Een nieuwe Hormann….

Ondanks een licht aantrekkende economie verwacht het UWV volgend jaar 739.000 werklozen, dat is een stijging ten opzichte van dit jaar. De iets aantrekkende economie wordt vooral veroorzaakt door een verhoogde arbeidsproductiviteit. Meer banen levert dat helaas niet op. Heel zuur voor het nog steeds groeiende leger werklozen.
Hoewel ik geen econoom ben, zet ik wel vraagtekens bij zaken die ik soms in de media lees of om mij heen hoor, omdat ze botsen met het logische verstand.  Zoals bijvoorbeeld het idee van sommige bedrijven om de atv-dagen in te trekken. Ja, zo verhoog je inderdaad de productiviteit maar je lost er geen werkloosheid mee op. Bovendien hebben al die mensen van wie de atv-dagen worden afgepakt, hier ooit salaris voor ingeleverd, dat eisen ze natuurlijk dan weer terug. Dat plan kan dus meteen in de prullenbak volgens mij, want het lost niets op.
Het onzalige idee  dat werknemers om de werkloosheid op te lossen meer moeten gaan werken in plaats van minder, wordt door Hormann in zijn nieuwste boek ‘Helemaal vrij’ goed gekraakt. En als Hormann iets vindt, ga ik tegenwoordig even rechtop zitten. Iemand die met een tegendraadse boodschap negen drukken van een boek verkoopt, verdient aandacht en een luisterend oor.

In zijn vorige boek ‘Hypotheekvrij’ legde Hormann uit waarom je als huiseigenaar eigenlijk niets anders bent dan een huurder van de bank. Zo lang je niet aflost – en laten we wel wezen wie deed dat nou vrijwillig – steven je aan het einde van de looptijd van je hypotheek af op een groot financieel probleem. Aflossen dus.

In dit vervolg – geschreven voor 45 plussers maar eigenlijk verplichte kost voor iedereen die kan lezen (waarom niet als discussiestof behandelen tijdens de economieles?) – legt Hormann ons nog eens uit waarom aflossen zo belangrijk is, alleen pakt hij het nu iets groter aan. Wie de demografische gegevens bekijkt, de ontwikkelingen sinds de jaren zestig volgt, de gestegen welvaart ziet en de gestegen levensverwachting, ziet ook dat die zogenaamde onverwachte crisis helemaal niet zo onverwacht was. Kok waarschuwde eind jaren ’90 al voor een crisis en sindsdien zijn er meer mensen geweest die een boodschap verkondigden die niemand wilde horen. Dansen op een vulkaan en je blind en doof houden omdat hebzucht nu eenmaal sterker is dan realiteitsbesef.

De wereld is veranderd en dat heeft gevolgen voor onze welvaart. Maar wat is dat dan, welvaart? Lange tijd gingen we ervan uit dat het normaal was om op de pof te leven of een overwaarde van een huis te verzilveren, op het moment dat je nog helemaal niet van plan was om dit huis te verkopen. Veel mensen hebben hiervan kunnen profiteren, maar nóg meer mensen zijn hierdoor in de problemen geraakt. Voor wie zoekt naar oplossingen of inspiratie voor een nieuwe manier van leven, is dit boek een must. Ook trouwens voor mensen die nog steeds geloven in de maakbaarheid van de welvaart, of iedereen die nog steeds denkt dat de crisis niet bij hen aanbelt.

Ontslag kan je zomaar overkomen, zeker in deze tijd en door de toenemende werkdruk zou het ook kunnen gebeuren dat je langdurig uitvalt. Je kunt natuurlijk een tandje harder gaan rennen, maar is dat zinvol? Hormann zegt van niet. Met de afgrijselijke constatering dat één op de vijf Nederlanders zijn pensioen helemaal niet haalt, kunnen we nóg harder werken maar beter vergeten. Maar wat moeten we dan? Naast aflossen is dat vooral nadenken over wat je wilt in je leven en daar vervolgens naar gaan leven.

Aflossen van je hypotheek levert de vrijheid op om ver voor je pensioen bijvoorbeeld één of twee dagen minder te gaan werken. Zodat je tijd hebt om te lummelen, te fietsen, te wandelen of alle boeken te lezen die nog op je lijst staan. Parttime werken heet in Hormanns wereld prepensioen. Wacht niet tot je pensioen om die dingen te doen waar je al jaren over fantaseert, want of je haalt dat pensioen niet eens, of je bent tegen die tijd zo gammel dat je niet meer in staat bent op stap te gaan.

