Interview met een ontwoekerspecialist

Net als heel veel anderen hadden wij een woekerpolis. Wat zeg ik, niet één, maar twee woekerpolissen! Hoewel ik het woord regelmatig in de krant tegenkwam, zei het me niets. Iets moeilijks en ergs dat anderen aangaat dacht ik. Niet dus. De ene woekerpolis was bedoeld om aan het eind van de looptijd onze beleggingshypotheek af te lossen, de andere was ons appeltje voor de dorst. Beiden polissen leverden echter niets op dan stress en fikse tekorten.

Een woekerpolis is een beleggingsverzekering die vaak gekoppeld is aan een hypotheek en bedoeld om vermogen op te bouwen. Maar vaak is het ook bedoeld voor de studie van je kind of een aanvulling op je pensioen. Gedurende langere tijd leg je op regelmatige basis een vast bedrag in. Bij woekerpolissen valt de opbrengst vies tegen. Dat komt omdat enerzijds het ingelegde vermogen niet altijd gebruikt is om te beleggen. Veel geld is opgegaan aan administratiekosten en de kosten voor een adviseur maar ook bijvoorbeeld risicokosten.  Deze kosten zijn lange tijd niet zichtbaar geweest voor de eigenaar van de polis. Anderzijds is het natuurlijk crisis. Het geld dat in beleggingen is gestopt, is vaak verdampt. Zo kwam het dat onze polis niet de beloofde € 100.000 zou gaan opleveren, maar slechts € 40.000, in het meest positieve geval. Voor je nu denkt dat dit verhaal jou niet aan gaat: als jij tussen eind jaren ’90 en 2008 een beleggingsverzekering hebt afgesloten, dan heb je grote kans dat dit een woekerpolis is.

Wij kwamen in actie en met succes. Onze beleggingshypotheek is omgezet naar een annuïteitenhypotheek, de polissen zijn afgekocht en de opbrengst gebruikten we als extra hypotheekaflossing. Wij zijn dus woekerpolisvrij. Het is ook mogelijk om je beleggingsverzekering om te zetten naar een ander product, dat wel rendement oplevert. Wij hebben die optie niet overwogen, te veel gedoe. Ik wou gewoon van die bende af, het liefst zonder adviseur. Want die werkte in ons geval alleen maar tegen. Voor sommigen kan omzetten naar een ander en goedkoper product wel de beste optie zijn. Maar hoe doe je dat? En alleen omzetten is niet altijd genoeg. Je situatie is misschien in de loop van de tijd veranderd en je nieuwe polis moet daarmee matchen.

Ik ben iemand die graag de touwtjes in handen houdt en zo ook M.. Wij zijn dus zelf aan het ontwoekeren gegaan. Dat is mogelijk maar wat een stress hadden we! Alles moesten we zelf uitzoeken. In deze tijd stuitte ik op financieel adviseur Hubrien Meijaard die van ontwoekeren zijn specialisme heeft gemaakt. Hij viel me op door zijn opwekkende tweets en doordat hij regelmatig gratis ontwoekerworkshops geeft.  Ik heb hem een paar keer een vraag gesteld en kreeg dan een belangeloos antwoord dat ons nét een duwtje in de goede richting gaf.  Daarom vind ik het dan ook super dat Meijaard samen met een paar anderen een online cursus heeft opgezet waarbij je kunt ontwoekeren volgens een stappenplan dat door experts is uitgezet. Hoog tijd voor wat vragen aan Hubrien Meijaard:

Om maar met de deur in huis te vallen: waarom dit initiatief?
Het kortste antwoord bestaat uit een paar veelzeggende getallen. 2 miljoen: dat is het aantal huishoudens dat nog steeds één of meer veel te dure beleggingsverzekeringen heeft. € 10.000: dat is het bedrag dat gemiddeld per polis bespaard kan worden door ‘m om te zetten. En omdat verzekeringsmaatschappijen geen vinger uitsteken naar deze mensen, vond ik dat daar wat aan moest gebeuren.

Als financial life planner help ik mensen met ‘ontwoekeren’, de laatste jaren ook met workshops. Ik merkte dat er behoefte is aan échte hulp: iemand die ze kunnen vertrouwen, die zoekt naar de beste oplossing voor de consument. Mensen hebben (vaak terecht) geen vertrouwen meer in verzekeraars en adviseurs die voornamelijk op hun eigen belang uit zijn.

