Zaterdag, natuurlijk huishouden en Gerrie

Kind was gisteren uit logeren en wij keken samen naar een eerder opgenomen film van Tarantino,
Inglourious Basterds, een best vreemde film over de Tweede Wereldoorlog die bij vlagen walgelijk bloederig is maar dat wordt net in evenwicht gehouden door de absurde dialogen en verhaalwendingen. Daarna sliepen we lekker uit, floepte ik snel mijn schoenen aan om de buurkatten te eten te geven (mijn taak voor drie weken) en kroop ik daarna weer in bed om te ontbijten. Dat doen we trouwens altijd in het weekend, ontbijt in bed, met kranten, boeken, katten en wie en wat er verder nog meer in de buurt is.

Daarna vertrokken de mannen (S. was intussen thuis gekomen om vergeten voetbalkousen op te halen) richting voetbalwedstrijd en had ik het rijk alleen. Tijdens een ernstige aanval van schoonmaakwoede (zal wel door het weer komen of zo) stofzoog en sopte ik de zolder en bovenverdieping. Alles ruikt weer engeltjesfris.

Over engeltjesfris gesproken, op mijn stukje laatst over E.cover kreeg ik nog een leuke reactie van de biologische toko, waar ik dit normaal gesproken kocht. Volgens deze webshop is het zeker niet zo dat E.cover eerder niet goed was, maar ze zetten vraagtekens bij de grondstoffen die sinds kort door E.cover in hun schoonmaakmiddelen worden gestopt. Nu is het volgens de normen die zij stellen niet meer groen genoeg (even kort door de bocht uitgelegd). Ze stuurden nog een link mee naar de volledige motivatie van hun leverancier die zij hierin volgen. Best netjes toch dat ze de moeite nemen om even te reageren op mijn stukje?

Afijn, voor mij verandert er niets. Ik ga het voortaan wel zelf maken. Ik heb nog stapels Marseillezeep liggen en daarvan maakte ik met wat lavendelolie en water een heerlijke allesreiniger en is nu alles blinkend schoon. Diverse lezers namen deze week de moeite mij te mailen om te vertellen dat Green Evelien ook diverse schoonmaaktips heeft, waarvoor dank. Zelf ben ik niet dol op haar site en dat komt zeker niet door Evelien maar door het feit dat mijn laptop telkens stilvalt als ik op haar site zit. Dan klik ik ergens op en dan loopt alles weer muurvast voor zeker 30 seconden. En hoewel ik verder niet zo veel te doen heb in mijn leven, vind ik dat toch best irritant. Om die reden gaat mijn voorkeur uit naar de site van Aromatherapie waar ik gisteren op stuitte, waar veel tips over natuurlijk huishouden gegeven worden.

Ook dan moet je wel op blijven letten waar je wat koopt. Het veel geprezen zuiveringszout kun je bijvoorbeeld bij een drogist kopen, maar dan betaal je zo € 3,50 voor 125 gram. Dat maakte me niet uit omdat ik er eigenlijk toch niets meedeed (ik kocht het ooit om te bakken maar ik gebruik liever wijnsteenzuur bakpoeder) maar als je het gaat gebruiken om schoon te maken is die prijs niet oké. Want dan wordt een kopje zuiveringszout in de plee gooien met wat azijn niet alleen een bruisende bedoening maar ook een buikpijn veroorzakende toestand. Even zoeken op internet levert op dat het ook te koop is bij bijvoorbeeld pit en pit waar de prijs dramatisch daalt als je er meer van inkoopt. Dus koop je 4 x 2,5 kilo, dan betaal je nog maar € 2,40 per kilo. Maar goed, eerst maar eens 2,5 kilo bestellen want ik heb geen flauw idee hoe lang ik daarmee ga doen. En dat bestel ik pas als ik weer van mezelf mag bestellen.

Wat nou dan? Ik heb mezelf een bestelverbod opgelegd. Eerst de koelkast en de vriezer leeg eten en ook qua andere dingen eerst het maar eens doen met wat er nog in huis te vinden is. En dat is best veel, zo blijkt. Dus schreef ik alles op wat we aan eetbare dingen in huis hebben en maakte ik een weekmenu voor drie weken vooruit waar ik het aangetroffene in verwerkte. Zou ik dan deze maand wel uitkomen met ons budget?

Gerrie is nog wel verliefd op me (sorry, maar we krijgen nu ineens een vrij abrupte overgang naar kattenpraat) maar ik viel deze week wel een beetje van mijn voetstuk af. Ik vond het tijd voor vlooienbestrijding. Dus diende ik hem een pipetje met antivlooienmeuk toe. Op zich ging dat goed maar daarna kwam de klap. Zijn geur klopte niet meer. Hij rook en snuffelde en was danig ontstemd. Zo erg dat hij wegdook als we hem wilden aaien en even (zeker een hele nacht) niet benaderbaar was.

