Fysiotherapie in 2014

Al geruime tijd ga ik twee keer per week naar een fysiotherapeut. Komende maart vier ik daar mijn 2-jarig jubileum. Helaas staat ‘mijn’ aandoening niet op de lijst van chronische aandoeningen waar zorgverzekeraars zich op baseren bij de vergoedingen. Ik moet me dus maximaal aanvullend verzekeren om die pak em beet 100 keer per jaar dat ik naar de fysio ga, vergoed te krijgen.

Eén van de behandelend fysiotherapeuten wees me er op dat mijn huidige verzekeraar Menzis stopt met het vergoeden van onbeperkt fysiotherapie vanuit de aanvullende verzekering. In plaats daarvan kan ik maar 40 behandelingen claimen. De resterende 60 ga ik dan zelf betalen, dat is 60 x € 30. Komend jaar ben ik met wat pech dus  €1800 kwijt aan fysiotherapie. Best pittig. Het is ook niet bepaald dat ik een keus heb. Voor mij is het noodzaak, en wel één die me helpt met beter worden. Ik ben met behulp van fysiotherapie stapje voor stapje aan het terug landen in mijn lichaam, op zoek naar beweging die mogelijk is zonder mijn lijf te belasten en zonder een terugval te veroorzaken. Voor ME-patiënten is dat balanceren op een heel dun koord.

Natuurlijk houd ik goed in de gaten wat andere zorgverzekeraars van plan zijn. Op het moment dat ik dit schrijf, hebben de meeste verzekeraars nog niet de tarieven bekend gemaakt. Die paar die dit al wel hebben gedaan, bevestigen mijn vermoeden dat mijn zorgverzekeraar niet de enige is die een stap terug doet. De basisverzekeringen worden goedkoper, de aanvullende verzekeringen worden duurder en wát er vergoed wordt, is aan verandering onderhevig. Ik las het eerder al in de krant: de grote zorgverzekeraars bedingen lagere tarieven bij fysiotherapeuten, onder meer door het schrappen van de onbeperkte fysiotherapiebehandelingen.

Ik vraag me wel af wat de gevolgen hiervan zijn. Ik blijf gewoon gaan. Het is noodzaak en ik kan het betalen. Niet makkelijk maar het lukt wel. Er zullen ook mensen zijn voor wie het noodzaak is die het niet kunnen betalen. Die zich ook geen dure aanvullende verzekering kunnen veroorloven en te lang wegblijven als er klachten opspelen. Klachten die geëscaleerd zijn en een langere behandeltijd nodig hebben, als er eindelijk een behandeling wordt gestart.

Half november moeten alle zorgverzekeraars hun tarieven bekend hebben gemaakt. Je kunt je via diverse vergelijkingssites aanmelden om alerts te ontvangen wanneer er nieuws is. Je kunt ook gewoon even wachten en dan vanaf 15 november uitzoeken wat voor jou de beste optie is. Voor mezelf houd ik er rekening mee dat ik waarschijnlijk veel moet gaan betalen aan fysiotherapie. Dat betekent dat ik nu de begroting voor volgend jaar aan het aanpassen ben. Die € 1800 zal toch ergens vandaan moeten komen. Aan de andere kant kan goed zoeken lonen. Zo las ik op het reumaforum (niet dat ik reuma heb maar ik kwam er na een zoektocht in google op de term ‘onbeperkte fysiotherapie 2014’) dat verzekeraar PNO wel onbeperkt fysiotherapie gaat aanbieden dit jaar…..dat houd ik in de gaten!

Ben jij al aan het grote zoek-een-verzekeraar-die-bij-je-past-spel begonnen?

Advertenties

42 gedachtes over “Fysiotherapie in 2014

 1. Dus er wordt weer gerommeld aan de aanvullende verzekeringen! Ik heb bijna elk jaar fysiotherapie nodig. Niet zo veel als jij, maar als ik behandelingen zelf moet betalen, dan wordt het erg duur. Ik zal binnenkort nakijken wat mijn zorgverzekeraar aanbiedt. Ik wil per jaar minimaal 27 behandelingen kunnen krijgen als dat nodig mocht zijn.

