Zondag

Deze week ging ik met S. naar de tandarts. Eigenlijk hadden we een afspraak voor half februari staan voor controle maar een aanval van kiespijn veranderde de plannen. Gelukkig was het snel te fixen. S. heeft nog volop melkkiezen en tanden (hij wordt heel binnenkort 12) en het viel me op dat zijn klasgenoten verder zijn met wisselen. Ik hoor allemaal verhalen over beugeltandartsen en de eerste ‘beugelbekkies’ zijn al gesignaleerd. Dat zei ik tegen onze tandarts die daar op reageerde dat S. ook een beugel moet zodra hij klaar is met wisselen. Daar heb ik bij het kiezen van een verzekering geen seconde aan gedacht! We hebben het er ook nooit eerder over gehad met de tandarts. Misschien hij wel met mij maar ik versta de man nooit. Het is de liefste tandarts die ik ken en als je iets moet ondergaan dan gaat dat altijd met een minimum aan pijn door zijn voorzichtige aanpak, maar verstaan doen we hem niet. Niet dat het een onverstaanbare West-Fries is (daar zijn we inmiddels wel aan gewend). Hij komt (is mij ooit verteld door de receptioniste) uit Zuid-Afrika maar is van oorsprong Japans en sprak in het begin vrijwel geen Nederlands. Nu iets beter, maar in combinatie met het mondkapje en het feit dat ik best stokdoof ben, is het alles bij elkaar een goed concept voor veel vraagtekens.

Dit jaar had ik wel voor het eerst in jaren een tandartsverzekering geregeld, aangezien ik die kon regelen voor een prijs gelijkwaardig aan wat ik normaal zelf betaal voor controle. Dit keer was het echt gunstiger te verzekeren. Dus deed ik dat. Maar een verzekering voor een beugel is minder snel geregeld, voor orthodontie geldt een wachttijd van een jaar. Gelukkig kun je bij de meeste verzekeraars nog tot eind van deze maand je aanvullende verzekeringen aanpassen dus dat heb ik meteen gedaan! Mocht we over een jaar worden doorgestuurd naar een orthodontist dan zitten we goed! Ik ben achteraf blij met de aanval van acute kiespijn (voor S. wat het wat minder) want als we gewacht hadden tot half februari zoals het oorspronkelijke plan was ,dan weet ik niet of we a) dit gesprek wel zo hadden gevoerd en b) zo ja van wel, dan zou het te laat zijn om nog de verzekering om te zetten.

De komende weken staan hier in het teken van het uitzoeken van een middelbare school voor S. Omdat hij naar het tweetalig gymnasium wil, is er niet veel keuze voor hem. Er is één school in West-Friesland die dat aanbiedt en die staat op ongeveer 500 meter van ons huis af. Helaas hebben we ook hier te maken met lotingen dus het is niet zeker dat hij wordt aangenomen. We bezoeken daarom ook een andere school waar gymnasium wordt aangeboden. Enerzijds is het super zo’n geweldig schooladvies, anderzijds heeft hij wel minder keus. Er zijn gewoon niet zoveel gymnasia.

Met de gezondheid gaat het iets minder, ik krijg tegenwoordig twee keer in de week bij de fysio een bindweefselmassage en dat hakt er in! Ik heb weinig energie en er komt van alles los. Hopelijk komt er zoveel los dat de resten van jarenlange verzuring ook opstappen en kunnen we daarna weer vol aan de bak met de revalidatie. Want die schiet totaal niet op.

Deze week heb ik een paar keer meegemaakt dat ik ’s nachts wakker werd en dat Dibbes dan in mijn armen lag. Helemaal met zijn kop in mijn hals en plat tegen me aan. Lekker is anders, zo’n harig groot beest in mijn armen. Maar het ontroert me ook! Dan bedenk ik me dat hij vorig jaar om deze tijd onder een struik lag op de natte grond en in de stromende regen (in mijn fantasie maak ik het altijd heel erg naar) en dan blijf ik maar doodstil liggen. Uiteindelijk val ik wel weer in slaap. Ik weet het, ik ben een watje en mensen die niet van katten houden zullen gruwen van dit verhaal. Maar buiten dat hij plek inneemt en zijn haren in mijn gezicht drukt, krijg ik ook enorm veel van hem terug.

herkenbaar dit! afb. afkomstig van@fabulousanimals

Hij krijgt meer zelfvertrouwen en krijgt meer lef tijdens het spelen. In het begin liep hij keihard weg als we hem met een touwtje probeerden te laten spelen, daarna rende hij met touwtje en al weg en vervolgens – na een paar weken – ging hij er voorzichtig mee spelen. Nu zijn we in het stadium dat hij ook uit zichzelf touwtjes en proppen papier bespringt en steeds feller wordt tijdens het spelen. Ook loopt hij me niet meer de hele dag achterna en kan ik tegenwoordig naar het toilet zonder dat hij mee wil. Andere katten aaien is tegenwoordig ook geen signaal meer voor hem om zich ervoor te storten. Een mooie vooruitgang dus. Hij weekt zich wat los en gaat meer zijn eigen gang. En zorgt dan tijdens de nacht voor compensatie door zich plat tegen ons aan te drukken, waarop de andere katten zich ook doen gelden met hun aanwezigheid. Ben benieuwd hoe lang wij nog over ons eigen bed kunnen beschikken….

