Wijs op woensdag: Een salaris met een menselijke maat

Om de week op woensdag lezen jullie hier een bijdrage van gastblogger Pennie Wijs:

Een salaris met een menselijke maat
Links en rechts hoor je het mensen zeggen: vergeleken bij het leed in Syrië valt de pijn van het consuminderen totaal in het niet. Zelfs als je je baan, je huis, je financiële onafhankelijkheid kwijtraakt – en dat lijkt me verschrikkelijk – dan is dat nog niets vergeleken bij het leed van mensen die op de vlucht zijn voor oorlogs- of natuurgeweld. Daarom is het echtpaar Wijs nooit te beroerd om in de buidel te tasten voor organisaties die hulp bieden in deze ellende. Je moet wel een hart van steen hebben om een bijdrage te weigeren. En toch zei ik onlangs voor het eerst: ‘Nee!’

Het Rode Kruis vroeg per brief om een bijdrage voor de opvang van slachtoffers van tyfonen die binnenkort aan de andere kant van de aardbol gaan razen. Omdat er de laatste tijd nogal wat te doen was over de strijkstokken die gehanteerd worden bij goededoelenorganisaties, nam ik even een kijkje op de website van het Rode Kruis. Ik wilde graag weten wat het salaris van de directeur is. Daar schrok ik behoorlijk van: € 135.000,- Er staat een uitgebreide uitleg bij, waarschijnlijk omdat het Rode Kruis enkele jaren geleden nog gedwongen werd door de overheid het directeurssalaris naar beneden bij te stellen (zie  hier).

Niemand zal beweren dat het een simpele baan is. Uiteraard moet op die post een professional zitten met de nodige kennis en vaardigheden. En die mag van mij een behoorlijk salaris verdienen. Nu komen we op mijn punt: wat is een behoorlijk salaris? Een ondernemer die zijn nek uitsteekt en daarbij succesvol is, wordt een riante vergoeding meestal niet misgund. Eerlijk zelf verdiend immers. Maar mensen die zich inzetten voor de publieke zaak of goede doelen worden snel als graaiers betiteld als ze een dik salaris opstrijken. Eerlijk gezegd vind ik  €135.000,- een héél dik salaris. Het weerwoord van vele goede doelen: ‘volgens de geldende normen mag het nog meer zijn’. Mág inderdaad, ja. Maar het mag ook minder zijn.

Want wat houdt zo’n functie in? Ik besef dat ik het enigszins simplificeer als ik zeg: geld inzamelen en zorgen dat het op de juiste plaats op de juiste wijze besteed wordt. Iets gedetailleerder dan: je moet beschikken over kennis van fondsenwerving, marketing, PR, en van de situatie ter plaatse voor wat betreft de geografische, meteorologische, politieke, militaire, sociale en medische situatie. Je moet hulpverleners werven en selecteren en hulpmiddelen inkopen. Daar heb je deskundigen voor in dienst die je moet aansturen en voor wie je eindverantwoordelijk bent. Hoe zwaar weegt de verantwoordelijkheid en complexiteit van de functie? Gezien de hoogte van het salaris, volgens het Rode Kruis bijna even zwaar als die van een staatssecretaris

Zelf heb ik het gevoel dat dat zwaar overdreven is. Er zijn genoeg mensen met vergelijkbare functies die veel minder verdienen. Waarom zou de directeur van een humanitaire organisatie daarop een uitzondering moeten zijn? Los van de vraag over de juistheid van de functiewaardering houdt me nog een andere vraag bezig. Wanneer overschrijdt een salaris eigenlijk de menselijke maat? Hoeveel geld heeft een mens in ons land maandelijks nodig om een comfortabel leven te leiden? Wanneer is genoeg echt genoeg?

Ieders behoeften liggen anders en iedereen zal hierbij een andere grens trekken. Mijn grens wordt door de directeur van het Rode Kruis overschreden. Ik vind de hoogte van zijn salaris onjuist en ongepast, zeker in een tijd waarin iedereen de broekriem moet aanhalen. Ik vind het ongepast tegenover al die vrijwilligers die zich op vele manieren met hart en ziel inzetten voor het goede doel. Ik vind het ongepast tegenover alle donateurs die iets in de collectebus doen of een bedrag overmaken naar de bankrekening. Geld dat ze vaak niet zo makkelijk kunnen missen, maar tóch geven, omdat ze hun medemens niet in de kou willen laten staan. En verder vind ik het ongepast tegenover alle goede doelen die wél in staat zijn een competente directeur te vinden voor een redelijk bedrag. De veelverdieners in de goedendoelenbranche verpesten het imago van de hele sector. Bij veel mensen is het wantrouwen zo hoog gestegen, dat ze aan geen enkele organisatie nog iets willen geven. Want ‘al die directeuren zijn toch maar graaiers en zakkenvullers.’