Leef nu, leef sober, maak jezelf zo onafhankelijk mogelijk door je schuld zo snel mogelijk af te lossen maar vergeet vooral niet te genieten. En dat hoeft immers geen geld te kosten. Zó leven, vergroot de kansen dat je überhaupt je pensioen haalt. Een afgelost huis maakt het misschien mogelijk om ver voor je pensioen rond te gaan reizen, want wie zegt dat je dat geld perse moet gebruiken voor de zorgkosten later (een veel gehoord argument van mensen die niet willen aflossen)?

Veel van wat Hormann schrijft is herkenbaar voor mij. Doordat ik ziek werd heb ik mijn nachtmerrie al beleefd en geleerd dat ik te afhankelijk was van mijn inkomen. Het downsizen leverde mij vervolgens zóveel op, dat ik nu niet anders meer zou willen.

De samenleving is veranderd. Zoals Hormann op pagina 179 schrijft ‘We moeten ons niet afvragen wat een doosje maagzuurremmers precies kost, maar onszelf de vraag stellen waarom we die zo massaal nodig hebben’. De samenleving legt ons een enorme druk op, we moeten meer en langer werken en als we worden ontslagen, zijn we blijkbaar besmet en uitschot en moeten we zo snel mogelijk weer aan het werk. We worden immers in ons inkomen geraakt als we te lang werkloos zijn. Tegelijkertijd moeten we zorgen voor onze bejaarde ouders en onze kleinkinderen, want dat heet ‘samen de verantwoordelijkheid delen’.

Door uit die waanzin te stappen, door een stap achteruit te zetten, zien we hopelijk wat belangrijk voor ons is. En wat goed is voor ons, is ook goed voor de samenleving, al zal de fabrikant van maagzuurremmers het daar niet mee eens zijn. De crisis is een kans voor onszelf om ons leven anders te formuleren. Om nieuwe definities te bedenken van welvaart en luxe. De crisis nodigt ook uit om de manier waarop we met elkaar omgaan en ons werkende leven willen inrichten, te herformuleren. Het boek van Hormann is daartoe een prachtige aanzet. Hij laat zien dat sober leven niet betekent dat je niet meer kunt genieten. Juist het sobere leven maakt veel genieten mogelijk. Sober leven betekent ook een prettige versimpeling van je leven met veel minder stress, en wie wil dat nu niet?

Iemand omschreef eerder deze week “Helemaal Vrij! als een verfrissend boek. Daar ben ik het niet mee eens. Ik las het en kreeg eerder het gevoel dat ik een plens water over me heen kreeg. Zó de vinger op de wond kunnen leggen en mensen zó goed een spiegel kunnen voorhouden en tegelijkertijd aanzetten tot flink nadenken, is een geweldige prestatie. Nu maar hopen dat er weer een volgend boek aankomt.

De belangrijkste les van Hormann (volgens hemzelf) is dat je wat van je leven moet maken,  ‘anders loop je nu te fantaseren over wat je later allemaal wilt gaan doen en blik je straks terug op een leven vol gemiste kansen’.  Een pleidooi voor mindfulness dus maar dan op zijn Hormanns: met veel informatie over hoe het zo is gekomen en met een sluiproute naar dat leuke plekje waar iedereen wil zijn. En dan nu allemaal naar de boekhandel rennen en kopen dat boek. Bij de bieb reserveren mag natuurlijk ook.

Lees dit boek en vraag jezelf af: ben ik een pion of een pionier?  Week je los van alle hypes, mustdo’s en stressverhogende kosten- en tijdverslindende apparaten en ga voor versimpeling van leven. Hoe je dat invult, is aan jou.

Helemaal Vrij! Doorwerken tot je 67e is helemaal niet nodig!
Gerhard Hormann
JUST Publishers
ISBN 9789089752437  / € 14,95

ps. lees ook eens het blog van Gerhard Hormann: Van heel sober leven naar heerlijk simpel leven. Veel bloggers dromen er van ooit eens een boek te schrijven. Leuk dat een bekend en succesvol auteur eerst met de boeken begon en dan nu een blog is begonnen! Welkom in de bloggemeenschap!

Advertenties

28 gedachtes over “Een nieuwe Hormann….

 1. Wat ik me alleen afvraag he… als ik nu al minder ga werken (en daarmee minder geld over hou om af te lossen) dan kan ik toch nog eerder met prepensioen…?