Omdat ik in mijn eentje natuurlijk niet iedereen kan helpen, heb ik Woekerpolisvrij ontwikkeld: een online stappenplan (‘e-learning’) waarmee je als consument zelf van je woekerpolis af kunt komen. Dus niet meer afhankelijk van adviseurs, banken of verzekeraars, maar zelf weer aan het financiële roer zitten: eindelijk weer grip op je eigen geld.

Wanneer hoorde jij voor t eerst van woekerpolissen? Heb jij bijvoorbeeld zelf ook een woekerpolis gehad?
De naam ‘woekerpolis’ stamt uit 2006 toen tv-programma TROS Radar deze naam ging gebruiken. Maar dat de meeste beleggingsverzekeringen structureel veel te hoge kosten kenden, was al veel langer bekend in de branche.

Ik ben al ruim 25 jaar werkzaam als financieel adviseur en heb ook beleggingsverzekeringen afgesloten voor klanten. Ik had het geluk dat ik een heel transparant product verkocht, waarin alle kosten zichtbaar waren – dat dus ook nooit een groot succes is geworden onder adviseurs. Daardoor heb ik (bijna) nooit echte woekerpolissen gesloten. En waar dat (gelukkig dus maar af en toe) wel is gebeurd, heb ik die de afgelopen jaren uiteraard helpen ontwoekeren.

Wat ik ook veel heb gesloten, zijn hypotheekpolissen met een risicoverzekering er in, wat een goed product is als beleggingen stijgen. Vanaf 2001 hebben we echter te maken met een langdurige periode van gedaalde koersen, waardoor de kosten voor de verzekering in dit product sterk zijn gestegen, en nog veel meer zullen gaan stijgen. Deze hypotheekpolissen hebben dus hoge prioriteit om te ontwoekeren. Dat vindt gelukkig ook de AFM. Gelukkig kan dat door afspraken best goed tegenwoordig, al zijn er nog wel een paar dwarsliggende maatschappijen…

En als privépersoon heb ik zelf wel een aantal beleggingsverzekeringen, bijvoorbeeld voor mijn pensioen. Zonder de hoge kosten die woekerpolissen kenmerken, kunnen dat nog steeds prima vermogensopbouwproducten zijn. Helaas is de naam beleggingsverzekering wel besmet door de hele affaire.

Er zijn volgens jullie nog 2 miljoen niet ontwoekerde huishoudens. Waarom laten mensen die polissen op de plank liggen?
Het is bijna niet te bevatten inderdaad, want in totaal gaat het om ongeveer 4 miljoen polissen (bij bijna 2 miljoen huishoudens) waar mensen veel te veel kosten voor betalen. Waarmee uiteindelijk níet de hypotheek kan worden afbetaald of niet je pensioen wordt aangevuld omdat je lijfrente amper wat oplevert.

De belangrijkste reden dat mensen niks doen is het feit dat ze niet geloven dat ze zelf zo’n polis hebben. Er staat natuurlijk ook niet met grote letters ‘woekerpolis’ op gedrukt. Zolang je je beleggingsverzekering in een la laat liggen en niet controleert – dat kan gratis op onze site WoekerpolisVrij.nl – zul je er ook nooit achter komen. Dan is er nog het feit dat mensen er zich voor schamen. Of dat ze verwachten dat – als het écht zo erg is als ik nu zeg – dat de overheid het voor ze oplost. Maar dat gebeurt dus, helaas, ook niet.

En dan zijn er nog veel mensen die, heel begrijpelijk, denken dat ze doordat ze compensatie krijgen geen woekerpolis meer hebben. Terwijl die slechte compensatieregeling vaak maar een fractie is van het bedrag dat ze kunnen besparen door over te stappen naar een ander product. Mensen vergelijken wel hun zorgverzekering, maar zijn niet gewend om ook hun beleggingsverzekering eens tegen het licht te houden.

Ook geloven ze het fabeltje van adviseurs en verzekeraars dat ze kunnen wachten tot de koersen weer omhoog gaan. Helaas: de koers zal nooit zo hoog komen dat je verlies wordt goedgemaakt. Of dat ze denken: het is te ingewikkeld, het zal wel weer geld kosten dus laat maar. En helaas: al die argumenten en emoties gaan alleen maar ten koste van hun eigen financiële toekomst, want je snapt dat de meeste verzekeraars het zo wel best vinden.

