Zaterdag

Deze week had ik een paar ongekend goede dagen waarbij ik sterk voelde: zo kan het dus ook. Opstaan ging makkelijk, de dag rolde zich voor me uit met veel dingen waar ik blij van werd en ik had het gevoel een enorme focus te hebben. Balans is alles en die was ik na een paar dagen toch weer even kwijt, dus nu ben ik weer van mijn wolkje gevallen.

Ik kan er nog steeds niet op rekenen of van uitgaan dat iets kan, dus blijft het zaak op te passen. Daarbij bedoel ik met balans niet alleen wat ik zelf plan – zoals rust inbouwen na activiteiten – maar ook hoe mijn lijf reageert. Ik heb nog steeds dat de fysieke reactie soms niet matcht met de fysieke inspanning. Dat is een kenmerk van ME. Dus deed ik op maandag een oefening bij de fysio, dacht ik op dinsdag en woensdag: ‘dat viel mee’ maar strompel ik sinds donderdag rond omdat mijn kuiten voelen alsof iemand er met een kaasschaaf heeft langs geraspt. Dat is niet overigens niet erg, het valt me op dat ik steeds vaker en steeds langer iets kan. Twee jaar gelden zou de oefening die we deden ondenkbaar zijn geweest.

Deze week was ook bijzonder omdat de zwerfkat steeds meer ontspant en dat is zo leuk om te zien! Het lijkt soms of ik naar herhalingen van Dibbes van vorig jaar zit te kijken: rekken en strekken na het eten. In de zon liggen rollen, heel voorzichtig daarna om zich heen kijken. ‘Kan het wel, dat ik me zo laat gaan?’ En zo ontdekte hij dat alle katten het normaal vinden dat een kat zinloos heen en weer rolt, niemand vond het vreemd. En dan de grande finale van deze week: we zagen hem met zijn staart spelen. Hij is ook een paar keer het huis in gelopen voor een paar verkennende rondes. Dat was wel erg verontrustend voor Dibbes, dus dat moet langzaam worden opgepakt, zo leerde ZwerfGerrit die al buikschuivend weer naar buiten vertrok.

Inmiddels voeden we 4 katten in plaats van de 2 die we al jaren eten gaven, en dat is natuurlijk te merken in de boodschappenuitgaven. Ik heb het budget dus iets moeten aanpassen. Dat deed ik niet na de komst van Dibbes maar is nu met de komst van een vierde kattenmond wel noodzakelijk. Maar goed, we komen nog steeds redelijk uit en dat is het belangrijkste.

Veel reacties kregen we gisteren op ‘de portemonnee van Sam’ en ook op het soms uitblijven  van de alimentatie waar ze recht op heeft. Veel lezers gaven haar tips over hoe ze toch haar recht kon halen. Volgens mij maakt Sam de keus om te zorgen dat ze niet afhankelijk is van die alimentatie ook al weet ze dat ze er recht op heeft en niet iedereen kan zich dat voorstellen.

Dat deed me denken aan de serie van Luccy die op mijn vorige blog Spaarcentje over haar schulden werd geïnterviewd en die grote indruk op me maakte. Haar ex liet haar met enorme schulden achter. Schulden die hij was aangegaan en waar zij aansprakelijk voor werd gesteld omdat hij met de noorderzon was vertrokken. Ook zij kon niet rekenen op alimentatie. Sterker nog, ze moest zijn schulden gaan aflossen. ‘Uiteindelijk nam ik het besluit om de situatie zo te nemen zoals die is en dit op te lossen. De situatie was dat hij niets betaalde, geen alimentatie, geen schulden, geen bankaflossingen. In plaats van me te focussen op hem, ben ik me gaan focussen op de oplossing voor deze situatie. Ik heb alle rechtszaken stopgezet en ben met aflossen begonnen, stukje voor stukje, ook zijn schulden. Dat voelde goed, ik voelde me sterk, omdat ik nu het heft in handen nam.’ (uit: Luccy)

Wat ik daarover maar wil zeggen is dit: je kunt in je recht staan en het soms toch niet krijgen.  En je recht halen kan soms heel veel energie kosten. Energie die gevolgen heeft voor de omgang met anderen (zoals je kinderen). Erkennen dat je iets niet krijgt, hoe oneerlijk dat ook is, en je richten op het zelf oplossen, kan een grote positieve impact hebben op hoe je je voelt.

