Mijn lijf, mijn gebit en de zorgverzekeraar…

Per mail kreeg ik de polis binnen van mijn verzekeraar. Op het eerste gezicht valt het mee. We gaan bij continuering van de verzekering  €18 euro meer per maand betalen. Maar wacht eens even, veel voorwaarden zijn veranderd. Als ik me net zoals dit jaar wil verzekeren voor 100 % fysiotherapie, dan moet ik mijn aanvullende verzekering opwaarderen, want met mijn huidige verzekering worden ‘maar’ veertig behandelingen vergoed.

Veertig behandelingen is natuurlijk hartstikke veel, maar ik heb er met gemak twee keer zo veel in een jaar. Afgelopen jaar ging ik twee keer per week. De fysiotherapeut is voor mij enorm belangrijk. Ze zorgt dat mijn altijd vreemd reagerende lichaam nog een beetje prettig aanvoelt. Mijn spieren reageren niet zoals normale spieren en dus heb ik vaak last van verzuring, pijnklachten en spieren die op slot springen. Fysiotherapie geeft veel verlichting. Toch staat ‘mijn’ aandoening ME/CVS niet op de lijst van erkende chronische aandoeningen en moet ik dus óf zelf betalen óf me aanvullend verzekeren.

Die aanvullende verzekering voor fysiotherapie wordt al jaren uitgeknepen. Overstappen wordt steeds moeilijker want steeds vaker gelden er voor een aanvullende verzekering acceptatievoorwaarden. En dure kneusjes zoals ik komen niet meer door de voorstelronde zoals je wel begrijpt ;-).

In de meest uitgebreide verzekering bij F.NV/Menzis, mijn huidige verzekeraar, wordt fysiotherapie wel 100 % vergoed. Moet ik na de 40e behandeling wel een door de fysiotherapeut geschreven brief met behandelplan laten zien en om goedkeuring voor continuering van de behandelingen vragen. Natuurlijk kan mijn fysiotherapeut die brief schrijven – dat heb ik overlegd met haar – maar er bestaat dus wel een kans dat de verzekeraar het afwijst. Dan moet je alsnog na de 40e behandeling zelf gaan betalen.

De opwaardering van mijn aanvullende verzekering naar  ‘100% -als je geluk hebt fysiovergoeding´ verzekering kost mij € 67 extra per maand in vergelijking met wat ik tot nu toe betaalde. Dat is – uh ff rekenen – 12 x 67 = €804 extra per jaar,  met dus een risico dat ik dan toch na 40 behandelingen alsnog zelf moet gaan betalen.

Tja, daar baal ik goed van. Een behandeling bij de fysiotherapeut kost € 30 per keer. Worden er 40 behandelingen vergoed, dan moet ik – uitgaande van 1 keer per week fysiotherapie – 12 behandelingen zelf betalen, dat is dus 12 x 30 = € 360. Zo bekeken kan ik beter mijn huidige aanvullende verzekering houden (die vanaf 2015 tot 40 behandelingen vergoed) en zelf met ingang van nu hiervoor € 30 per maand opzij zetten, in plaats van € 67 per maand extra bij te betalen. Dan heb ik een potje als ik volgend jaar ergens in oktober door de behandelingen heen ben, uitgaande van één behandeling per week want meer gaat financieel niet lukken.

Maar ook de aanvullende orthodontieverzekering pakt nadeliger uit. Kind en ik gaan vanaf januari allebei een beugeltraject in. Daar betaalde ik de afgelopen 12 maanden per maand € 34,90 voor in de wetenschap dat voor orthodontie een wachttijd van een jaar geldt. De vergoeding voor de verzekeringsduur (dus niet per jaar, maar de totale tijd dat je een beugel draagt) bedroeg – zo las ik in de voorwaarden toen ik de verzekering afsloot – voor kinderen tot 18 jaar € 2000 en voor volwassenen € 1000. Dit jaar is de maximale vergoeding voor volwassen echter € 500, dat is de helft minder!

Met andere woorden: ik heb 12 x 34,90 = €418,80 opgehoest in de veronderstelling dat daarmee ongeveer de helft van de kosten van mijn toekomstige beugel wordt vergoed. Maar nu gaat het om een kwart. Dat is een schatting want ik weet nog niet precies wat de kosten gaan bedragen. Volwassenen die een slotjesbeugel nemen moeten rekenen op een traject van minimaal 18 maanden en kosten tussen de €1500 en €2200 lees ik op een site voor orthodontische zorg.