 Ik heb zelf ontwoekerd en stuitte op veel tegenwerking. Waarom is ontwoekeren zo moeilijk?
 Dat komt door een aantal zaken:

 • Verzekeraars willen niet van hun winstgevende producten af en maken het met onduidelijke informatie en lange ontwoekertrajecten zo lastig mogelijk, waardoor de afhaakkans van consumenten toeneemt.
 • Adviseurs willen de klanten niet gratis helpen, ook al moeten ze zich houden aan de regels voor kosteloos hersteladvies.
 • Banken werken niet altijd mee bij hypotheekpolissen. 
 • Door de belastingwetgeving kan het soms ook best ingewikkeld zijn, waardoor alle partijen (meestal onterecht) huiverig zijn om veranderingen aan te brengen.

Hoe werkt jullie stappenplan?
In 7 stappen krijg je alle informatie om te beslissen wat je met je polis wilt doen. We kijken bijvoorbeeld naar de belastingsituatie, we kijken naar de mogelijkheden bij de risicodekkingen, we kijken naar de keuze voor sparen of beleggen. In het stappenplan zitten rekenmodules van Moneyview (*), waardoor je onafhankelijke berekeningen krijgt van mogelijke alternatieve producten.

Je moet dus in principe alles zelf doen, maar dat hóéft niet, je kunt natuurlijk ook vragen of een goede adviseur je helpt. In het stappenplan van WoekerpolisVrij krijg je ook conceptbrieven waarin je precies die informatie opvraagt die je nodig hebt. Daarnaast zijn er nog allerlei filmpjes die op eenvoudige wijze moeilijke onderdelen uitleggen.

(*) Noot Spaarcentje: Moneyview levert informatie aan over de financiële markten. Niet alleen aan adviseurs, banken en verzekeraars maar ook aan diverse media, de consumentenbond en dus vergelijkingssites die voor de consument zijn bedoeld.

Veel polissen zijn gekoppeld aan een hypotheek. Omzetten van de polis kan ook gevolgen hebben voor de hypotheek. Komt dat ook aan de orde in de e-learning?
Jazeker. We zijn de uitdaging aangegaan om juist deze lastige ontwoekerklus te klaren. En dat is gelukt. Er staat dus veel informatie in over de koppeling van polis en hypotheek, de (on)mogelijkheden van omzetting enzovoort. Realiseer je wel dat banken en verzekeraars bij zo’n polis meestal eisen dat je ook een adviseur inschakelt. Maar doordat je zelf de e-learning hebt gedaan gaat dat traject veel soepeler en efficiënter, dus dat bespaart je tijd, energie en geld. Dat moet jou natuurlijk aanspreken 🙂

Elke situatie is anders is mijn ervaring. Wat als ik als ontwoekeraar vastloop tijdens jullie stappenplan. Kan ik dan hulp vragen en kost dat extra geld?
We hebben in de e-learning veelvoorkomende vragen al beantwoord bij de ‘veelgestelde vragen’. Daarnaast hebben we een online helpdesk waar mensen hun vragen kunnen stellen.

En heel belangrijk: vanaf het pluspakket (dat € 10,- meer kost dan het basispakket van € 79) kunnen mensen gebruik maken van webinars (online workshops) waarin we allerlei onderwerpen bespreken waar mensen vragen over hebben.

~

Natuurlijk heb ik woekerpolisvrij.nl bekeken! Lees komende dinsdag wat ik van de site vind.

Heb jij een woekerpolis? Ben je al in actie gekomen om er van af te komen?

Advertenties

38 gedachtes over “Interview met een ontwoekerspecialist

 1. Ik zal eens gaan kijken op deze site ! Bedankt voor al deze info.Wij hebben een levenhypotheek en het is me nog steeds niet duidelijk of dit een woekerpolis is. Het totaal bedrag valt tot nu toe tegen ,maar hier zit ook gelijk een verzekering in mocht een van ons eerder komen te overlijden. Tja,dat geeft ook wel een stuk rust. groetjes trudy.

  Like

 2. Kijk eens op die site en ga eens wat googlen zou ik zeggen. Levert meer op dan het aan tante spaarcentje vragen (die dat zeker heel goed voor je kan uitzoeken maar ik bedoel dat je er meer aan hebt om het heft in eigen handen te nemen).

