Boodschappenbudget

Onlangs schreef ik dat ik ons boodschappenbudget naar beneden wil brengen. Dat is best een uitdaging want het afgelopen jaar lukte het me vaker niet dan wel om me eraan te houden. Dat dan omlaag willen gooien lijkt een zeer ambitieuze opgave. Misschien iets te ambitieus als ik er nog eens over nadenk.

Na eens een blik op de begroting te hebben geworpen en mijn prijzenlijst te hebben bijgewerkt, heb ik mijn voornemen aangepast. De prijzen van boodschappen zijn enorm gestegen. Laat ik eerst maar eens proberen uit te komen, in plaats van dat ik het omlaag breng. Bovendien kost een puber eerder meer dan minder natuurlijk. Die voeten worden niet voor niets zo groot 😉

De redenen van de budgetoverschrijdingen tot nu toe zijn wel makkelijk op te sporen. Mijn veranderde eetpatroon (paleo) maakt dat ik in het begin onwennig was ten opzichte van te hanteren voorraden die ik moest aanhouden. Ik heb toen ingeslagen alsof ik een hongerwinter verwachtte. Niet slim om 10 kilo kokosmeel in te kopen, weet ik nu. Dus nam ik twee weken geleden 2,5 kilo mee naar de fysiotherapeute die er ook graag mee bakt (en kreeg in ruil heerlijke pit & pitkruiden terug).

Andere redenen zijn dus de eerder genoemde gestegen prijzen, de komst van een vierde kater in dit gezin en wat makkelijker boodschappen doen wegens gebrek aan energie. En ook zeker tegenstrijdig gedrag: via internet in het groot inkopen wegens staffelkorting, aan de andere kant dan bij een bezoek aan de biologische winkel ‘ineens’ van alles nodig blijken te hebben dat niet op mijn lijstje stond en dat nader bezien helemaal niet had hoeven te worden ingeslagen. Nou ben ik al zo lang aan het consuminderen en dan toch nog steeds impulsief zwichten voor onnodige spullen. 

Wat is eigenlijk de huidige Nibudnorm voor uitgaven aan eten? Voor ons gezin van drie personen is dat:

kind 12 jaar
4,13
man
5,3
vrouw
4,85
totaal per dag
14,28
totaal per week
99,96
totaal per maand
433,16
totaal per jaar
5197,92

Zou het mij lukken om met een budget van € 435 te gaan werken? Plus kattenvoer € 60 en zeg non food €20? Dus € 515 in totaal? Ik zou het best willen maar weet ook dat als ik het afgelopen jaar vaker wel dan niet mijn budget van € 550 haalde, ik niet ineens kan verwachten wel € 515 te halen (tenzij er een noodsituatie is, dan stoppen we met dozen rode wijn kopen, worden we vegetariër en krijgen de katten goedkoper voer, dan ben ik er meteen).

Wat kan ik wél doen? Om meer zicht te krijgen wat waar aan wordt uitgegeven splitste ik de afgelopen tijd al het noteren van de boodschappenuitgaven op in de categorieën eten, kattenvoer en non food. Dit om (weer meer) te leren van mijn koopgedrag en eens te kijken of het in de toekomst eventueel wel zou lukken om met een kleiner budget te gaan werken. Eerst maar eens weten wat de pijnpunten zijn. In het verleden noteerde ik bijvoorbeeld ook wat we aan snoep uitgaven maar dat heeft nu weinig zin, aangezien we al jaren een vrijwel suikervrij huishouden zijn. Die zak snoep die hier per ongeluk wel het huis binnenkomt, draait ons de nek niet om.

Ik ging ook weer echt opletten. Dus noteerde ik weer alle prijzen in een prijzenboek, zocht ik uit wat waar het goedkoopste is, bedacht een nieuwe boodschappentactiek (nog maar 1 winkel per week voor de grote boodschappen) en merkte zo dat de uitgaven al vrij makkelijk behoorlijk naar beneden gingen.

