Rijkdom

Er zijn weinig mensen zijn die nooit fantaseren over rijkdom. Als jij dat nooit doet, mag je nu je vinger opsteken. Als ik over rijkdom fantaseer, dan zie ik mezelf wonen in een prachtig huis in Frankrijk of Italië, liefst met zwembad natuurlijk. Ook ga ik dan vaak uit eten, heb ik een keuken waar je van gaat kwijlen en reis ik de hele wereld rond.

Zo bezien is rijkdom gekoppeld aan bezit, dat lijkt ook heel logisch. Maar als je erover doordenkt is rijkdom ook iets anders. Vrijheid en veiligheid. En dat is voor iedereen anders. Waar de één voldoende heeft aan een ton op de bank zal een ander veel meer of veel minder nodig hebben om zich vrij en veilig te voelen.

Wat is vrijheid? Je vrij voelen om tegen een opdracht van je baas in te gaan, omdat die indruist tegen je principes? Met een afgelost huis of voldoende geld op de bank, kun je dat doen. Het gaat dus ook om voor jezelf zorgen en jezelf niet verloochenen. Het voorbeeld van Joris, die onlangs zijn aflosverhaal hier deelde raakte me diep. Zijn afgeloste hypotheek zorgt voor een stevig in de schoenen staan en kunnen leven volgens zijn principes.

Wat is veiligheid? Onder meer zorgen dat je niet in de problemen komt bij onverwachte levenssituaties. Een buffertje voorkomt dat je meteen bij de Voedselbank moet aankloppen als jij je baan kwijtraakt en geen andere vindt, zodat je de hypotheeklasten niet meer kunt opbrengen. Veiligheid is dus ook vooruitzien en rekening houden met diverse scenario’s waarin het leven oneerlijke en vervelende fratsen met je uithaalt. Ziek worden is al vervelend, maar daardoor grote financiële zorgen krijgen of je huis kwijtraken is nog vervelender. Ik heb dat zelf meegemaakt en dat was niet prettig, omdat ik niet was voorbereid.

Rijkdom is dus onder meer vrijheid en veiligheid en ook ruimte om waarachtig te kunnen leven en goed voor jezelf te zorgen. Wat dat is, bepaalt ieder voor zich. Omdat inkomen vergroten niet altijd mogelijk is, kun je ook de rijkdom aan de andere kant vergaren: door te bezuinigen.

Hierover nadenken is leuk en goed voor je motivatie om te consuminderen. Waarom consuminder je? Met welk doel? Om je schuld af te lossen? Wil je ruimte overhouden om leuke dingen te doen of sparen voor later? Of wil je je vrij voelen? Enerzijds door te sparen, anderzijds door jezelf koopimpulsen af te leren? En hoe doe je dat dan? Ken jij je zwakke plekken? Kun je rijk zijn als consuminderaar? Word je rijker door met minder te doen? Of word je rijker doordat je behoeften veranderen?

Veel gedrag is aangeleerd en kan worden afgeleerd. Weten wat je wensen zijn, noteren welk gedrag voorkomt dat je je droomleven kunt leven en stap voor stap actie ondernemen, is iets waar je elke dag mee kunt beginnen.

Welke stap zet jij vandaag? Mijn stap van vandaag (dit schreef ik gisteren) was beginnen in het nieuwe boek van Erica Verdegaal ‘Waar doen ze het van’.  En dat brengt toch een geborrel naar boven! Leuk, binnenkort volgt een recensie!

Advertenties

23 gedachtes over “Rijkdom

 1. Spaarzaam zijn is me aangeboren geloof ik en dat is maar goed ook. Ik spaarde zonder doel en kon eind vorig jaar tien jaar aan spaarcenten bij de belasting brengen toen mijn vader overleed. Ik ben opnieuw begonnen met sparen en zal weer een hele grote buffer opbouwen. Ik dacht vorige keer al dat die van mij groot zat was maar kwam uiteindelijk nog duizend euro tekort.
  Dat boek klinkt leuk. Ik kijk uit naar je recensie!

