Het aflosverhaal van N.

N. is een vrouw van 36 en verhuurt samen met haar man (39) hun vrijstaande woning aan de rand van een dorp. Ze hebben drie kinderen en wonen momenteel in het buitenland.

Waarom ben jij gaan aflossen?
De voornaamste reden om te gaan aflossen was het plan om te verhuizen naar het buitenland en de vrees dat de woning niet verkocht raakte. We hadden het plan om te emigreren maar de huizenmarkt was ingestort. Na veel wikken en wegen besloten we de stap te wagen, verkocht of niet. Om toch te kunnen gaan was het hebben van een lage schuld de enige mogelijkheid als het huis niet verkocht was voor de geplande verhuisdatum. Als de lasten te overzien waren konden we in ieder geval voor een jaar de stap zetten en dan maar zien of het lukt om te verkopen binnen die tijd. Zou het huis na 1 jaar in het buitenland niet verkocht zijn dan zouden we terugkeren maar hadden we het toch geprobeerd. Een paar maanden voor het gepland vertrek melde zich een bekende om het via de leegstandswet te huren. De woning blijft te koop maar ze huren het en wij zijn uit de kosten en houden iets over voor onderhoud en eigenaarslasten.

Wat voor hypotheek heb jij?
Een beleggingshypotheek met een (woeker)polis. Op de einddatum keert de polis gegarandeerd iets meer uit dan de oorspronkelijk ingelegde waarde maar de hypotheekwaarde halen we niet. Gelukkig staat ons huis niet onder water, de huidige WOZ-waarde is € 350.000,-

Wat was het oorspronkelijke hypotheekbedrag?
Het oorspronkelijke bedrag was €213.000,-, in 2002 afgesloten.

Wil je alles aflossen/ Heb je de hele som afgelost?
De polis keert na 30 jaar € 60.000,- uit. Het streven is om € 213.000 – € 60.000 = € 153.000,- af te lossen.

Hoe reageerde je hypotheekverstrekker op je aflosplannen?
Heel zakelijk met een beschrijving van hoe we konden aflossen. We moeten het overmaken naar hun rekeningnummer onder vermelding van onze naam, extra aflossing en hypotheeknummer.

Ben je helemaal vrij om af te lossen wat je wilt, of moet je je aan een minimaal aflosbedrag houden van de bank? Is het aflossen een ingewikkeld administratief proces?
We mogen per jaar 10% van het oorspronkelijke bedrag aflossen (€ 21.300). Er is geen minimum bedrag. We kunnen overboeken wat we willen en de maand daarna volgt een brief met de nieuwe maandlast en de dan uitstaande schuld.

Maakte je van te voren een aflosplan en lukt het je om je daaraan te houden?
We maakten niet echt een aflosplan. Het streven is per jaar het maximum toelaatbare af te lossen en dit is altijd gelukt sinds we begonnen in 2012.

Hoever ben je met aflossen?
We hebben nu drie keer € 21.300 afgelost, totaal € 63.900. Afgelopen maand zaten we onder de mijlpaal van € 150.000,- wat een erg goed gevoel gaf.

Hoe reageerde je omgeving dat je ging aflossen?
We hebben het er alleen met directe familie en goede vrienden over en die vinden het verstandig en snappen het volledig.

Hoe houd je het vol? Hoe ga je om met tegenvallers?
Dit jaar dalen de inkomsten en vermoeden we dat we in 2015 het maximale bedrag niet zullen halen. Dit vind ik nu al jammer maar we gaan er nog wel steeds voor om in januari weer een mooi bedrag over te maken.

We leven nog steeds vrij royaal en bezuinigen niet echt, zeker niet op eten. Voorlopig willen we dat ook niet en hebben we er ons bij neergelegd dat de aflossing de komende jaren minder zullen zijn. Daartegenover staat dat de kosten gedekt zijn door de huur die we momenteel ontvangen en genieten we van ons nieuwe leven in het buitenland. Alle bijkomende kosten die huiseigenaren hebben kunnen we ook betalen van de huuropbrengst.

Wat is jouw tip voor mensen die nog niet aflossen en twijfelen of ze het moeten gaan doen?
Mij heeft het lezen van dit blog en alle aflosverhalen nog fanatieker gemaakt! Als je daarnaast gaat uitrekenen wat de rentebesparing is bij aflossen dan kun je niet anders dan kiezen voor aflossen! Wie wil er nu afhankelijk blijven van banken? Als ik 10 jaar geleden wist wat ik nu weet dan hadden we nu op streefbedrag gezeten……..

Toen ik dit interview klaarmaakte voor publicatie, stuurde ik de concepttekst naar N. Dat doe ik altijd, onder meer om te vragen of er nog is afgelost. N. had een leuke mededeling!
Er zit een enorme wijziging aan te komen in de hypotheek die misschien het vermelden waard is.
Naar aanleiding van je site en het ontwoekeren heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb zelf een mail gestuurd om de hypotheek om te zetten naar een annuïteitenhypotheek.
Tot mijn verbazing was dit zo geregeld. We moesten de huidige beleggingswaarde doorgeven, waarna we een offerte kregen. De enige voorwaarde is dat de uitkering van de belegging word afgelost op de hypotheek.