  Like

 2. Ik heb het gelukkig zelf niet nodig, maar wat erg voor mensen die dat wel hebben en het niet betalen kunnen! 't Is goed dat je hier de aandacht op vestigd, nu kun je je nog oriënteren!

  Like

 3. Wij zullen dit “wie vergoed wat en hoeveel spel ” waarschijnlijk i.v.m inkomensdaling en chronische aandoeningen hebbend, volgend jaar mee moeten gaan spelen. Eigenlijk tegen onze zin omdat we naar alle tevredenheid jarenlang een verzekering hadden bij ( in ons geval de CZ groep )
  Zorgelijke ontwikkeling lijkt me , want het zou dus zo maar kunnen als je niet alles heel goed napluist je in de toekomst wel eens niet de behandeling/ zorg
  zou kunnen krijgen die je op dat moment nodig hebt. Basiszorg wordt naar mijn idee steeds meer uitgekleed,Ook hoorde ik gisteren op televisie al vertellen dat in de toekomst de aanvullende verzekering aanzienlijk duurder zal worden omdat deze door te weinig jongeren wordt afgesloten, en de hogere lasten dus bij de oudere of mankerende medemens zullen worden neergelegd.
  Waardoor de zorg alleen maar minder bereikbaar zal gaan worden voor een grote groep mensen in de toekomst lijkt mij.
  Dus ja wij doen ook nood gedwongen mee met dit ” spel ” , maar houden wel ons hart vast of wij dit in de toekomst uberhaupt nog wel kunnen meespelen!
  Aagje

  Like

 4. Bedankt,dat je me hier op attent maakt. Door verschillende klachten was ik al snel dit jaar over het te vergoeden deel van de fysiotherapie heen.Ook ik kon het restant behandelingen betalen. En heb me voorgesteld,hoeveel pijn ik zou hebben gehad,als ik de fysiothetapie niet meer had kunnen betalen. Zulke situaties zullen helaas steeds vaker voorkomen.

  Like

 5. Er worden ook steeds vaker vragen gesteld over je gezondheid en die van je kinderen. Eind 2012 heb ik ons weer maximaal verzekerd en dat kostte wat moeite. Ik stap dus maar niet meer over. Alleen hopen dat het aanvullende pakket zo royaal blijft als het dit jaar was. Ik heb veel vergoed gekregen en het loont dus zeker.
  Maar ja, als je het tot op de laatste cent wilt uitmelken, kom je ooit in de knoei, natuurlijk…..

  Like

 6. maar dat is juist het punt: de aanvullende verzekeringen worden duurder en minder royaal. Vooral de grote verzekeraars hebben onderhandeld met fysiotherapeuten en die staan met hun rug tegen de muur. Het is of de behandelingen veel duurder maken of minder behandelingen vergoeden.

  Like

 7. Dat verschilt per verzekeraar. Ze moeten je voor de basisverzekering altijd accepteren maar voor de aanvullende kunnen bijvoorbeeld medische verklaringen worden gevraagd. Maar ik ben de afgelopen jaren elk jaar overgestapt en heb nog nooit een med. verklaring hoeven in te vullen.

  Like

 8. Elk jaar kijk ik weer maar elke x kom ik op mijn eigen verzekering uit. Volgens mij is bij hun het allerduurste pakket wel 100% gedekt. Aks je je ziektekosten in 1x betaald krijg je 3 % korting.

  Like

 9. Bah. Ik hou niet van dit soort dingen. En toch verdiep ik me er elk jaar weer braaf in. En daarbij kan in mijn geval, godzijdank, de prijd leidend zijn. Ik plan er na 15 november weer een zaterdagmiddag voor in. En dan ook maar een zondagmiddag om energietarieven en overlijdensrisicoverzekeringen te vergelijken.

