Tweedehands woensdag

Vandaag in de rubriek ‘tweedehands’ aandacht voor tweedehands huisdieren. Nog even en het asiel zit weer vol. Elk jaar rond de zomer worden beesten gedumpt met smoesjes over allergie in de dierenopvang of -erger- achtergelaten op een parkeerplaats, aan een boom vastgebonden of uit de auto gesmeten. Overweeg je om een huisdier te nemen, wend je dan niet zomaar tot een dierenwinkel, marktplaats of dat schattige nestje katten van de buren verderop. Kijk eens om je heen naar de zwerfkat in je buurt, of bel eens met het asiel.

Onze katten zijn altijd tweedehands, ze zijn ons overkomen. Ook al hebben we wel eens de neiging gehad om een bordje met ‘vol’ op te hangen, een kat kiest zijn baasje en daar hebben wij ons maar naar aan te passen. Nu doe ik dat graag, ik ben een echte kattenvrouw.  Wij zijn inmiddels toe aan de tweede generatie ‘aangelopen dan wel asielkatten met een verhaal’, waarbij je de details nooit zeker zal weten en veel moet ‘lezen’ uit het gedrag van het beest.

Uit het gedrag van onze kater Moos blijkt dat hij waarschijnlijk uit een auto is getrapt. Vertoont hij altijd waardig en koninklijk gedrag, zo niet als je met hem in de auto zit. Hij verandert in een hoopje ellende en het geluid dat uit hem komt, doet eerder denken aan een kleine kitten dan aan een stoere volwassen kater. Moos kwam op een heel bijzonder moment in ons leven 5 jaar geleden, één dag na het overlijden van mijn vader. Hij zat in een boom (de kat, niet mijn vader) en kon er niet meer uit, een klein katje van hooguit 4 maanden. Wij waren net onderweg naar het mortuarium en hadden geen tijd. Dus vroegen we een aantal buurkinderen om met een ladder aan de slag te gaan om het beestje te bevrijden.

Eenmaal terug in de straat werd er druk gezocht naar het katje, hij was naar beneden gehaald en er vandoor gegaan. Maar hij ‘had iets’ en was ook veel te klein om zo maar rond te dwalen. Kleine balletjes doen wonderen bij kleine katjes en voor je één keer met je ogen kon knipperen, huppelde hij achter het balletje naar binnen en viel in slaap op de bank. Het ‘iets’ dat hij had was een enorme navelbreuk, zijn darmen puilden eruit. Maar al wie er kwam, geen bezorgde eigenaar dus wij lapten de kat op en bij bleef.

Hij liet zich van zijn beste kant zien, speelde en was bijzonder grappig, die eerste dag. Daarna liet hij een andere kant zien: hooghartig, afstandelijk, snel beledigd als hij niet op de juiste manier werd benaderd. Meneer deed zelfs alsof hij volledig doof was, op geen enkel geluid reageerde hij. Deze kat is volledig doof  bevestigde ook de dierenarts na wat testen. Beter was het om het binnen te houden want een dove kat hoort geen auto’s aankomen en is dus een gevaar voor zichzelf. Maar hou maar eens een jonge kat binnen. Na een half jaar ontsnapte hij en ging aan de wandel. En vreemd genoeg hoorde hij het wel als je met een blik brokjes rammelde. Tot zover de doofheid…..

Moos ligt graag in lego-dozen

Omdat Moos jong was en duidelijk aanspraak wou en de andere viervoeter in huis al hoogbejaard was, wilden we een speelkameraad voor hem. Liefst ook wat jonger, omdat een oudere nieuwe kat in huis de hiërarchie zou verstoren. Beter 2 jonkies die het gezag van 1 hoogbejaarde dame erkennen, dan 3 katten allemaal verschillend in leeftijd, en die allemaal nummer 1 willen zijn. Via via kwam ik bij een dame van de dierenbescherming terecht die zielige gevallen opving. Zo kregen wij Smoes, gevonden in een sloot in een doos, bedoeld om te verzuipen. Extreem angstig en getraumatiseerd en het heeft maanden geduurd voordat hij normaal kon eten en het ook kon verteren. Eén beweging en hij zat onder de bank.

