Niet alleen hypotheekneutraal maar ook energieneutraal?

Een tijdje geleden lag er een brief in de bus van een medestraatbewoner (is dit een woord?). Of we ook zo baalden van de hoge energierekening. Onze huizen zijn oud, de meesten zijn gebouwd in de periode 1906-1930 en je kunt je voorstellen dat er hier en daar nogal wat gaten en kieren zijn. De vraag was of er interesse in de straat is om de huizen te verduurzamen. Dat is op den duur ten voordele van je portemonnee en het milieu. En of we daarom de vragenlijst wilden invullen.

Dat deden we natuurlijk. De vragen richtten zich op het verbruik van de verschillende huizen en de interesse voor verschillende verduurzamingsmogelijkheden en we leverden hem in. Ook al hebben we nu geen geld om te investeren in zonnepanelen of warmtepompen, tegen de tijd dat dit soort zaken echt gaat lopen, zijn we zo weer 1,5 jaar verder.

Inmiddels is M. naar de eerste bijeenkomst geweest waar de resultaten van het onderzoekje werden besproken. De komende tijd gaan diverse buurtbewoners (waaronder M.) zich in kleinere werkgroepen buigen over de mogelijkheden om de energierekening omlaag te brengen door individuele acties zoals verbeteringen aanbrengen in huizen of door collectieve acties (inkoop van energie of opslag en opwekking van energie).

Het kan bijvoorbeeld interessant zijn om met de middelbare school hier verderop te gaan praten over het plaatsen van zonnepanelen op het dak van de school. Niet alle huizen en daken in de straat zijn hiervoor geschikt maar een groot schooldak is dat wel.

Op de eerste bijeenkomst was ook iemand van de gemeente aanwezig omdat er ook subsidies mogelijk zijn voor dit soort initiatieven en er werd voorlichting gegeven over iets wat ze ‘0 op de meter noemen: je huis in korte tijd zo renoveren dat het energieverbruik drastisch wordt verminderd en bovendien zelf kan worden opgewekt. Je pakt dan bijvoorbeeld het weglekken van warmtenergie aan (bijvoorbeeld onder de vloeren isoleren). Omdat de huizen in deze straat heel oud zijn zou er om echt effect te bereiken nieuwe gevels moeten worden gebouwd. Weinig mensen in de straat zagen deze oplossing zitten. Dus nu buigen mensen in deelgroepjes zich over de vraag of er alternatieven zijn op een ‘0 op de meter’ situatie te krijgen.

Wij vinden het allemaal reuze interessant maar of het ergens toe leidt vraag ik me af. Een van de problemen is dat alle huizen in de straat al meer dan een eeuw lang zijn verbouwd door ik weet niet hoeveel eigenaren. Ook zijn de meeste huizen verschillend van grootte door aan- en uitbouwen. Deze straat is geen uniforme nieuwbouwwijk waarvan je kunt zeggen: nu gaan we alle huizen voorzien van een warmtepomp en die komt op plek B te staan.

De staat waarin de huizen verkeren verschilt ook aanzienlijk voor hoeveel warmte er weglekt. Er hebben veel huizen last van water onder de grond, maar wij bijvoorbeeld helemaal niet. Ook vond ik het schokkend om te merken dat sommige mensen per maand € 200 aan energie betalen (wij betalen nu €105), deze mensen hebben een gaskachel. Je kunt je voorstellen dat voor deze mensen er al veel winst is te behalen door CV aan te laten leggen.

Voor ons is het de vraag wat we kunnen doen, het huis is geïsoleerd en voorzien van dubbel glas. We betalen in vergelijking met veel anderen in de straat best weinig aan energie, onder meer doordat we ons verbruik hebben aangepast door de verwarming lager te zetten, minder lang te douchen, spaarlampen, afijn de bekende riedel. Toch zou het leuk zijn nog meer te besparen, dat is dan ook de reden dat M. nu meedenkt met de andere actieve bewoners.