Wel merk ik dat ik ben veranderd. Toen ik begon met besparen nu een jaar of 6 geleden was ik meer bereid tot het naadje te gaan. Ik wilde weten waar de grens lag, tot hoever kon ik besparen. Inmiddels heb we al veel consuminderjaren achter de rug en weet ik dat we liever besparen op andere zaken dan boodschappen (zo lang die ruimte er is natuurlijk). Niet dat we met geld smijten maar we kiezen bewust voor biologisch vlees en soms ook andere biologische producten. Aan de andere kant geven we in vergelijking met anderen wellicht weinig uit aan uitstapjes, gadgets of hobby’s. Ik schreef het al vaker: besparen is bij ons geen doel op zich maar een manier om voor ons belangrijke zaken door te laten gaan. En eten is voor mij geloof ik het meest belangrijke dat er is. Zó belangrijk dat vroeger potentiële liefdeskandidaten onmiddellijk van de lijst werden geschrapt als bleek dat ze ongevoelig waren voor a) lekker eten b) katten.

Dus mijn eerste doel wordt uitkomen met het huidige budget. Ondertussen wil ik door de prijzen op te splitsen meer inzicht krijgen in food, non-food en kattenuitgaven. Dan als dat duidelijk is en uitkomen met het budget lukt,  wil ik bepalen wat het nieuwe budget wordt. Maar misschien is een verlaging geen noodzaak als M. ook dit jaar weer wat salaris erbij gaat krijgen.

Heb jij je boodschappenbudget voor volgend jaar aangepast?

  Advertenties

  38 gedachtes over “Boodschappenbudget

  1. Onze planning is voor komend jaar 750 euro per maand. Standaard 4 volwassenen en 2 kinderen. En enkele malen per week 3 volwassen kinderen extra. Geen huisdieren en we eten niet biologisch, vegatarisch oid.

   Like

  2. Ik heb een boodschappenbudget van 100 euro per week, heb dat zelf al een paar jaar naar 70 euro bijgesteld, lukte (op feestdagen na) probleemloos.
   Merk dat het bezuinigen er zo inzit dat het bedrag dat ik uitgeef steeds minder wordt zonder dat ik daar echt mijn best voor doe.
   scheelt natuurlijk ook dat alle 3 de kinderen nu op zichzelf wonen.
   Zit nu zeker onder de 50 euro, soms neem ik 70 euro op en doe daar 2 weken mee.
   Wel een ruime voorraad kast waar we veel uit eten ( maar die ik dus ook wel weer aanvul)
   heb het idee alles te kopen wat we willen, dus het voelt niet als beknibbelen .
   Maar het is natuurlijk heel anders als je zuinig moet leven, wij mogen het , dat is een heel ander gevoel.
   En we hebben geen huisdieren, dat scheelt natuurlijk enorm.

   Like

  3. Ik besteed 75 euro per week aan boodschappen,en dat is niet alleen aan voedsel.Ook het eten,en andere dingen voor de vier hondjes(wel kleintjes),en twee katten betaal ik hier van.We zijn met z'n tweetjes,en hebben geen kinderen.Wat wel weer een voordeel voor ons is,dat we een moestuin hebben.Als ik het lijstje van de Nibud aan houdt dan kom ik met ons inkomen(AOW+klein pensioentje) te kort.

   Like

  4. Voor ons gezin (man, vrouw, zoon 21, dochter 18, dochter 13 jaar) geef ik al jaren achter elkaar 85 euro per week uit aan boodschappen, 'k koop veel in de reclame en als er aanbiedingen zijn koop ik altijd meer om een voorraadje achter de hand te hebben. A-merken hebben we nooit, we eten wel gezond en gevarieerd, binnen dit bedrag is er ook nog wel ruimte voor wat lekkers. 'k Heb er plezier in om het allemaal uit te zoeken en er wat moeite voor te doen, maar dan kun je vaak best veel doen met je geld heb ik gemerkt.

   Like

  5. Ik werd gillend gek van een boodschappenbudget. Waarschijnlijk ook omdat ik het gewoon te laag was. De door jou genoemde bedragen van het NIbud komen meer in de richting, hoewel wij geen kind hebben. Maar ook wij eten alleen nog bio vlees, hebben een bio groentetas, drie katten met speciaal voer en ik eet glutenvrij. Momenteel let ik wel goed op en in de aanbieding kopen scheelt echt, maar aan mij is een strak afgebakend budget niet besteed. Ik ben heel benieuwd of en hoe je het gaat redden met je budget!

