Eten in de herfst!

Wie op geld let, doet er goed aan volgens de seizoenen te eten. Wat voor keuze hebben we in november?
 
Aardappel, Andijvie, Biet, Bleekselderij, Bloemkool, Broccoli, Chinese kool, Courgette, Knolselderij, Koolraap, Koolrabi, Kropsla, Paddenstoelen, Pastinaak, Pompoen, Prei, Rettich, Rode kool, Savooiekool (groene kool), Schorseneren, Spruiten, Ui, Veldsla, Venkel, Winterpostelein,Witlof, Witte kool, Wortelen

De lijst zal niet compleet zijn, want het is geen wetmatigheid natuurlijk, maar ook afhankelijk van hoe de groente gekweekt wordt en door wie. Maar dat het een geweldige tijd voor pompoenen, knollen en kolen is, zal niemand kunnen ontgaan. Vooral kolen en knollen als knolselderij zijn vaak spotgoedkoop en je kunt er veel mee doen en er meerdere dagen van eten. Als je zorg voor voldoende variatie, dan is het niet erg om meerdere dagen één en dezelfde knol of kool te eten. Dat kan natuurlijk alleen als je de hele knol of kool koopt en niet voorgesneden. Kijk eens op mijn kookblog voor inspiratie en recepten. 

Omdat wij een biologisch groentenabonnement hebben, eten we altijd volgens de seizoenen en alles kakelvers, zo uit de grond geplukt een paar kilometer bij ons vandaan. De wortelen die we gisteren kregen, roken zo vers en zoet dat ik spontaan begon te kwijlen. Nu nog even iets verzinnen wat ik met wortelen maak, want van hutspot gruw ik. Overigens zijn rauwe wortelen met een lik pindakaas of tahinpasta een heerlijk en gezond tussendoortje, dus het zou zomaar kunnen dat dit de bestemming van de wortelen wordt deze week. 

Wat eten we deze week?
Gisteren – zaterdag – de keuze van Zoon: Gebakken haloumikaas met sla en zelf gebakken sodabrood en kruidenboter

Zondag – eten we een aardappel-prei soep met rookworst

Maandag – kerrieroerbak paksoi met tofu en zilvervliesrijst

Dinsdag – Rode kool met appeltjes, een bal gehakt en aardappelpuree

Woensdag – kookt Oma

Donderdag – van de andere helft van de rode kool maken we een quiche van rode kool met geitenkaas en munt (gebaseerd op dit recept maar dan als quiche)

Vrijdag – eventueel restjes of pompoensoep (nieuw recept volgt, moet ik nog uitwerken) of iets met bietjes….

Advertenties

5 gedachtes over “Eten in de herfst!

  1. Eten volgens de seizoenen doen we hier ook, met een enkele uitzondering. Ooit las ik ergens dat dit ook beter voor je lichaam zou zijn omdat het dan juist die voedingsstoffen het beste kan verwerken. Geen idee of het waar is eigenlijk, maar het idee is niet zo raar.

    Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s