Gratis Minigids Zorgverzekeringen van de Consumentenbond

De ophef (en storm in een glas water) rond de zorgpremies, heeft er voor gezorgd dat meer Nederlanders dan normaal een overstap naar een andere zorgverzekeraar overwegen. Waar normaal maar 18 % een overstap overweegt, is dat dit jaar 28 % (bron: Telegraaf, 14 november jl).

Ik hop al jaren van de één naar de ander. Omdat dit geld scheelt. De eerste keer vond ik dat heel eng. Maar eenmaal de overstap gemaakt, wordt het steeds makkelijker en nu is het een jaarlijks terugkerend ritueel. Zo rond half november zijn alle premies bekend en kan het grote vergelijken beginnen. Je oude zorgverzekering moet in geval van een overstap opgezegd zijn voor 31 december en een nieuwe polis moet voor 1 februari geregeld zijn. Het is wel belangrijk dat je de oude polis pas opzegt als je weet dat je door de nieuwe zorgverzekeraar wordt geaccepteerd!

Inmiddels weet ik waar ik op moet letten en wat voor ons belangrijk is: voor mij een aanvullende verzekering, voor Schatje niet. Ik zo weinig mogelijk eigen risico, Schatje zo hoog mogelijk. En aan een tandartsverzekering doen we niet. Met twee controles per jaar, een gebitsreiniging voor het hele gezin en af en toe een gaatje, zijn wij goedkoper uit als we het tandartsbezoek zelf betalen.

Een overstap regel je door je te verdiepen in wat de verzekeraars bieden. Dat kan door middel van vergelijkingssites. Om consumenten te helpen in het proces van kijken, vergelijken en besparen heeft de Consumentenbond een handige gids over zorgverzekeringen uitgegeven. Deze gids is voor iedereen (dus ook niet-leden) op te vragen.

In de gids wordt duidelijk uitgelegd welke wijzigingen  er zijn in het basispakket met ingang van 2013, zoals bijvoorbeeld de verhoging van het eigen risico naar € 350. Verder zijn er overstap- en bespaartips, punten die ter overweging worden gegeven wanneer je beter zelf kunt betalen of je juist beter aanvullend kunt verzekeren, de voordelen van collectieve verzekeringen, zorg in het buitenland en op reis, claimen en de Zorgvergelijker van de consumentenbond.

Ben jij gepokt en gemazeld op het gebied van overstappen? Dan is de gids voor jou niet nodig. Maar overweeg je een overstap en zie je op tegen het gedoe en het uitzoekwerk? Vraag dan de gids aan. Zo weet je waar je op moet letten en wat belangrijke punten van overweging zijn.

Verzekeren is geen exacte wetenschap. Wij hebben veel bespaard door een paar keer over te stappen. Maar soms gok je verkeerd. Dat deed ik afgelopen jaar. Ik dacht toe te kunnen met een aanvullende verzekering van maximaal € 1000 aan paramedische zorg. En dat dacht ik verkeerd. Sommige pech zie je niet aankomen. Zorg daarom ook altijd voor een buffer. Als je slim bent, zet je het uitgespaarde geld apart en betaal je daar de pech van. Zo heb ik de fysiotherapiekosten opgevangen dit jaar.

Vraag de gratis gids aan via 0800 6161. Aanvragen kan tot 21 december 2012. Meer informatie vind je hier.

Opmerking: het schijnt dat je bij het telefonisch aanvragen van de gids, producten krijgt aangeboden waar je voor moet betalen. Aldus bijvoorbeeld BreienMaar: ‘Wel even rekening houden dat er wel producten waar je voor moet betalen worden aangeboden in dat gesprek’.
Houd dus je doel voor ogen en laat je niets aansmeren waar je geen prijs op stelt. 

Advertenties

10 gedachtes over “Gratis Minigids Zorgverzekeringen van de Consumentenbond

 1. Weer een goede tip vandaag!
  Ik moet dit jaar wel iets nieuws. Ik mocht tot 30 jaar in de verzekering bij mijn ouders maar dat stopt nu en zodoende moet ik iets nieuws. Het lijkt me verstandig wat verder te kijken dan een ander product bij dezelfde verzekeraar en al dat werk daar zag ik nogal tegen op. Hopelijk wordt het met de gids een beetje overzichtelijker.

  Groetjes Lily

  Like

 2. Spaarcentje, jij kan keuzes en andere enge zaken zo rustig, helder en daardoor geruststellend uitleggen. Ik hoop dat je daarmee echt een baan krijgt die je in staat stelt een groot publiek te bereiken, want de instelling die je hierboven propageert (leer, denk en kies. En hou Plan B achter de hand) zou voor zoveel mensen echt concreet problemen voorkomen, nachtrusten en ruzies schelen. Dat zou een klein puzzelstukje van een toekomstige betere wereld zijn, die mag van mij best in het bestaande plaatje mee-in-vallen.

