Alles wat je moet weten over scheiden

Eén op de drie huwelijken strandt. Dat is veel. De kans dat een huwelijk vastloopt als het een tweede huwelijk is, is nog groter. 60 % van alle tweede huwelijken stranden. Ik ben niet getrouwd maar ging met M. een geregistreerd partnerschap aan. Wij wilden niet trouwen maar wel alles geregeld hebben. Bij ons is dat in gemeenschap van goederen. Dat daar nogal wat nadelen aankleven, besef ik me inmiddels. Toen niet. Eigenlijk waren we heel naïef.

Gelukkig zijn wij niet de enige sukkels. Met ons velen. Nu gaan wij niet uit elkaar, dat zijn we althans niet van plan, maar de kans is natuurlijk altijd aanwezig als ik Annemarie van Gaal mag geloven, in haar boek Exit. Alles wat je moet weten over scheiden. Dat zie ik overigens ook wel in mijn omgeving. Veel kinderen in de klas van S. hebben een scheiding meegemaakt en ik zie het ook in mijn vriendenkring. De eerste huwelijken zijn inmiddels geklapt.

Uit elkaar gaan is pijnlijk en ingewikkeld. Niet alleen moet er emotioneel afstand worden genomen van elkaar, ook financieel moet alles worden ontrafeld. Wat was het gezamenlijke bezit op het moment van uit elkaar gaan? Heeft één van de twee een eigen onderneming? Was er sprake van gemeenschap van goederen of juist van koude uitsluiting. En wat, als je in het laatste geval bent vergeten jaarlijks met elkaar af te rekenen?

In dit boek bespreekt Van Gaal heel uitgebreid alle situaties die voorbij komen als je voornemens bent om te gaan scheiden. Welke stappen dien je te zetten? Moet je er altijd een mediator bijhalen? Hoe wordt de kinderalimentatie berekent? Wat als jij met pensioen gaat? Heeft je ex-partner dan recht op de helft van jouw pensioen? Ook als jij al weer getrouwd bent met de nieuwe liefde van je leven? 

Bijzonder belangrijk is de financiële startpagina. Ga je uit elkaar, dan moet tot in details worden vastgelegd wat het financiële plaatje is van jullie gezamenlijke huishouding: inkomsten uit werk en erfenissen, maar ook schulden worden vastgelegd en de gezamenlijke kosten die zijn aangegaan. Van daaruit kun je afspraken gaan maken over de verdeling.

Als dit boek iets duidelijk maakt dan is het wel het belang dat nog tijdens het huwelijk beide partners betrokken zijn bij de financiën. Ik ken iemand die van het ene moment op het andere moment is opgestapt, koffer heeft gepakt en is vertrokken maar die zich nooit met de financiën heeft bemoeid. De achterstand die dit oplevert tijdens het afwikkelen van de relatie is desastreus en de achterblijvende partner doet er alles aan om het maken van afspraken te belemmeren.

Ook dat komt uitgebreid aan de orde: wat als de aanstaande ex niet meewerkt, tijdens de scheiding of erna? Waar heb je recht op en wat kun je wel vergeten? En als je alimentatie krijgt of betaalt, hoe lang duurt dat dan en wat als de alimentatiebetalende partner meer gaat verdienen of komt te overlijden?

Natuurlijk hoop ik niet mee te maken dat M. en ik uit elkaar gaan. Maar met dit boek in de hand zou ik wel goed beslagen ten ijs komen. Maar eigenlijk zou dit boek in een eerder stadium nog beter van pas komen: voordat je met iemand trouwt of een langdurige relatie aangaat. Lees het en je ontdekt als vanzelf waar jullie beiden eens een goed gesprek over moeten voeren.

Exit is een helder boek met veel voorbeelden uit de praktijk van een ervaringsdeskundige. Van Gaal heeft zelf maar liefst twee echtscheidingen meegemaakt en begeleidt tegenwoordig ook stellen tijdens het proces van scheiden. Overweeg jij om je partner gedag te zeggen? Lees dit boek en bereid je voor. Goed boek voor een redelijke prijs.

Annemarie van Gaal
Exit. Alles wat je moet weten over scheiden
ISBN 9789461560513 /  € 16,95

Advertenties

20 gedachtes over “Alles wat je moet weten over scheiden

 1. handig boek. hier hopelijk ook nooit nodig. vraag me wel af wat er bedoelt wordt met jaarlijks met elkaar afrekenen ??? hier gaat alles op 1 grote hoop hiervan wordt alles betaald en hiervan wordt gespaard voor ons samen en voor de kids.. we kijken niet naar wie er hoeveel inbrengt etc maar gewoon of iets kan of niet kan, al geven we weinig extra uit, vooral veel sparen nu om grote buffer op te bouwen.