  Like

 3. Trudy, waar ik nieuwsgierig naar ben is waarom je nu pas gaat kijken. Ik ben benieuwd waarom je bij een klein vermoeden van mogelijke woekerpolis niet op onderzoek uit gaat. Je bent mogelijk een een van de twee miljoen mensen dus je staat hierin niet alleen. Ik ben zo benieuwd wat het nu is!

  Like

 4. @ anoniem: tante spaarcentje heeft geleerd dat mensen denken dat het niet over hen gaat als ze erover in de krant lezen. Zo ging het bij ons ook. Pas als je de papieren pakt en ziet hoe je ervoor staat (eens zelf gaat rekenen in plaats van de beschouwing op de polis voor lief nemen) schrik je je een ongeluk.

  Like

 5. Ik heb gekeken op de site ,maar kan onze polis zo niet vinden .
  Je kunt via die site ook vragen stellen ,dus waarschijnlijk ga ik dat doen.
  Wij betalen idd ook 180 per maand !! Maar tja mocht een van de 2 eerder komen de overlijden dan is dat deel van de levenhypotheek wel afgelost.En dat geeft toch ook wel rust .Wij zitten nl ook met een aantal leeftijds verschil.Gelukkig hebben we op het aflossingsdeel van de hypotheek al een mooi bedrag afgelost en we gaan door met aflossen!! (en toch speelt de vraag of onze levenhypotheek een woekerpolis is altijd in mijn achterhoofd)

  Spaarcentje bedankt voor alle info die je met ons deelt!! gr Trudy.

  Like

 6. @ Anoniem wij hebben deze hypotheek sinds 2006 .De eerste jaren was ik er van overtuigd dat alles goed geregeld was bij ons. We hadden de hypotheek net en dus dacht ik dat het goed zat. later zijn we begonnen met aflossen op het aflossingsdeel en hebben we een gesprek gehad met een medewerker van de bank .Die vertelde ons dat we goed zaten omdat de polis van de levenhypotheek in de belastingsdeel zat ( schijf 1 ) .Ik vertrouw op zijn woorden,maar als ik dan weer lees over woekerpolisssen slaat de twijfel weer toe….gr trudy

  Like

 7. Kan me voorstellen dat je een expert vertrouwt ja. Maar voor de gemoedsrust zou ik er eens goed voor gaan zitten en het voor eens en voor altijd zeker weten. Als je de hypotheek nog niet zo lang hebt is de schade ook des te beter op te vangen als het wel een woekerpolis blijkt te zijn.

  Like

 8. Ik kan me er wel iets bij voorstellen denk ik. Maar toch verbaast het me dat zo weinig mensen dan de moeite nemen om het zeker te weten. Het gaat om zoveel geld!
  Kudo's voor jouw ontwoekerverhaal trouwens, heb het destijds met grote interesse gevolgd.

  Like

 9. Wij betalen ook 183 voor een bel/lev verz gekoppeld aan een stuk Hypotheek van 72.000! Mijn adviseur zie ik liever niet grrrr. Hij wijst ons steeds af en ik ben zo boos op hem.
  Maarja het is alleen om te zetten door een adviseur.. Half jaar geleden naar een andere adviseur geweest maar die wil zich er niet in mengen. ( ja voor 1000 euro en of we dan meteen alle verzekeringen bij HEM onderbrengen) Niet dus. Ik ga zeker deze site even doorpluizen. Bedankt! Ik sta weer op scherp;-)
  Groetjes An ( die al een jaar meeleest en veel van je leert maar nooit reageert)

  Like

 10. Of ik echt een woekerpolis had, weet ik niet. Wel een levensverzekering (verplicht) voor de hypotheek, waar we in spaarden. Het kostte ons behoorlijk wat p/m. Toen we hadden afgelost van een erfenis, bedacht ik mezelf dat het raar was dat we nu die verzekering zouden moeten houden, omdat het bedrag wat uitgekeerd zou worden bij overlijden nu al was afbetaald. Ons risico bij overlijden was dus niet meer zo groot dat we verplicht konden worden tot zo'n verzekering dacht ik met mijn boerenverstand. Dat klopte ook! We hebben de boel afgekocht (twee stuks rare polissen) en dat als aflossing weer gebruikt. Nu zitten we dus op iets minder dan de helft van ons begin-bedrag en staat er in Januari, na weer een aflossing, nog 66.000 open. Alles is overgezet naar aflossingsvrij, zodat we maximale vrijheid hebben in wat we doen en besluiten. Het heeft veel voeten in aarde gehad, het heeft ons 500 Euro gekost, maar die hebben we er binnen een jaar weer uit. En vooral de goede nachtrust doet mij erg goed!

