Vakantievoorbereidingen

Het zeikt van de regen dus tijd voor een zonnige post. Langzaam kruipen we richting zomervakantie en ook dit jaar gaan wij 2 weken weg. Het zal het 3e jaar op rij zijn dat we de vakantie betalen van het vakantiegeld en niet – zoals we daarvoor altijd deden – gewoon weggaan en wel zien wanneer er geen geld meer uit de muur komt.

Het vakantiegeld bepaalt het budget. Nu het verblijf is uitgezocht en betaald, weten we wat er overblijft voor de rest: dat is benzine en tol, uitjes, boodschappen. Van voorgaande jaren heb ik geleerd dat je erg veel geld kunt besparen door zelf je eten en en drinken te verzorgen onderweg. Niet alleen is dat echt stukken goedkoper, t is ook veel lekkerder. We zullen heus wel ergens een gekochte kop thee achter over slaan, maar de rest nemen we mee. Omdat ik wel al jaren de uitgaven bij hou, vond ik laatst een overzichtje van wat wij uitgaven op reis naar Italië vijf of zes jaar geleden. Aan eten en drinken gaven we zo € 80 uit. En dan kochten we echt geen vreemde dingen. Gewoon wat broodjes en wat te drinken.

Nu kook ik wat eieren af (enorm goed voor ineens opkomende trek), ik bak muffins van amandelmeel (zelfde verhaal) en misschien ga ik wel zo ver dat ik voor mezelf een bonensalade klaarmaak, lepel er in en happen maar. De mannen wensen wat conventioneler voer dus die krijgen belegde broodjes. Maar op die broodjes gaan ballen gehakt en gebakken eieren. Kortom veel eiwitten, waar we het uren op blijven doen. Want op de één of andere manier maakt reizen – ook al zit je op je kont – enorm hongerig.

Op de terugweg pakken we het iets anders aan. Dan hebben 2 weken Franse kaasjes de indruk achter gelaten dat we niet zonder kunnen. Dus kopen we de ochtend van vertrek een lekker stokbrood, wat Frans kaasjes en komen we elk jaar tot dezelfde conclusie. We hebben geen scherp mesje om het brood onderweg te snijden! En om nou een mesje uit het vakantiehuisje mee te nemen…..dus rennen we de supermarché in en kopen een mesje. Misschien lukt het me dit jaar om dit vooraf te bedenken en dus deze kosten uit te sparen.

Een begroting maken is niet alleen handig als je weggaat. Ook als je thuisblijft en vakantieviert is het zinvol goed na te denken. Ik ken mensen die niet op reis gingen omdat ze geld wilden uitsparen. Dus bleven ze thuis en zouden wat goedkope uitstapjes maken. Die uitstapjes maakten ze en hoe! Uiteindelijk hadden ze voor het uitgegeven geld net zo goed 2 weken naar Frankrijk kunnen gaan. Dus ook dan geldt: wat is het budget en welke plannen passen binnen dat budget? Misschien blijf je in Nederland, maar ga je wel dagjes op stap. Dan maak je ook kosten aan benzine of openbaar vervoer.

Het meeste geld geef je uit aan dat waar je niet over hebt nagedacht. Bedenk dus van te voren wat je budget is en tot in detail. Hoeveel ga je uitgeven per week aan boodschappen? Uitjes? Is dat een realistisch budget? En vergeet niet rekening te houden met inkopen als je naar huis gaat en ineens zeker weet dat de chocolade in Frankrijk lekkerder en goedkoper is. Of de balsamico uit Italië toch echt groot moet worden ingeslagen. Misschien neem je cadeautjes mee voor thuisblijvers. Budgetteer dat, dat scheelt achteraf. En bedenk ook hoe je dit alles gaat bij houden tijdens de vakantie, zodat je overzicht houdt.