  Like

 3. Ook al zijn er vergelijkingssites dan nog vind ik het over het algemeen onduidelijk. Ik heb de gids net aangevraagd. Wel even rekening houden dat er wel producten waar je voor moet betalen worden aangeboden in dat gesprek. Tot nu toe zijn we niet overgestapt, we hebben een collectieve verzekering waardoor we tot nu toe steeds op die manier goedkoper uit waren. Het enige wat ik anders zou willen verzekeren is de tandarts, heb helaas een slecht gebit, maar in die verkeringen kom je voor een hogere vergoeding vaak niet in aanmerking en onze verzekering gooit nu bv kronen er gewoon uit. Een duurder pakket mag pas na een jaar verzekeren worden aangesproken:(

  Like

 4. Ik ben nog nooit overgestapt.
  Mijn verzekeraar is niet de goedkoopste (ONVZ).
  Alle horrorverhalen van de laatste tijd over het niet vergoeden van bepaalde merkmedicijnen ivm preferentiebeleid van bepaalde zorgverzekeraars en niet altijd zelf kunnen kiezen welke specialist en welk ziekenhuis hebben mij doen besluiten ook deze keer niet te veranderen. Mijn verzekeraar laat mij de vrije keuze en vergoedt alle merkmedicijnen die worden voorgeschreven.
  Ik ga wel de aanvullende verzekering een tandje (of twee) lager zetten. Het verhoogde eigen risico is daar mede de oorzaak van.

  Like

 5. Bedankt voor de tip! Nou, ik heb me er net de halve dag mee bezig gehouden en heb eindelijk de knoop doorgehakt: ik ga overstappen. Ieder maakt zo zijn afwegingen en verzekeren is soms meer gevoel dan ratio. Heb dankbaar gebruik gemaakt van Independer.nl. Ik ben sinds kort begonnen met een blogje, dus als je benieuwd bent naar mijn afwegingen kun je dat hier lezen http://landvanmelkenhoning.blogspot.nl/2012/11/zorgverzekeraars-vergelijken.html. Spaarcentje, hopelijk vergeef je mij deze openlijke PR 😉

  Like

 6. Eindelijk heb ik tijd genomen om jouw blog(s) te lezen en ik kan maar één conclusie trekken; wat een prachtige en interessante blogs schrijf je!

  Dankjewel ook voor dit blog over de zorgverzekeringspremies 2013!

  Ik hoop niet dat je het erg vindt ;-),maar ik heb je bloglink op mijn weblog geplaatst.
  Hartelijke groeten uit Dordrecht!

  Like

 7. Ik ga de gids aanvragen. Wil dit jaar ook weer kritisch naar de zorgverzekering kijken. Vorig jaar helaas niet goed aan toegekomen door omstandigheden en daarom niet de beste keus gemaakt. Dat kan dit jaar beter!

  Like

 8. Ik ben nog volop aan het puzzelen op dit moment en merk dat ik me uiteindelijk niet prettig voel bij hoe we het dit jaar hebben aangepakt; beide maximaal ER en helemaal niks aanvullends. Ik merk dat beknibbel op dingen die eigenlijk toch wel nodig zijn en ik wil niet zo'n goedkoop oma-brilletje moeten kiezen als de mijne vervangen moet worden. Ook moet ik toch weer zooltjes, wil ik een stottertherapie doen met zoonlief die niet in het basispakket zit, heb ik toch wel medische kosten (sommige verzekeraars vergoeden namelijk het ER (de geneesmiddelen althans) en nog wat dingen.

  De meeste tandartsverzekeringen zijn niks waard: vergoeden een maximaal bedrag dat we ook wel zelf kunnen ophoesten als het nodig is. Manlief heeft wel een kroon nodig. Daar zal wel geen verzekeraar intrappen:) Is al ingecalculeerd, dus.

  Ik wil me alleen verzekeren als ik tot op zekere hoogte zeker iets eraan heb (vergoedingen vergelijken!!!) (dat zie ik als een soort abonnement) en ik met de premie die overblijft heel goed ben verzekerd als ik dan daar bovenop echt grote noodzakelijke kosten moet maken. Anders laat maar zitten.

  Tip: zet alle kosten van de laatste jaren eens goed op een rijtje voordat je gaat vergelijken met zo'n gids. Iedereen heeft andere dingen nodig.

  Like

 9. Maar dat staat ook in de gids Zena: dat je voor jezelf moet uitrekenen wat loont voor jou. De gids is geschikt voor mensen die dat niet gewend zijn of nooit een overstap maakten, het helpt in een denkproces.
  Jij zal er weinig aan hebben, jij ben gepokt en gemazeld op dit gebied.

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s