Vleeswijzer

Natuurlijk zit iedereen lekker in de tuin in de zon. Of op kantoor te balen en naar buiten te kijken waar anderen in de zon zitten. Niet iedereen is natuurlijk vrij op Goede Vrijdag. Ik zag het al ergens voorbij komen, volgens mij was het Kniepertie die het had over de transformatie van Paasdagen in echte feestdagen, ten minste als we de commercie mogen geloven. En we weten allemaal dat bij feestdagen eten hoort. Niet dat wij daar aan meedoen overigens, we haalden niets extra’s voor de weekboodschappen.

Ben je wel van plan een waar (vr)eetfestijn aan te richten, denk dan groen, gewoon doen. Om je te helpen een mooie keuze te maken geef ik hier een link met  de vleeswijzer.

De vleeswijzer is een website met informatie over de diervriendelijkheid van het vlees dat wordt aangeboden in de supermarkt. Bij toeval stuitte ik op deze site en ik ben er zeer content mee. Heel informatief en een mooie aanvulling op de viswijzer, die ik vaak raadpleeg. Je ziet in één oogopslag wat de diervriendelijkheid is van het stuk vlees dat je overweegt te kopen en zo ook wat de milieubelasting is. Zo weet ik nu dat biologisch rundergehakt een goede keuze is omdat de koeien het merendeel van het jaar lekker in de wei staan en een gevarieerd en duurzaam dieet volgen. Maar ook dat gehakt duurzamer is dan gewoon rundvlees omdat het vlees afkomstig is van koeien die het eerst deel van hun leven melk hebben geproduceerd. De koe levert dus meerdere producten op.

Eigenlijk kan ik daar maar met moeite over schrijven, als voormalig vegetariër heb ik nog steeds wel moeite met vlees eten als ik daar over doordenk. Wij eten het ook niet vaak, en ook dat wordt behandeld op de vleeswijzer. De suggestie is dat je maar een paar keer per week vlees eet en de rest van de week vleesvervangers. Ook daarvan lees je de belasting. Zo worden voor vegaburgers aanzienlijk minder grondstoffen gebruikt. Dat is waar, maar beter nog kun je deze zelf maken, dat is veel goedkoper én nog gezonder.

Tot zover dit stukje dat eigenlijk helemaal nergens over gaat of toch ook weer wel: groen, gewoon doen. Lekker eten met Pasen is prima, maar stop jezelf niet te vol en denk ook aan je portemonnee (niets extra kopen scheelt veel), de groene paashaas, de vleeswijzer, de MSC-visjes enzo voort enzo verder…..

Advertenties

4 gedachtes over “Vleeswijzer

 1. Ja, eigenlijk gewoon raar dat alles een vreetfestijn moet worden. Wij hebben wel extra ingekocht omdat vrienden langskomen. Maar ach die komen anders ook eens in de zoveel tijd langs, dus niet echt heel veel Pasen. En bij feestdagen denk ik eigenlijk niet direct aan veel vlees. Meer aan gezelligheid en oude verhalen ophalen. Gewoon genieten dus. Op een ons bioham, pathé en bioboerencervelaat na, die ik leuk opmaak op een bord, zal er verder weinig vlezigs geserveerd worden. En inderdaad vega zelfmaken scheelt aan alle kanten: milieu, portemonnee en gezondheid!
  Goed om een site te hebben waar de belasting van het milieu na te gaan is van hetgeen je serveert. Bedankt voor de tip en hele mooie Pasdagen! Lieve groet

  Like

 2. Het ergste vind ik de kerstperiode, die grote antallen gourmetschotels en dikke rollade's en andere veel te overdadige vleesgerechten. Heb je anders geen leuke kerst of zo, denk ik dan? Men zegt dat het om de gezelligheid te doen is, nou met een vegetarische hap heb ik het ook reuze gezellig. Ik denk dat het aan jezelf ligt of het gezellig is of niet. Niet aan het vlees en zoete toetjes en de bergen gebak en chocola. Hier eten we af en toe biologisch vlees, rechtstreeks van de boer. Meer voor mijn man dan voor mezelf. Ook af en toe vis maar verder alles vega.

  Like

 3. Dank je voor het plaatsen van de vleeswijzer! Ik ben zelf gek op vlees, maar wel met mate. Wij eten weinig per dag, dus dat scheelt ook. Toch ben ik n.a.v. dit stukje eens gaan nadenken of het nou echt zoveel uit zou maken of er b.v. quorn of tofu door de macaroni of nasi gaat of kip. Ik ga eens op zoek naar wat alternatieven.

  Overigens; wij genieten wel van wat paaseitjes en extra krentebrood. Helemaal doorschieten in niks vind ik niks aan:) maar overdreven veel eten met deze dagen schiet ook weer zo door naar de andere kant. De gouden middenweg werkt voor mij het beste.

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s