Een motivatie zou kunnen zijn dat je minder afhankelijk van gas wil zijn, gezien de ontwikkelingen in Groningen en Rusland is dat geen vreemd verlangen. Maar als je bijvoorbeeld met een warmtepomp gaat werken dan moet het halve huis worden aangepast en stuiten we al snel op problemen: we kunnen hier niet onder de vloer omdat er allemaal kleine muurtjes om de warmtepijpen zijn gemetseld van de hete luchtverwarming. Ook komt er dan volgens mij een grote boiler als je met een warmtepomp gaat werken en ik heb echt geen flauw idee waar je dat zou kunnen plaatsen. Dat zou ten koste van gewone woonruimte gaan. Is me het dat waard?

Een huis in de straat is doorgelicht met een quick scan. Hierin wordt berekend wat mensen naar verwachting de komende 15 jaar aan energiekosten kwijt zijn op grond van hun historisch verbruik. Het onderzochte huis zal in 15 jaar tijd iets meer dan € 34.000 kwijt zijn aan energie. Volgens de quick scan zou door het nemen van maatregelen 20% moeten worden kunnen bespaard. Die besparing zou je op voorhand kunnen investeren in energiebesparende maatregelen, die vervolgens worden toegelicht. Maar dan staat er tussen neus en lippen door ook in het rapport te lezen dat uiteindelijk gedrag bepalend is of genomen maatregelen wel effect hebben want door gedragsverandering alleen kan ook al 15 % op de energiekosten bespaard worden.

Ook werd een rapport meegestuurd waarin uitleg werd gegeven over het energieneutraal maken van huizen. Hartstikke interessant maar dan zijn er al snel investeringen van € 30.000 nodig om dit te bereiken. Dát hebben we nu niet. En lenen gaan we niet, eerst maar eens de lening die we hebben afbetalen.

Jullie lezen het, wij hebben andere prioriteiten, hoewel ik wel graag collectief zonnepanelen zou willen laten plaatsen. Maar we willen nu eerst de hypotheek aflossen. Bovendien zijn we er nog steeds niet over uit of we hier willen blijven wonen. Dat is toch wel een vereiste als je investeringen ter hoogte van deze bedragen gaat doen. Voor sommige buurtbewoners is de situatie anders: er valt veel energievoordeel te behalen en als je – zoals een stel hier verderop – al nagenoeg je hypotheek hebt afgelost, wordt het wel heel interessant om je huis niet alleen hypotheekneutraal te maken maar ook energieneutraal.

Dit wordt voor ons interessant als we bijvoorbeeld 5 jaar verder zijn met aflossen en meer zicht hebben op onze toekomst (blijven of weggaan hier). Het is natuurlijk geweldig als je met een tegenvallend pensioen kunt wonen in een afgelost huis zonder kosten kwijt te zijn aan energieverbruik. Een moestuin, een paar kippen en een geit erbij en je hebt niets meer nodig.

16 gedachtes over “Niet alleen hypotheekneutraal maar ook energieneutraal?

 1. Wat een geweldig initiatief!Hier is het aanleggen van zonnepanelen in de straat bijna als een virus. Met ziet het bij een buur gebeuren, informeert naar kosten en besparing. De één na de ander laat ze aanleggen door dezelfde firma met “buren-korting”.

  Like

 2. Dat is wat, die mensen verderop in de straat hebben nu bijna de hypotheek afgelost, kunnen ze weer aflossen op een passief huis. Als ze nog niet te oud zijn, zou ik er voor gaan.
  Jullie huis staat nog steeds onder water. Een onvergelijkbare situatie.
  Twee inkomens helpen daarbij.

  Like

 3. Wat een goed initiatief. Afgezien nog van de uitkomst. Het geeft hoop, dat steeds meer mensen zélf op zoek gaan naar groenere oplossingen. Soms vanuit milieu oogpunt, soms gewoon voor de eigen portemonnee. Ook goed, het resultaat blijft hetzelfde: interesse voor minder milieubelastend leven! Over een aantal jaar zal voor jullie persoonlijk blijken of je wel of niet mee zou willen doen. Goed dat M. ook naar dit soort bijeenkomsten gaat. Informatie is altijd goed. groetjes Esther

  Like

 4. Ik zou gaan voor een aandeel in zonnepanelen op de school (als het zover zou komen) Dat aandeel kan je overdoen aan volgende bewoners (of de buren) als jullie verhuizen gaan binnen afzienbare tijd.
  Wij wonen zelf in een huis van 1856 en ook wij kunnen niet veel (meer) doen dan we al gedaan hebben!