Bedenk of je een reisverzekering wil afsluiten of niet. Wij doen dat wel. De reden dát we het doen is vooral de zorg die je uit handen wordt genomen als je onverwacht bijvoorbeeld in een ziekenhuis terecht komt. Als je geen reisverzekering afsluit, kun je weliswaar bij je Nederlandse zorgverzekeraar de gemaakte zorgkosten declareren, maar gelden de Nederlandse tarieven. Dus zal je flink bij moeten betalen als er meer geld is uitgegeven aan zorg. Als je alleen een basiszorgverzekering hebt en geen aanvullende, loont t al snel de moeite om een reisverzekering af te sluiten om in t buitenland gemaakte medische kosten vergoed te krijgen.

Tot slot horen bij de vakantievoorbereidingen ook de koelkast goed leeg eten. Duik 2 weken van te voren in de voorraadkasten, maak alles op wat kan bederven. Koop in de week voor vertrek minder in. Kijk of je de vriezer leeg kunt maken en uit kunt schakelen.

Neem als je terugkomt van vakantie de tijd om alles op een rijtje te zetten. Ga in gedachten alle uitgavenposten na. Was het te ruim of te krap? Schrijf dat gewoon even er bij, zodat je een volgende keer sneller en makkelijker een vakantiebegroting kunt maken. De eerste keer is t meeste werk, daarna is het een kwestie van wat bijhouden en hier en daar bijschaven. Tenzij je budet ineens gigantisch verandert natuurlijk.

Zo en nu? Inpakken en wegwezen dan maar?

15 gedachtes over “Vakantievoorbereidingen

 1. hallo spaarcentje,
  Goed over nagedacht en alles lijkt redelijk goed gepland. Hopenlijk kom je nu niet al te veel onverwachte dingen tegen.
  Dit jaar gaan wij van het vakantiegeld 11 dagen naar Turkije. Wij hebben all inclusive, dus dat scheelt. Niet dat we daar voor willen kiezen want het lopen langs de boulevair en een restaurantje uitzoeken heeft toch onze voorkeur. Maar om de kosten in de hand te houden is dit een optie. Daarnaast heb ik geld gespaard om mee te nemen voor een keer een uitstapje te doen en dan eet of drink je toch buiten de deur. Dus wil ik ook niet voor onverwachte uitgaven komen. Ik weet wat ik te besteden heb om op te maken. Ik kijk hoe dat dit jaar werkt. Ik ben nu ook al aan het sparen voor een vakantie volgend jaar. Ik leg iedere maand een bedragje weg, en inclusief vakantiegeld volgend jaar kijk ik of wij het niet nodig hebben voor iets anders, en zo niet dan zit er ook dan weer een vakantie in.
  Goed om te horen dat jij het in ieder geval ook goed voorbereid hebt. Nou nog even een fijne tijd om te ontspannen.
  Groetjes Attie

  Like

 2. Pastasalade en koude hartige taart doen het bij ons ook altijd goed als onderwegvoer. Nou weet ik niet of dat kan qua je dieet…
  Wij nemen ook een vakantiepotje geld mee voor de leuke dingen, terrasjes, een enkele keer uit eten. Als dat op is, is het op. Nou scheelt het wel dat we komende september naar Spanje gaan terwijl mijn ouders er ook zijn. Hoeven we zelf geen boodschappen te doen 🙂 En eens trakteren op een etentje kan er wel vanaf: 10 euro voor een 3-gangenmenu met water, wijn en koffie.
  Succes met de voorbereidingen!

  Like

 3. Onze vakantie voor volgend jaar zijn we nu al een beetje aan het plannen. Waar gaan we heen, wat zijn daarvan de kosten dit jaar en wat willen we allemaal? Dan hebben we een globaal idee van de kosten en kunnen we alvast wat sparen.
  ik ben echt een controlfreak als het gaat om zulke grotere uitgaven, dus door lekker lang de tijd te nemen om alles goed uit te zoeken, hebben we straks meer geld om te besteden als we er eenmaal zijn
  Maar het is echt een nuttige tip om alles goed te plannen, ook alle kleine dingen.