Smoes verstopt zich graag

Nu na 5 jaar wordt Moos steeds knuffeliger en ligt zelfs regelmatig met 4 poten in de lucht zodat je zijn buik kunt kriebelen, wel met gepaste eerbied. Smoes is veranderd van een kotsende trillende zenuwpees in een kater die heel goed vogels kan vangen en andere katten zelfbewust tegemoet treedt. Hij ligt soms op schoot en als hij het heel dol wil maken tussen ons in op bed. Hij blijft snel bang, onverwachte geluiden moet je niet maken maar is al met al meer blij dan bang. Bovendien is hij onvoorstelbaar mooi, een Cyper met een prachtige tekening. Zou het door de aandacht komen, de biobrokken die de heren krijgen of de heerlijke leefomgeving met park, sloot, tuinen en andere katten waarmee gespeeld kan worden?

Deze katten, afgedankt door anderen, zijn niet weg te denken uit ons leven. Natuurlijk kost het tijd en aandacht maar de bevrediging van het zien opbloeien van een tweedehands huisdier is enorm. Zus is net zo, die kwam op straat een zielig keffertje tegen, te lelijk voor woorden met een doffe vacht en happend naar iedereen. Het beest is onherkenbaar veranderd. Mooi zal ze nooit worden maar ze heeft een stralende vacht en het beest is zo blij en zo vrolijk dat zelfs ik (geen hondenmens) haar zo zou meenemen.

Denk daar eens aan, als je overweegt een kat of hond te nemen. En denk je na bovenstaand stukje: wat een gedoe. Neem dan geen huisdier, niet tweedehands en niet uit een nest. Een huisdier kost tijd, aandacht, geld, geduld en liefde. Heb je dat niet, of heb je dat er niet voor over, prima maar doe het dan niet.

Advertenties

11 gedachtes over “Tweedehands woensdag

 1. Ik ben het helemaal met je eens. Hoe vaak zie je niet dat mensen een konijntje nemen en het beest dan zit te vereenzamen en versmeren in z'n hok? Ik kwam laatst een vrouw tegen die onverstoorbaar vertelde dat haar konijn een flinke oogontsteking had, maar dat de dierenartskosten niet opwogen tegen wat ze voor zo'n beestje betaald had. Huh?? De haren rijzen me ter berge als ik dit aanhoor… Niet te geloven!!

  Like

 2. Onze laatste drie honden waren “krijgertjes”. Pups uit een niet gepland nest en een mix van rassen.De laatste twee van een marktje in Frankrijk.Het was en is nog steeds een verassing,wat daar voor hond uit groeit. Groeten Izerina

  Like

 3. Hier ook 4 tweedehandsjes. Leuk, hoe je hun vertrouwen wint (na jaren) en ze opbloeien onder goede zorgen 😉
  Eentje zat al driekwart jaar in het asiel… ik kon het niet meer aanzien… En tis een schat (zolang hij geen pilletje oid hoeft 😉

  Goed hoor van jou, om het zo te doen!

  Er zijn veel kattenmensen onder de consuminderaars valt me op!

  Like

 4. Nou Zena je haalt de woorden uit mijn mond. Ben je blijkbaar bewust met bezuinigen en/of eten, afval beperken bezig dan kijk je blijkbaar ook bewust naar dat soort dingen. Ik werk zelf vrijwillig op een asiel en kan alleen maar applaudiseren voor het mooie pleidooi van Spaarcentje. Mooie foto's ook. Chapeau. 🙂

  Like

 5. Mijn 2 “2ehandsjes” zijn zeer recent overleden. Ik heb in 10 jaar tijd 2 angstige zwervers zien opbloeien tot hele lieve sociale katten. Nu in de zomer is het lastig (open tuindeur; lange afwezigheid), maar in de herfst ga ik naar het asiel voor een volgende generatie. Rita

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s