Alle stukken zijn getekend en recent opgestuurd en we zijn in afwachting van de bevestiging.

Dit zou betekenen dat we binnenkort van de hypotheek van € 148.500 nog een bedrag afhalen van € 24.000 en vervolgens rustig onze annuïteitenhypotheek gaan aflossen tot het eind van de looptijd met hopelijk tussendoor nog de nodige extra aflossingen!

We verliezen niets op de reeds ingelegde beleggingswaarde waar we blij mee zijn en tevens switchen we naar een degelijk product!

Advertenties

9 gedachtes over “Het aflosverhaal van N.

 1. Heerlijk bezig: je plannen verwezenlijken, veel genieten, en tussendoor aan je lange termijn financiele stabilteit werken!
  Ik had graag meer gelezen hoe je “zomaar” 25.000 euro per jaar vrij kan maken. Dat vind ik best een prestatie, en ik leer altijd graag van mensen die hebben laten zien dat het kan.

  Klein zorgenpuntje dat ik zou hebben: je weet hoe huurdersbescherming werkt in NL? Als je huurder er langer dan 9 maanden in zit, dan kun je als eigenaar de huurder er nauwlijks uitkrijgen. Misschien als je er zelf weer wilt gaan wonen, maar als de huurder goed tegenstribbelt, heb je ook in dat geval een rechter nodig. Misschien zie ik beren op de weg waar die er helemaal niet zijn, ik hoop dat alles in goede harmonie en conform de afspraken gaat. Maar een tijdelijk huurcontract (van bijv. 1 jaar of 2 jaar) valt ook onder deze wet. Je bent dus afhankelijk van de meewerkendheid van je huurder om je huis weer onverhuurd terug te krijgen. Ook bij verkoop mag een huurder nl blijven zitten. En verkopen in verhuurde staat levert meestal minder op dan een gewoon huis verkopen.

  Like

 2. Wat een fijn verhaal weer. En mooi dat het omzetten van die woekerpolis zo makkelijk gaat. Dan wordt het in 1x een heel overzichtelijk bedrag. Veranderd daarmee ook het bedrag dat je max mag aflossen, wordt dat 10% over het lagere hypotheekbedrag?

  Kruidig meisje voor jou een snelle inkijk, wij kunnen per maand zo'n 900 euro opzij zetten. Daarnaast kan de belastingteruggave die eenmalig komt ook gespaard worden en de kinderbijslag en soms een deel van het vakantiegeld. Dan gaat het wel hard met sparen. We zitten nu op dit spaarbedrag door 1 partner max. eigen risico zorgverzekering, zonnepanelen op het dak en energiebewuster geworden, abonnementen opgezegd, veel kinderkleding op marktplaats te kopen en op verjaardag krijgen ze ook deels nuttige dingen. Boodschappenbudget is met 5 personen 450 euro en daar willen we niet op besparen. Vakanties vallen vaak mee, want kamperen en op de fiets. Auto wordt niet veel gebruikt en heeft ook niet veel onderhoud nodig (geluk). Woonwerkverkeer op de fiets en in de trein met korting. En daarnaast een grote buffer waar altijd op teruggevallen kan worden.

  Like

 3. Weer een mooi inspirerend verhaal! Fijn, om zo op het laatst de boel nog voor elkaar te krijgen wat een anuïteiten hypotheek aan gaat! Goed dat je er zelf achteraan bent gegaan. Soms is er meer mogelijk dan je denkt. groet Esther

  Like

 4. Dat is n hele goeie! Ik weet.niet of dan het maximale jaarbedrag verandert……uiteindelijk blijft het dezelfde hypotheek bij dezelfde maatschappij dus ik zou denken van wel.
  Maar ik ga t navragen zodra de hypotheek rond is, dat is me nu meer waard dan het max aflosbare jaarbedrag eerlijk gezegd.
  Groetjes N

  Like

 5. Bedankt Immy, het klopt vd leegstandswet. We hebben n termijn van 5 jaar zo afgesproken onder die voorwaarden.

  Kruidig meisje: toen we begonnen hadden we n ruim buffer, bijna 2 jaaraflossingen. Een ander verbouwt, koopt n auto of reist luxe. Wij zijn na de studie niet veel luxer gaan leven terwijl het inkomen wel steeg en waren bevoorrecht met een mooi salaris waar we goed van konden sparen.

  Like

 6. Mooie stappen! Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd naar het opzeggen van die woekerpolis. Heb je daarbij niet te maken met een looptijd van minimaal 15 jaar? Of levert het zo weinig op dat er geen fiscale consequenties zijn? Groetjes , Em

  Like

 7. Wat een prachtig verhaal weer! En geweldig dat jullie het maximale kunnen aflossen, al is het bestaan van een maximum natuurlijk twijfelachtig. Veel succes met de omzetting en jullie buitenlandse avontuur!

  Marieke -van vorige week-

  Like

 8. Als je minder dan 15 jaar premie hebt betaald, dien je over het rentebestanddeel fiscaal af te rekenen.
  Op het geheel is dit echter maar een fractie en nemen we voor lief.

  Lees vooral op dit blog het stuk de woekerpolis van Martine.

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s