Ik kan kiezen om het niet te doen. Het gaat om veel geld en dat moet weer ergens vandaan komen. Ik was wel compleet over de rooie toen ik dit ontdekte, want mijn scheve gebit oplappen is een diep gekoesterde wens, ik schreef er hier over. Na jaren van twijfelen was ik er nu helemaal klaar voor om in januari van start te gaan. Fysiek kan ik dat na jaren van ziekte ook wel aan en qua kosten had ik ook al maatregelen genomen. Maar met zo’n daling van vergoedingen had ik even geen rekening gehouden.

Wat boort de verzekeraar de verzekerde hier per maand door haar neus als ze kiest voor 100 % vergoeding en beugelverzekering? Even optellen:
€ 67 prijsstijging aanvullende verzekering
€ 6,00 prijsstijging tandverzekering
€ 41,66 mis te lopen vergoeding voor een beugel (omgerekend naar een maandbedrag)
_______
€ 114, 61

Nou dat is best veel geld, vinden jullie ook niet?

Mijn lieve moedertje riep toen ze dit hoorde onmiddellijk dat ze dan wel de helft van mijn beugel wil  betalen omdat ze weet hoe graag ik dit wil. En dat is hartstikke lief natuurlijk. Ik moet er over nadenken of ik dit wil en kan aannemen.

Niet iedereen heeft een moeder die zo kan klaarstaan. Nu is een renovatie van mijn gebit een keuze en een luxe. Maar naar de fysio gaan niet, voor mij is dat echt noodzaak en het verschil is in mijn lijf te voelen. Hoeveel mensen zullen er zijn die dus dan maar niet gaan, dan maar stoppen met hun behandeling omdat het niet meer op te hoesten is? En dat vind ik erg. Zo.

Na even puzzelen en vergelijken blijk dat ‘mijn’ verzekeraar in vergelijking met anderen zeker niet de beroerdste is. Het lukte me niet om onder de prijs uit te komen die ik komend jaar ga betalen met minimaal 40 fysio behandelingen en orthodontische zorg. Dus blijf ik zitten waar ik zit, maar toch hè….ik voel me best genaaid.

Ben jij al aan het rekenen?

Advertenties

38 gedachtes over “Mijn lijf, mijn gebit en de zorgverzekeraar…

 1. Nee, nog niet echt. Maar ik verwacht ook geen fysiotherapie of orthodontie nodig te hebben. Wel de duurste tandartsverzekering, denk ik. Dit jaar was ik al in juli door mijn vergoeding heen, dus toen heb ik de rest van de afspraken afgezegd. Maar volgend jaar moet het toch echt gebeuren, het vullen van die gaatjes. Dus ik ga denk ik voor de duurste tandartsverzekering en dan direct in januari langs voor een controle, zodat ik het geld er zeker weten op terugverdien. Eigenlijk best slecht dat je zo gaat denken, maar daar maken de zorgverzekeringen het wel steeds meer zelf naar vind ik.

  Like

 2. Wij hebben een vrij dure verzekering met voor ML de meest uitgebreide dekking. Alleen na 3 maanden hebben we de extra kosten er al uit. Hij krijgt maadelijks andere lensen a €500 de paar. Veel verzekeringen dekken dat niet. Dus wij blijven bij de verzekering. Toch kijk ik elke jaar wel naar de voorwaarden zodat ik weet wat wel/ niet meer wordt gedekt. Ze veranderen dingen zo snel en ik wil niet voor onaangename verrassingen bestaan.

  Like

 3. Ja, echt kl*te hè, die veranderingen daar? Manlief blijft er ook voor de fysio zoals je al gelezen hebt bij mij.
  Zelf ga ik over naar Zekur, scheelt ons teveel geld.

  Like

 4. Nee bij promovendum ben ik veel duurder uit, nl 60 euro meer dan nu.
  Orthodontie wordt wel vergoed, maar de verzekering zelf is veel duurder.
  Bovendien is in de hoogste aanvullende verzekering fysiotherapie niet 100 % maar 40 vergoedingen, dat heb ik nu ook maar ook die verzekering pakt bij promovendum duurder uit.

  Dank je voor het meedenken!