Maar dat was de volgende dag weer over en alle gemiste knuffels werden ingehaald. Hij zat vanmorgen naast me op de stoelleuning kopjes te geven terwijl ik hem aaide en begon zo erg tegen me aan te leunen dat hij op schoot viel. En dat lag eigenlijk ook wel lekker, na de eerste schrik. Zo zetten we nog steeds elke dag grote stappen.

Nu ga ik maar eens lunchen want dat kwam er nog niet van. Voor de rest van de dag heb ik mezelf een poetsverbod opgelegd want voor iemand die de hele week plat lag wegens totaal gebrek aan energie heb ik me volslagen debiel en onverantwoord gedragen vandaag. Dus hooguit nog een lekker taartje bakken of zo (die 5 kilo kokosmeel moet toch ook eens op) dan hebben we wat lekkers straks bij de thee als de mannen weer thuis zijn.

Fijn weekend allemaal!

Advertenties

7 gedachtes over “Zaterdag, natuurlijk huishouden en Gerrie

 1. Dat had ik ook al geschreven onder je stukje van 28 augustus dat er op aromatherapie-info.com zulke leuke recepten staan voor huishoudelijke middelen en ook huidverzorging recepten het is inderdaad zo'n leuke site.
  Misschien heb je er toen overheen gelezen, maar ben blij dat je er nu op terecht gekomen bent. Ook voor andere lezers die goed voor het milieu willen zijn en willen consuminderen een hele leuke site!
  Ik heb gisteren nog de mango custard gemaakt en kaneel muffins, ze zijn heerlijk!
  Fijn weekend!

  Like

 2. ik ben wel blij om te lezen dat je niet het advies van (veel) reagerende lezers ter harte hebt genomen om alles wat groen is (en kan) maar helemaal overboord te gooien. Ik werd er zelf een beetje onpasselijk van dat de bio en eco-producten ineens door velen als nep en alleen maar ge-greenwashed werden gelabeld. Ik vind het een eigen keuze van mensen om hier wel of niet hun geld aan uit te geven, zelf koop ik ook het ene bio/eco en het andere niet, maar kreeg nu wel even het gevoel dat het allemaal in het verdomhoekje werd gezet. Gelukkig maak je je eigen keuzes hierin, zoals we die allemaal mogen maken.

  Volgens mij heb je trouwens de lol van het schrijven op je blog ook weer hervonden, nu alles weer mag, en niets meer moet. Fijn, voor ons, en voor jou!! Ook voor jullie een goed weekend gewenst!

  Like

 3. Klopt Jolanda, ik heb de lol weer gevonden….

  Ik zou nooit zomaar ineens al mijn principes overboord gooien. Wel is het een frustratie dat veel groene alternatieven in de winkel zo duur zijn. Want het kan dus ook veel goedkoper met azijn, soda, zuiveringszout en wat etherische olie. Iedereen moet zelf weten wat hij doet, voor mij maak ik een afweging tussen beschikbare energie, kosten en resultaten.
  Het frustreert me ook dat je bij veel groene zaken in de winkel eigenlijk alles zou moeten bekijken in de hele keten en dat is me gewoon echt te veel moeite. Dus laten we dat over aan de winkels waar we kopen of hebben we houvast aann normeringen en logo's en keurmerken waarvan ik zelf niet voldoende weet wat het inhoudt. Ik ben er een paar jaar geleden eens ingedoken en werd er tureluurs van. Want een keurmerk zegt ook niet alles. Zo zagen wij eens een documentaire van de herkomst van biologische pindakaas. Die was biologisch omdat de boer geen geld had voor bestrijdingsmiddelen, daar kwam het zo'n beetje op neer. Maar zijn grond lag wel tussen anderen in die wel spoten. En zo zijn er ook niet biologische boeren die omdat ze net niet aan een of andere norm voldoen hun product niet biologisch mogen noemen maar eigenlijk wel groen zijn. Want deelname aan een predikaat of keurmerk kost soms ook veel geld, dat niet elke kleine producent/boer kan ophoesten.

  Like

 4. Ja, dat gevoel herken ik ook wel hoor. Ik kukelde zowat achterover toen ik de aflevering van de KvW zag over honing. Ik geloof dus ook niet meer in bio honing uit verweggistan, want als het keurmerk in NL al niet kan, dan toch in het buitenland ook niet. En ja, het keurmerk voor bio rozen wordt ook duur gekocht. Maar niet alles is fout, tenminste, daar probeer ik in te blijven geloven. Want de andere kant, dat we alles maar laten bepalen door de reguliere industrie, dat geeft me ook absoluut geen goed gevoel.

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s