  Like

 10. Vinger op de zere plek, Spaarcentje!
  Zoals je hierboven al vermeldde is ME/CVS een chronische ziekte, verwant aan (of wellicht een andere uitingsvorm van) Fibromyalgie. Omdat het aandoeningen van het Centraal Zenuwstelsel zijn, zie deze link over een Israëlische professor die wereldwijd bekend staat om zijn onderzoek naar Fibromyalgie: https://www.youtube.com/watch?v=A8aQ-N43-9I , zou het wél op de chronische lijst moeten staan!!! Wellicht is het mogelijk om dat voor elkaar te krijgen, eventueel met een proefproces oid. Helaas is het voor veel patienten niet mogelijk om zoiets aan te gaan, daar heb je met zo'n aandoening de energie (en vaak ook het geld, uitkering) niet voor……
  Wel fijn om op tijd de reminder te krijgen om op zoek te gaan naar de voor ons juiste verzekeraar!
  Bedankt daarvoor, Marjolijn.

  Like

 11. Hallo,
  Als je lid bent van de FNV kost je een lidmaatschap €15,77 per maand. Aan het eind van het jaar kun je eenmalig via je werkgever een belastingvoordeel doen waardoor je nog maar de helft betaald.
  Je krijgt dan eenmalig rond de €87,- retour bij je loon.
  Als je man bijv. lid word van de FNV dan kun je je verzekeren bij FNV Menzis als als je dan aanvullend pakket 2 neemt dan word de fysio volledig vergoed en zit je niet vast aan een aantal behandelingen.
  Plus doordat je lid bent van de FNV krijg je een vaste korting op de basis en op de aanvullende verzekeringen.
  Misschien is het iets?
  M.v.g. Janique

  Like

 12. Ok, bedankt voor je antwoord! Dan ga ik zeker eens kijken. Dit jaar zat ik bij de CZ en heb daar slechte ervaringen mee. Ik blijk daar trouwens niet de enige mee te zijn. Welke verzekering dan wel, vind ik een erg moeilijke keuze.

  Like

 13. Misschien kun je het opvangen door 1 keer per week fysio te doen en 1 keer per week naar de sportschool te gaan met dezelfde oefeningen? Scheelt toch al snel 1000 euro uitgaande van sportschool 50 euro per maand.

  Heb zelf ook dit probleem omdat ik fibro heb. Nederland is opzich een rijk land, maar sommige dingen zoals zorg zijn echt heel belabberd geregeld.

  Like

 14. Ja, ik hoorde het, supersneu voor heel veel mensen maar ook voor de peuten zelf natuurlijk…… het patientenaantal loopt terug 😦 en zal op deze manier terug blijven lopen.
  Gelukkig heb ik nu nog mijn eigen prive fysio aan huis, ik heb me het laatste jaar daar dus ook niet meer hoeven verzekeren maar owee als ik verhuist ben.
  😦
  Snappen doe ik het niet helemaal want ze hebben tenslotte ook een preventieve functie voor de gezondheidszorg die, als dit duur cq onbetaalbaar wordt voor mensen alleen maar meer geld gaat kosten voor de uiteindelijke zorg.Jammer, ik hop dat je alsnog een goede en betaalbare verzekering kunt vinden voor volgend jaar.

  Like

 15. Als je maar 1 x per week naar de sportschool gaat en je weet precies welke oefeningen je wel en niet kunt doen en je gaat niet naar de andere lessen als zumba, pilates, spinning ed. kun je bij veel sportscholen een veel goedkoper abonnement nemen. In mijn dorp ben je dan onder de 20 euro kwijt. Sommige ziektekostenverzekeraars vergoeden (een deel van) de abonnementskosten in de aanvullende verzekering of hebben afspraken over goedkopere abo's met sportscholen gemaakt.
  Marjolijn.

  Like

 16. Heb geen chronische ziekte, maar wel terugkerende (rsi achtige) klachten waarvoor ik regelmatig bij de fysio kwam. Sinds ik eens per twee maanden een shiatsu behandeling krijg, heb ik nog niet weer naar de fysio gehoeven. Misschien kan iets dergelijks ook de klachten en de financiele pijn verlichten in jouw situatie. Ik zal trouwens voor komend jaar goed kijken hoe de vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen zijn bij mijn verzekeraard – want daar valt dit dus onder.