  Like

 2. Ik merk dat ik de laatste tijd veel beter voor mezelf kan zorgen op het werk doordat we een goede buffer hebben en keihard aan het aflossen zijn. Nee, ik ga niet naar een “lunchoverleg” maar neem rustig pauze op een rustige plek want daar heb ik recht op. Eten en werken tegelijk is nog steeds werken en daar krijg ik stress van. Ik merk dat ik het steeds vervelender begin te vinden dat mensen “de baas” over mij zijn en wil meer vrijheid. Nou, die vrijheid kun je dus “kopen” door minder te consumeren, meer te sparen/beleggen/aflossen. Ons idee van rijkdom is een afgelost huis en genoeg passief inkomen waardoor werken optioneel wordt.

  Like

 3. Moeilijk. Wanneer heb je genoeg? Wanneer ben je rijk? Wanneer is het moment aangebroken dat je je financieel veilig genoeg waant? Eerlijk gezegd weet ik dat momenteel nog niet. Als ik in de toekomst kijk en alles blijft zoals het nu is, ja dan kan ik wel zeggen dat wij bezig zijn met het bouwen van een veilige situatie voor ons en onze kinderen. Als ik naar het nu kijk hebben wij alles wat ons hartje begeert en zijn onze buffertjes gevuld.
  Dus als ik het zo bekijk ben ik nu al rijk omdat wij alles kunnen betalen wat moet. Of ik die dikke auto kan kopen die manlief graag heeft? Nee, dan moeten er nog vele eurootjes bijkomen. Dus tja, eigenlijk weet ik het antwoord niet.
  Het boek ga ik ook lezen, ben benieuwd.

  Like

 4. Mooi stukje. Ik ben gaan letten op onze uitgaven en consuminderen om dromen te verwezenlijken en dat is ons gelukt. We hebben mooie verre reizen gemaakt, een huis gekocht met eigen inleg, een bruiloft en nu thuisblijfmoeder. Ik ben blij dat ik weet waar ons geld “gebleven is” toen we allebei goed verdienden. Nu hebben we minder te besteden maar plukken er nog wel de vruchten van. Als ik toen niet was gaan consuminderen en bewust had gekeken naar ons bestedingspatroon had ik nu waarschijnlijk niet geheel thuis kunnen blijven bij zoontje. En dat ik dat nu wel kan, is voor mij rijkdom!

  Like

 5. Ach: in de zin van geld op de bank (waarmee je tegenwoordig weer hele andere zorgen krijgt als wij hebben), zullen we wel nooit rijk worden in dit leven. Ik ben al blij als we alles wat 'moet' hebben kunnen doen en niet een stuk maand overhouden aan het einde van het geld. En eerlijk is eerlijk: we kunnen met een beetje creatief zijn nog best veel doen en hebben, vind ik. Niks te klagen, hier!
  In de zin van vrijheid kan ik elke dag kiezen er iets van te maken binnen mijn mogelijkheiden.
  En rijk en gezegend ben ik vooral dankzij ons moppie en mijn grote liefde die mijn dagen vullen. En dan kunnen we het ons ook nog veroorloven om maar liefs vier katten op te vangen.

  Ik voel me gewoon stinkend rijk als ik dat allemaal op een rijtje zet zo!

  Like

 6. Veiligheid, daar hecht ik meer aan dan vrijheid.
  Een paar jaar geleden kwam ons financiële bestaan op losse schroeven te staan.
  Nooit schulden gehad ( behalve de hypotheek) en opeens was die veiligheid weg.
  Zorgen, niet kunnen slapen, stress.
  Nu gaat alles weer voorspoedig, maar dat wil ik nooit meer meemaken.
  Daarom bezuinigen we, om ons huis af te lossen en daarmee het veilige gevoel te behouden.
  Hoewel ik natuurlijk best weet dat een goede gezondheid nog veel belangrijker is.

  Like

 7. Ik steek mijn vinger omhoog, omdat ik echt nooit nadenk over “rijkdom”. Blijkbaar heb ik het dus erg goed ondanks we lage inkomsten hebben. Maar het goed hebben met elkaar en (daar gaan we weer) je gezondheid, dat is echt je enige echte rijdom. Partener werkt in het ziekenhuis, en dan wordt je toch iedere dag weer stil van wat er allemaal met je kan gebeuren. Dan krijg je toch veel moeite met wat mensen allemaal vanzelfsprekend vinden en on ontevredenheid die veel mensen hebben. Vr.Gr. Kathy

  Like

 8. Rijkdom is idd betrekkelijk. Ik zelf voel me erg rijk. Heb een mooi huis in de wijk waar ik me prettig voel (ook een mooi huis is betrekkelijk; de buren willen graag verhuizen i.v.m te klein en geen tuin…) Kan zonder werk buitenshuis rondkomen van 't loon van mijn man (net modaal) en geniet van hetgeen ik kan. Ik kan ook heel veel niet (lichamelijk), maar heb geleerd mijn dagen te vullen met zaken die er toe doen. Tja; rijkdom. Ik bezit veel minder dan menig ander. Ik bezit ook veel meer dan menig ander. Ik kan lang niet zoveel als menig ander. Maar kan ook best veel, omdat ik de mentale kracht heb gevonden. Dat is rijkdom!