Kortom, bij mij was de grens bereikt. Ik pas ervoor om de directeur te sponsoren, in plaats van het slachtoffer dat hulp nodig heeft. Dat geeft nog een heel vervelend gevoel, omdat het slachtoffer op korte termijn geen baat heeft bij mijn besluit. Op de lange termijn hopelijk wel. Dit alles heb ik het Rode Kruis per mail laten weten. Als maar genoeg anderen ook blijk van hun ongenoegen geven, dan merken de organisaties in kwestie vanzelf dat hun maatschappelijk draagvlak verdwijnt.

Waar ligt voor jou de grens?

Het is niet zo moeilijk om je van tevoren oriënteren. Zoek de doelen die je een warm hart toedraagt en kijk of de betreffende directeur naar jouw oordeel een salaris beurt met een menselijke maat. Bij bonafide organisaties kun je het jaarverslag inzien of opvragen via hun website.

Voor een snelle indruk kijk je hier. En als je nog meer wilt weten, bekijk dan de website van het CBF-keurmerk.

Advertenties

39 gedachtes over “Wijs op woensdag: Een salaris met een menselijke maat

 1. Ik geef sowieso aan geen enkele stichting meer iets, behalve aan dingen als de voedselbank. Dat is momenteel een van de weinige stichtingen waarvan ik het gevoel heb dat het geld en de spullen die ik inlever ook echt bij mensen terechtkomt die het nodig hebben… Misschien juist wel omdat die organisaties altijd heel lokaal werken ipv dat het zo superstrak georganiseerd is en er dus veel geld blijft 'plakken'….

  Like

 2. even een blonde vraag: Als je € 135000 / jaar verdiend wat is dat dan per maand?
  Zit hier dan vakantiegeld en eindejaars toeslag bij?
  Het linkt heel veel maar wat het ongeveer is????

  nomoskar

  Like

 3. ik denk zo'n 10k bruto per maand, misschien minder als er nog eenbonus bij zit. het is riant, maar ikvind het niet overdreven voor een directeur van een grote organisatie eigenlijk.

  Like

 4. ter verduidelijking: als IT-specialist verdien ik dik 60k. dat een directeur twee x zoveel verdient vind ik niet heel raar.
  aanvullend over wat is genoeg… 60k is al ruim denk ik. en dan zit ik nog laag vergeleken bij veel collega's. wat moet je met meer geld doen? de hypotheek nog sneller aflossen en eerder stoppen met werken denk ik….

  Like

 5. denk dat er rijen mensen zijn met dezelfde goede capititeiten die het voor minder willen doen maar ja die hebben niet DIE “connecties”, die elkaar allemaal beschermen en de hand boven het hoofd houden allemaal voor geld = vertaling van vriendjespolitiek ! Ik geloof niet in helpen met geld maar in helpen met daden wa ik dan ook doe, geniet ervan , liefs marion

  Like

 6. Ik heb 18 jaar lang fosterparent kinderen gehad In die tijd zijn ze 3x in opspraak geweest en heb ik ze verdedigd. Op een dag kreeg ik ongevraagd een erg luxe boek van ze op de deurmat omdat ze wat terug wilde doen. Ik was zo boos dat ik gelijk gestopt ben. Ik wil dat dat geld naar die gemeenschappen gaat en niet naar een of ander boek waar ik niet om gevraagd heb en niet wil. Als er collectantes langs de deur komen geef ik wel wat maar dat is meer voor de mensen die dat doen. Ik geef wel de helft van wat ik vroeger gaf. Er blijft zoveel aan de strijkstok hangen! Kijk maar naar wat er met het geld voor de tsunami in Azie gebeurd is of liever gezegd wat er niet mee gebeurd is :-/