   Like

  6. Ik heb nog nooit een boodschappenbudget gemaakt, maar word nu wel nieuwsgierig naar wat ik eigenlijk uitgeef. Ik kan wel terugkijken in mijn uitgaven. Maar als ik het goed begrijp hebben jullie het hier alleen over voedingsmiddelen? Dan kan ik het nooit meer terugrekenen, want in de supermarkt koop ik natuurlijk ook non-food artikelen. Of zitten die bij jullie toch ook in het boodschappenbudget?

   Like

  7. Erg interessant die bedragen van het Nibud, hoewel ik vaak ook vind dat ze wel aan de ruime kant zitten. Zo nu ook, het kan zeker wel met minder maar dan moet je wel structureel A-merken vermijden en dat zal wel niet binnen de lobby passen?
   Zelf zit ik ruim onder die bedragen, goed bezig dus vind ik zelf! Verder verlagen zit er voor mij ook niet meer in dus ik ga door zoals het nu gaat en komen er meer inkomsten dan zullen de uitgaven aan boodschappen ook wel weer gaan stijgen vermoed ik.

   Blijft hilarisch de stelling 'moet wel houden van lekker eten'…ooit wel eens iemand ontmoet die van zichzelf zei 'nou, eigenlijk hou ik vooral van niet lekker eten. Groenten graag doodgekookt, aardappelen aangebrand en ja een biefstukje zo af en toe maar dan moet het wel een schoenzool zijn hoor…' Smaken verschillen natuurlijk maar uiteindelijk houdt iedereen van wat diegene zelf lekker eten noemt.

   Groetjes Lily

   Like

  8. Ik denk dat het aliens waren 😉
   De eerste keer dat ik dit meemaakte was toen ik uren in de keuken had gestaan om mijn toenmalige lover te verrassen, was de eerste keer dat ik zou koken voor hem. Waarop hij zei toen hij binnenkwa: je hebt toch niet vele moeite gedaan he, voor mijn part warm je een blik bonen op, eten interesseert me niet.
   Nou drinken interesseerde hem des te meer…..
   Ik had hem linea recta de deur moeten uitwerken maar ja, wijsheid komt met de jaren zullen we maar zeggen….

   Like

  9. Tjee, dan kijk ik toch wel op van wat ik nu in mijn overzichtje zie. Zelf heb ik altijd het idee dat ik zuinig – of in ieder geval eenvoudig – leef. Bijna vegetarisch, nooit koekjes, kaakjes, cakejes, chips of andere junkfood. Wel heb ik enkele jaren geleden besloten om nooit meer te beknibbelen op gezonde lekkernijen, al zijn ze nog zo duur. Ik eet iedere dag frambozen en bosbessen bij het ontbijt en zal nooit om de prijs afzien van groente waar ik toevallig trek in heb. Dit stel ik tegenover het feit dat we nooit meer buiten de deur eten (want altijd te zout/te weinig/kapot gekookt/ of extreem duur. En dan kom ik uit op 625 euro per maand voor 2 personen zonder dieren inclusief non-food. Ik let nooit op aanbiedingen, maar weet wel dat de (enige) supermarkt hier in het dorp niet bepaald goedkoop is.
   Nu zou het theoretisch kunnen dat ik een extreme non-food consument ben. Daar ga ik nu eens even over nadenken.

   Like

  10. Ik heb een maandbudget van 600 Euro, food en non food. Ook kapper en dierenarts zit hierbij in e.d. en kleding. Dit is voor 3 volwassenen en een logeerkind voor 2,5 dag p/w. Ik overschrijd het budget eigenlijk nooit en blijf er meestal vet onder (gemiddeld kom ik op nog geen 500 p/m uit) Ik eet gezond, maar niet echt met dieet, wel een vegetariër in huis en zelf eet ik ook steeds minder vlees. Als ik zo lees wat de NIBUD maatstaven zijn, ben ik blij dat we het op deze manier redden. Voor ons werkt het prima. Ik weet natuurlijk niet hoe strak je je aan een nieuw budget zou moeten houden i.v.m de inhoud van je portemonnee, maar zet jezelf misschien niet té strak op een te krap budget. Ik heb gemerkt doordat wij een ruim budget hebben vast gesteld, ik meer vrijheid voel en juist goedkoper boodschappen doe vaak. groetjes Esther

   Like

  11. dat kan, bij ons zijn de nonfoodzaken vrij laag, maar dan heb ik het alleen over schoonmaakmiddelen en shappoo of wasmiddelen he. geen kleding/apotheek of huishoudartikelen, gewoon alleen wat je in de supermarkt koopt.

