Doelen van 2012: bewustwording

Eind vorig jaar stelden wij ons een aantal doelen op spaargebied. Aan doelen gaan altijd wensen vooraf en die kosten geld. We zitten nu bijna op de helft van het jaar en het is tijd voor een doelen-update.

Eerder meende ik een buffer aan te willen houden van €10.000. Alles wat daarboven komt, is voor de aflossing van de hypotheek bedoeld. Begin van het jaar steeg onze spaarrekening heel snel door het vrijgevallen spaarloon, vrijgekomen rentes en giften van lieve familieleden. Toen begon het te kriebelen en besloten we eerder te beginnen met aflossen.

Het gevolg van het aflossen is dat we doorgaan met aflossen. Het levert namelijk een enorm goed gevoel op! Ik ben niet economisch onderlegd en ook niet in staat om tot achter de komma uit te rekenen of ik met aflossen nu geld uitspaar of niet (aflossen versus wat sparen aan rente oplevert). Wat ik wél begrijp en zie is dat ons te betalen maandbedrag meteen zakte. En dat motiveert enorm! We lossen af en zijn onderweg naar meer vrijheid, zo zie ik dat echt.

Een buffer van € 5000 is ook voldoende om apparaten te vervangen die kapot gaan en niet meer gemaakt kunnen worden. Alles daarboven is dus voor de hypotheek bedoeld. Dat betekent ook dat de diep gekoesterde wens om de keuken te vervangen, in de ijskast wordt gezet. Het nieuwe motto is:’ we koken door totdat het echt niet meer gaat en dan zien we wel’. Het fornuis doet het en we zakken niet door het aanrecht heen. Wel gaat Schatje proberen of hij zelf keukenfrontjes kan maken. De kosten van het hout zijn te overzien, dus betekent dat geen enorme aanslag op de buffer.

De periode waar we nu in zitten is een periode van bewustwording. Riep ik vorig jaar nog dat ik alle schijtlelijke deuren in het huis wil vervangen voor paneeldeuren, nu zie ik dat dit gewoon een wens is die veel te maken heeft met ontevredenheid. Iets anders willen hebben. Los van het feit dat paneeldeuren met glas in lood ramen beeldschoon zouden staan in ons mooie oude huis, is het vooral toch iets dat valt onder de categorie: niet noodzakelijk onderhoud. Immers: alle deuren in huis voldoen, ze gaan namelijk open en dicht.

Dit soort dromen en verlangens die vooral te maken hebben met de inrichting van ons huis, zetten we in de ijskast tot het onwaarschijnlijke geval dat er ineens een bak geld uit de lucht komt vallen. En dan nog is de kans groot dat we dan kiezen voor een groter bedrag om af te lossen.

En zo sparen we door. Voor de nieuwe hypotheekaflossing zit er alweer € 753,49 in de pot. Gisteren maakte ik een prachtig en vrolijk makend aflosplan in excell waarbij we op papier zien dat aflossen echt mogelijk is. Daarbij zoeken we naar een balans die ‘dragelijk’ is. Ik kan wel zeggen: vanaf nu gaan we €10000 per jaar aflossen, maar dan schrappen we de jaarlijkse vakantie en het North Sea Jazz en Eredivisie voor Schatje en de bioboodschappen. En dat zijn juist de krenten in de pap voor ons. Dus  dat (zo veel aflossen) doen we niet.

Het kan zijn dat ook dit weer verandert. Afhankelijk van de situatie waar we in zitten en de fratsen van de economie. Maar dat zien we dan wel. Voorlopig zijn we lekker op weg.

Ik besef me dat we in een luxe positie zitten. Niet iedereen is in de positie om af te lossen, of op vakantie te gaan. Ik wil niemand voor het hoofd stoten. Ik laat alleen zien hoe wij het doen, wat voor keuzes wij maken en wat we tegenkomen. Wat ik leer is dat er meer mogelijk is dan ik dacht. Als je mij 4 jaar geleden had verteld dat wij zouden gaan aflossen, dan had ik je uitgelachen. Want ik dacht dat die ruimte er niet was. Nu zie ik dat die ruimte er wel is. Omdat wij keuzes maken, er dingen voor laten staan. Wát we laten staan om onze doelen te bereiken en wat niet, is heel persoonlijk. Hopelijk kan ik je motiveren om zelf ook eens naar je eigen keuzes te kijken. Wat is voor jou noodzaak en wat niet? En krijg je meer ruimte als je niet noodzakelijke uitgaven schrapt? Misschien niet om een hypotheek af te lossen, maar wel om meer te kunnen sparen.