  Like

 4. Het helpt ook enorm als je de plek waar je verblijft kent. We weten waar een goedkope supermarkt zit (dit hoort gewoon bij het normale boodschappenbudget van die maand en valt niet onder vakantiebudget bij ons!), wat een drankje op het terras kost, waar je gratis kunt parkeren in de grote stad etc. Uiteraard nemen we een (goed gevulde) koelbox met eten en drinken mee. En de bonnen voor korting op koffie onderweg (de Duitse tankstations geven een bon van 50 cent bij toiletbezoek (dit betaal je dus eerst voor het toilet, maar krijg je dus terug op de koffie). We hebben nog een stapeltje liggen 😉
  Ik vind sowieso het overige in wegrestaurants meestal niet te **eten. Nergens niet in Europa, trouwens!
  Eitjes zijn idd lekker en voedzaam voor onderweg!

  Like

 5. Bij vakantie in een huisje o.i.d. neem ik altijd mijn eigen grote snijplank en koksmes mee. En soms nog wat andere scherpe messen. Vaak zijn de messen in een vakantiehuis van het kaliber waar je met je blote kont op kunt zitten. En dat vind ik zo irritant! Vandaar…

  Like

 6. Omdat wij altijd de hond bij ons hebben stoppen we onderweg op parkeerplaatsen of in een bos.We hebben een gasje,keteltje,koffie,thee en bouillon bij ons. Dat samen met brood,koek,kaas,eieren,tomaat en yochurt geeft soms een complete lunch. Bovendien is er genoeg voor de eerste avond.Groeten Izerina

  Like

 7. Wij bedenken altijd ongeveer wat we nodig hebben en sparen dan voor de vakantie. Dat geld is er ook echt voor, dus als er over is en we zien iets leuks om te hebben (niet noodzakelijk), dan gaan we daar makkelijker mee om dan we zouden doen in NL. Overigens sparen we dan ook altijd wel vrij ruim, want de vakantie is echt een periode waarop we heel lang kunnen teren. Dit jaar gaan we vanwege het dak overigens niet, maar volgend jaar hopelijk weer wel!

  Like

 8. Goede tip die broodjes met gebakken ei, wij nemen ook altijd alles zelf mee maar ik denk dat broodjes gebakken ei erg in de smaak gaan vallen, iedereen wordt toch een beetje flauw van al dat reizen.

  Like

 9. Wij hebben ook altijd een budget. Dit jaar heb ik dit voor het eerst gespaard met zegeltjes van AH. Daarbij doe ik nog het huishoudgeld van die 2 weken en dat moet dan genoeg zijn.
  Ook nieuw is dat wij dit jaar de kinderen een dagbudget gaan geven. Dit om hen te leren om te gaan, ook op vakantie, met geld. Ben erg benieuwd hoe dat gaat lopen. Van dit geld dienen ze dus zelf hun ijsje en drinken te kopen. Al het overige kunnen ze gratis krijgen in het hotel. Als ze slim zijn (dat willen wij hun hiermee leren) pakken ze het ijsje na het avondeten (gratis) en kopen ze voor overdag hun drinken in de supermarkt. Ook moeten ze geld bewaren om een uitstapje te kunnen maken. Op zo'n dag zijn er altijd wel extra kosten. bv. het vervoer ernaar toe. Op het einde van de vakantie hebben ze dan hopelijk een leuk centje over. Ik vind het spannend om te kijken hoe dat gaat lukken.
  Daarnaast hebben ze gedurende het gehele jaar, een langetermijn spaarpot waarin wekelijks geld gestopt werd, gespaard. Deze pot wordt altijd aan het begin van de vakantie geleegd. Dat is toevallig deze week gebeurd. De besteding hiervan is vrij.
  En wat je zegt over een mes, ik heb altijd op de heenweg in een handdoek een boterhammes bij mij om iets te snijden of smeren. In het verleden greep ik ook vaker mis.

  Like

 10. Onze vakantie zit er helaas al op, maar lief heeft binnenkort nog twee weken. Als het lijf het toelaat gaan we wandelen en/of geocachen in Nederland. Hopelijk werkt het weer ook een beetje mee. Overigens kost wandelen weinig, behalve benzine om naar het beginpunt te rijden en een ijsje onderweg. Maar wandelend langs bijvoorbeeld de Maas of de Linge heb ik meteen het vakantiegevoel te pakken.

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s