   Als het bedrag je niet uitmaakt kun je dat gewoon zo houden toch? Het wordt pas veel als je het als veel gaat voelen….

   Like

  12. Ha, ik had een opa die niet van eten hield. Hij hoopte het tijdperk nog mee te maken dat de maaltijd vervangen kon worden door het slikken van een pil. En mijn oma kon héérlijk koken…

   Like

  13. Ja, dat onder druk zetten, daar zat ik ook net aan te denken. Als ik het goed heb is Martines doel om zoveel mogelijk geld vrij te spelen om de hypotheek af te lossen. Stel dat er nu eens 1000 euro per jaar meer wordt uitgegeven aan boodschappen dan nu. Hoeveel scheelt dat dan eigenlijk – in tijd gerekend – naar de datum van een hypotheekvrij huis? Maakt dat eigenlijk veel uit en is het al die moeite en rekensommen waard? Het lijkt me zo vermoeiend. Behalve als deze rekenarij je hobby is – wat ik vermoed, want alles was je hier natuurlijk al lang gillend gek van geworden…

   Like

  14. haha dat reken ik expres niet uit Pennie. Ons doel is weliswaar de hypotheek aflossen maar wel in een prettig tempo en met nadruk op fijne dingen kunnen blijven doen, zoals bij ons dus zeker is: lekker eten kunnen kopen, kunnen kiezen voor kwalitatief goed producten. Daarom schreef ik ook: eerst maar eens uitkomen met het budget zoals het is en dan wel zien.
   Nogmaal: wij hebben het luxe he en we hebben dus een keus. Er zijn ook mensen die geen keus hebben en moeten besparen niet om af te lossen maar om uberhaupt wat te eten hebben.

   Like

  15. Nibud zegt dat wij per dag 12,22 mogen uitgeven aan eten 😉
   Dus per week 85 euro en 54 centen.
   Dus per maand 370 euro en 67 centen, non-food er bij ongeveer 15 euro ?
   Kom ik op 380 per maand.
   Dat geven we niet uit, wij zitten dit jaar meest rond de 200-250 maar komend jaar gaat het toch iets omhoog.
   We hebben even geen zin om constant op te letten en dus wordt het bedrag max. 300 per maand.

   Like

  16. Ik heb sinds 2 maanden mijn budget ook weer strak getrokken. Ik was ook paleo gaan eten en doe dat nu iets minder strak omdat ik me daar iets prettiger bij voel. Ook ik gaf te gemakkelijk meer uit dan normaal. Eigenlijk kan ik gewoon zeggen dat jouw verhaal (op de katten na) mijn verhaal kan zijn. Dus 2 maanden geleden weer straks boodschappenlijstjes gaan maken, aanbiedingen in de gaten houden en daarmee lekker en gezond koken. Ik koop nog steeds veel biologisch, maar zeker niet alles. Ik houd nu regelmatig iets over en kom weer uit met mijn huidige budget. Ik ben daar stiekem heel erg trots op.

   Like

  17. Jaja, dat snap ik wel. Veel mensen hebben veel baat bij de raadgevingen van het Nibud en doen er goed aan om eens wat meer rekensommetjes te maken en zich bewust te worden van hun gedrag.
   Maar jij? Zou het niet eens heerlijk rustig zijn voor je amygdala om je een jaar lang NIET bezig te houden met je boodschappenbudget? Daar komen dan toch niet plotseling onverantwoorde toestanden uit voort, want je bent 'vanzelf' al verstandig bezig. In die tijd dat je niet zit te puzzelen kun je dan iets doen wat voor jou meer 'opbrengt'. Mediteren? Mooi boek lezen? Wandelen? Je blogs bij elkaar componeren tot een fijn boek?
   Of wil je beweren dat je hier energie van krijgt? In dat geval trek ik mijn goede raad natuurlijk meteen weer in…

   Like

  18. Haha nou dan ken je me niet zo goed Pennie. Als ik me er niet mee bezig houd, ga ik echt met geld smijten. Echt waar, dat geld moet rollen denk ik dan…..en zo veel als vroeger is er niet meer he!
   Maar denk nou niet dat ik de hele dag zit te puzzelen of ik uitkom! En nee ik ga niet mijn blogs aan elkaar plakken tot een boek, dat is jouw taak een boek schrijven, mijn taak is simpeler te leven en daar hoort een boek schrijven zeker niet bij.
   Maar wel lekker buiten lopen en dat ga ik nu doen, fijne dag!