  Like

 5. Ik heb als voordeel dat ik met mijn klachten niet (meer) naar de arts hoef/ga. Tenminste; niet vaak. Dus ik heb al berekent dat we bij de verzekeraar, waar we vorig jaar naar over stapten het voordeligst uit zijn voor aankomend jaar. Hier dus minder gepuzzel, want ook geen tandartsverzekering. Tot nu toe heb ik echt bespaard op het uitkleden van mijn verzekeringen en ben dus al fiks aan het over houden. Mocht mijn situatie anders worden, heb ik een potje voor uitgebreidere zorg en voor nu natuurlijk voor het verhoogd eigen risico. groet Esther

  Like

 6. Je hebt helemaal gelijk Esther. Zo doen we het ook voor M: hoogste eigen risico, geen vrije keuze van behandelaar. Hij betaalt bij F.NV Menzis komende jaar 68 euro. Zo kan het ook. En dan zetten we wat we uitsparen opzij en daar betalen we de tandartskosten voor hem van. Hij heeft al jaren niets, echt niets, dus dat is een risico dat we nemen omdat het echt oplevert.
  En gaat er wel iets mis, dan spreken we voor hem de buffer aan.

  Like

 7. wat ik eigenlijk nog veel belangrijker vind dan de kosten is dat we straks wel eens aardig beperkt kunnen worden in de ziekenhuizen of artsen waar we heen mogen. Fysio vind ik ook wel belangrijk al ga ik op dit moment niet meer( er is een tijd geweest dat ik 5x per week bij de fysio zat). De oefeningen die ik daar moest doen kan ik zelf inmiddels ook wel dromen. Maar als ik weer zou moeten moet ik weer naar een gespecialiseerde fysio , standaard fysio heb ik geen baat bij, wordt dat vergoed ? En de orthopeed waar ik loop is een van de beste van Nederland op zijn vakgebied. Mag ik daar straks nog steeds heen.
  Even in het kort mijn verhaal, mijn knie lag aan gort na een val bijna 5 jaar geleden, meerdere operaties gehad en inmiddels al 2 jaar een nieuwe knie. Maar die heeft heel veel beperkingen door kalkafzettingen op de knie. Hierdoor ben ik ook volledig arbeidsongeschikt. Ik kan nu max. een half uur lopen per dag, Knie goed buigen is onmogelijk waardoor ik aardig wat beperkingen heb.
  Vrije keus van orthopeed en fysio is voor mij dus heel belangrijk.

  Like

 8. Ik zit ook bij Menzis/FNV. Moet 30 euro per maand meer betalen voor het gezin, met minder vergoeding.Dochter is hypermobiel en voetbalt op redelijk niveau. Met als gevolg dat ze bijvoorbeeld vrolijk haar eigen knie uit de kom schopt en dat soort grappen. 100% fysio is dus best fijn. Hoewel we vorig jaar niet aan de 40 keer kwamen, iets van 20 denk ik.Voor mij is vrije keuze zorgverzekeraar belangrijk. Als ik een exotische ziekte krijg en ze hebben daar in Maastricht of Groningen verstand van, dan wil ik daar naar toe. Menzis perkt dit steeds meer in. Ik ga volgende week een middagje zitten en vergelijken, maar ik denk nu al dat DSW voor mij het meest gunstig uitpakt.

  Like

 9. Vreselijk voor je! Je gebit moet je echt laten doen hoor, je bent er zo klaar voor! Misschien kun je je moeder later (gedeeltelijk) terugbetalen? Heel lief van haar trouwens! Naar verwachting gaan wij maar een paar euro per maand meer betalen… Maar, dan heb je ook eigenlijk niets… Een basisverzekering met het hoogste eigen risico. Geen aanvullende verzekeringen en geen tandartsverzekering…

  Like

 10. Zit in hetzelfde schuitje als jij, (reuma valt niet meer onder de chronsiche aandoeningen voor fysio) Wel 2 keer per week fysio nodig. Kan dus volgend jaar niet meer, tenzij je je blauw kunt/wilt betalen aan aanvullende verzekeringen. Heb wel even gekeken: als je via collectief PMA gaat verzekeren (ook via Menzis) kun je eenzelfde pakket nemen. Je betaald dan (in mijn geval) 2 euro per maand meer dan FNV/Menzis. Voordeel is wel dat ik dan mijn lidmaatschap van FNV op kan zeggen (a € 16,60 per maand) (nu heb je verder weining aan zo'n lidmaatschap vakbond).