  Like

 17. Balen zeg. Mijn moeder heeft reuma.
  Eén van de redenen dat ik er bij jou zo op aandrong om onderzoek naar coeliakie te laten doen is dat je dan een officiële diagnose hebt die wel erkend wordt. Wellicht zou je voor de fysieke schade door de onontdekte coeliakie wel een vergoeding voor fysiotherapie hebben gekregen.
  Chronische vermoeidheid komt veel voor bij coeliakiepatiënten.
  Toen ik nog gluten at, kwamen heel veel klachten van mij overeen met ME. Ik heb nog steeds wel last van vermoeidheid, maar gelukkig veel minder last van die andere dingen (griepgevoel, draaierig, plotselinge spierkrachtverlies, hoofdpijn, heftige spierpijn etc).

  Like

 18. Overstappen voor aanvullende verzekering kan een probleem zijn voor chronisch zieken. Men wordt geweigerd of gaat de hoofdprijs aan premie betalen.Soms is blijven zitten waar je zit de beste optie helaas. Houdt vooral goed in de gaten met welke zorgverleners de zorgverzekeraars een contract hebben.Er worden hoe langer hoe meer eisen gesteld door de zorgverzekeraar. O.a. of apoteken nog hulpmiddelen e.d. mogen verstrekken(b.v. incontinentiemateriaal). Uit het basispakket wordt ook al het nodige geschrapt. Met ingang van 1-1-2013 moest ik ineens 19,35 per maand betalen voor medicijnen die eerst gewoon vergoed werden. En nee geen keuze hierin.Gewoon broodnodig.

  Cisca

  Like

 19. Ook ik ben inderdaad al aan het kijken en nadenken hoe ik het op moet lossen. Hypermobiliteit staat ook niet meer op “lijst Borst” helaas. Ik heb besloten om te stoppen met het sporten bij de fysio en daarvoor in de plaats iets te gaan doen wat ik wel echt leuk vind. Ze hebben namelijk geen beweegprogramma waar ik in zou kunnen, wat veel behandelingen scheelt. Dan is x keer sporten nl. 1 behandeling ipv elke keer sporten 1 behandeling. Dus nu ga ik zwemmen, iets wat ik sowieso heerlijk vond altijd. En ik ga niet meer voor onderhoud naar de fysio, maar als ik een probleem heb. Dat kan problematischer zijn soms, maar het zij zo. Ik kan me niet veroorloven om het zelf te betalen, manlief moet ook 2 keer per week naar de fysio, wel chronisch, maar zijn sport bij de fysio mogelijk niet… dus we moeten echt goed opletten dit jaar 😦

  Like

 20. Kralalien, ik ben ook hypermobiel. Bij de fysio heb ik geleerd op een Bosubal te staan en te bewegen. Dat geeft me wat meer stabiliteit. Ik ben van plan om er voor thuis 1 te kopen zodat ik ook als ik te moe ben om naar de sportschool te gaan toch m'n stabiliteit op peil kan houden. Heb jij ervaring met die Bosubal? Rompspieren kun je zelf ook sterk houden met een eenvoudige buikspiertraining etc. Wat onrechtvaardig dat chronische aandoeningen niet meer op de chronische lijst staan hè? Ik hoop dat je fysio deze laatste weken nog wat goede tips voor je heeft om het voortaan zelf te kunnen doen. Laat je maar goed voorlichten!
  Marjolijn.

  Like

 21. Heb ziekte van Bechterew (reuma) en ben ook verzekerd bij Menzis. Heb tot op heden nog 2 keer in de week therapie (1x fysio en 1x oefentherapie). Reuma is dus ook al van de lijst Borst afgehaald. Dus volgend jaar maar 40 behandelingen. En het antwoord van Menzis: “Moet u zelf maar thuis gaan oefenen” Makkelijk als je ook nog 40+ uur in de weke moet werken.
  En lijkt erop dat er miv 2014 geen één polis meer aangeboden gaat worden met onbeperkt fysio. Dus alle mensen die zorg nodig hebben, gaan er weer op achteruit. Fijn geregeld die marktwerking in de zorg!!