  Like

 11. Dank je. Het gaat niet zozeer om niet de moeite willen nemen als wel blijven denken dat het niet om jouzelf gaat. Ik dacht bijvoorbeeld toen oprecht (ik schaam me om het toe te geven) dat mensen die een woekerpolis hadden mensen waren die grote risico's hadden genomen en meer geld hadden geleend dat goed voor ze was, misschien zelfs een beetje dom waren. Wij hadden bijvoorbeeld geen tophypotheek, zaten wat dat betreft erg veilig en en denk je als snel dat het wel goed zit. Totdat je erachter komt dat je beleggingen meer kosten dan dat ze opleveren.
  Ik blijf er over schrijven om mensen er op te wijzen. dat Mensen die nu niet in actie komen, hebben over 10,20 jaar een mega probleem: huizen die niet worden afgelost, kinderen die niet kunnen studeren. Als het idd 2 miljoen huishoudens zijn die nog ontwoekerd moeten worden, is dat voldoende voor een nieuwe crisis volgens mij….

  Like

 12. Bij ons is overlijden ook gedekt maar dan voor 100 euro minder dan voorheen per maand. Daar gaat het onder meer ook om. Ook is naarmate je verder in tijd bent en aflost, het bedrag dat afgedekt moet worden, minder. Het is verstandig daar naar te kijken.

  Bedenk ook goed dat financiële rust niet duur hoeft te zijn: wij betalen minder dan voor het ontwoekeren en stevenen niet meer af op een tekort, en wel is alles gedekt als 1 vd 2 overlijdt.

  Op de site van AFM kun je ook kijken of jouw polis er tussen staat, daar staat ook een overzicht van alle woekerpolissen.
  Als je blijft twijfelen ga dan gewoon eens zitten met pen en papier: wat heb je tot nu toe ingelegd en wat heeft dat opgeleverd? En wat levert dat op aan het einde van de rit? En is dat voldoende voor het doel dat je voor ogen had?
  Onze adviseur bleef volhouden dat wij geen woekerpolis hadden, ondanks dat we afstevenden op een tekort van 60.000 euro en onze polis op alle woekerpolis lijsten voorkwamen. Je moet twijfel dus niet in je achterhoofd houden maar in actie komen!

  Like

 13. Wij 12 jaar en alleen mijn man heeft een inkomen. We hebben hierom een verzekering met winstdeling gekoppeld aan een overlijdingverzekering .Plus we hebben nog een verzekering die wordt uitgekeerd aan mij mocht mijn iets overkomen voordat hij 65 is . Voor de ene betalen we 180,00 per maand ,met garantie van uitkering van 55000 (hypotheek deel 85000 euro ) en de andere betalen we 25 euro voor en die keert 40000 uit bij eerder overlijden van mijn man.Nu ik alles weer door neem en op een rij zie ,vind ik het nog niet zo slecht. Mocht er nu iets met mijn man gebeuren dan zit ik financieel niet heel slecht ( emotioneel is weer een heel ander verhaal ) Maar als door de aflossingen het totaal bedrag steeds veder naar beneden gaat ( nu al 12 000 euro afgelost !) dan kunnen we de kleine verzekering van 25 euro in de maand misschien stop zetten………we moeten scherp blijven! Fijn dat het lezen van de vele blogs hierbij helpen . trudy.

  Like

 14. Volgens mij hebben wij ook een woekerpolis, alleen loopt onze rentevaste periode in 2016 af. Je kunt er dan toch niets aan doen zonder een boete te krijgen? Ik probeer het allemaal te snappen, maar helaas. Ook al zie ik wel heel veel soortgelijke verhalen hierboven. Ik lees trouwens ook heel graag jouw aflosverhalen. Annemarie

  Like

 15. Ook dan kan je in actie komen Annemarie, zeker geen 3 jaar wachten! Wie weet hoeveel geld je dan nog extra verliest.
  Onze rentevast periode liep nog 1 jaar toen we begonnen met ontwoekeren en geloof me die rente was wel het laatste probleem. Wij hebben geen boete betaald. Wel bleven we bij dezelfde hypotheekverstrekker, dat zal hebben meegespeeld.

