Het nut van een boodschappenlijstje

Gisteren ging ik boodschappen doen. In de winkel kwam ik er achter dat ik mijn lijstje was vergeten. Ik probeerde in gedachten te visualiseren wat er opstond, maar kwam niet ver. Al tijdens het schrijven van het lijstje vond ik dat ik van het schrijven een zooitje maakte, met een onlogische indeling. Dus de visualitatietoer in mijn hoofd schoot niet op.

Dan maar zo door de winkel lopen en zien wat er gebeurt. En inderdaad ik kwam met een heleboel zaken thuis die niet op de lijst stonden. Van wat er wel op stond, was ik één nogal cruciaal ding voor het avondeten van vanavond vergeten. Lasagne lukt echt beter als je lasagnevellen hebt. Stom dus. Lesje weer geleerd. Altijd boodschappen doen met briefje. Want op de één of andere manier remt het briefje af.

Niet alles wat er niet op het briefje stond, maar wel in de kar belandde was trouwens onnodig. Ik pakte kattenbrokjes en dat was een goede keus. Stond niet op het briefje maar was wel nodig. Normaal koop ik biobrokken voor onze heren katers, maar aangezien wij nu ook twee zwerfkatten te eten geven, begint dat te veel op het budget te drukken. Over naar gewone brokken dus. Het dilemma: minder katten biologisch eten geven versus meer katten voer kunnen geven, sloeg snel door in het voordeel van de zwerfkatten.

Ze knappen al wat op, zijn minder mager maar nog steeds erg schuw. De één heeft het nog niet helemaal door en durft niet op het eten te rekenen. Hij gluurt regelmatig langdurig door de spijlen van het tuinhek, om te kijken wat ik doe en waar het bakje staat. De ander krijgt iets meer zelfvertrouwen en zit twee keer per dag te wachten onder de tuintafel, waar ik meestal het bakje neerzet. Ik mag hem nu op een meter afstand naderen. Doe ik dan één stap naar voren, dan zet hij één stap naar achteren. Vier stappen van mij betekent hard wegrennen en aan het eind van de tuin kijken wat ik doe. Gelukkig voor hem zet ik altijd weer een bakje neer en ga dan naar binnen. Eerst wou hij niet eten als ik bleef kijken maar nu eet hij terwijl we elkaar strak aankijken.

De katers zijn allebei ongecastreerd en zien er erg verwaarloosd uit. Daarom denk ik dat het zwervers zijn. Geen weldenkende katteneigenaar trekt het om een ongecastreerde kater in huis te hebben, aangezien die overal tegenaan sproeit (en ja mijn tuin meurt nu dus gigantisch naar kattenpies). De ene kater is wat ouder dan de ander maar ze lijken sprekend op elkaar, hebben allebei dezelfde tekening. Daarom dacht ik eerst dat het er één was, maar ze verschillen in grootte.

Het plan is bijvoeren, socialiseren, laten nakijken door een dierenarts en verder oplappen. Als ze dat aankunnen. Sommige katten zijn niet meer in staat te wennen aan een huis en binnen zijn. Dat is ook goed. Dan timmeren we buiten een hok zodat ze wel beschut kunnen zitten en liggen.

Dit alles gaat geld kosten. Dan kom ik op een belangrijk punt: huisdieren kosten geld. Ze moeten ontvlooid worden, krijgen jaarlijks een enting, moeten worden gesteriliseerd of gecastreerd en hebben de onhebbelijke neiging om net als mensen ouderdomskwaaltjes te krijgen die veel geld kosten.

Wij zetten al jaren een bedrag per maand opzij om uitgaven als deze te kunnen bekostigen. Twee katten erbij, betekent zomaar een verdubbeling van de kosten, als alles gaat zoals we nu hopen. Dat betekent dat ik weer keuzes moet maken. Opnieuw naar de begroting moet kijken, want dat bedrag moet weer ergens vandaan komen. En dat vind ik prima zo. Ik heb altijd gezegd dat ik niet zomaar nog meer katten erbij neem (in de zin van uit een nestje of een kat uit het asiel halen) maar alles wat aan komt lopen mag blijven, mits goedgekeurd en getolereerd door Moos en Smoes. Maar die protesteren tot nu toe niet, terwijl ze andere katten wel de tuin uit jagen.

En zo begon ik met een boodschappenlijst en eindigde ik dit stuk met zwerfkatten, dat was een naadloze overgang, toch? Fijn weekend allemaal!

Advertenties

27 gedachtes over “Het nut van een boodschappenlijstje

 1. Mijn ouders wonen op een boerderij. Zwerfkatten voeren zou ondoenlijk zijn (want helaas zeker een tiental per jaar), dus in plaats daarvan wordt zo'n kat gevangen en bij het asiel afgeleverd. Ze kennen mijn ouders er inmiddels.