   Like

  19. Ja, nee, ho, ik was niet van plan iets te gaan veranderen. Of eigenlijk heel veel, maar op dit terrein dus juist niet. Maar het voelt toch ineens als raadselachtig veel, nu ik dit zie. Ik kan ook niks anders bedenken dan tandpasta en schoonmaakmiddelen enzo. Maar ik maak niet vaak schoon (wel m'n tanden hoor), dus daar zal het toch ook niet in zitten…

   Like

  20. Wij hebben een boodschappenbudget van 350 euro per maand. We zijn met 2 man en hebben geen huisdieren. We eten weinig (bio) vlees, maar vleesvervangers zijn ook niet goedkoop. Elke week een keer zalm en een keer andere vis, eitje, Valess ofzo.
   Brood koop ik altijd bij de bakker. Pers. verzorgingsmiddelen, wasmiddelen, toiletpapier e.d. worden ook van dit budget betaald.
   Wat er niet bij zit zijn medicijnen. Zelfs een doosje paracetamol gaat van een andere post.

   Ik moet eerlijk zeggen dat het me soms moeite kost. Met een verjaardag kom ik echt tekort, dus dat doe ik dan van een spaarrekening.

   Like

  21. Wij gebruiken met 2 volwassenen en een 21-jarige dochter die af en toe thuis is, plus 1 kat ongeveer 110 euro per week. Ik houd elke week wel wat over. Soms 2,- en soms 10,-. Ook alle toiletartikelen, schoonmaakartikelen, kortom, alles wat je bij de supermarkt en soms de a.ction koopt gaat van dit budget. We nemen elke week 2 flessen wijn mee, en als we geen wijn kopen stop ik 5,- apart in een envelop om later aan wijn uit te geven bv door een speciale aanbieding of in Duitsland in te slaan.

   Like

  22. Nee BespaarMama, dat wordt niks, ik word helemaal duizelig van al dat gereken en gepuzzel, ik heb maar 1 advies voor de lezers: nooit meer uitgeven dan erin komt. De rest is detail.

   Like

  23. Wij zijn met vier volwassenen en zijn grote eters. Twee hebben een glutenvrij dieet. Zoonlief eet daarom twee keer oer dag warm. Ik koop elke week glutenvrije crackers en soms nog wat andere dieetartikelen. Helaas zijn alle soorten rijstwafels voor ons teveel besmet met gluten. Dat zou flink geld schelen. Ik koop heel weinig biologisch omdat dat vaker besmet is met gluten.
   Wij eten grote hoeveelheden groente en fruit. Daarentegen nauwelijks koffie, geen alcohol, geen snacks, af en toe bak ik wat glutenvrij lekkers. Dat maak ik met rijstmeel en kleefrijstmeel en soms van Schar glutenvrij meel. Ik gebruik bijna alleen maar basisproducten. Ik sta dus veel in de keuken. Ik heb gemiddeld rond de 100 euro per week nodig voor ons vieren. Volgens het Nibud zou ik rond de 145 mogen zitten en vanwege twee coeliaken ongetwijfeld nog hoger. Maar ik koop nauwelijks dieetproducten omdat daar te weinig voedingswaarde in zit tov de prijs. Helaas gaat amandelmeel hier ook niet goed, net als sojamelkproducten en dierlijke melkproducten (vooral bij mij een probleem, al zijn we alle vier lactose intolerant.

