Alles gebruiken

Een beetje zuinigerd gebruikt alles en gooit niets weg wat nog bruikbaar is. We gebruiken alle (zelfgemaakte) shampoo uit het flesje en lengen het restant aan met water. We knippen de tubes tandpasta en gezichtscrème open om het laatste beetje eruit te vissen en we raspen het laatste stuk van de kaas die te hard is geworden om plakken te snijden met een schaaf.

Schatje gaat nog een stapje verder en schraapt alles zaadjes uit vrijwel alle groenten die wij in onze mond stoppen, en stopt deze in de grond. Zo kunnen we dit weekend de pompoenen gaan oogsten en kijk ik om die reden al de hele zomer uit op een oerwoud aan peper- en paprikaplanten, die in de vensterbank en op de grond vreselijk hun best doen om voldoende zonlicht te vangen. Dit alles om de droom van Schatje – sambal maken van ‘eigen’ pepertjes – waar te maken.

Gisteren was daar dan het 1e glorieuze moment: Schatje maakte een stoofpotje en gebruikte daarvoor één zelf gekweekt pepertje. Als test. En die goed smaakte en zijn werk dus prima deed! Dus vandaag gaan we pepertjes tellen….

Maak jij ook wel eens zelf sambal?

Advertenties

12 gedachtes over “Alles gebruiken

 1. Tip voor schatje: boen een avocadopit goed schoon, poot die (gogelen op het net) en je hebt gratis een kamerplant voor haar en inspecteer verse gemberknollen op lichtgroene bobbeltjes, ruim stuk knol afsnijden, iets in laten drogen, verder zie boven. Bewaar een paar stokboontjes en poot die volgend jaar, met een beetje geluk een klimplant met rode bloemen, probeer dit met alle droge peulvruchten. Er waren heel vroeger schoolkinderen die een boontje lieten uitlopen in het sponsje van de lei, ja, idd, in hun schoolbankje.

  Like

 2. Wel eens piri piri gemaakt zelf. Goddelijk 🙂 Heb ook bergen pompoentjes gehad van zaadjes uit een paar maanden eerder opgegeten pompoen en tomaten maken van tomatenzaadjes. Dat is overigens ook nog een grotere kans op succes; commerciele zaden worden gekweekt op een gemiddelde omgeving, terwijl als je bijv. pompoen uit je omgeving zaait de plant al gewend is aan de omstandigheden…

  Like

 3. nee sambal niet, heb wel de ingrediënten in huis om zoete chilisaus te maken (met verse gember en 150 gram pepertjes). Doen we morgen als de appeltaart in de oven gaat 🙂
  Groet,
  Joke

  Like

 4. Ik had een peperplant met prachtige rode pepers. Maar toen ik het recept opzocht van sambal bleek dat ik een kilo (!!) pepers nodig had. Ik kwam niet verder dan krap een half pond. Maar daar heb ik dus heerlijke chilisaus mee gemaakt! Dus als je nog niet genoeg hebt is dat dus een lekker alternatief.

  Like

 5. Wij hebben een moestuin en gebruiken voor vele groenten de zaden van het jaar voordien : courgette, pompoen, tomaat, paprika, pepertjes, staak- en struikbonen, selder…. zijn allemaal perfect te kweken uit zelf gewonnen zaad : leuk en vooral goedkoop….

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s