  En in welke problemen moeten we dan komenaan het einde van de hypotheekperiode als we niet aflossen, met 30 jaar rentevast en een spaarhypotheek voor het complete bedrag?

  Alleen werkeloosheid en ziekte kunnen roet in het eten gooien, maar voorlopig zie ik dan meer veiligheid in een goede buffer dan in een hypotheek die drie tientjes lager uitvalt.

  Wat we wel willen doen: de totale termijn verkorten naar 20 jaar door extra geld in te leggen. Dat heeft naar mijn mening voor ons meer zin dan aflossen.

  Like

 2. Afgelopen zondag zou ik met een aantal bekenden een verjaardag vieren. We zouden in fluisterboten gaan varen, maar vanwege een kapotte boot kregen we kano's. Voor ons bleek dat een gammele kano, enfin, lang verhaal kort, ik ben te water geraakt en heb mijn bezittingen kunnen redden, behalve mijn mobiel. Die ligt nu op de bodem van het kanaaltje. Ik ben nu 6 dagen mobielloos, en ervaar een bevrijding. Ik weet niet of het zo blijft, want ik ben natuurlijk niet wereldvreemd.

  Like

 3. Tja, er zijn mensen die het raar vinden dat mensen schulden maken met hun creditcard, en dat niet aflossen. Het hebben van een hypotheek waarop je niks aflost is eigenlijk niet anders, al zal het voor sommige mensen anders voelen. Een schuld is een schuld en hoe eerder je eraf bent, hoe beter het is. Ik heb hem afgelost en ben er zo blij mee! Het geeft een grote vrijheid en ik kan part-time werken (woon alleen) en er toch nog een leuke leefstijl op nahouden die mij zeer bevalt (en ook nog sparen om eerder met pensioen te gaan. Zit echt niet op een houtje te bijten en heb zeeen van tijd voor vrijwilligerswerk en andere leuke dingen. Kan het iedereen aanraden.

  Like

 4. Nans, volgens mij heeft Horman het vooral over aflossingsvrije hypotheken. In zijn vorige boek tenminste wel. De spaarhypotheek en alle andere hypotheken die wel een aflossingscomponent kennen, laat hij een beetje terzijde liggen. Spaarhypotheken zijn ook veel ingewikkelder dan aflossingvrije hypotheken, althans dat lijkt mij.

  'Wat we wel willen doen: de totale termijn verkorten naar 20 jaar door extra geld in te leggen. Dat heeft naar mijn mening voor ons meer zin dan aflossen'.

  Dat gaan wij ook doen, de termijn van de spaarhypotheek van 25 jaar naar 20 jaar brengen, om zo sneller er van af te zijn en minder premie te betalen.

  Like

 5. Lijkt me een nuttig boek zoals je het beschrijft spaarcentje. Misschien ook iets voor ons.
  Bedankt nog voor je hulp, we zijn er blij mee. Aantal zaken kunnen nog niet veranderen omdat het contract nog 1 tot 2 jaar loopt maar daarna gaan we zeker wat veranderen!

  Groet, Krappe Kas

  Like

 6. Hopelijk valt maandag dit boek op mijn deurmat….ik had het ook bij de bibliotheek kunnen lenen, maar ik heb zo'n vermoeden dat ik dit boek als naslagwerk wel in mijn kast wil hebben, naast zijn andere boek en het boek van Marieke Henselmans.

  Bedankt voor de samenvatting Spaarcentje! Ik verheug me nu nog meer op het boek. Ook al ben ik pas begin 30, dit is exact de leefwijze zoals wij hem voor ogen hebben.

  Like

 7. Er maar een paar boeken die bij mij onder de categorie ” m'n bijbeltje” staan, maar deze nieuwe van Gerhard Hormann kan ik ook op het stapeltje leggen. Van die boeken die voor het grijpen moeten liggen, om weer te her lezen, iets in op te zoeken en te overdenken en te bespreken. Ik vond het weer een heel fijn boek, en erg mooi weer door je beschreven spaarcentje!!!
  Vr.Gr. Kathy

  Like

 8. Nee: met aflossen verklein je je schuld, maar blijf je wel betalen (wij krijgen de hele hypotheek niet afgelost in 20 jaar). Met het inleggen van geld in je spaarhypotheek los je niet af, maar kiep je extra geld in het spaargedeelte van de hypotheek, waardoor je je maandelijkse lasten kunt verlagen en / of de looptijd kunt verkorten.

