Spaarcentje consumindertips: Kerstverlichting

Deze tip komt natuurlijk als mosterd na de maaltijd, maar noteer hem gewoon in je agenda voor volgend jaar:

tip 15: Vervang je kerstboomverlichting voor verlichting met led-lampjes. Dat scheelt enorm in het energieverbruik.

Ik had hier niet aan gedacht tot ik een mail ontving van Milieucentraal maar natuurlijk is dit zonneklaar. Alleen de boom is nu al opgetuigd – en naalden aan het verliezen ;-( – en ik geloof niet dat ik iemand uit het gezin kan porren (mezelf ook niet) om hem weer af te tuigen, naar de winkel te rennen, energiezuinige verlichting te kopen, terug naar huis te sjezen en de boom weer op te tuigen. Ik weet het, ik moet me diep schamen maar volgend jaar beloof ik beterschap….

Volgens Milieucentraal verbruikt gewone kerstboomverlichting 10 tot 20 watt en led-verlichting 1 tot 2 watt. Dat scheelt nogal! Toen ik gisteren de wekelijkse meterstanden noteerde, was het goed te merken dat we hier een kerstboom hebben staan. En dat terwijl de verlichting alleen in de avond aan gaat en ook ter vervanging van een andere lamp. En dan toch nog meer energie verbruiken…..

Lees hier meer tips over het beperken van de energierekening rond de feestdagen.

Natuurlijk is deze tip breder te trekken: het loont de moeite om alle verlichting in en rond het huis te vervangen voor led-verlichting/spaarlampen.

Mijn tip aan milieucentraal: verstuur een dergelijke waarschuwing vlak na het Sinterklaasfeest, dat is immers hét moment dat mensen de zolder opklimmen op zoek naar de verlichting 😉

Meer tips van Spaarcentje lezen?

Advertenties

13 gedachtes over “Spaarcentje consumindertips: Kerstverlichting

 1. Goede tip! Ik let nu qua verlichting even iets minder op, het is zo gezellig. Ik heb praktisch het hele huis al in de LED zitten en let altijd goed op welke lampen ik aanzet (1 watt of 2 watt scheelt toch weer de helft). Maar ik zit hier niet alleen, dus deze maand pas ik me even wat meer aan.

  Like

 2. Het is inderdaad een tip waar ik niet aan gedacht zou hebben. Toch vind ik het jammer om eerst twee nog werkende snoeren met lichtjes in de vuilnisbak te gooien. Maar mochten ze het ineens begeven dan ga ik zeker uitkijken naar ledlichtjes.

  Like

 3. Da's allemaal leuk en wel, maar ik heb even gegoogeld op de prijs van zo'n snoertje ledverlichting. Jawel hoor, 21.75 voor 40 lampjes.(verzendkosten komen er nog bij, maar oké stel ik haal ze bij de winkel)
  In mijn boom zit nu een verlichting met in totaal 60 lampjes. Ik heb er een dimmer tussen want dat vind ik mooier.
  Die verlichting kostte destijds iets van 4.95 per verpakking en gaat nu al zeker 6 jaar mee.
  Dus hoe lang moet ik de ledverlichting wel niet gebruiken om de kosten van een nieuwe aanschaf eruit te krijgen? En mijn ouwe lampjes zijn notabene niet eens stuk.
  Ik zal toch al gauw weer een snoer van 60 lampjes (of 2 van 30) nemen dus reken maar uit…Ik vermoed dat ik al gauw zo'n 45 euro ga neerleggen.
  Ik vind het geen slechte tip voor het milieu maar wel een hele discutabele voor de portemonnee.

  Like

 4. ik had nog even gekeken, maar wij hebben genoeg aan 1 snoer. Dat naast de levenslange levensduur, vind ik het toch niet zo'n slechte tip als je oude gewone lampen aan vervanging toe zijn. Niemand dwingt je hoor!

  Like

 5. 't is maar goed dat je niet gelijk naar de winkel rent. hoewel.. is natuurlijk goed voor de beweging ;). maar bij dat terug sjezen denk ik aan vervoer en dat kost ook weer geld.
  Dan ben je dus al met al slechter uit voor het milieu 🙂

  Maar zeker een tip om aan te denken als ik nieuwe lampjes nodig heb (heb 1 snoer dat alleen 's avonds aangaat ipv andere lamp)

  Groetjes,

  Like

 6. Ik zou het niet zo snel kopen tenzij mijn verlichting kapot gaat dan is het het overwegen waard. Ik heb nog wel een andere tip die wij zelf toepassen. We hebben een tijdschakelaar ertussen zitten de lichtjes in de boom branden nu vanaf half 5 tot 10 uur s'avonds. Misschien heeft iemand wat aan deze tip. Groetjes Bianca

  Like

 7. Ik heb mijn eerste kerstverlichting dit jaar gekocht, bij de A.ction. En ja, dat is letverlichting, en ik was iets van 1.30 euro voor 20 lampjes kwijt of zo, tegen 1.20 voor gewone lampjes. Dus gewoon actief worden en naar de A.ction gaan in plaats van achter internet te zoeken kan al een hoop schelen 😉

  Like

 8. Inderdaad, moeilijk voor velen om voor te stellen dat iets moois en kleins zoals kerstverlichting toch relatief zwaar kan doorwegen op de energiefactuur.

  Leuke link van milieucentraal, staat veel nuttige info op.

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s