  Like

 2. Tip voor de lasagne volgende keer, je kunt ook gewoon gekookte pasta gebruiken. Je kookt de pasta niet te gaar, mengt het met de pasta saus, giet het in een schaal en dan nog 30 minuten in de oven (eventueel kaas er boven op)

  Like

 3. Ik heb altijd een boodschappenlijstje.Maar gebruik het als een geheugentraining. Een rondje doen in de super en pas na afloop het boodschappenbriefje er bij. Meestal heb ik hooguit één artikel vergeten.

  Like

 4. Ik ga ook never nooit boodschappen doen zonder lijstje puur om de reden dat ik dan maar met de helft thuis kom. Dingen in mijn karretje gooien die ik niet nodig heb doe ik eigenlijk nooit. Jij ook fijne Pinksterdagen!

  Like

 5. Ik ga ook nooit zonder lijstje weg, heb zo”n chaotisch hoofd..en ik vind in de winkel altijd zoveel aanbod!
  Wat lief van je om te zorgen voor de zwerfkatten. Huisdieren kosten behoorlijk wat geld, we hebben zelf 2 honden, en de ene is nu 8 maanden, maar poeh he, inenten, speciaal voer, en de ander heeft een periode met oorontstekingen achter de rug. Hondenbelasting, noem maar op.

  Wens ik je hele fijne pinksterdagen!

  Like

 6. Dieren kosten geld, maar ze leveren ook zoveel op! Geweldig dat je deze katten op deze manier helpt en ze zelfs een echte toekomst wil bieden! Voor mij zijn mijn huisdieren een groot goed, mijn hobby, passie zelfs soms en zonder dat het nou altijd heel erg veel hoeft te kosten, moet je wel rekening houden met dierenarts en andere extra's. Maar goed, een hobby die zoveel oplevert, mag ook wat kosten. Ik heb ooit eens uitgerekend dat we hier zo'n 60 Euro p/m kwijt zijn aan voer, kapper, dierenarts, grint en alle tussendoortjes e.d Dat is voor een (grote) hond en een kat.

  Like

 7. Heel herkenbaar, ik had deze week wel het briefje bij mij maar een rommelig briefje, niet goed doordacht. Zelfs dit had al tot gevolg dat ik dingen vergat en meer geld heb uitgeven dat bedacht. Ik heb ook wel eens mijn briefje verloren tijdens het boodschappen doen, er volgde een lichte paniek, ging weer terug met mijn kar richting ingang, kroop bijna onder mijn auto om hem toch maar te vinden. Ik was verbaasd over mijn eigen paniekerige gedoe. Houd ons weer scherp voor de volgende boodschappenronde 🙂
  Fijn Pinksterweekend samen met je katten.

  Like

 8. Ik vergeet m'n lijstje ook regelmatig, maar meestal is vriend wel in de buurt (van het lijstje) en kan hij er even een foto van maken. Anders vergeet ik zeker de helft. Wat hebben die zwerfkaters het getroffen, ik vind het altijd fijn om te horen dat er ook genoeg mensen zijn die daar wel naar omkijken 🙂

  Like

 9. Ik vind een lijst je ook gewoon lekker efficiënt. Ben zomaar klaar met boodschappen doen en dan heb ik weer meer tijd om andere (leuke) dingen te doen. Andere mensen zie ik eindeloos naar de schappen staren……zouden ze na 1,5 uur nog in de winkel staan?

  Like

 10. Ik winkel nooit met een boodschappenlijstje en het gebeurt maar zelden dat ik na het boodschappen merk dat ik bepaalde zaken vergeten aankopen ben.liesbet

  Like

 11. Of gebakken aubergineplakken, courgette- of wortelrepen…. Gewoon iets verzinnen. Ik ga echt niet twee keer op een dag naar de winkel! Wel lastig met kinderen of sommige partners die niet alles lusten misschien. Is trouwens ook mooie manier om minder koolhydraten en meer groenten te eten.
  Marjolijn.

  Like

 12. Alternatieven zijn makkelijk te verzinnen. In dit geval niet: 1 x per week kiest S wat we eten op zaterdagavond. Een gebakken aubergineplakken ertussen proppen als lasagnevellen is geen alternatief als de bestelling van de 11 jarige was: lasagne met tomatensaus en gehakt zonder groente….. 😉
  Komt wel goed hoor…

  Like

 13. Leuk dat je je over de verwilderde katten ontfermt. Mooi dat er niet met je eigen katten gevochten wordt. Durven die nog wel buiten te komen? Ongecastreerde katers zijn vaak zo dominant!
  Ooit kwam er één steeds binnen als ik niet thuis was, maar dat was goed te ruiken. Ik ben alle huizen in de buurt afgegaan en heb er een briefje in de bus gedaan om de eigenaar te vinden. Mijn buurvrouw had het zelfde probleem met hem. Op een dag heb ik hem eringeluist en ging hij naar de dierenarts. Kosten met buurvrouw gedeeld en probleem opgelost. Toen hij bijkwam uit de narcose bleek hij heel erg lief te zijn maar ik heb hem nooit weer teuggezien. Dus als je 25 jaar geleden je kater opeens ontmand vond nadat hij 2 dagen weg was….. Bij deze de ontknoping van het raadsel.
  Marjolijn.