Fijn weekend!

20 gedachtes over “Zondag

 1. Wat wordt S. al groot! Over een half jaartje al naar de middelbare school zal een hele verandering geven. Heeft de tandarts uitgelegd waarom S. een beugel moet en is er ook een keuze of dit wel of niet echt nodig is? En doet de tandarts dit zelf (sommige tandartsen zijn hier in gespecialiseerd) of wordt je doorverwezen naar een orthodontist? Misschien ook een idee om op tijd je te laten informeren over de verschillende orthodontisten. Trouwens niet fijn voor je dat het lichamelijk niet echt op schiet. Maak er iets leuks van vandaag. Liefs Karin

  Like

 2. Oh wat super te lezen hoe het met Dibbes gaat!!!
  Maar vervelend dat jouw gezondheid wat minder is momenteel Martine…sterkte daarmee.
  En gelukkig dat je je zoon nu nog verder kon verzekeren bij de tandarts…

  Like

 3. Ik ben geen voorstander van dieren in bed maar dit verhaal vind ik zo lief….wat heerlijk dat er mensen als jullie zijn die dat arme beest liefde en zorg geven. De wereld is al hard en akelig genoeg. Je hebt gezorgd dat mijn zondag met een fijn gevoel is begonnen.
  Overigens sterkte met je eigen gezondheid, jouw tijd komt vast nog wel!.

  Groet Wilma

  Like

 4. Onze kleindochter gaat naar het tweetalig Atheneum in Alkmaar. Geweldig dat bij jullie zo dichtbij een school zit. Zij moet iedere dag treinen van Schagen naar Alkmaar en dan nog een stuk fietsen, maar ze heeft het geweldig naar haar zin op school

  Like

 5. Hoi wat een mooi schooladvies heeft je zoontje gekregen. Ik hoop dat mijn zoontjes later ook zo goed kunnen leren 🙂 Ik heb zelf ook gymnasium gedaan, maar ben na 4 jaar naar de havo gegaan, omdat ik de klas wel beu was na 4 jaar en toen al wel wist dat ik een HBO opleiding wilde gaan doen. Ik kijk nogsteeds erg positief terug op deze keuze 🙂

  Like

 6. S. heeft een te kleine onderkaak, heb ik ook. Dat moet worden gecorrigeerd want wat er staat kan geen kant op. Onze tandarts doet dit niet zelf maar stuurt door. Ik ga eens lekker om mij heen vragen want er zijn zat vriendjes van S die nu bij een orthodontist lopen.

  Like

 7. Hi spaarcentje, het valt me op dat je 1 keer de hele naam van je zoontje in het artikel hebt gezet. Waarschijnlijk per ongeluk, aangezien je normaal altijd S. neerzet, dus ik dacht: ik zeg het maar even!! 😉

  Verder echt zo gaaf om elke keer die veranderingen bij Dibbes te lezen! Heel erg mooi 🙂

  Like

 8. Ik had de tranen in mijn ogen toen ik las hoe dIbbes bij, op en om je komt liggen in bed. Geweldig. Ben het helemaal met Wilma eens. Ik was zelf ook nooit voorstander van dieren in bed, maar ons katertje slaapt nou ook iedere nacht bij ons in en op bed. Ben dan ook altijd blij dat hij het lekker warm heeft en veilig bij ons ligt ipv zoals veel katjes buiten rondzwerft. Toen wij ons katertje kregen waren wij geen katten gewend en wisten niet wat er van te verwachten, de eerste nacht hebben wij het beestje gewoon beneden in de huiskamer gelaten maar midden in de nacht hoorden wij een luid protest van beneden. Naar boven gehaald en sindsdien ligt hij ook bij ons in/op bed (ook nooit in mandje/holletje naast ons bed). De praktijk is heeeel anders dan de leer. Hoop dat het met je gezondheid vlug weer beter zal gaan,veel sterkte. Fijn weekend voor jullie allen. Marja

  Like

 9. Er zijn ook veel verzekeraars die de orthodontie in het aanvullende pakket hebben. En genoeg verzekeraars hanteren geen wachttijd. Het is wel even een puzzel.
  Als hij nu nog volop aan het wisselen is, dan heb je grote kans dat hij pas in 2015 aan een beugel toe is. Even navragen bij de tandarts ook al is hij slecht te verstaan:) Dus dat zou ook nog een overweging zijn. Volgend jaar pas een verzekering zonder wachttijd.

  Like

 10. Wij zijn ook aan het kijken geweest naar de verzekeringen. Onze oudste zoon wordt bijna 11 en heeft ook nog maar weinig gewisseld. Maar veel verzekeraars hanteren geen wachttijd voor orthodontie. Dit jaar hebben wij dat ook nog niet verzekerd. En bovendien, wanneer er gezegd wordt dat hij aan de beugel moet, zijn wij altijd nog degene die beslissen wanneer dat gebeurt.
  Ik ben niet zo'n fan van orhodontie na eigen ervaringen, en zal dus kritisch kijken naar hun adviezen.
  Gr. Immy

  Like

 11. Ik moet eerlijk bekennen dat ik bij de Osg open dag niet zo goed heb opgelet aangezien dat voor mijn zoon toch niet van toepassing was. 🙂

  Heb jij toevallig Kay Chang als tandarts?
  Gr. Imre

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s