  Like

 9. Ik ben al jaren een consuminderaar, wellicht nog voor het woord bestond. Vroeger was het uit pure noodzaak omdat we maar één inkomen hadden. Bij de geboorte van ons eerste kind beslisten we dat ik (grootste wedde) mijn ontslag zou indienen om thuisblijfmoeder te worden en voor de kindjes te zorgen zodat we zelf konden instaan voor verzorging, opvoeding en hen niet naar een opvang moesten brengen. Aangezien het inkomen van mijn man niet echt groot was, hebben we het meerdere jaren wel heel moeilijk gehad op financieel vlak : het was echt elke frank twee keer omdraaien voor we hem uitgaven. Desondanks zijn we er toch in geslaagd een bescheiden totaal onafgewerkte woning te verwerven die we door de loop van de jaren zelf afgewerkt hebben.Een aantal jaren geleden kwam het stukje bouwgrond naast onze woning te koop en dat kochten we en integreerden dat in onze bestaande tuin.Inmiddels zijn onze kinderen afgestudeerd, volwassen en wonen zelfstandig. Ons huis is al een paar jaar volledig afbetaald, mijn man zijn wedde steeg door allerhande bijscholingen. De uitgaven verminderden toen de kinderen afgestudeerd waren en zelfstandig gingen wonen. Daardoor kon ik meer opzijleggen.We hebben het al meerdere jaren een heel pak ruimer of 'destijds'. Desondanks leven wij nog steeds op dezelfde manier en probeer ik nog steeds spaargeld opzij te leggen 'voor slechtere tijden'. We hebben de kinderen ook al meermaals gesponsord net omdat ikzelf weet hoe moeilijk het is om met weinig rond te komen en ik hen het leven makkelijker wil maken. Wij hebben, als ik hier de bedragen van de buffers van sommige mensen lees, een vrij grote reserve aan spaargeld. Toch maak ik me zorgen of er genoeg geld zal zijn om, eens mijn man of ik overlijd, er voldoende geld zal zijn om de successierechten te betalen. Wij wonen aan de rand van een stad waar de woningprijzen én de grondprijzen torenhoog zijn dus vrees ik ervoor dat de kans groot is dat er enorm veel successierechten zullen moeten betaald worden op het onroerende bezit. De vraag hoeveel we spaargeld moeten hebben om die kosten te kunnen betalen, houdt me enorm bezig. Vroeger stond ik daar niet bij stil maar met het verouderen, is mijn houding daaromtrent veranderd. Ik dacht rust en zekerheid gevonden te hebben eens ons huis afbetaald was en we meer konden sparen maar dat is absoluut niet het geval.Met de huidige economische crisis, de extra taksen en belastingen die overal op geheven worden, is er totaal geen zekerheid meer, voor niemand denk ik….. liesbet

  Like

 10. Zekerheid bestaat niet, dat je ooit dood gaat dat staat vast, maar verder….. Financiële zekerheid vind ik ook vaak schijn. Zeker als ik het stukje van Liesbet hier boven lees. Een situatie kan zo vaak veranderen door ziekte, werkloosheid, scheiding, economie (wat dat dan ook mag zijn). Natuurlijk is het wel zaak dat je niet bij het minste of geringste gedwongen uit je huis moet of naar de voedselbank, maar of je je dan veilig moet wanen? Het lijkt wel of mensen een soort angst aan het ontwikkelen zijn “als…dan…” Hier spelen voor mijn gevoel verzekeraars, banken en allerlei specialisten maar graag op in. Jammergenoeg geven die geen handleiding hoe om te gaan met teleurstelling en leuk doen met minder als het even anders loopt. Jammer.