  Like

 2. Handig boek inderdaad! Wij gaan volgend jaar trouwen, dus misschien moet ik het eens lezen. Al hebben wij het allemaal al prima op papier staan, dus dat geeft een hoop rust.

  Ik zou nog even aanvullen; als je van plan bent om je partner gedag te zeggen, lees dit boek, maar laat het niet slingeren 😉

  Like

 3. Wij zijn niet getrouwd, maar ik denk dat het erg goed is om zo'n boek te lezen. Er is veel waar je niet bij stil staat en het is belangrijk om dingen in de 'goede tijd' te regelen, op het moment dat je daar fatsoenlijk over kunt praten.

  Like

 4. Bij het opmaken van huwelijkse voorwaarden kun je voor veel verschillende systemen kiezen. Zo kun je ook een periodiek verrekenbeding opnemen. Dan moet je aan het einde van het jaar met elkaar afrekenen. Ook wel genoemd 'afrekenen onder de kerstboom'. In de huwelijkse voorwaarden is een 'inkomensbegrip' opgenomen, dat is de definitie van wat de echtelieden onder inkomen verstaan. Bijvoorbeeld alleen inkomsten uit loondienst of inkomsten uit loondienst en uit eigen onderneming. Vervolgens is ook in de huwelijkse voorwaarden opgenomen wie wat moet betalen. Aan het einde van het jaar moet je dan controleren of de één niet te veel en de ander te weinig heeft betaald.
  Een andere mogelijkheid is het finaal verrekenbeding dan reken je pas 'aan het einde van de rit' af.
  Overigens wordt een periodiek verrekenbeding vaak opgenomen maar bijna nooit uitgevoerd wat voor de nodige complicaties kan zorgen bij echtscheiding.

  Groetjes Lily
  (Notarieel rechtenstudent)

  Like

 5. Ik hou me eigenlijk nooit bezig met scheiden 😉 Overigens 1 op de 3 huwelijken klinkt enorm veel, maar dat betekent dat er elk jaar ongeveer 3% van de mensen die getrouwd is gaat scheiden…. (Kwestie van de manier waarop cijfertjes worden geïnterpeteerd/conclusies worden omschreven)

  Like

 6. bedankt voor de info.. maar nogmaals, wij gooien alles op 1 hoop. we vinden vaste lasten iets voor ons als gezin en niet bijv de energie voor rekening van de 1 en water voor rekening van de ander.. we zien ons gezin als 1 met toevallig 2 inkomens, al is die vanmij aanzienlijk lager.. ik heb niet eens een eigen rekening :p zwart wit gezien mochten we ooit uit elkaar gaan, hoop ik dat we het spaargeld in 2 delen en elk ons eigen weg gaan vanaf dan, financieel gezien.. want we hwebben 2 kids dus zullen altijd verbonden blijven. we hebben een huurhuis wat ik niet van mijn inkomen kan betalen en waar geen huurtoeslag op mogelijk is. hij zou het evt kunnen betalen.. ach hoop om over na te denken maar is gelukkig niet aan de orde. we hebben een geregistreerd partnerschap, maar financieel niets vaststaan..

  Like

 7. Cijfers waar ik meer van schrik is o.a. dat er elk jaar 70.000 kinderen te maken krijgen met de scheiding (of het uit elkaar gaan als er geen formele relatie was) van hun ouders…

  Groetjes Lily

  Like

 8. Aangezien jullie systeem zo te lezen nog het meeste lijkt op gemeenschap van goederen is een fifty-fifty verdeling een logische keuze ( in het geval van nooit, want daar hopen we natuurlijk op 😉 ). Zolang er nog en goed gesprek mogelijk is zou het ter zijner nooit een mogelijkheid zijn samen naar een mediator te gaan en daar afspraken te maken over de verdeling. Misschien dat als alles in aanmerking wordt genomen toch een andere verdeling beter zou kunnen zijn. Zolang het maar in goed overleg kan (zeker belangrijk voor de kinderen!) is er veel mogelijk.