  Like

 7. Ik snap je gevoel maar ik denk dat je alle goede doelen wel van je lijstje kunt schrappen want er zullen maar weinigen minder verdienen. Overigens is een salaris voor het leiden van een dergelijke grote organisatie laag als het een “regulier” bedrijf zou zijn. En in die markt zitten ze toch te vissen voor een directeur. Ik promoot niet dat ze veel moeten verdienen maar in het vorige bedrijf van man verdiende zijn manager (man was teamleider van 12 man) al ongeveer EUR 95.000,- wat neer kwam op EUR 6600 bruto per maand en een bonus van iets meer dan dat bedrag. En dat was niet iemand met de eindverantwoordelijkheid daar zat nog wel wat management tussen.
  Ik geef zelf alleen aan lokale kleine goede doelen. En KWF maar alleen omdat man dit wil ivm ziekte van zijn vader

  Like

 8. Sorry, maar ik denk niet dat 135.000 euro per jaar een exorbitant hoog bedrag is voor de directeur van het Rode Kruis. Het is een grote organisatie met internationale betrekkingen en uiteenlopende activiteiten. Ik denk eerder dat het nog wat aan de lage kant is. De Balkende norm ligt momenteel rond de 230.000. Niet dat echt wat zegt…beetje wassen neus, maar oké.

  Natuurlijk is 135.000 vreselijk veel geld. Er is maar een kleine groep Nederlanders die zoveel of meer verdienen. De kans is groot dat de meeste mensen die hier lezen nooit zo'n inkomen zullen hebben. Zelfs niet als je twee inkomens bij elkaar optelt. Maar dat wil niet zeggen dat dit een (veel te) hoog salaris is voor deze functie.

  Like

 9. ..ik heb het Rode Kruis ook al aangeboden mijn (oude) tenten, mijn te-kleine-kleren en de opbrengst van mijn moestuin te komen halen….
  Helaas, dat ging niet dus toen toch maar een bedrag overgemaakt!

  Like

 10. Maar bij een commercieel bedrijf is het afbreukrisico veel groter. Als het slecht gaat wordt je ontslagen. Dat speelt niet bij overheid-, goede doelenorganisaties. De vraag is dan ook meer is het werk zo uitzonderlijk moeilijk dat er zo'n hoge beloning tegenover staat? Je verwacht van ideële organisaties toch eigenlijk dat mensen daar werken voor de goede zaak en niet om een top salaris binnen te halen. Met bijvoorbeeld 50.000 minder per jaar zou de organisatie mooie dingen kunnen doen. Het is natuurlijk wel een kunst op zich om heel veel mensen zo gek te krijgen dat ze zich vrijwillig en zonder beloning werk verrichten. Dat gaat je in het bedrijfsleven niet lukken 😉

  Like

 11. Ik heb in het verleden unicef en plan international maandelijks gesponsord. Nu doe ik niks meer op maandelijkse basis, maar geef ik daar waar ik de organisatie een warm hart toedraag. Letterlijk vertaald betekent dit dat ik de organisaties uit mijn eigen gemeente wat geef telkens ze aan mijn deur staan, of wat van hen koop. Ook steun ik alle initiatieven van de school van mijn kinderen en ga ik een maaltijd eten ten voordele van 11.11.11.
  Daar stopt het. Een betere wereld begint bij jezelf en ik vond dat ik de wereld een stukje mooier en aangenamer kon maken voor mijn kinderen door minder te gaan werken. Wat ook consequenties had voor de goede doelen…

  Like

 12. Je moet niet vergeten dat dit een baan is met enorm veel verantwoordelijkheden, die je 24/7 moet dragen. Dit is niet een functie waarbij je om vijf uur de deur achter je dicht doet en lekker gaat genieten van je vrije tijd. Het lot van heeeeeeeeel veel wereldburgers ligt in zijn handen!

  Like

 13. Persoonlijk vind ik het voor de zwaarte van de functie gekoppeld aan de wereldwijde inzet van het rode kruis ook niet te veel voor een salaris. Ja het is veel geld, absoluut, en als je naar andere hulporganisaties kijkt zou je kunnen zeggen dat het wat minder mag, maar toch vind ik het meevallen. Ik had veel hoger verwacht.