  Like

 16. @spaarcentje ,ik zie onze verzekering niet terug in de lijst.We hebben een ING bank vermogengroeiplan .En in de lijsten zie ik wel een ING bank FLEXIBELE vermogengroeiplan…….. We betalen per maans 184,40 per maand premie en dit voor 24 jaar. In totaal dus 184,40 x12x24= 53107,20 Het verzekerd kapitaal is 55000,00 .Dit verzekerden bedrag is dus groter dan we hebben betaald totaal. Het hypotheekdeel is 85000,00 Mocht er dus te weinig winst worden gemaakt dan moeten we het deel tot 85000,00 nog aflossen. groet Trudy

  Like

 17. wij hebben in 2007 een hypotheek afgesloten, wij waren argwanend naar de beleggingshypotheken en zeiden meteen Nee dat willen wij niet. We hebben verschillende gesprekken gehad en elke keer werd de beleggingshypotheek geopperd. Blij dat man en ik zo argwanend waren destijds. Lijkt me behoorlijk nasty!

  Like

 18. Het staat al een tijdje op mijn lijstje om mijn beleggingsverzekering gekoppeld aan de hypotheek uit te zoeken,. Ik heb deze wel na 2008 afgesloten maar dat zegt nog niets, denk ik zo. Dank je voor het extra duwtje in de rug. Kwestie van er de tijd voor nemen. Eenmaal uitgezocht weet ik dan of het goed zit of dat ik actie moet ondernemen. Beter nu weten dan straks voor aangename verrassing staan. Dus binnenkort uitzoeken.

  Like

 19. Pfffffff 2 uur lopen zoeken maar volgens mij zit ik safe met een spaaroptimaal van de rabo, voor de zekerheid zoek ik nog even verder want dat was nou net het gedeelte wat ik mee wilde nemen bij verhuizing.
  Dus beter NU safe dan er straks achterkomen……… Thanx weer voor deze inspirerende blog, ga tijd tekort komen 🙂

  Like

 20. Ik kon mijn verzekering ook niet terug vinden in die lijst op de site van woekerpolisvrij.nl maar ik heb een mail gestuurd en dit kreeg ik als antwoord:
  Wanneer u uw maatschappij of polis niet terug kunt vinden in de lijst op de website en u toch wilt weten of u een woekerpolis heeft en u veel kosten kunt besparen, kunt u het volgende doen:
  U kiest een ander product, waardoor u dan door kunt gaan naar de invulvelden om uw mogelijke besparing te berekenen.
  Met uw meest recente waardeoverzicht en einddatum van uw polis kunt u dan toch snel bekijken wat uw mogelijkheden zijn.

  Dat heb ik dus gedaan en het is gewoon het invullen van een aantal gegevens en dan komt er een advies uit. Kortom, ik ga het aanschaffen… Succes iedereen!

  Like

 21. @ spaarcentje
  Goed om te zien dat je dit deelt. Zelf hebben wij dit al in 2005 aangepast. Wij hadden via Spaarbeleg 2 koersplannen.

  Daarnaast hadden wij nog een levensverzekering waarin we kapitaal opbouwden. In 2010 hebben wij een andere woning gekocht en toen hebben we voor een deel een lineaire hypotheek afgesloten. De rest is aflossingsvrij welke wij via extra aflossingen zelf aflossen. Hebben nu z'n 15% van onze hypotheek afgesloten. Hierdoor hebben we geen extra toeslag meer en betalen we een lagere rente. Voor het aflossingsvrije deel heb ik zelf een annuïteiten aflos schema opgesteld welke we hanteren. Maximale vrijheid en toch jaarlijks aflossen.
  Groeten,
  Erwin

  Like

 22. Was er net vanmiddag in gedoken. Net Aegon gebeld en het afkoop voorstel wordt verstuurd.

  Nu is alleen de grote vraag voor ons: wat na de woekerpolis? Wat is nu de juiste manier om je pensioen aan te vullen? Dat probeer ik nu uit te zoeken maar ben er nog lang niet uit. Misschien een leuk onderwerp voor je, SpaarCentje!

  Like

 23. @emelie een reactie van Erwin via Spaarcentje omdat er iets misgaat met reageren:

  Dat is ook een vraag die wij ons zelf hebben gesteld.
  Na wat speurwerk kwam ik op een site waar ze het hadden over de pensioen schijf van 5.
  1e AOW
  2e Aanvullend pensioen via werkgever
  3e Je eigen huis aflossen (zijn we meebezig)
  4e Zorgen dat je mee ontwikkel met je werk
  5e Zelf vermogen opbouwen.