  Groetjes Lily

  Like

 9. Overigens Lily, kun je nog zulke goede afspraken maken na je scheiding, er kan van alles veranderen in de tijd erna. Groot probleem is, dat je niks kunt als de ander zich niet aan de afspraken uit het convenant houdt. Behalve complete oorlog, wat je voor de kinderen weer niet wilt. Mocht je later iets kunnen veranderen, dan zou het instellen van een onafhankelijke instantie die altijd de alimentatie innt, veel conflicten kunnen voorkomen. Julia

  Like

 10. Hier alles op zich goed geregeld met ex-partners maar bij iedere verandering is het toch weer een heel gedoe om afspraken te maken…
  Voorbeeld: een van de kinderen is na zijn 18e de ene week bij vader gaan wonen en de andere week b ons. Vader ging er meteen maar van uit dat hij helemaal geen alimentatie meer hoefde te betalen! Hij verdient boven modaal en we hebben de afspraak dat hij betaald zolang de kinderen studeren. Hij hoeft natuurlijk niet meer het volle pond te betalen maar wel de helft.

  http://inenomdekas.wordpress.com/2013/05/04/dierenarts

  Like

 11. Daantje, je kunt ook helemaal ontkennen dat er mensen uit elkaar gaan.Daar heeft alleen niemand iets aan. Situaties en personen kunnen in de loop der tijd veranderen, en dat kan net als ziekte, iedereen overkomen. Heel goed Spaarcentje, om daar aandacht aan te besteden. Ben gelukkig al gescheiden, maar ga het boek toch lezen. Julia

  Like

 12. Ik heb ook een scheiding achter de rug. Pijnlijk is dat sowieso, en de financiële afhandeling was niet echt “prettig” te noemen.

  Daarom heb ik me voorgenomen om dat soort zaken sindsdien “op orde” te houden. Dit mag wreed klinken, maar als mijn lieve partner morgen beslist om me achter te laten, en dat is haar goed recht, dan is de financiële afhandeling op vijf minuten achter de rug.

  Dat strookt natuurlijk niet met het beeld van een mooie, romantische relatie. Maar ik weet gewoon dat scheiden heel pijnlijk is, op vele vlakken. En ik weet dat het elke dag opnieuw kan gebeuren (al zijn we heel gelukkig hoor, voor alle duidelijkheid)

  Like

 13. @ Julia:
  Zo komen we dan uiteindelijk toch nog uit op het onderwerp waar mijn scriptie over gaat. Het punt is dat er wel mogelijkheden zijn om het af te dwingen maar die zijn niet gratis. Daarnaast kan de rechter sancties opleggen maar daarbij zal altijd het uitgangspunt het belang van het kind moeten zijn en het belang van het kind ligt niet altijd op 1 lijn met dat van een ouder.
  De alimentatie is als het goed is vastgelegd in het echtscheidingsconvenant, bijna altijd wordt dit echtscheidingsconvenant opgenomen in de beschikking (= de uitspraak) van de rechter. Daarmee verkrijgt het een executoriale titel. Dat wil zeggen dat het kan worden afgedwongen zonder eerst weer naar de rechter te moeten. Gratis is het niet maar het is dus mogelijk een deurwaarder in te schakelen.
  Juist vanwege de kosten denk ik dat een instantie die deze dienst altijd zou leveren niet haalbaar is.

  Groetjes Lily

  Like

 14. @ Lily, het LBIO kan de incasso van deze vorderingen (kosteloos!) overnemen. D.w.z. kosteloos voor degene die alimentatie dient te ontvangen en die een originele grosse van de beschikking waarin het echtscheidingsconvenant is opgenomen, kan overleggen. Probleem is dat ook het LBIO niets kan uitrichten als de alimentatieplichtige zich als een kale kip uitkleedt (schulden maakt, zelf ontslag neemt etc). Of wat ook voorkomt: zich laat uitschrijven bij de GBA, waarmee iemand formeel geen woon- of verblijfplaats meer in NL heeft en dus geen doelwit voor deurwaarder of LBIO meer is. Ik heb helaas ervaring met het bijstaan van mensen die op die manier met lege handen achterbleven. Dachten het echt goed geregeld te hebben, maar tegen een kwaadwillende ex-partner valt dan niets uit te richten.

  Like

 15. precies, bovendien schakel ik dat soort toestanden uit naam van de lieve vrede maar niet in, dan maar minder geld dan afgesproken… maar frustrerend is het wel. Julia

  Like

 16. nou, neem me niet kwalijk dat ik je even corrigeer Daantje , maar als 1/3 van de huwelijken mislukt is dat 33% hoor. 3% is wat al te optimistisch. Dus 33 van de honderd huwelijken mislukt dan. Is toch iets meer dan 3%!!
  Joanne

  Like

 17. Joanne,
  die 33% gaat in het totaal scheiden. Dus niet per jaar 33%. Daantje zal dit dus omgerekend hebben naar hoeveel getrouwde stellen er zijn en hoeveel er per jaar scheiden. Dan kun je best op 3% per jaar uitkomen. Iemand kan na 1 jaar scheiden of na 40 jaar.
  Gr. Immy

  Like

 18. Ik word soms wel een beetje moe van die boodschap dat je huwelijk elk moment uit elkaar kan spatten. Het lijkt wel alsof je daar compleet hulpeloos in bent…

  Maar Annemarie van Gaal vind ik altijd wel sympathiek!

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s