Verzekering hoppen

Na de overstap naar een andere zorgverzekeraar was ik dit jaar niet klaar met verzekering hoppen. Ik ging op zoek naar een andere verzekeraar voor onze woonhuisverzekeringen. Die zijn ondergebracht bij de tussenpersoon wiens werk wij beneden peil vinden. Omdat de verzekeraar waar wij zaten alleen maar via tussenpersonen werkt, ben ik op zoek gegaan naar een ander.

Met iets financieel voordeel (€ 6 per maand) is nu alles ergens anders ondergebracht. Dus stuurden wij een brief naar de oude verzekeraar met opzeggingen en een andere brief naar de tussenpersoon waarin wij hem informeerden over de opzegging. Met de opzegging is ook de relatie ten einde, meenden wij.

Twee weken later kregen wij een brief terug die zeer kenmerkend is voor deze tussenpersoon. Wat stond er in? Niet: ‘wat vervelend dat wij u als klant kwijtraken‘ maar wel: ‘uw pensioen is ook bij ons ondergebracht en we sommeren u dat onmiddellijk elders onder te brengen‘.

Heel typerend. Het was me even ontschoten dat het pensioen van Schatje bij deze man was ondergebracht omdat we daar nooit iets van hebben gemerkt. Alle polissen en correspondentie kregen we van de pensioenverzekeraar zelf en ik heb nergens correspondentie gevonden die het pensioen linkt aan de tussenpersoon. Ik heb hem dus ook niet op enige activiteit kunnen betrappen die werk wordt genoemd. Nou is dit natuurlijk een grove onderschatting van het werk van een tussenpersoon in het algemeen en ik wil niemand beledigen maar het dekt aardig de lading van ‘onze tussenpersoon’.

Voor wie het gemist heeft: toen wij afgelopen zomer af wilden van onze woekerpolis en beleggingshypotheek heeft deze man er alles aan gedaan om dit te voorkomen, ons foute adviezen gegeven en grote fouten gemaakt in het traject dat we desondanks in werking hebben gezet. Het eindigde met een succesvolle omgezette hypotheek maar niet dank zij hem. We hebben zelf dagelijks contact gehad met de hypotheekverstrekker en echt relaxt is dat niet als je op vakantie bent.

Omdat wij weigerden de factuur van de tussenpersoon te betalen is er toen nog een tijd gedoe geweest wat uiteindelijk resulteerde in een erkenning van de man dat ‘wellicht het één en ander beter had kunnen verlopen’. Dichter kwam hij niet in de buurt van een excuses. En dat zette kwaad bloed. Ik kan mensen fouten vergeven maar dan moeten ze wel erkennen dat ze zijn gemaakt. Veel beter was het geweest als hij eerlijk had gezegd dat hij fouten heeft gemaakt en dat erg vervelend vindt voor ons. In plaats daarvan schrijft hij in dezelfde brief waarin hij ons het merendeel van de factuur kwijtscheldt, de opmerking: ‘We zien er naar uit in de toekomst opnieuw zaken met u te doen.’ Nou, wij niet! Over een bord voor je kop gesproken. Wat een onverschilligheid. En dat met ons geld!

Afijn daar wilden wij vanaf. En dat was bijna gelukt als dat pensioen niet ineens omhoog was komen drijven. Namens Schatje heb ik de pensioenverzekeraar gemaild met de vraag of het pensioen niet gewoon zonder tussenpersoon kan blijven, aangezien we in de afgelopen jaren ook altijd rechtstreeks correspondentie ontvingen. Weer even afwachten dus…

Voor volgend jaar is het plan om onze pensioenen door te lichten. Wij willen ons er dan goed in gaan verdiepen en hebben weinig trek om dan nu ineens het pensioen hals over kop bij een andere tussenpersoon onder te brengen. Net als met de hypotheek willen we dit zelf gaan aanpakken. Want zelf ben je de beste belangenbehartiger van je eigen geld. Dat is wat wij geleerd hebben. Niet eens omdat ‘anderen’ niet competent zijn, maar omdat het goed is om zelf je financiën te regelen. Niet meer blind varen op de zogenaamde expertise van een ander met het idee dat die er voor heeft gestudeerd en het dus wel beter zal weten.  Want vaak is dat helemaal niet zo. Of wel, maar worden jouw belangen helemaal niet behartigd.

Tot zover ons ‘tussenpersoondrama’. Weten jullie misschien of er een tussenpersoon moet zitten tussen de pensioenverzekeraar en jou? Iemand tips?