  Like

 22. De Friesland biedt onbeperkte fsyio aan, ben ik inmiddels achter. Wel moet er na de 40e behandeling toestemming worden gevraagd. Dat is een kwestie van je fyio een brief laten sturen met uitleg over de noodzaak van de behandeling.
  Misschien zijn er nog wel meer. Ik schrijf hier binnenkort nog een stukje over.

  Like

 23. Samen met mijn fysio alles (wat tot op heden bekend is) doorgenomen en De Friesland gooit volgend jaar het meest uitgebreide pakket eruit (waar fysio onbeperkt wordt vergoed). Trouwens de Friesland doet dit jaar ook al moeilijk (naar zowel fysio als klant) als je boven de 40 behandelingen komt! Zij stellen dan de vraag of het wel noodzakelijk is etc. Fysio moet dan een dik pak papier invullen en wil nog niet zeggen dat ze er dan mee akkoord gaan

  Like

 24. 1 keer per week = 52 keer per jaar … val je alsnog in de duurste ''onbeperkt-verzekeringen'' … haal er nog een paar keer feestdagen en vakantie vanaf en je komt nog steeds boven de 40 uit !!!

  Like

 25. Dit is de volgorde …

  – FNV lid worden voor weinig (even bellen met hen voor de juiste bond)
  – via FNV naar Menzis
  – FNV-aanvullend-2 geeft al recht op 100% onbeperkte fysio
  -misschien nog een tandarts er bij en klaar

  Like

 26. heb het ook net geplaatst … dit wordt zelfs door de zorg-consulent van Menzis zo voorgesteld … ik ben 80-100-WAO-er en zelfs dan kan het bij FNV-Bondgenoten geregeld worden ( e.9,00 per maand premie)

  Like

 27. Let wel op:

  PNO heeft wel medische acceptatie, dus niet iedereen wordt automatisch geaccepteerd. Ook op letten is Borst heeft Reuma van de chronische lijst afgehaald, zodat de reumapatiënten hun fysio niet meer uit de basis vergoed krijgen. Dit kan alleen nog maar uit de aanvullende.

  Bij Menzis opletten:
  Ze hebben straks niet meer met elk ziekenhuis een contract. Dit betekent als je jaren bijv onder behandeling van een reumatoloog of andere specialist staat, dat je niet meer behandeld daar mag worden. Of je moet het gedeeltelijk zelf betalen. Staat in de kleine lettertjes. Bij de goedkoopste van Menzis heb je helemaal niks meer te zeggen. Als ze willen dat je naar Den Bosch gaat en niet meer naar Tilburg, moet dit.

  Niet zo gauw iets overnemen van een forum, dat ik gestart ben om mensen informatie te geven of van iemand iets goeds te horen. Want nog niet alles is bekend.

  Like

 28. Dank je wel. Ik neem ook niet zomaar iets aan hoor, ben het uitgebreid aan het uitzoeken. De meest veelbelovende optie tot nu toe is lid worden van FNV en dan (toch weer ) via Menzis een speciale av verzekering afsluiten waarbij fysiotherapie wel 100 % vergoed wordt.

  Like

 29. Ben zelf ook meer dan 40 behandelingen nodig. Werd aangevraagd door mijn therapeut, en afgewezen. Als hij belde werd er zelfs een keer gezegd dat er niets van mij bekend was, terwijl het al voor de 2e keer was aangevraagd. Ze werken heel onzorgvuldig en in de prakrijk waar ik altijd kom is er dit jaar maar 1 goedgekeurd. Kreeg ook pas 2 maanden na de aanvraag bericht omdat mijn afwijzing. Dan moet je als patient nog een klachtenbrief indienen, wat weer weken duurde terwijl 10 dagen werd gezegd. Betaal nu zelf mijn fysio, ga maar de helft anders kan ik het niet betalen en heb dus veel meer pijn. Kan ook geen nieuwe zwemkaart kopen voor fybrozwemmen omdat mijn geld opgaat aan de fysio. Bedankt verzekeringen. Ben nu op zoek naar een andere, zal meer geld p.m. moeten betalen, maar dan kan ik misschien weer 2x per week.

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s