  Like

 5. Goed initiatief! Inderdaad zelf op je eigen verbruik letten scheelt veel geld, wij krijgen een fiks bedrag terug. We zijn nu van energieleverancier veranderd, ben benieuwd wat dat uitspaart…..
  Ik zou ook wel graag zonnepanelen willen, maar eerst de buffer aanvullen en dan de hypotheek af gaan lossen!

  Like

 6. Ik vind het ook een supergoed initiatief!
  Logisch dat je eerst zekerheid wilt hebben eer je gaat investeren 🙂 Ben benieuwd hoe het afloopt!
  Succes met aflossen, slim om eerst DAT te doen wat het meest oplevert.
  Het gaat trouwens weer regenen van de week dus wie weet….. 🙂 🙂 🙂 wat er nog op je plu valt!! 🙂

  Like

 7. Wij betalen ook 181 euro per maand (3 personen) en vind het een behoorlijk bedrag. Zonnepanelen kan een goede optie zijn maar zitten ook haken en ogen aan. Je dak moet goed staan t.o.v. de zon. Je moer de ruimte hebben, wij hebben een dakkapel en dakraam op ons dak dus er blijft niet al teveel ruimte over. Het is wel eens uitgerekend maar voor onze huizen en daken is het ten opzichte van de zon stand niet echt interessant. Het is ook een behoorlijke investering en die dingen gaan ook een beperkt aantal jaren mee dus heb je ook nog afschrijving.
  Je moet per huis toch goed bekijken of het interessant is.

  Like

 8. Wat mooi dat jullie er collectief mee bezig zijn gegaan. Hoe meer mensen er mee doen, hoe meer mogelijkheden voor onderhandelingen jullie hebben. Daarnaast hebben jullie samen een bredere kijk op het verlagen van het energiebedrag dan 1 persoon zelf kan hebben. Ik ben benieuwd met welke oplossing jullie uiteindelijk gaan komen, maar dat zal vast t.z.t. op de blog komen te staan.

  Like

 9. €30.000 is gewoon bizar veel geld voor een rendement van €200 (besparing) per maand.

  Hoe nobel en mooi en kosten-verlagend het ook is om je huis energie-neutraal te maken, lijkt me dit gewoon geen zinnige bom met geld dat dat moet kosten. Dat gaat heel wat maandjes duren tot je de kosten eruit hebt.

  Effe rekenen: 150 maanden = 12,5 jaar voordat je je inleg van €30,000 eruit hebt.

  Dus je moet ofwel dat geld nu hebben klaarliggen, ofwel de ruimte hebben bij de bank om een verbouwingslening af te kunnen sluiten. Dan kunnen we gaan rekenen met rente die je daarop betaalt minus de extra teruggave van de belasting, maar dat wordt me te veel rekenwerk zo laat op de avond. Beide niet in dit geval, dus.

  Mensen die alles al afbetaald hebben staan er totaal anders voor. Maar dan nog, die zijn wat ouder, en dus moet je dan rekenen: ga ik daar nog meer dan 12,5 jaar plezier van hebben? En hoeveel tijd kost het om die €30.000 dan weer af te betalen? Of uit welk potje is dat gehaald, waar je (als je dus een potje met €30K had) geen wereldreis meer van kan doen in je herfst jaren?

  Humm…

  Het helpt trouwens ook om te wachten, want zonnepanelen bijvoorbeeld worden met de dag goedkoper en beter. Dus het gaat wel goedkoper worden in de toekomst. Da's dan weer fijn voor diegenen van ons die eerst onze hypotheek wat de kop in willen drukken! 😉

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s