  Like

 11. Rijkdom is bij mij vooral een gevoelskwestie wat totaal niets met geld heeft te maken. Ik tel inderdaad ook mijn zegeningen: gezondheid, een lieve man, 3 gezonde jongens, kost helemaal niets behalve liefde geven.
  Daarnaast voel ik mij extra prettig met voldoende kleren, eten, een gezellig warm huis met tuin, af en toe een leuke uitspatting en daar zijn wel centen voor nodig.
  En wat een rijkdom dat mijn man een baan heeft, ik van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken.
  Puur zakelijk heb ik wel mijn doelen die ik waar wil maken, waar we elke dag voor werken maar dit bepaalt niet mijn gevoel van rijkdom, wel rust en minder stress.

  Like

 12. Rijkdom is
  Dat ik niet meer bang hoef te zijn
  Geen blauwe plekken hoeven te verbergen
  Blij zijn als manlief thuis komt uit zijn werk
  De mogelijkheid dat puber met PDD-NOS een time-out in zijn studie kan nemen
  Met mijn handen in de aarde op de moestuin
  Verse eitjes van eigen kipjes
  Met alle 5 kinderen aan een zondagse brunch
  De eerste sneeuwklokjes
  Een reiger aan de waterkant
  Wakker worden met de liefste man van de hele wereld tegen je aan
  De glimlach van een demente oudere waarbij ik vrijwilligerswerk doe

  Enne oh ja, een beetje geld omdat dat helaas nodig is in onze maatschappij

  Like

 13. Er zijn sites waar je kunt berekenen hoeveel erfbelasting / succesierechten je zal moeten betalen. Ik vermoed dat je in België woont en daar zijn de regels waarschijnlijk weer anders dan in Nederland. In ons geval klopte die berekening aardig. Dan weet je in ieder geval of je je ten onrechte zorgen maakt of niet.

  Like

 14. @Lekkerhandig, ik heb onze gegevens al eens ingevoerd op zo'n site waar je successierechten op kan berekenen maar ik word er niet veel wijzer door. Gegevens ingevoerd op meerdere dergelijke sites maar de berekende bedrage verschillen enorm dus welke heeft het bij het rechte eind ?liesbet

  Like

 15. Soms droom ik weleens van het winnen van een “grote” prijs. (euhhh nee ik doe niet mee aan loterijen, tis een droom heh) Ik zou afhankelijk van de hoeveelheid van de prijs mezelf en iedereen waar ik van hou daarmee willen verzekeren van een vast inkomen. Geen behoefte aan grote koophuizen/bezittingen enz. Alleen een inkomen zoals ik nu heb en niet de verplichting om daarvoor te werken. Dan zou ik heerlijk vrijwillig met dieren kunnen gaan werken en mijn geliefden verzekerd weten van inkomen.

  Ach tis maar een droom hoor, realiteit is dat lief en ik 2 fantastische prima verdienende kids in het buitenland hebben. Zelf geen gebrek kennen en maandelijks een bedrag naar de spaarrekening kunnen zetten. Hoe rijk kan je zijn…………. niks mis mee toch?!

  Like

 16. Geld is leuk omdat het dingen mogelijk maakt. Geld is ook een zorg want zonder geld kom je tegenwoordig nergens meer. Rijkdom heeft een bepaalde grens. Er komt namelijk een moment dat je niets meer te wensen over hebt als met je rijkdom (bijna) alles in je bereik komt. Dat wordt dan weer armoede want het lijkt mij heel erg als je niks meer hebt om van te dromen.

  Ik droom ook wel eens van rijkdom. Alles kunnen doen waar je van droomt. Geloof me ik heb best een paar mooie dromen. Toch als iemand mij voor de keuze zou stellen genoeg geld om je nooit meer zorgen te hoeven maken of je overleden vriendin terug. Dan zou de keuze heel gemakkelijk zijn: ze zouden het geld kunnen houden. Zij zou mij heel veel waard zijn om haar weer terug in mijn leven te hebben.

  Like

 17. Rijkdom??
  GEZONDHEID!! Helaas realiseer je je dat pas als dat niet meer vanzelfsprekend is.

  Verder droom ik van een ander huis ;), de helft kleiner graag dan wat ik nu heb, met een prachtige boerenkeuken en een oude, grove plankenvloer 😉 En als ik dan ook nog wat kan reizen ben ik dik tevree dus tja, ik ben het misschien niet voort echie maar voel me heel erg rijk……

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s