   Like

  24. Ik zit op 106 euro per week voor alles dat ik koop bij de supermarkt (ik bezoek er slechts één). Ik geef +/- 27 euro uit aan huishoudelijke dingen (non-food) per maand (=456 per maand voor 2 volw. 1 kind van 10) en daarnaast 60-70 euro bij het kruidvat ed, maar daar zit ook vaak snoep/chocolade/koekjes/oploskoffie oid bij en huishoudelijke dingen (van mierenspul tot waxinelichtjes). Verder zit in dit budget de kapper voor ons alledrie, schoonheidsspecialiste+pedicure voor mij, verzorgingsproducten en huishoudapotheek (inclusief vitaminetabletten). Overige huishoudgeld (van hema/bol ed)tot ID-kaarten) (bij de hema koop ik ook weer oa hobbyspul bij, soms kleren of wijn en huishoudelijke dingen ook vooral) is nog eens 60 euro per maand. Katten zijn er twee minder sinds afgelopen zomer, dus ik verwacht nog maar 15 euro per maand aan voer, grid, ontworming en inenting kwijt te zijn hierna (was 30 euro voor 4 katten. Ze krijgen royal canin uit grootverpakking). Poetshulp: 50 euro in de maand. Kind 198 euro per maand (inclusief 80 euro aan kleding nu hij geen tweedehands meer wil, alles zit in dit budget: abonnementen, clubjes, kadootjes, zakgeld, kado's voor verjaardag/sint, fietsen, tassen, boeken…. ) Afhaaleten is zo'n 35 euro per maand (friet/chinees/ijsje/broodje buiten de deur). Kadootjes 30 euro (inclusief december, niet voor kind/elkaar). En dan nog het roken (nee, ik zeg niet wat ik daar aan kwijt ben, maar dat weet ik dus wel… als ik eens kon stoppen…). 17 euro aan (onderhoud) fietsen en 150 euro per maand aan kleding/schoenen voor de 2 volwassenen. Dat is het totale huishoudbudget. De man heeft verder 300 euro per maand voor benzine, (klein) onderhoud aan auto+huis, hobbies, uitgaan …. Daarnaast geven we nog een kleine 50 euro uit per maand aan gezamenlijke uitjes/concerten/festivals/uit eten en gezinsuitstapjes per maand.

   Dat is het totale variabele budget hier. Kleren wil ik volgend op bezuinigen. Maar we zijn beiden momenteel goed voorzien en hebben voor alle seizoenen en voor alle gelegenheden voldoende vinden we. Dat wil ik volgend jaar halveren. Verder nog wat bezuinigingen op de vaste lasten kunnen doen en wat extra inkomsten komen eraan. Uit mijn hoofd gezegd gaan we er als alles doorgaat (oa rentemiddeling en loonsverhoging)zo'n 240 euro op vooruit in 2015 (alle plussen en minnen samen). Maar papier is geduldig, he 😉

   Fijne aond nog x N

   Like

  25. Wat een gigantische bedragen zie ik hier voorbij komen … het scheelt natuurlijk wel dat ik geen gezin heb. Wij doen het zelf (twee volwassenen) met 100 euro per maand, verdeeld in 4 of 5 weken, en dat voelt absoluut niet arm. Yoghurt met fruit of een (bio)eitje als ontbijt, 's middags een (zelfgemaakte) soep of brood, 's avonds ook een gezonde zelfgemaakte maaltijd. Ik let op aanbiedingen, ga naar de Aldi en de markt, maar heb absoluut niet het idee dat ik erg zuinig leef. We eten lekker en gevarieerd, echt geen bonen met toast, liever geen bio-industrievlees, regelmatig vis. Het scheelt misschien wel dat we twintigers zijn en min of meer als studenten leven. In het weekend kopen we frisdrank en wat lekkers (chips of olijven) maar als het boodschappenbudget op is voor de week, betalen we dat van ons eigen zakgeld. Alcohol valt ook niet onder het boodschappenbudget, dat wordt thuis alleen bij uitzondering gedronken en dan ook gewoon uit eigen portemonnee. Non-food (shampoo, tandpasta, wcpapier, schoonmaakmiddel etc) valt wel onder het boodschappenbudget. Het kleine budget is hier overigens absoluut geen keuze uit noodzaak, we zouden dat desnoods kunnen verdubbelen, maar het gaat vanzelf zo.

