Zorgverzekering

De laatste tijd slopen er al een paar mails in onze mailbox van zorgverzekeraars. Allereerst een mail met de premie van DSW, die jaarlijks als eerste de nieuwe premie bekend maakt. Terwijl we na het mediabombardement van de afgelopen tijd allemaal waren voorbereid op een flinke stijging, verhoogt DSW de premie voor de basisverzekering niet. In de krant las ik dat de reden is dat een aantal patenten op medicijnen afloopt en dat er zuiniger is ingekocht. Dit scheelt heel veel geld. Er zit dus meer in de pot van de verzekeraars dan vooraf in de media werd gecommuniceerd.

Nu is DSW een kleinere zorgverzekeraar en volgens andere verzekeraars ‘een relatief kleinere speler die niet representatief is voor de branche’ (aldus De Volkskrant, d.d. 26 september jl.) Er klinkt wat pisnijd door in die woorden, vinden jullie ook niet? Alsof DSW als ‘een Calimero’ geen recht van spreken heeft. Wat onzin is, want als de rest van de zorgverzekeraars de basispremie wel met de voorspelde €20 verhoogt, zou DSW zomaar ineens een relatief grotere speler in de branche kunnen worden die voorop loopt.

Vanaf half november moeten alle tarieven bekend zijn. Wat kun jij nu alvast doen?

 • inventariseer wat je aan kosten maakte het afgelopen jaar
 • inventariseer wat je betaalde voor je aanvullende verzekeringen
 • reken uit wat het gat daartussen is
 • bedenk voor jezelf een plan. Sommige pech zie je niet aankomen. Maar een tandartscontrole bijvoorbeeld wel. Wij hebben 2 jaar geleden de tandartsverzekering opgezegd en zetten het uitgespaarde bedrag opzij. Daar betalen we de tandartsbezoeken van. Onder de streep zijn we tot nu toe minder kwijt dan daarvoor. Dit advies volg je natuurlijk niet op als je altijd iets hebt als je naar de tandarts gaat.
 • bedenk goed wat een verzekering is: een zak geld voor als het misgaat. Misschien heb je die zak geld zelf al achter de hand?
 • als jij denkt dat je door de verhoging van het eigen risico in de problemen komt, deel dan dit bedrag door 12 en zet dat maandelijks opzij. Wij zijn daarmee begonnen toen de verhoging bekend werd gemaakt. 
 • Meld je aan bij een vergelijkingssite. Ik ontvang bijvoorbeeld de zorg alert  en word op de hoogte gehouden als er nieuwe premies bekend zijn.
 • maak tijd vrij vanaf half november om de prijzen te vergelijken. Omdat je vooral hebt bedacht wat je wilt, is dat heus niet zoveel werk. Vergelijken doe je op sites als verzekeringssite.nl of Independer 
 • Als je het uitzoeken over meerdere avonden verspreid, noteer dan je bevindingen. Ik maak bijvoorbeeld altijd een klein excel bestandje met alles op een rij. Dan hoef je niet telkens opnieuw te beginnen.
 • Kijk of je collectiviteitskorting kunt krijgen, dat scheelt 10 tot 15 %. Dat kan vaak via een werkgever, maar ik ontving bijvoorbeeld ook korting via de ME-patiëntenverenigingen en afgelopen jaar via Vereniging Eigen Huis
 • Als je een paar verzekeraars hebt uitgezocht die je aanspreken, kijk dan vooral ook op de site zelf van de verzekeraar. Is het overzichtelijk? Kun je als klant makkelijk informatie krijgen over bijvoorbeeld de zorgkosten die je hebt gemaakt? Ken je mensen die ervaring hebben met deze zorgverzekeraar?
 • bedenk ook dat je niet alles kunt voorzien. Ik nam vorig jaar een gok door over te stappen en een goedkopere aanvullende verzekering te nemen. Dat pakte financieel slechter uit. Tja, dat is gewoon pech. De belangrijkste les die ik de afgelopen jaren leerde is dat ik precies daarom een buffer heb.
Advertenties

10 gedachtes over “Zorgverzekering

 1. Ik mis één punt, namelijk gebruik maken van een collectieve zorgverzekering als dat kan. Ik krijg via mijn werkgever 15% korting op mijn zorgverzekering waardoor ik toch al snel 15 euro korting heb per maand. En die korting geldt ook voor mijn partner.

  Like

 2. Ik sluit me aan bij zakelijk bezuiniger. Het allerbelangrijkst bij een zorgverzekering vind ik niet alleen de kosten maar ook de kwaliteit en de klantvriendelijkheid van de verzekering. Mijn verzekering keert binnen 5 werkdagen uit. I.v.m. werkdrukte in de vakantie werden de zorgkosten die ik in het buitenland maakte (tandartsbezoek 340,00) 2 dagen later uitgekeerd, ik werd hier ruim van tevoren per brief door op de hoogte gesteld. Wij hebben niet de goedkoopste zorgverzekering, maar zitten er net iets boven, door de consumentenbond gewaardeerd met een 8. Collectiviteitsverzekering bij Zilveren Kruis Achmea. Uiteraard zijn alle kosten afhankelijk van het pakket dat je kiest.

  Like

 3. Je kunt inderdaad niet alles voorzien. Mijn man had uitgerekend,dat hij met zijn aanvullende tandartsverzekering net op nul kwam. Ik adviseerde die aan te houden. Gelukkig maar. Nog nooit heeft hij zoveel wortelkanaalbehandelingen in korte tijd gehad.

  Like

 4. Een zeer informatief bericht met prima tips! Ik krijg zin om alles tot aan de bodem uit te zoeken. Ik schreef toevallig vandaag ook over de zorgverzekering. Ik heb als tip een link gezet naar jouw bericht.

  Like

 5. Wat een goede tips! Ik heb er ook nog een: mocht je een inkomen rond bijstandsniveau hebben dan kun je via veel gemeentes een goedkope zorgverzekering afsluiten. Mijn gemeente betaald dan zelfs het volledige eigen risico! Ook hierbij geldt natuurlijk eerst even goed uitzoeken of het allemaal goedkoper is.

  Like

 6. Het staat ook op mijn lijstje om uit te zoeken. Al weet ik niet of ik snel zal switchen. Bij mijn huidige verzekering heb ik een zeer goede dekking voor de medische kosten van mijn man. Bovendien heeft hij na veel getouwtrek nu recht om een x per jaar zijn lenzen te vervangen. We hebben 3x jaar geleden ook speciaal voor deze verzekering gekozen vanwege de dekking. Dus voor hem valt er weinig te besparen.
  Dat kan wel voor mij en mijn dochter. Daar wil ik dus goed naar kijken. Dat wordt een avondje puzzelen waarbij ik hopelijk geld kan besparen.

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s