  Like

 11. Hier ook orthodontiekosten. Bij heel veel verzekeraars gelden acceptatievoorwaarden, dochter loopt al bij ortho en haar potje is bijna leeg. Het is dus wel zo dat als je overstapt naar een andere verzekering je daar weer gewoon overnieuw begint met je vergoeding op te maken. Als je dus dit jaar 500 euro opmaakt voor jouw gebit en je stapt volgend jaar over krijg je daar weer 500 euro, dus als je halverwege het jaar start kun je misschien toch nog een extra vergoeding opstrijken…. Alleen wordt dat overstappen steeds lastiger.. Ben nog flink aan het puzzelen. Julia

  Like

 12. Reuma ook niet! van ME wist ik het, dat staat nooit op een lijst maar reuma voorheen wel. Is toch verschrikkelijk! Ik ga even rekenen met PMA, dank je voor de tip.
  Ik betaal overigens maar 9,15 per maand voor lidmaatschap FNV omdat ik een uitkering heb.

  Like

 13. Wat trouwens bijzonder is, ik zit op de site van de consumentenbond en daar kan ik mijn eigen verzekering (die ik dus dit jaar al heb) voor volgend jaar oversluiten, 100 euro goedkoper als het aanbod van mijn verzekeraar…. ueh. Misschien een tip ook als je wilt blijven waar je bent, vul het even in… Julia

  Like

 14. Afgelopen dinsdag heb ik gebeld met de verzekeraar (Hema/Menzis). Onze dochter heeft een beugel sinds dit jaar. Van de 2000 euro die vergoed wordt is er al 1539,93 op *schrik* Dus we gaan even aan het rekenen of het uitkan. Wat balen zeg van die verlaagde vergoeding voor jullie. Helemaal zuur omdat je al een jaar wachttijd had. Voor M. en mij gaan de extra tandartsverzekeringen eruit. M. gaat ook voor een hoger eigen risico. Al met al zijn we dan 57 euro per maand minder kwijt.

  Like

 15. Pfff…..dat is wel een forse verhoging zeg, van de kosten. Ik moet nog gaan rekenen, heb alleen een basisverzekering met hoogst mogelijk eigen risico. Maar zoals ik het nu verwacht kom ik volgend jaar wel bij en KNO-arts uit, dus misschien toch dat eigen risico maar terugschroeven. Ortho moet ik nog uitzoeken, want daar heb ik twee kinderen lopen. Tot nu kwamen we daar goed mee uit met de aanvullende verzekering, maar hoe dat nu wordt heb ik nog niet bekeken. Succes met rekenen!

  Like

 16. Als je overstapt geldt er bij veel verzekeringen een wachttijd van een jaar voor de vergoeding van orthodontie. Als je al bezig bent met een behandeling kan je niet even tussendoor een jaar wachten. Linda

  Like

 17. Ik leef helemaal met je mee. Ik vind het zo naar voor je. Fysio is van levensbelang voor jou. Ook die beugel is erg belangrijk voor hoe jij je voelt. Ik hoop dat je het aanbod van je moeder zal accepteren of dat je het op een andere manier kan bekostigen. Ik gun het je echt.

  Ook ik ben overgestapt ivm de onbeperkte fysio therapie. Ik heb een zenuwziekte en een zeldzame aandoening aan handen en voeten. Ook ik was vreselijk teleurgesteld en verdrietig toen ik de nieuwe voorwaarden las. Ik ben overgestapt naar de PMA/ Menzis. Ipv 43 euro meer betalen per maand scheelt het ons 10 euro in vergelijking met dit jaar. Tot nu toe red ik het met beperkte fysio, ik ga wel een potje aanmaken voor als ik toch extra fysio nodig zal hebben. Ik baal zo van hoe het tegenwoordig gaat. Het voelt echt alsof je extra gestraft wordt als je ziek of ouder wordt.