  Like

 14. Als we iets hebben geleerd van de crisis in de financiële wereld, dan is het wel dat hoge salarissen en bonussen niet gelijk staan aan uitzonderlijk en foutloos functioneren. Sterker nog, het tegenovergestelde is vaak waar.
  Zogenaamde “top”mensen gaan vaak handelen naar de exorbitante beloningen die ze ontvangen. Met als gevolg dat er te veel risico's worden genomen met het geld van een ander (belastingbetalers, huurders, etc etc). Veel van de schandalen van de afgelopen jaren met woningcorporaties, goede doelen en banken waren waarschijnlijk nooit voorgevallen als deze organisaties waren geleid door een stoffige ambtenaar/boekhouder met een gezonde “doe maar gewoon” mentaliteit.

  Like

 15. Zelf loop ik met een collectebus voor de Nierstichting, en heb ook zijn salaris gecheckt onderbouwd met dezelfde toelichting. Hij zat overigens lager, maar toch voelde ik mij wel een beetje bozig toen ik mijn rondje liep. Ik weet het is een grote verantwoordelijkheid maar hoe weeg je dat af tegen de verantwoordelijkheid die een automonteur draagt als hij jouw auto veilig laat rijden, een bouwvakker die zorgt dat jouw huis stevig in de aarde staat, een verpleegkundige die zorg draagt voor de gezondheid van velen. Ik zou het zo fijn vinden als de topfuncties en zéker van een goed doel ook eens toonden dat het wel wat minder kan. Bijv. in een goede middenklasser kan hij ook van A-B dat hoeft toch niet in een BMW of Mercedes. Ik ben helemaal niet katholiek maar hoe de Paus zich afzet tegen alle onnodige opsmuk en onnodige kosten mag een inspiratie zijn voor veel directeuren van goede doelen.

  Like

 16. Bij ons krijgt een collectant, afhankelijk van het doel, 50 cent tot 2 euro, al was het maar voor de moeite. Verder ben ik blij dat ik sinds kort weet dat je rechtstreeks het Antonie van Leeuwenhoek kunt sponsoren: daar wordt enorm goed werk verricht.
  Ik ben gestopt met donaties aan Greenpeace, Artsen zonder Grenzen, KWF en Unicef die gepaard gaan met een (jaarlijkse) acceptgiro. Zodra ze je huisadres weten , wordt je doodgegooid met folders en extra acceptgiro's, soms heel geniepig 1 maand vóór de jaarlijkse bijdrage, zodat je nietsvermoedend een extra storting doet. Laat ze de (kleine) bijdrage die ik doe gewoon besteden waar het voor bedoeld is en niet aan allerlei drukwerk, luxe grachtenpanden en hoge salarissen.
  Groet, Greetje54

  Like

 17. organisaties die en ac sturen krijgen niets, kindertjs die vragen worden ook hier overgeslagen! Ik wil het vrijwillig kunnen geven en hoeveel ik vind dat het waard is. De goede doelen vd school van kind werk ik aan mee, en ook diabetes en reumafonds (in de familie die ziektes) wil ik nog wel wat geven en dan is mijn grens bereikt. Ik wil wel geven aan bv en asiel maar dan sponsor ik de spuitjes waar dieren die maar niet worden opgehaald mee worden gedoodt en dat vind ik ook niet kies…… Dan geef ik bv liever een blik voer op de zaterdag voor dierendag als ze hier altijd inzamelen!

  Like

 18. Wanneer houdt het eens op, dat schelden op mensen in de publieke sector die meer verdienen dan de gemiddelde Nederlander? Het lijkt wel of niemand een ander meer een salaris gunt. Moet iemand die veel verantwoordelijkheid draagt en de publieke zaak dient, dat dan maar voor weinig doen, alleen omdat het gemeenschapsgeld is? Ik zou het eerder omdraaien.

  Publieke ambtsdragers moeten verantwoording afleggen aan de hele samenleving. De baas van een bedrijf hoeft alleen maar te zorgen dat hij (volgens de regels) een goed product levert. Dat is aanzienlijk simpeler. Het werken voor de publieke zaak is vele malen complexer.
  Niemand vindt het erg dat er in het bedrijfsleven veel geld verdiend wordt, vanwege het afbreukrisico en omdat er zogenaamd zo hard voor gewerkt wordt. Het afbreukrisico bij de (semi-)overheid is tegenwoordig echter even groot en er wordt minstens zo hard gewerkt.

