Stijgende prijzen

Elke week koop ik 2 pakken speltmeel en 2 pakken tarwemeel.  Hiermee bak ik het brood voor ons drietjes. Afgelopen week viel mijn oog op het prijskaartje van het speltmeel (pak van 1 kilo) en in plaats van €2,69 stond daar € 3,30! Dacht ik toch even dat er iets in mijn ogen zat, dus nog even knipperen en jawel, het stond er nog steeds! Bij navraag in de winkel (het was de biologische winkel) bleek dat het meisje achter de kassa niet wist dat de prijs zo gestegen was en – belangrijker – waarom deze zo was verhoogd. Ze vroeg zelfs of ik het zeker wist. Aha, dan had ze niet op obsessieve Spaarcentje gerekend, die meteen uit haar portemonnee een prijslijst toverde met een alfabetisch overzicht van alle producten die regelmatig gekocht worden en de bijbehorende prijzen. Zodat we zeker weten dat bijvoorbeeld een aanbieding ook echt een aanbieding is en geen verkapte prijsverhoging.

Gestegen meelprijzen dus, helaas ook in de andere biologische winkel waar ik een paar dagen later naar toe ging. Gelukkig was er daar wel ook een ander merk beschikbaar dus heb ik ‘mijn’ merk meel links laten liggen en kies ik voortaan voor iets anders, dat altijd nog 30 cent duurder is dan wat ik gewend was. Ook de espressokoffie in de ‘gewone’ supermarkt was ineens 70 cent duurder geworden. Daar stond ik me zo over op te winden dat ik zelfs de aandacht van een ouder echtpaar trok wiens levensverhaal verteld moest gaan worden. Gelukkig kan Schatje dat soort dingen heel goed afkappen, dus zochten we naar een alternatief voor de espresso onderwijl bedenkend dat we maar eens een ouderwetse bonenmaalmachine op de kop moeten tikken, jammer genoeg is Koninginnedag net geweest.

Natuurlijk las ik al in de krant dat voedsel duurder gaat worden door mislukkende oogsten maar zóveel duurder had ik niet verwacht. En dan staat ons nog veel te wachten denk ik, er is veel te weinig regen gevallen, dat heeft toch gevolgen voor de groei van de gewassen. Jammer genoeg heb je als consument niet altijd een alternatief. Je kunt een goedkoper merk zoeken maar zeker als je ook kwaliteit en productiewijze belangrijk vindt, sta je op een gegeven moment met je rug tegen de muur. Ik kan er voor kiezen om minder vlees te eten omdat het zo duur is (biologisch dan he, ik heb het niet over de kiloknaller) maar minder fruit, groente of brood eten is geen optie. Ik was al overgestapt op zelf brood bakken omdat het biologische brood zo duur is. Nu de meelprijs is gestegen heb ik geen andere optie dan die te slikken. Echt ruimte voor een speltgranenakker (als je dat zo noemt tenminste) heb ik niet in de achtertuin. Niet nu we daar ook al sla, tomaten, pastinaak, knolselderij en nog een heleboel anders gezonds laten groeien.

Misschien moet ik weer eens kritisch naar mijn huishoudbudget kijken. Want bezuinigen linksom en prijsverhogingen rechtsom leiden toch tot een kramp in de portemonnee.

Wat doe jij? Zijn prijsstijgingen voor jou een reden om je boodschappenbudget te verhogen?

Advertenties

11 gedachtes over “Stijgende prijzen

 1. Kritisch je budget blijven bekijken is altijd goed, maar inderdaad het gaat wringen. Ook zijn de granen bizar gestegen in prijs. En niet een beetje ook. Het was een paar maanden geleden al voorspeld, door de slechte oogsten elders.
  Wij hebben de koffiebonen bio van de v&D en het bevalt goed. Eens in de zoveel tijd zijn ze in de aanbieding en het is de moeite waard dan aan te schaffen.
  Kijk uit met de aanschaf van een koffiemolen. Wij gingen ooit, 8 jr. geleden ook kijken en we kwamen met een volautomatisch espresso-apparaat weer terug.

  Like

 2. Zo dat is wel even een prijsverhoging!
  Balen dat alles zoveel duurder wordt.
  En het salaris….. dat blijft gewoon hetzelfde. Tja nog meer reden om op de kleintjes te blijven letten!!

  Like

 3. Gelukkig heb ik speelruimte.Maar ik kijk zeker naar alternatieven.Maar vaak is een ontbijt van granen of muesli nog duurder dan een boterham.En gaan die prijzen ook omhoog. groeten Izerina

  Like

 4. Ik heb het gemerkt aan zoiets luxe als kokosbrood in de natuurwinkel. Maar liefst 40 cent duurder in 1 week. Ik eet dat dus niet zo vaak. Ik bak zelf brood van volkorenmeel en tarwebloem van de molen, soms ook speltmeel en roggemeel.Het wordt inderdaad steeds duurder en na die droogte zal het nog duurder worden.
  Met deze prijzen gaat men straks nog flink afvallen want het eten wordt duur en misschien gaan we met z'n allen nu eens eindelijk minder eten.
  Bepaalde zaken laat ik tegenwordig staan om al het beschikbare geld te besteden aan zoveel mogelijk echt voedsel en dan met name groenten en fruit.

  Like

 5. Da's schrikken, zo'n prijsverhoging! Ik denk dat het brood bij de bakker ook wel duurder zal worden. Helaas stijgen alle ongezonde etenswaren meestal niet in prijs mee. Dus ik vraag me af of het gros van de mensen werkelijk minder zal gaan kopen. De benzine-prijzen zijn ook al fors gestegen en nog stappen we massaal in de auto. Op het schoolplein merk ik er namelijk niets van, nog steeds evenveel auto's. Maar goed, wij zullen het inderdaad wel gaan merken aan de voedsel-prijzen. Kun je misschien via internet aan een bulk-verpakking komen, bij een molenaar of zo?? Maar dan moet het met verzendkosten erbij natuurlijk nog wel goedkoper zijn, anders helpt het je ook niet.

  Like

 6. Ik heb mijn huishoudbudget juist verlaagd. Gewoon om mijzelf te dwingen creatief met de prijsstijgingen om te gaan. Bij aanbiedingen sla ik groot in en bijvoorbeeld aardappelen, die ook flink duurder zijn geworden, verbouw ik nu zelf of ik eet meer couscous e.d. Er zit hier nog steeds wat rek in “mijn elastiek”, maar ik volg wel alle CAO onderhandelingen voor eindelijk eens wat prijscompensatie!

  Groetjes Jacq.

  Like

 7. Gelukkig heb ik een tijdje geleden mijn meel voorraad aangevuld en kan nu weer tijden vooruit. Ik kocht gisteren 3 flessen zonnebloemolie waar ik 1,35 voor moste betalen. Twee jaar geleden waren ze nog 0,69. Gr. LZV

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s