  Like

 18. Ik ben ook aan het rekenen gegaan (toevallig gister), met een overstap kan ik 80 euro in een jaar besparen. Aangezien er 2 verstandskiezen uit moeten dit jaar en ik geen tandartsverzekering heb, aangezien ik anders nooit iets heb, kost dat ongeveer (prijsverlaging vanaf 1 jan. niet meegenomen) 2x 40,- euro. Dus dat zou mooi uitkomen. Mijn oma was tandarts van beroep en die vindt het trekken van die verstandskiezen onzin (ze is 94 jaar en heeft die van haar nog) dus eerst nog maar eens in discussie met de tandarts over de noodzaak al dan niet op korte termijn.

  Ik weet hoe gevoelig het onderwerp van je gebit voor je is, dus lees de rest alsjeblieft als een poging tot mee denken en niets meer dan dat.. Misschien trap ik een open deur in, maar misschien ook niet?
  Buiten de mogelijkheid van een beugel, waarbij er daadwerkelijk veranderingen aan het gebit zelf worden aangebracht, bestaat er ook cosmetische/esthetische tandheelkunde. Dan worden er voor het zicht (dus niet aan de daadwerkelijke eigen tanden) aanpassingen gemaakt, waardoor het beeld compleet veranderd (zoek maar eens voorbeelden op internet, als je interesse hebt), Ik heb dat deels (zeer beperkt) gedaan, mijn vader heeft dat zeer uitgebreid gedaan. De tandarts die het hele gezin onder behandeling heeft, waar ik zo blij mee ben dat ik er speciaal voor naar mijn ouders reis als ik op controle ga, is o.a. gespecialiseerd in deze vorm van tandheelkunde. Bij de grotere reconstructie van mijn vader zijn er 'facings' op de tanden aangebracht. Dat is pijnloos en gaat snel, wel hangt er natuurlijk een prijskaartje aan. Maar ja, wie mooi wil zijn moet (financiële, in dit geval) pijn leiden..
  En dan nu nog even een deelonderwerp waar ik mij eigenlijk niet mee moet bemoeien…weet je zeker dat je de pijn die bij een behandeling met beugel onvermijdelijk is (ik heb ook een beugel gehad toen ik puber was en ik heb echt nachten wakker gelegen van de pijn want pijnstillers deden bij mij in dit geval helemaal niets) ook op je slechtere dagen er echt bij kan hebben? Ik wil je echt niet ontmoedigen, als dit de behandeling is die je wil dan moet je daarvoor gaan! In dat geval, lekker mijn gezeur aan de kant schuiven!!

  Groetjes Lily

  Like

 19. Dank je wel voor het meedenken Lily!
  Ik heb begrepen dat die cosmetische aanpassingen alleen kunnen als het niet al te scheef staat. Boven zou het kunnen, is eigenlijk maar 1 tand echt scheef maar onder staat alles echt te dansen.
  Voor wat betreft de pijn, ja dat is een risico. Nu ken ik volwassenen die veel pijn hebben met zo'n beugel en ook mensen die helemaal geen of nauwelijks last hebben.
  Als kind had ik wel pijn ja (toen had ik ook een paar jaar een beugel), dat was vooral na het aandraaien, dan deed het pijn en het jeukte. Dus ik kan me nog wel herinneren hoe dat voelde.
  Kan ik de pijn aan? Door de ME heb ik jaren pijn gehad, dus het klinkt misschien raar maar ik ben dus wel gewend om met ongemak te leven. Verder zie ik het wel. Ik wil het heel graag. Ik ben als de dood voor de tandarts weet je dat? En toch zoiets willen. De wens is groter dan de angst volgens mij 😉

  Like

 20. Ook wij zijn druk aan het rekenen en vergelijken , zitten nu nog bij PMA/menzis maar gaan voor 2 pers. € 260,00 betalen volgend jaar en dat is gewoon te veel geld voor ons + dat we altijd ons eigen risico hebben voor de medicijnen etc. Dus verder kijken en lezen en nog eens lezen , hebben er nu 1 gevonden die voor ons een goede dekking biedt en dan gaan we ongeveer 45 euro minder betalen per maand. Niet alle verzekeringen zijn via testen/vergelijkingssites te vinden zo ook ander zorg etc.

