Als een kop zonder kip, euh kip zonder kop

Het is zo’n dag dat de voorkant van mij niet weet waar de achterkant is gebleven. Dat komt: ik voel me al 2 weken goed. Nu is goed misschien een groot woord, dus ‘goed’ in de zin van ‘beter dan beroerd’. Ik heb iets meer energie en de te verwachten terugslag na de vakantie in Frankrijk bleef uit. Tot mijn verbazing. En dan wordt het gevaarlijk. Want dan ga ik uitproberen: ‘wat als ik….’en ‘wat als ik nu eens…..’

Dus had ik deze week 2 keer bezoek, mestte ik de kamer van Zoon uit en daarna mijn schrijfkamertje. Meldde ik me aan voor een thuiscursus Voedingstherapie (na 2 jaar dubben) en werkte ik de vakantiewas weg (deels hoor, er werd ook een groot deel door Oma gewassen). De te verwachten terugslag bleef nog steeds uit. Normaal doe ik één groot ding per dag. Dat is Zoon van school halen of een brood bakken of iets in huis schoonmaken maar nu deed ik meerdere dingen zonder ineens in elkaar te zakken.

En dan word ik hyper. Hyper van alle mogelijkheden. Van de dingen die ik wil gaan doen. Van het genieten zonder die vervelende man met de hamer. Ik ga lijstjes maken. Wat wil ik allemaal gaan doen? Ik draaf door en weet mezelf niet meer af te remmen. Vergelijk het met enorme aandrang en je moet het toch ophouden. Of stoppen met sexen net als het enorm fijn wordt. Dat is bijna niet te doen. Zo is het ook als je dagelijks  bijna niets kan doen en ineens veel meer. Hou dan de rem er maar eens op.

Ergens deze week ben ik het contact met mezelf verloren. Ik merkte het gisteren al toen ik tegen vriendin I. zat te ratelen, veel te druk en veel te snel. Ik merkte het ook aan kleine dingen vandaag. Ik ging als een kip zonder kop te keer. Gooi alle woorden door elkaar en er komen de meest vreemde woorden uit mijn mond rollen. Tot overmaat van ramp was alles wat ik deed tegelijk klaar: het brood en de was en de tafel moest worden gedekt want Zoon kwam er aan. De was die ik ging ophangen bleek vol te zitten met restanten papieren zakdoekjes dus de grond lag vol (ik noem hier geen namen maar ik was het niet en Zoon is ook niet verkouden dus blijft er maar één over). Dus moest er worden stofgezogen en ging tegelijkertijd de deurbel dus moest ik weer naar beneden om een pak in ontvangst te nemen en zag ik dat ik eigenlijk bezig was met de tafel te dekken. Eenmaal aan tafel gezeten om te lunchen konden we 5 keer richting keuken lopen om wat verweesde spulletjes op te halen die ook in onze mond moesten worden gestopt.  En het sodabread wat ik ging bakken naar het recept van vriendin I.M. (niet te verwarren met de schrijver I.M. want dat is een man en bovendien dood, dus die mailt me geen recept) werd niet een mooie zachte bol, zoals zij het omschreef maar een kledderig massa.

Veel signalen zie ik over het hoofd maar als mijn baksels mislukken dan is het uur U. Dussssss ging ik lekker liggen op de bank, muziekje luisteren en tot rust komen. Misschien moet ik gewoon leren genieten van niet meteen moe zijn in plaats van onmiddelijk de reserve-energie uit te geven. Doseren, niet alleen met geld maar ook met energie.

Advertenties

12 gedachtes over “Als een kop zonder kip, euh kip zonder kop

 1. Ha, je hebt de valkuil ontdekt. Je hoeft niet alle energie meteen te gebruiken die je hebt. Zie het als je salaris. Gooi je alles de eerste week over de balk, zit je de rest van de maand op droog brood. Maar doseer je het, houd je ook nog energie over voor wat extra's

  Like

 2. Super zeg! Dan helpen alle dingen die je doet en slikt en niet eet etc. toch op één of andere manier. En zooooooo logisch dat je dan meteen vanalles gaat proberen. Succes met energie-budgetteren!

  Like

 3. Nou dat klinkt enigszins bekend in de oren 😉
  Ik eet onnoemelijk veel fruit op het moment (direct als ontbijt) en krijg daardoor een energiestoot waardoor ik ook ineens denk alles aan te kunnen. Maar tegen een uur of 3 word ik meestal teruggefloten en moet ik echt gaan zitten.
  Wel heel fijn dat je opgeknapt bent maar je moet straks ook niet hyper worden, dan ben je verder van huis. Succes met het verdelen van je energie (zegt iemand die dat zelf niet kan :))

  Like

 4. Heb je soms aanleg tot een bi-polaire storing? Ik wel en ik herken dit. Middenin de nacht denken; waar is dat schilderijtje toch gebleven? Misschien op zolder? Direct naar de zolder en opruimen en halverwege dingen naar benden brengen en daar dan maar een kast opnieuw indelen. Bij mij is dan een korte stoot met slaapmiddelen hetgene wat me weer terug in balans brengt (een dag of drie-vijf bijtijds gaan slapen met pil). Door schieten naar een manische psychose kan dan gebeuren en dar wil ik voorkomen. Ik weet hoe heerlijk en duizelingwekkend het is om opeens zoveel energie te hebben terwijl het normaal worstelen is om de dagelijkse dingen gedaan te krijgen zonder diep in het rood te gaan. Je bent inderdaad geneigd om dan maar los te gaan, maar dat kan zo zijn gevaren hebben.

  Like

 5. Het is toch logisch,dat je dan blij bent als een hond met zeven…eh….dingetjes!Maar zie je energie als punten,die je ook kunt sparen en investeren in heel lang zo energiek blijven. Groeten Izerina

  Like

 6. Ik herken die superhoeveelheid energie van als ik zwaar over mijn grenzen ben gegaan. Dan is het heel erg uitkijken want dan kan ik daarna zo een week op de bank moeten liggen omdat ik bekaf ben.
  Op vakantie voel ik me ook vaak beter dan thuis. Misschien omdat de druk van het huishouden dan weg is.
  Wel moet ik altijd rusten na een uitstapje en kunnen we niet elke dag een uitstapje doen.
  Lekker bijkomen!
  Groetjes, VeggieMo

  Like

 7. Top natuurlijk dat je ineens zoveul meer kan en dan is het frustrerend te merken dat je doorslaat.
  Geniet van alles wat je de afgelopen week wél hebt gedaan en maak er verder een rustig weekend van.
  Groet

  Like

 8. Wat herkenbaar allemaal…. Ik lees al een tijdje mee op je blog en `vier` over een paar maanden mijn 10 jarig jubileum als ME/CVS patiënt.
  groetjes Roozzz

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s