  Like

 14. Ik neem ook altijd een lijstje mee, omdat ik anders gewoon de helft vergeet.
  Heel goed dat je voor die katten zorgt, maar ook dat je er bewust mee bezig bent. Een oude buurvrouw van ons zette gewoon eten neer, en verder boeide het haar niet; resultaat: altijd vechtende katers voor de deur, waarvan dezelfde bijna altijd won, en die werd dus heel dik en brutaal. Zo erg dat wij – zusje en ik deelden een zolderkamer die best heet kon worden – 's zomers eigenlijk het raam niet open konden zetten. Want dan kwam die brutale kater kijken of er bij ons niet óók wat te halen was, en dan lag hij weer bij ons op ons kussen. Naast toch wel vies – je weet niet waar zo'n zwerver gelopen heeft – zijn wij allebei allergisch voor kattenhaar, dus dat ging gewoon echt niet. Ik ga er trouwens niet van uit dat dit 'normaal' is hoor, maar ik wil het wel even noemen als iets om op te letten.

  Like

 15. Wat fijn dat je voor de zwervers zorgt.Misschien is het een idee om vangkooien van de dierenbeschreming neer te zetten, ze te laten vangen castreren en weer terug te laten zetten? Ze kunnen dan niet meer voor nageslacht zorgen.
  Qua voer zou je kunnen overwegen om online groter brokken in te kopen, het scheelt echt heel veel bij bv Zooplus.

  Like

 16. Wij houden bewust geen dieren omdat je, naast de verantwoordelijkheid voor de zorg voor de dieren, ook kosten aan hebt. Een gemiddelde kost van 1 euro per dag per dier is misschien niet veel maar op jaarbasis betekent dat toch al 365 euro. Ik geef dat geld dan liever aan iemand die het financieel moeilijk heeft of dat ik het geld gebruik om een dier te houden.

  Like

 17. dat is een keuze die je maakt. Ik beleef zo veel plezier aan mijn katten dat ik er anders tegenaan kijk. Een ander geeft dat geld misschien uit aan een hobby of een goed doel. Mijn katten zijn mijn goede doel en hobby.
  Geld geven aan iemand die het financieel moeilijk heeft zou ik nooit zomaar doen. Ren eerste kun je mensen daar verschrikkelijk mee voor het hoofd stoten, ten 2e kun je je afvragen of je mensen helpt door geld te geven.

  Like

 18. Onze lieve kat is ook 'aan komen lopen'. We grappen altijd dat ze haar eigen huis uitgezocht heeft. Ik was in eerste instantie helemaal niet zo voor om haar te houden, maar ja…katten kunnen je hart stelen. Nu zou ik niet meer zonder haar willen en zijn we blij dat we haar een fijn thuis kunnen bieden.

  Like

 19. hier hebben we inmiddels 7 katten, 4 van ons zelf en 3 zwervers; tante Suus, inmiddels helemaal gesocialiseerd en komt ook binnen en hoort er inmiddels helemaal bij, dan hebben we Harrie die al 4 jaar bij ons onder de tuintafel woont en zo getraumatiseerd is dat hij ons denk ik nooit helemaal zal vertrouwen maar maakt nog steeds vooruitgang..
  en dan onze laatste zwerver hangt hier nu een maand of twee rond maar is doodsbang, afwachten wat dat gaat worden. Maar ja ik ben een katten mens en laat ze niet aan hun lot over, dus worden ze gewoon mee gevoerd met de rest, wel goedkoop voer anders kan ik het niet opbrengen. Maar beter iets dan niets.. ik hoop dat je zwervers vertrouwen in jullie krijgen!!! groetjes Lisa

  Like

 20. Wat een heerlijk (en echt spaarcentjesachtig) stukje weer 😉
  Boodschappen zonder lijstje probeer ik ook niet meer te doen terwijl ik het ruim 30 jaar zonder heb gedaan, hoe snel kun je wennen 😉
  En die katten, ohhhhhh geweldig, hoop echt dat het je gaat lukken e dat je hun vertrouwen wint, zou helemaal mooi zijn 😉

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s