De portemonneerubriek is een groot succes. De rubriek wordt goed gelezen zie ik in de statistieken en er wordt altijd veel gereageerd. Wel is het zo dat het best veel werk is voor mij om alles uit te werken. Ook wil ik mijn kookblog dat vorige week een doorstart maakte nieuw leven in blazen. Dat heeft gevolgen voor Min of Meer. Ik zal iets minder gaan publiceren. Vaste onderdelen zijn het aflosverhaal van maandag en ‘de portemonnee van’ op vrijdag maar op dinsdag en donderdag zal ik niet meer publiceren. Op woensdag wel en zaterdag ook (al is de zaterdag meestal een babbel-kattenstukje). Zo blijft het behapbaar voor mij want als we het toch over energie hebben: die van mij is nog steeds beperkt en het moet natuurlijk wel leuk blijven.

Dat was het voor nu. O ja nog een – vind ik dan toch – leuke mededeling: binnenkort doet de hierboven genoemde Luccy mee aan de ‘de portemonnee van’. Van grote schulden die zijn afgelost naar een afgelost huis zoals we al hebben kunnen lezen in haar aflosverhaal waar ze ook aan meedeed. Hoe ziet haar portemonnee er nu uit. Ik ben heel benieuwd!

Fijn weekend allemaal! 

Advertenties

13 gedachtes over “Zaterdag

 1. Je hebt groot gelijk. Het blog moet toch vooral voor JOU leuk blijven. Als het teveel energie kost, gewoon minderen.
  Ik blijf uitkijken naar je stukjes.

  Groet Wilma

  Like

 2. Het viel mij gisteren ook al op, dat verl mensen vaak goed weten hoe het hoort en zou moeten gaan. Maar de praktijk kan een stuk weerbarstiger zijn. Dat merk ik nu bij mijn zus, die samen met haar ex hun huis moet zien te verkopen, terwijl hij absoluut geen haast lijkt te maken daarmee. Ze krijgt van iedereen (ongevraagd) advies, maar hoe je in praktijk iemand meekrijgt die daar eigenlijk geen zin in heeft, dat is heel andere koek. De beste stuurlui staan vaak aan wal, en weten vaak dondersgoed waar ze recht op hebben. Maar het dan nog krijgen……..tja.

  Like

 3. Fijn om te merkendat dit sort oefeningen in het verleden niet eens konden! Nu heb je er pijn van, maar je deed het wel! Heel herkenbaar! Als ik baal van de pijnlijke spieren, ga ik na wat ik deed; dat is vaak veel meer dan ik ooit dacht te kunnen. Je babbels op Zaterdag en dan veel over de katten zijn een heerlijke ontspanning voor mij! groet Esther

  Like

 4. Jeeej leuk dat we dan de portemonnee van Luccy mogen inkijken, ik heb haar aflosverhaal gelezen, man-o-man.. wat erg was dat schuldenverhaal van haar. En zo knap hoe ze ermee om is gegaan! Ik ben heel benieuwd.

  Like

 5. Wat fijn dat je weer meer betere dagen hebt!! Mooi positief stukje over luccy.
  Het is super leuk om je blog te lezen, maar idd doe het zoals het voor jou hetbeste is en leuk blijft dat is het belangrijkste!
  Groetjes susan

  Like

 6. Ik vind het een goed teken dat je langzaam aan steeds meer energie krijgt, dat vertaalt zich ook in jouw blog. Het is goed dat je nu steeds meer dingen kunt ondernemen en dat je wereldje, dat plotseling heel klein werd, weer groter wordt dan je blog. Ik vind het zelf fijn dat je blijft schrijven en dat je blog op zaterdag veelal over de katertjes zal gaan, als zij het onderwerp zijn op zaterdag laat je mijn dag altijd met een glimlach beginnen. Fijn weekend voor jullie allen, geniet als het kan van het heerlijke weer! Marja

  Like

 7. Ik had precies zo'n week: maandag tot en met woensdag vol energie (ondanks chemo 4(!) op maandagochtend allemaal leuke dingen gedaan), maar sinds donderdag is daar niet veel meer van over. Voel me gelukkig nog steeds niet echt ziek, maar heb wel last van vermoeidheid em pijnlijke spieren. Het blijft lastig dat je een heleboel dingen niet meer kan, die je eerst wel kon. Maar die goeie dagen hebben we toch maar mooi in de pocket.

  En dan dat weigeren van die alimentatie, dat snap ik ook helemaal. Mensen kunnen zich vaak zo vastbijten in waar ze recht op hebben, en daar zoveel energie aan verspillen dat ze doodongelukkig worden. Niemand begreep waarom ik niet achter (een klein beetje) WW aan ging, toen ik door ontslag van 26 naar 18 uur ging, want daar had ik recht op. Maar ik had geen zin in de sollicitatieplicht die bij dat recht hoorde. IK ben nu een klein beetje armer, maar wel vrij om het werk te doen wat ik zelf wil.

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s