  Punt 3 doen we door ons eigen annuïteiten schema te gebruiken
  Punt 5 doen wij door maandelijks een vastbedrag te beleggen in indexfondsen. Dit doen we bij Meesman Index beleggen.

  Het voordeel van indexbeleggen is:
  -zeer lage kosten
  -grote spreiding
  -lager risico omdat je aan het middelen bent (je koopt iedere maand een beetje)
  -Je bent baas over je eigen geld.
  – je volgt de index en hierdoor weet je waar je aan toe bent
  Op http://www.meesman.nl kan je hier meer over lezen. Het staat hier duidelijk en helder opgeschreven.
  Je heb wel geen belasting voordeel maar je zit ook niet aan allerlei regeltjes vast.
  Succes,
  Erwin

  Like

 24. Ik had een woekerbelegging vanwege een bijbaantje wat ik als student had. Ik geloof dat ze een paar honderd euro voor mij opzij zetten in een pensioenbelegging. Toen ik ze jaren later belde, bleek dat mijn hele inleg opgegeten was door de kosten. Gelukkig hadden ze, nadat ze de laatste euro naar zichzelf hadden overgeboekt, wel besloten dat ik niet nog kosten hoefde te betalen over de nul overblijvende euros…

  Ik vind het niet heel erg, want het ging maar om een paar tientallen euro's en sinds het einde van mijn studie verdien ik veel meer geld. Er zijn mensen veel erger het schip in gegaan!

  Like

 25. @anoniem ,bedankt voor de uitleg! Ik heb vanmorgen ook een het andere product ingevuld .Ik heb de flexibele vermogengroeiplan aangevink en we hebben een vermogengroeiplan. Het te verwachten extra opbrengt is behoorlijk hoog !!! Ik ga veder…..al krijg ik wel een beetje de kriebels ….kan ik nu hier op vertrouwen zoals ik in het verleden op mijn bank vertrouwde……. groet Trudy.

  Like

 26. Afgelopen weekend een mail gestuurd naar woekerpolisvrij en al snel had ik een reactie!
  Waar ook deze zin in stond “De verzekering waar u over schrijft is geen beleggingsverzekering/woekerpolis maar een traditionele polis met maatschappijwinstdeling. “

  Dat geeft een goed gevoel !!! Nu kijken of we de premie kosten voor de verzekering die eventuele overlijden dekt omlaag kunnen brengen!!!

  Groet Trudy.

  Like

 27. Ik heb een vraag. Wij hebben een beleggingshypotheek, met levensverzekering. en helaas een woekerpolis. We zijn vorige jaar bij een andere adviseur geweest dan degene die de hypotheek aan ons verkocht had, met de bedoeling de hele zaak om te zetten, toen bleek dat wij een garantiekapitaal hadden. Ik lees echter alleen maar over tegenvallende beleggingen, maar met een garantiekapitaal is dit niet van belang? Klopt dit wel? Ik weet echt niet of we nu wel of niet stappen moeten ondernemen? Ik zelf denk van wel, mijn man zegt dat het goed geregeld is. Wie kan mij uitleggen of een hypotheek met garantie uitkering OK is?

  Like

 28. Een beleggingspolis met garantieuitkering kan veiliger lijken maar het is maar net wat het garantiekapitaal is en wat je moet aflossen aan het eind vd rit. De man waar ik dinsdag over schreef heeft een hypotheek va n 181.000 en een garantiekapitaal va 117.000. Over 7 jaar moet de hypotheek worden afgelost, dan heeft hij ondanks het garantiekapitaal een gat van 64.000. Dus garantiekapitaal staat niet gelijk aan goed geregeld zijn.
  Daarbij komt: reken uit wat je hebt ingelegd in al die jaren. Misschien wel veel meer dan het garantiekapitaal? Voelt dat dan nog steeds zo goed geregeld?

  Like

 29. Beste mensen hier,

  ondergetekende is initiatiefnemer van WoekerpolisVrij en was/is natuurlijk heel blij met de positieve aandacht van Martine!

  Ik zie tussen de reacties nog wat onbeantwoorde vragen. Stel ze gerust via de contactpagina op onze site, dan zorgen wij voor de juiste antwoorden! We zijn echt blij met iedere polis die ontwoekerd wordt, op welke manier dan ook!

  Heel veel succes!

  hartelijke groet,
  Hubrien Meijaard

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s