  Like

 21. Ik heb je foto nog even opgezocht. Op een foto zie je natuurlijk niet alles maar als het 'dansen' onder vooral hoog en laag ten opzichte van elkaar wil zeggen (als het ook nog 'van voor naar achter' is dan wordt het misschien complexer?) dan zou dat op basis van mijn ervaring niet het grootste probleem moeten zijn. Bij mij waren de middelste ondertanden niet even lang, die zijn bijgeslepen.
  Van wie heb je begrepen dat het alleen kan als het niet al te scheef staat? Ik had namelijk een tandarts die jarenlang zei dat het stukje dat van 1 van mijn bovenste voortanden af was (oorzaak: een lolbroek heeft mij tijdens zwemles met mijn gebit tegen het ijzeren trappetje geduwd..gevolg: bloeden als een rund en een stukje van mijn tand af) er niet meer aan kon worden gezet. Mijn huidige tandarts heeft dat meteen de eerste keer dat ik bij hem kwam rechtgezet (of eigenlijk aangeplakt) want ik baalde daar al een jaar of 10 van. Ik weet dat verschillende tandartsen heel verschillend denken over de wenselijkheid van cosmetische aanpassingen (sommigen vinden dat het alleen om een technische werking gaat en niet om het uiterlijk), op dit punt kan even verder informeren zin hebben. In mijn herinnering was het gebit van mijn vader er niet veel beter aan toe, daar kon onze tandarts wel nog iets mee. Ik zou je dan ook aanraden een keer een adviesgesprek aan te gaan bij een praktijk of een tandarts die dit eventueel voor je kan oplossen, als je dat tenminste niet al had gedaan natuurlijk.

  Nog een puntje. Ik schreef in mijn vorige reactie al dat onze tandarts o.a. hierin gespecialiseerd is. Zijn andere specialisatie is…(tromgeroffel) angstbehandelingen. Die combinatie bestaat dus ook! Dat heeft mijn vader (want die heeft het ook niet zo op tandartsen..) zeer geholpen. Hij heeft een patiënten-stop (alleen familieleden van huidige patiënten neemt hij aan) maar er zullen er vast meer zijn die beide doen.

  Je moet doen wat voor jou het beste voelt, ik kan je alleen maar aanraden zoveel mogelijk informatie over alle opties te vergaren voor je definitief een traject in gaat. Is er bijvoorbeeld geen combinatie mogelijk, moet het echt het één of het andere zijn?

  Groetjes Lily

  Like

 22. Soms vind je een voordeliger aanbod via de eigen site van de verzekeraar, dan via zo'n vergelijkingssite. Heel raar. Je moet zelfs de vergelijkingssites gaan vergelijken met elkaar…
  Succes met je keus! Ik ben ook aan het rondkijken en ik stap zeker over.

  Like

 23. Nee het is vooral naar voren en achteren, op de foto is dat niet goed te zien.
  Wie dat zei? Mijn vorige tandarts. Ik heb van mijn huidige tandarts een verwijzing gekregen voor een orthodontist hier niet ver vandaan. Die zal me dan wel voorlichten want ik heb hem tot nu toe niet gesproken. Een punt van overweging om voor deze man te kiezen is ook de bereikbaarheid. Ik kan er zelf met mijn e-bike naar toe fietsen, niet onbelangrijk want om M nou telkens te vragen vrij te nemen als ik aan mijn slotjes moet laten sleutelen lijkt me niet fijn 😉

  Like

 24. Zorgverz. wordt 11 euro per maand duurder, maar ik ga een aanvullende module van ruim 8 euro annuleren. Verder afwachten of ik korting kan krijgen door jaarpremie ineens te betalen. Vroeger veel fysio nodig, nu door zelf veel oefeningen te doen al weer enige jaren niet meer nodig. Afkloppen!
  Verder zal onze jongste zich volgend jaar zelf moeten verzekeren, die kosten komen er voor ons bij. Gezien de gezondheid zal dat met forse aanvullende verzekering zijn, we lopen regelmatig bij de huisarts en het ziekenhuis. Hopelijk gaat dat in de komende jaren beter worden.

  Like

 25. Je bent niet de enigste die genaaid is, ik mag binnen mijn verzekering niet van de ene gezinspakket van 80% vergoed 20% zelf, naar een duurder pakket waar dit dus 100% vergoed is. En overstappen kan niet, omdat ze de beugel al heeft, overigens wel tot 2500,- vergoed gelukkig.
  Dus ik zit nog een jaartje in dit gezeur en dan gaat het naar een pakket die 40,- goedkoper is!
  Dus jah ik snap het helemaal, hoe jij je voelt, beugel is wel met dat andere pakket tot 1000,- vergoed voor boven de 18 en ik zou 132,- per maand klaar zijn nu dus stuk meer.

