zaterdagmorgen

Wat een leuke reacties krijg ik van jullie zeg. Het is zo leuk als je gewoon een stukje schrijft over wat je bezighoudt, dat je dan hele enthousiaste opmerkingen van lezers krijgt. Ik leef voor eten en eten maken. Soms kan ik niet in slaap komen omdat ik smaakcombinaties ligt te bedenken. Als ik ’s ochtends wakker word is mijn eerste gedachte de maaltijd die ik die dag wil gaan bereiden.

Toen ik na mijn opleiding een baan bij een uitgeverij kreeg, was ik dolgelukkig. Alleen de praktijk van alledag viel me erg tegen en het koken lonkte steeds meer. Ik had als bijbaan tijdens mijn studie gewerkt als privékokkin en dat was eigenlijk de leukste baan die ik me kon verzinnen. Dus ik ging sparen, nam mijn ontslag en liet me omscholen tot kok. Vrij snel na het behalen van het koksdiploma (dat niet veel voorstelde maar het papiertje was nu eenmaal noodzakelijk) vond ik een baan. Niet de droombaan, koken in een mensa maar het was een begin. Daar maakte ik liters vla, dus was het onuitstaanbaar dat de vla van eergisteren niet lukte….

Na de mensa volgde een visrestaurant en daarna een kleine eethuisje in de Jordaan in Amsterdam. Daar ging veel mis, niet met koken maar wel met wat ik maar netjes omschrijf als “de sfeer in de horeca”. Koken is één ding en werken in de horeca is een heel ander ding. Keihard werken voor een beetje geld en omdat ik deed wat mijn passie was, was ik nogal grenzeloos en ging het ten koste van mijn gezondheid. Dus ik viel en hard.

Ik was een tijd ziek en ging daarna weer werken, op een kantoor. Het heeft heel lang geduurd voordat koken weer van mij werd. Gewoon weer in mijn eigen keuken een beetje prummelen. In de jaren die volgden werd koken ook gewoon iets redelijks gezonds op tafel zetten en schoot het er wel eens bij in, door de drukte van een klein kind en het vele werken dat ik toen deed. Maar bij speciale gelegenheden kon ik wel lekker uitpakken.

En toen werd ik weer ziek, ditmaal langdurig en chronisch. Nu heb ik alle tijd om te koken maar minder energie. Dat is weer een nieuwe uitdaging. Ook is koken nu een zoektocht naar gezond eten geworden. Het met een kleiner budget koken met biologische ingrediënten. Het zoeken naar lekkere en gezonde alternatieven voor ‘slechte lekkernijen’. Wat ik heel grappig vind is dat ik nu zo vaak bak, terwijl dat op de koksopleiding mijn minst favoriete onderdeel was en ik in het restaurant waar ik werkte de toetjes en de taarten graag overliet aan anderen. Ik vond dat veel te veel gedoe, één gram teveel van iets in je beslag en het gedraagt zich alsof je iemand probeert te vermoorden met het resultaat. Ik ben altijd een kok geweest die zomaar wat in de pan smeet en ging proeven of het ermee doorkon. En die tactiek werkt niet met bakken. Maar de zoektocht naar gezonde tussendoortjes en betaalbare broden van biologisch meel heeft me zover gebracht dat ik me over mijn weerzin van wegen heb heengezet. En zie, ik geniet er met volle teugen van.

Het doet me veel verdriet dat ik niet ten volle kan leven en kan doen wat ik wil. Dat ik niet in staat ben om te werken en een normaal socaiaal leven te hebben. Zoon loopt nu de Unicefloop en ik kan hem niet aanmoedigen. Maar toch sleep ik eruit wat er uit te slepen valt. Ik kan wel een beejte rommelen in de keuken en hem straks de taart voorschotelen die ik gisteren voor dat doel maakte. Ik kan er bovendien over schrijven. Dus ik heb toch het gevoel dat ik iets maak en dat het ertoe doet.

Als kind wou ik altijd schrijfster worden. Beviel het einde van een boek mij niet, dan herschreef ik dat vanaf het moment dat de wendingen mij niet zinden. Later kwam daar de wens bij om kok te worden. Nu kan ik dat toch in het klein doen, op mijn manier, het schrijven en het koken. Henderina vroeg of ik geen tearoom kon beginnen. Lijkt me super! Is alleen niet haalbaar. Maar ik droom er wel van. In een groot oud pand, en dan lekker de hele dag doen wat ik het liefst doe en dan allemaal blije mensen aan tafeltjes die juichend mijn baksels naar binnen schuiven. Zucht.

Advertenties

7 gedachtes over “Bekentenissen op de zaterdagmorgen

 1. Ooooh, ik doe met je mee! Helemaal leuk, lekker bakken voor de gasten en gezellig gastvrouw spelen! Mooi dat je, zij het in 't klein je draai tóch gevonden hebt, enneh dromen, die moeten we houden, tóch?

  Like

 2. Ik doe niet vaak van dit soort suggesties en als je het niks vind kun je het ook gewoon negeren 🙂 maar heb je wel eens een boek van Byron Katie gelezen? Het gaat over je gedachten en wat ze met je doen. Zij noemt het 'The Work'Ik vind het erg leerzaam en een verrijking van mijn leven. 🙂

  Like

 3. Hoe herkenbaar! Leven met je beperkingen is soms een dagtaak en je voelt je soms buitengesloten of geïsoleerd. Maar er het beste van maken binnen je mogelijkheden is een uitdaging en niemand kan je verhinderen te genieten of te dromen. Door de mensen om je heen goed te verzorgen met lekker eten, heb je ook een rol, en een zeer belangrijke.

  Like

 4. Wat heerlijk,dat je op jouw manier toch je liefste bezigheid,koken,kunt uitoefenen. Maak je ook energie-besparende maaltijden?(je eigen energie)Bovendien werk je door gezond voedsel klaarmaken mee aan de gezondheid van je hele gezin.Ik kijk uit naar het lezen over al je lekkernijen. Groeten Izerina

  Like

 5. En er is een hele blogwereld blij dat je je creaties deelt. Ze zien er prachtig uit en zijn lekker!
  Jij bent creatief en je schrijft leuk het is helemaal geen gek idee voor jou om na te denken over een ('slechte lekkere' maar gezonde) kookboek, hoor!
  Gr,
  NZ

  Like

 6. Vergeet nooit dat ieder mens er toe doet,kleine dingen zijn belangrijker want een heleboel kleine dingen maakt iets groots
  Denk aan deze versregel:
  Jij in jouw klein hoekje en ik in 't mijn.!

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s