   Like

  26. Quote: “komen er meer inkomsten dan zullen de uitgaven aan boodschappen ook wel weer gaan stijgen vermoed ik.”

   Dat vind ik echt zo'n “kul” reden, waarom “moet” er bij meer inkomen meer uitgaan? Als ik een salarisverhoging krijg van bijvoorbeeld E25 (kleine procentuele CAO verhoging) dan zal het spaarbudget met E25 toenemen. Bij een hoger bedrag van bijvoorbeeld E500 (Promotie) ga ik niet opeens “rianter” leven –> Ook naar spaarbudget.
   Anoniem, Rinaldo

   Like

  27. Je kunt dat een kul reden vinden maar bekijk het eens van de andere kant. Sommige mensen geven noodgedwongen heel weinig uit aan boodschappen, omdat er weinig inkomsten zijn. Dan is het toch heerlijk als je, wanneer je structureel meer inkomsten hebt, je budget iets verhoogt, zodat je je net wat andere dingen kunt veroorloven? Voor mij was dat vroeger het verschil tussen het goedkoopste brood in de supermarkt en een vers broodje bij de bakker.
   Niet zo snel oordelen hoor! Blijkbaar beschik jij over veel zelfbeheersing.

   Like

  28. Als ik meer geld zou hebben, dan.gaat mijn boodschappenbudget omhoog. Ik heb helaas een laag budget om rond re komen en kan goed een extra bedrag voor de boodschappen gebruiken. En ik denk dat dit bij meer mensen zal zijn, dus kul…..nee echt niet.

   Like

  29. Ik heb (nog) geen budget. Wel gehad een tijd geleden. Ik haalde elke week 100 euro van de bank en moest daar van mezelf mee uitkomen met de boodschappen. dat was een budget voor 3 personen. Ik stopte er mee omdat ik er kriegel van werd en het eigenlijk ook niet echt nodig was. In de situatie waar we nu in zitten kan het echter helemaal geen kwaad om weer een budget te gaan hanteren. Inmiddels zijn we nog met 2 personen en een hond en zit ik in de ontdekkingsfase met de uitgaven. Een kasboek zal er ook moeten komen, maar ik heb een enorme hekel aan administratie! Toch zal het moeten. In ieder geval boeiend om te lezen hoe anderen het doen.

   Like

  30. Dank voor de bijval tijdens mijn weekendje afwezigheid! Toch fijn om te weten dat er mensen zijn die je steunen als er een zuurpruim de feestvreugde komt verhogen.
   De reden is al gegeven (goed geraden). De inkomsten kunnen op dit moment niet lager, letterlijk want minder dan geen inkomsten gaat moeilijk. Interen is geen keuze en geen leuke bezigheid dus dit strakke boodschappenregime is geen vrije keuze en ook niet eeuwig vol te houden. Dus solliciteer ik mij een slag in de rondte.. Nu ik (te?) weinig verplichtingen heb, heb ik dus genoeg tijd om aanbiedingen te halen bij vele supermarkten (ben ik ook meteen lekker buiten want ik ga te voet) en de prijzen scherp in de gaten te houden. Dat is noodzakelijkerwijs onmiddellijk afgelopen als er inkomsten komen want dat zal dan (als het aan mij ligt) komen uit salaris en dus gaat er dan tijd zitten in werken. Net als geld kan ook tijd maar één keer worden besteed. Dus zal minder tijd voor koopjesjacht zal dan automatisch zorgen voor hogere uitgaven, maar dat heb ik er wel voor over hoor…
   Op dit moment geef ik voor mezelf en incl. mijn vriend die hier in de weekenden is 'maar' 60 euro in de maand uit aan de supermarktboodschappen (= eten, schoonmaakmiddelen enz). Het lijkt mij dan ook hogelijk onrealistisch dat als 'meneer zuurpruim' in deze situatie had gezeten dat hij niet ook elke euro (extra) inkomsten aan boodschappen zou gaan besteden. Iedereen heeft zijn eigen 'theezeefje' (zou mijn vader zeggen) en ja stel dat er een boodschappenbudget van 600 euro in de maand is voor twee personen (is dat zo, Rinaldo?) dan zou er ook geen haar op mijn hoofd zijn die ook maar een seconde zou denken dat verder verhogen ergens goed voor is. Maar er zijn dus mensen die in een andere realiteit leven. Misschien zou je voor de toekomst moeten proberen die iets minder snel de maat te nemen. Je weet wel, uit wederzijds respect enzo.
   En breek mij de bek niet open over het spaarsaldo want op dit moment spring ik al een gat in lucht als ik dat niet meer structureel zie verdampen…laat staan ooit weer zie stijgen.

   Groetjes Lily

   Like

  Zeg het maar!

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Google+ photo

  Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  w

  Verbinden met %s