Hieronder een overzichtje van de aanpassingen:
Spaardoelen van 2012:
Spaarrekening 1 (buffer):

 • sparen tot een buffer van €10.000bijgesteld naar € 5000
 • sparen voor nieuwe keukenfrontjesandere prioriteiten (hypotheek).
 • aflossing van de hypotheek. Het streven is € 5000 per jaar af te lossen – op 21 maart € 5000 afgelost! Nu weer iets meer dan €700 in de pot

Spaarrekening 2:

 • € 150 per maand sparen voor de studie van Zoon – gelukt

Spaarrekening 3 (kleine buffer):

 • € 50 per maand sparen voor een kleine buffer (in geval van kleine pech) gelukt
 • 13e maand op deze rekening storten

Reserveringsrekening
Hiervan betalen we de periodieke uitgaven zoals ANWB, onderhoud CV ketel, lidmaatschap bieb, contributie sport, onderhoud auto, abonnement krant en medische kosten:

 • €300 per maand – gelukt
Advertenties

7 gedachtes over “Doelen van 2012: bewustwording

 1. Waarom zou je iemand voor het hoofd stoten? Eventuele lange tenen, daar kan jij niets aan doen toch? Mooie doelen hoor! Buffer wordt bij ons ook een stuk kleiner, hoe minder er is, hoe minder ie aangesproken wordt. (ik boek altijd net iets te veel over naar de spaarrekening na de storting van het salaris)

  Hoe minder schuld, hoe minder je druk hoeft te maken over hypotheekrente die omhoog gaat, spaarrente die daalt en alles. Bij ons zou het alleen voordelig zijn als ze 3% rente krijgen op de spaarrekening maar dat krijg je volgens mij alleen als je het 5 jaar op een deposito zet. Tja, dan kan ik het toch net zo goed in mijn eigen huis stoppen.

  Succes met verder sparen en aflossen!

  Like

 2. Goed zeg! Ik merk bij mezelf ook dat bepaalde doelen makkelijker worden bijgesteld. Zo 'moet' er op één kamer nog een soort keukentje komen. Aansluitingen e.d. zijn er. Maar dan ben je wel weer goed €700 verder. Dat doen we voorlopig dus niet, eerst maar eens de vaste lasten naar beneden brengen. En waarschijnlijk moeten we het binnenkort nog zuiniger aan gaan doen, want het bedrijf waar vriend werkt lijkt op omvallen te staan. Je weet het niet, want de communicatie is beroerd, maar daardoor komt de geruchtenmachine alleen maar harder op gang, niet echt goed voor je nachtrust 😉

  Maar ik zei al: wij doen al bijna niets, dus onze zorg is de hypotheek, maar wij hoeven niet ons complete leven om te gooien. Dat is bij sommige van zijn collega's wel anders.

  Like

 3. Dat je de bioboodschappen weg bezuinigt! Dat had ik niet verwacht.
  Juist met ME, leek me dat een heel goed initiatief.

  Maar goed Schatje had ook niet verwacht dat hij afstand zou nemen van North Sea Jazzfestival.

  Like

 4. Dat doe ik juist niet! Ik schreef als we meer zouden willen aflossen (lees 10.000 euro) dan zouden we de bioboodschappen schrappen en NSJ en dat willen we juist niet, want dat zijn de krenten in de pap (daar genieten we juist van).

  Zo lang het mogelijk is kopen we bio.

  Like

 5. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen gelukkiger worden van ervaringen dan van materiele zaken. Dus prima krenten in de pap.

  Like

 6. Mooi hoor! Ik zou wel als tip willen meegeven om de politieke ontwikkelingen goed in de gaten te houden. Ik hoor geluiden dat men via de belastingen mensen wil stimuleren hypotheekschulden extra snel af te lossen. Dit mede omdat Europa heeft aangegeven dat men zich grote zorgen maakt over Nl en de grote hypotheekschulden en lagere waarden huizen. Ik zou er niet vreemd van staan te kijken als het nieuwe kabinet hier een besluit overneemt. Wij hebben een relatief lage hypotheek en veel spaargeld maar ik wacht dus nog even!

  Like

 7. Herkenbaar, ook wij kijen anders aan tegen zaken die op ons verlanglijstje staat. Als het functioneert dan is het prima en gaan we niet vervangen. Vroeger gingen we toch daar wat anders mee om. Helaas kan ik niet mijn hypotheek aflossen ,onze prioriteit ligt bij het kunnen betalen van onze 2 hypotheken ( we hebben ons huis namelijk al vanaf eind 2008 te koop staan) en daarnaast ons huishouden kunnen draaien. Ik ben wel elke keer weer bezig met het inventariseren waar ik nog op kan bezuinigen maar wij hebben ook zaken die ik niet opzeg, bijvoorbeeld sparen voor de studie van onze kinderen.

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s