  De echte graaiers vind je juist in het bedrijfsleven (de goeden daargelaten). Dat zijn vaak de jongens, en meisjes, die voor 'winstoptimalisatie' gaan om 1. aandeelhouders tevreden te stellen en/of 2. zichzelf goed te betalen, en die hun klanten te veel laten betalen voor de producten die ze afnemen. Als er ergens iets aan de strijkstok blijft hangen, is het daar.

  Like

 19. Wat ik irritant vind bij de goede doelen zijn niet zozeer de acceptgiro's maar de bedeltelefoontjes in de trant van 'Wilt u uw maandelijkse bijdrage verhogen?' Laatst had ik er zelfs 2 op 1 dag. En 1 van de goede doelen daar was ik niet eens donateur; ik had een keer een petitie van hen getekend en daar maken ze dan blijkbaar misbruik van.

  Like

 20. Ik vind het salaris van deze directeur eerlijk gezegd niet overdreven hoog. Zolang het beneden de 150.000 blijft is het wat mij betreft acceptabel. Wel moeten ook andere factoren meegerekend worden, zoals auto van het werk, bonussen, etc.

  Like

 21. Ik ben het heel erg met je eens. Veel van de kankeraars weten niet eens wat het betekent om 7 dagen per week, 365 dagen per jaar beschikbaar te zijn voor je werk . En dat is wat de hoger ingeschaalden in de publieke sector moeten zijn.

  Like

 22. Ik vind het salaris te hoog als je nagaat dat het opgebracht wordt door vrijwillige bijdrages en collectes,wij moeten er ook hard voor werken,Margreeth.

  Like

 23. Collectes 1,9 miljoen.., subsidies 24,9 miljoen…, grote sponsoren o.a. p.ostcodelo.terij en frie.slandca.mpina: 44,5 miljoen…..

  Ruim eenderde wordt opgebracht door collectes, giften en nalatenschappen etc. De rest is komt van subsidies en grotere geldschieters.

  Like

 24. Ik weet het niet zo goed wat te doen met goede doelen. Ik geef het kopergeld aan collectes. Sponsor jaarlijks het Limburgs Landschap en maandelijks het WNF (krijgt Junior een leuk blad 4x per jaar). De rest heb ik opgezegd. Vroeger was ik erg goedgeefs, ook op straat. Mijn schoonmoeder zei vaak: jij geeft je laatste geld nog aan een zwerver.
  Maar ik wil gewoon nergens meer aan vastzitten. Ben juist bezig abonnementen zoveel mogelijk te beperken. Ik wil nergens aan vastzitten.
  Bedelbrieven gaan uit zelfbescherming direct ongeopend naar het oud-papier.

  Wat is een te hoog of te laag loon?
  Ik zou wel willen dat mijn liefste zo'n loon had! Hahahaha.

  Like

 25. Ik ben het hier helemaal mee eens. Sterker nog ik denk dat er heel veel geschrapt kan worden in de management lagen van bedrijven.
  Ze houden vaak hun eigen baan in stand en mogen vaak nergens over beslissen. Dat heb ik al echt in heel veel bedrijven gezien..Kij naar het voorbeeld van buurtzorg helemaal geen overhead.
  Maar om weer even te gaan naar het onderwerp van dit blog, ik vind het ook heel veel geld.

  Like

 26. Het punt is, dat zulke organisaties alleen mensen op het juiste bestuurlijke niveau binnen krijgen als ze een enigszins marktconform salaris bieden. Je ziet maar wat vaak, dat organisaties iets hobbyistisch krijgen. Dat komt vaak doordat er niet zoveel te kiezen valt qua bestuur.
  Wetend wat er van iemand op dat bestuurlijk niveau verwacht wordt in een internationale organisatie als het Rode Kruis vind ik € 135.000,- echt niet absurd. Het ligt nog niet eens in de buurt van de Balkenende norm.

  Like

 27. Vergis je niet in het afbreukrisico bij een organisatie als het Rode Kruis. Altijd beschikbaar, de eerste, die commentaar moet geven bij rampen, alle ogen zijn op je gericht. Geen functie voor sissies.

  Like

 28. Misschien een beetje laat, maar ik vind dit totale symboolpolitiek. Misschien kan die gast met dat salaris meer bereiken dan iemand die het voor minder doet.

  Ja, het gevoel kleeft dat het niet goed is, maar we geven ook met z'n allen elke maan geld aan de postcodeloterij (onder het mom van “goede doelen”). Al eens gegoogled wat die gasten verdienen?

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s