  Hier nog 1 jaar wachten en dan of ander pakket of ook overstappen, want bij 1tje blijven je hele leven zit er echt niet meer in.

  Succes met alles enne komt echt wel goed.

  Like

 26. Het zijn en blijven wel kleine zelfstandigen! Een klant adviseren iets anders te doen dan waar ze zelf aan kunnen verdienen is bedrijfsmatig niet handig. Ik zeg niet dat je geen goed advies zal krijgen, misschien is deze man wel heel eerlijk ten nadele van zijn eigen portemonnee.. Maar ik blijf bij mijn standpunt dat een extra adviesgesprek (ter vergelijking) een nuttige aanvulling kan zijn. Naar mijn idee is dat de enige manier om echt alle informatie boven tafel te krijgen. En dat zeg ik dan hoofdzakelijk omdat ik je de pijn wel zou willen besparen!

  Groetjes Lily

  Like

 27. Ik ben nu aan het zoeken naar een orthodontie verzekering voor mijn 2 kinderen, maar de meesten hanteren geen wachttijd… Ook zie ik bij een heleboel verzekeringen dat er ook voor de aanvullende verzekering een gegarandeerde acceptatie is. Wellicht toch handig om even rond te kijken.
  Ik heb het geweigerd om eerst een jaar 'wachtpremie' te betalen, en vervolgens er na een jaar achter komen dat de vergoedingen en voorwaarden veranderd zijn… Eind december gaan mijn kinderen voor het eerst naar de ortho. Dan zal bekend worden of ze in 2015 al moeten gaan beugelen. Precies genoeg tijd om een verzekering te zoeken die daar bij past. Zelf wil ik ook mijn boventanden recht laten zetten. De pakketten waar ik nu naar kijk zit ook een vergoeding van 350,– of 500,– in voor mij. Dit is een aanvullend pakket, geen tandverzekering. Het is niet veel, maar mooi meegenomen. Ik moet toch een verzekering afsluiten voor de jongens. En met 2 tegelijk beugelende kinderen haal ik die extra premie er wel uit.

  Gr. Immy

  Like

 28. Heb ook zitten kijken de afgelopen dagen. Wij krijgen fysio vergoed onder bepaalde voorwaarden (voorkeurslijst?? eens opzoeken). Ik+kind 100%, de man 40 behandelingen. Beugel 100% (hoe lang nog, we moeten nog een paar jaar wachten met de beugel voor ons kind). Dat is wel de belangrijkste reden waarom ik zo'n duur pakket heb. Fysio gebruik ik meestal beperkt. Zooltjes werden eerst 100% vergoed. Nu nog maar 1 paar per jaar… En zo hollen ze het langzaam uit en overstappen wordt steeds minder makkelijk voor wie iets mankeert….
  We betalen 9 euro meer samen volgend jaar en zitten dan op het duizelingwekkende bedrag van ruim 320 euro samen (incl tandarts voor beide). Geen verhoogd eigen risico en daar komen de eigen bijdragen nog bij. Afgelopen jaar zaten we zo op bijna 400 euro (bedragen per maand). Eerst kregen we tandartskosten 100% vergoed, nu zijn er eigen bijdragen ingevoerd voor sommige handelingen.
  Ik herinner me nog een tijd dat we samen 80 euro betaalden en praktisch alles vergoed kregen inclusief brillen en tandarts …. en zo lang geleden is dat niet.. Inclusief eigen bijdragen en dingen die niet meer worden vergoed is dat bijna 5 keer zoveel.
  Wij krijgen geen zorgtoeslag oid.
  Onze verzekeraar stelde trouwens ook vragen voor acceptatie een aantal jaren geleden toen we overstapten.

  Wij blijven dan toch maar zitten…. zucht.

  N

  Like

 29. Ik moet nog even kijken, ik wil alleen wat zeggen over het algemeen onbetaalbaar worden van de zorg. Vanochtend waren we met onze jongste naar de KNO arts hij was zo doof als een kwartel maar ze wilde persé dat hij nog bij het audiologisch centrum langs gingen. Wij hebben net een aantal maanden een test traject bij de Logopedist ondergaan en die heeft juist geadviseerd om naar de KNO arts te gaan. Jongste praat slecht omdat hij dus al jaren niet goed hoort omdat zijn oor dicht zit. Daarvoor heeft hij buisjes nodig. Dan hoef ik net nog maanden naar het audiologisch centrum waar ze ook psychologisch onderzoek doen… Dat willen we dus niet.. Pjuw maar dat was duur geweest! Die hele zorgcyclus die houdt zichzelf instant op deze manier.