  Het spaardeel wordt pas op het einde van de looptijd gebruikt om de schuld af te lossen. Net een nuance-verschil wat mij betreft hoor.
  Maar onze schuld blijft dus even groot tot het einde van de looptijd, alleen het spaarpotje aan de andere kant van de weegschaal wordt bijgevuld

  Like

 9. Vermoedelijk weer een boek waarbij je denkt hmm ja. ja. precies, inderdaad. duh. logisch. dat niemand anders dat doorheeft. ja zo is het maar net. herkenning. En dat wat,250 pagina's lang? Klinkt als een goed boek.

  Like

 10. Ik ben niet zo van dit soort boeken maar het klinkt wel interessant. Ik ben nu nog hard bezig met het aflossen van de schulden. Als dat voorbij is dan is er meer financiele vrijheid dus ook meer keuze. Misschien dat ik dan minder wil gaan werken. Alleen dan hoop ik wel dat mijn werkgever daar akkoord mee gaat. Ik merk nl dat in bepaalde sectoren part-time not done is.

  Like

 11. Goeie recensie !
  Leuk dat deze man dit thema zo goed over weet te brengen aan een groot publiek. Ik hoorde hem laatst op de radio o.a. zeggen : ” Het lijkt wel of we in dienst zijn bij de BV Nederland, als ik luister naar Rutte.” Als ik al ergens 'dienend' aan wil zijn dan is het de aarde, maar zeker niet aan BV Nederland !

  Door ziekte loop ik al vele jaren niet mee op de geeikte route, en een hypotheek/ schulden heb ik ook nooit willen hebben. Maar ik heb me vanaf de zijlijn wel jarenlang afgevraagd hoe dat toch kon; mensen die ik kende met helemaal niet zo'n hoog inkomen die een huis kochten. Pas nu, de laatste jaren, begrijp ik het. Het kon eigenlijk niet….

  Like

 12. Ik heb het boek bijna uit, maar ik vind het enorm tegenvallen. Ik vind er geen lijn in, het is alsof ik tweehonderd pagina's achterelkaargeplakte tweets zit te lezen. En dan om de alinea zo'n semi-grappige analogie… ieuw.

  Wat me aan Hypotheekvrij zo aansprak, was het persoonlijke verhaal, het vallen en opstaan en het leren. Dit boek komt haast betweterig op me over en geeft me bovendien het gevoel dat het met grote haast is geschreven/gepubliceerd.

  Misschien val ik niet in de doelgroep omdat ik het als vanzelfsprekend beschouw dat ik mijn lot in eigen handen neem, niet bang ben om mijn mooie baan te verliezen en sowieso in een heel gelukkige periode in mijn leven zit. Misschien zou de schrijfstijl me niet zo zijn opgevallen als dat anders was.

  Jammer, maar ik blijf de tweets met plezier volgen.

  Like

 13. Ik heb het net uit, en vind het ook tegenvallen. Ten eerste komt Hormann nogal zelfingenomen over ('In zekere zin ben ik de aanvoerder geworden van een nieuwe beweging zonder verborgen agenda of politiek doel')
  Verder trapt hij – wat mij betreft tenminste – alleen maar open deuren in, blijft hangen in verhalen als: waar gaat het nou echt om in het leven, een grote auto of gelukkig zijn? Okee, voor een bepaalde doelgroep is dit misschien nieuw, maar ik had verwacht dat het dieper zou gaan dan dat.
  En inderdaad, de grappen zijn tenenkrommend. Ik citeer: 'Mijn vorige boek werd door vrouwen gebruikt als troefkaart om hun man mee te krijgen op het grote avontuur dat 'aflossen' heet. Daarbij kon ze hem er eens fijntjes op attenderen dat dit boek nou eens niet geschreven was door Erica van der Gaal of Annemarie van gaal, maar door een man, en ook nog eens eentje die letterlijk zo heet' Brrrr!

  Like

 14. Er zijn gelukkig ook nog steeds sectoren waarin parttime werken eerder regel dan uitzondering is. Tot nu toe heb ik altijd gewerkt op plekken waar je zelfs nog geen full-time baan kreeg als je het wilde. Daarom verbaasde ik me erover toen politici ineens vonden dat we meer uren moesten gaan werken. Bij mijn baas kon dat niet eens! Zeker voor baliewerk(liever twee parttimers tijdens openingsuren dan 1 voor de hele dag) de zorg, de horeca en het onderwijs vind je nog veel parttime banen.

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s