Advertenties

13 gedachtes over “Verzekering hoppen

 1. Mijn man werkt bij een groot pensioenfonds en ik weet dat het bedrijf is opgesplitst in het fonds en de uitvoerende organisatie. Het fonds beheert het geld en de uitvoerder regelt de administratie en uitbetaling (uiteindelijk). Je moet dus even uitzoeken of het pensioenfonds van jouw man alleen “fonds” is. Als ze ook een uitvoerende organisatie hebben dan is die extra tussenpersoon helemaal niet nodig.

  Like

 2. Sommige financiële dienstverleners werken alleen via tussenpersonen, andere doen wel rechtstreeks zaken met de klant. Rustig afwachten dus helaas.
  hopelijk duurt het niet lang en kunnen jullie je eindelijk helemaal bevrijden van zo'n tussenpersoon….
  Misschien wel goed als je het betreffende pensioenfonds laat weten hoe één en ander gegaan is.
  Marjolijn.

  Like

 3. Ik vind het eigenlijk gewoon raar dat er tussenpersonen moeten zijn! Waarom niet direct met de verzekeraar contact hebben, dat lijkt me efficiënter en goedkoper.

  Helaas geen tips voor je. Ik ben niet zo erg thuis in de materie…

  Like

 4. Nog nooit gemerkt dat er een tussenpersoon bij mijn mans pensioen zit.
  Sinds ik jouw blog lees heb ik mij helemaal verdiept in de geldzaken en was gister blij dat onze eerste aflossing overgemaakt is naar de bank op naar de volgende.

  Like

 5. Pensioen van man niet overzetten naar Brand New Day, is nu voor 40% eigendom van ASR.De rendemenden van BND waren slecht allemaal minnen.
  Banksparen is crisi veilig. Wanneer de economie nog eens aantrekt, en dat doet hij, ooit, en jullie hebben de tijd, dan kun je het banksparen verlaten en kijken wat dan de mogelijkheden zijn.

  Like

 6. Net wat opnieuw beginnen hierboven zegt. Wij hebben geen pensioenfonds maar wij doen aan bank sparen. Dat komt ook omdat wij een eigen zaak hebben. Maar als we weer voor een baas gaan werken willen we dit ook blijven doen ipv een pensioenfonds waar de reserves opdrogen als sneeuw voor de zon.. (ok beetje cynisch;))

  Like

 7. Ik weet er te weinig van.
  Maar ik weet wel dat ik sinds vorig jaar mijn overstap van VGZ naar FBTO maakte en dat dit 30 euro per maand bespaard. 12×30 = 360 eur0
  We upc hebben gebeld en 15 euro per maand korting krijgen 12×15 = 180 euro
  We niet meer maandelijks met de postcodeloterij mee deden a 21,50 voor 2 loten = 12x 21,50, zeg 250 euro dit jaar gewonnen hebben.
  We de autoverzekering hebben overgezet naar FBTO en nu 14 euro per maand minder gaan betalen 12 x 14 = 168 euro + een cadeaubon van karwei ontvingen bij aanmelding van 50 euro
  We 2,5 jaar langer onze hypotheekkorting mochten behouden van de hypotheekverstrekker a 33,60 per maand, komt neer op 1000 euro korting (!) Ja het is het proberen waard.
  We een goedkoper telefoonabonnement afsloten, besparen 15 euro per maand voor ons samen = 12×15 euro 180 euro.
  We overstapen van nuon naar essent en 30 per maand voordeliger uit zijn en 145 euro welkomstbonus krijgen van essent en een afscheidscadeau (!) van nuon = 12×30 + 145 euro = 505 euro. (Owjah en we deden dit via p-less, via easyswitch en kregen daarvoor ook nog 12,50 cashback..) maakt dus 517,50
  En we erachter kwamen dat er jarenlang onterecht geiserhuur werd afgeschreven twv 800 euro totaal. Pas toen het kenmerk werd gewijzigd van energieleverancier naar huurcontract ging er bij ons een belletje rinkelen, kassa en 800 euro teruggevorder want wij hebben deze geizer nooit gehad, foutje van de woningbouw…

  Kortom een sommetje van 3500 euro zo ongeveer. En weet je wat zo leuk is, we hebben net een nieuwe keuken kunnen aanschaffen die zo heel graag wilden..

  Met dank aan, essent, fbto, de woningstichting, de postcodeloterij, upc en onze hyptheekverstrekken!! WE LOVE U!

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s