  Like

 30. Wij hebben hebben al drie jaar alleen een basisverzekering met maximale eigenrisico afgesloten voor ons gezinnetje van 2 volwassen en 2 kinderen. Totaal bedrag inclusief betalingskorting bedraagt euro 1536,48 per jaar. We hebben de verzekering afgesloten bij A.nderzorg onderdeel van M.enzis. De gedachten die wij hebben is dat de aanvullende verzekeringen bijna niets uitkeren en dat je voor de grote kosten verzekert moet zijn. Daarbij is de aanvullende premie meestal zeer hoog en keren ze maar beperkt uit. Wij zetten het eigenrisico aan het begin van het jaar apart. Zelf maak ik in het jaar ook gebruik van de Fysio en draag ook een bril maar die betalen we dan zelf. Dit jaar heb ik me laten sterilisseren hebben we ook zelf betaald en hadden we waarschijnlijk toch deels zelf moeten betalen vanwege het standaard eigenrisico van euro 350. Kinderen vallen niet onder het eigenrisico en zijn voor tandartskosten verzekert vanuit de basisverzekering niet voor een beugel maar daar zetten we dan wel geld voor opzij.

  Zoals eerder aangegeven hebben wij onze verzekeringsstijl aangepast omdat alles steeds duurder aan het worden is, het standaard eigenrisico aan het stijgen is en de vergoedingen alleen maar minder worden. Omgerekend hebben wij een maandpremie van ongeveer er 64 per maand. Wij hebben hier een goed gevoel bij en zijn nog steeds blij met onze keuze.
  Groetjes,
  Erri

  Like

 31. Begrijpelijk dat iedereen het maximale pakket voor de minimale prijs wl hebben. Maar dat betekent wel dat de aanvullende paketten steeds minder verzekering zijn… Die moeten onzekere voorvallen opvangen. Maar ik lees hier een aantal zaken die niet meer onzeker zijn… Op deze manier betaalt iedereen over een paar jaar gewoon de fysiotherapie en orthodontie weer zelf.

  Like

 32. Twee weken geleden is mijn slotjesbeugel eruit gegaan…..na 2 jaar en 9 maanden!!. Ik was 44 toen ik met de behandeling begon. Ik was verzekerd voor orthodontie tot € 1000 voor de totale behandeling. Zoek wel goed uit welke orthodontie codes vergoed worden, de intakekostenen bepaalde foto's werden bij mij niet helemaal vergoed en moest ik € 250 zelf betalen. De start van mijn beugeltraject viel samen met het vrijgeven van de tandartstarieven in 2012, dus de kosten vlogen bij mij omhoog. Als ik kijk wat ik heb betaald voor het plaatsen van de beugel (categorie 6) en wat daar nu voor in rekening wordt gebracht, zit er bijna € 230 verschil tussen…ik was dan ook snel door mijn vergoeding heen, en heb de rest van het traject zelf betaald. Nadeel is ook dat als het traject langer duurt, je er niet mee kan stoppen….alles staat dan nog niet goed. Anja

  Like

 33. Dag Erri,

  Zoals jullie het doen, alleen de basiszorg dus en verder geen aanvullend en tandarts, daar zitten wij ook over na te denken. maar hoe zit dat met je eigen risico? Als ik bv medicijnen haal en deze kosten 10,00 en ik krijg 5,00 vergoed, dan betekent dat dat mijn eigen risico van 875 naar 870 gaat? Vind het verschil van eigen risico en eigen bijdrage moeilijk te begrijpen (of is dit het zelfde). We zitten al een aantal jaren bij dezelfde verzekeraar en willen dmv verhoogd eigen risico en geen aanvullend en tandartsverzekering, waar we weinig gebruik van maken (2x pj tandartsbezoek en nooit wat) eens kijken wat we kunnen verdienen. Dochterlief zit alleen wel bij een angsttandarts. We zitten nu bij Zilveren Kruis Achmea. Kun je ons van raad en daad voorzien? Dank! Lien

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s