Kattenjournaal

Al weer een tijdje geleden dat ik een kattenjournaal plaatste, dus voor de dierenliefhebbers…..

Het gaat goed. Gerrie werd twee maanden geleden gecastreerd  en meteen daarna kwam er rust in de tent. De nachtelijke tochten stopten en hij werd een stuk aanhankelijker naar ons toe. Hij staat op het punt van op schoot durven springen, ligt dagelijks wel al naast me op de bank en eist inmiddels ook bijna elke avond een plek op het bed op. Daar is het inmiddels wel een beetje vol met vier katten maar met wat passen en meten lukt het. Het is natuurlijk bezopen dat we het goed vinden dat we ons bed delen met vier katten, maar goed, dat is nu eenmaal zo. De eerste 2 waren dat al gewend, toen kwam er nog een bij en die is dat inmiddels ook gewend en de vierde denkt dat dit dé beloning is van afscheid nemen van het zwerversbestaan. Als ik enige ruggengraat had deed ik natuurlijk voortaan de deur van de slaapkamer dicht, maar ik heb de ruggengraat van een weekdier, blijkt.

Tussen de katten onderling gaat het goed. Er zijn nog wel wat kleine jaloerse blikken en gedoetjes tussen Gerrie en Dibbes maar het valt mee. Als ik op lieve toon iets tegen Gerrie zeg, komt Dibbes gillend aanstormen. Dat werk. Maar er wordt ook geneusd en kopjes gegeven en de katten liggen vaak vlak bij elkaar en soms zelf tegen elkaar aan op bed. Zoals laatst, toen Gerrie en Dibbes rug aan rug lagen….

excuus voor de belabberde foto, is gemaakt met mobiel uit het jaar 0

En het is best opvallend hoe de heren op elkaar lijken. Niet alleen in gedrag en uiterlijk maar ook qua lichaamshouding. Ze zitten vaak op dezelfde manier en kijken dezelfde kant op, iets wat wel grappige plaatjes oplevert door de overeenkomsten in uiterlijk…

De katten trekken veel met elkaar op. In de ochtend stormen ze als viertal tegelijk naar buiten en hangen buiten ook veel in elkaars buurt. Gerrie doet pogingen mee te spelen met de anderen, al vindt hij dat nog ook wel eng. Dan verstopt Smoes zich achter de vuilnisbak en moet Gerrie hem zoeken. Zien we eerst vrolijk gemep van pootjes en schommelende achterwerken maar dan slaat ineens de sfeer om en denkt Gerrie zich te moeten verdedigen waarna Smoes er vandoor gaat.  Maar ook hier maakt hij vorderingen. Met ons spelen is nog te eng. Een takje dat we voor zijn neus op de grond heen en weer schuiven wordt met interesse gevolgd maar daar blijft het nog wel bij.

De transformatie van onzekere zielige kat naar tevreden huiskat is ook nu weer geweldig om te zien. Hij loopt met zijn staart in een krul rond. Komt gillend naar je toe rennen als je roept. Maakt tevreden knorgeluiden. Biedt zijn buik aan. Ligt naast ons op de leuning van de bank. En geeft kusjes. Eindeloos veel kusje. Dit is de enige kat waarmee ik soms zo tien minuten neus aan neus kan zitten. Zijn vertrouwen en zelfvertrouwen groeit met de dag. Niet alleen naar ons toe. Ook bezoek wordt inmiddels begroet en besnuffeld.

En nu ben ik voor de komende jaren klaar. Ik neem er geen katten meer bij. Ik krijg er verschrikkelijk veel liefde voor terug en daar ga ik de komende jaren goed van genieten. Maar wéér de stress van een kat socialiseren zie ik niet meer zitten. En bovendien vind ik 4 katten ook wel voldoende wat kosten betreft. De katten zijn nu allemaal nog redelijk jong maar zullen in de toekomst vast wel het één en ander gaan mankeren. Die kosten moeten we wel kunnen dragen natuurlijk.

Laatst schreef Vlijtig Liesje een stukje over dierenartskosten. Haar kat was ziek en ze had € 85 uitgegeven. Zij trok gelukkig haar portemonnee maar haar buurvrouw vond dat veel te veel. Ik schrik daar altijd van als mensen zoiets te veel vinden. Ik vind het niet kunnen dat mensen wel een huisdier nemen maar geen zin in kosten hebben. Die kosten krijg je vroeger of later, dat had je vooraf kunnen bedenken. Heb je dat niet dan kun je of elke maand wat opzij zetten (dat doen wij), of een zorgverzekering voor je huisdier nemen of er van afzien. Maar een dier laten doorlopen met klachten omdat het je financieel niet uitkomt, vind ik niet kunnen. 

Dit is ook precies de reden waarom er zoveel zwerfkatten zijn. Mensen doen hun kat weg (gooien hem uit de auto, dumpen hem ergens) als het beest een aandoening blijkt te hebben. Of laten de kat niet castreren uit verkeerde zuinigheid. Een krolse kater gaat de hort op en raakt regelmatig zo ver weg dat de weg naar huis niet meer wordt gevonden. Een niet gesteriliseerde poes raak zwanger en wordt met nest en al op een parkeerplaats gedumpt. Ik kan er zo boos om worden.

Maar goed, die van mij zijn gered, er is rust in de tent en het kwam allemaal goed….

Advertenties

16 gedachtes over “Kattenjournaal

 1. Prachtig kattenverhaal weer, heerlijk. Fijn dat het zo goed gaat en de sfeer al zo fijn is. Ik vind het ook goed dat jullie het houden op vier katten en ook nadenken over de eventuele kosten. Ik vind dat huisdieren net als wij recht hebben op een goede gezondheid. Ik heb 10 jaar geleden ook een kat gehad die op de straat geleefd heeft als kitten. Ook zij had de nodige mankementen en blaasgruis. Met liefde heb ik haar naar de dierenarts gebracht en door liefde, goede zorg van de dierenarts en voor haar de juiste voeding werd het echt een super lieve kat. Ik vind het altijd erg verdrietig dat mensen dieren hebben en ze dan ergens achterlaten omdat ze de kosten niet kunnen of willen dragen. Ik ben dan altijd blij als ik hoor of lees dat de dieren die achtergelaten zijn toch nog een fijn huisje vinden.

  Like

 2. Weer een heerlijk verhaal om de dag mee te beginnen! Ik ben het helemaal met je eens, wat kosten betreft! Daar zal je rekening mee moeten houden, als je dat schattige bolletje wol/puppy/zwerver/kitten/lieve lobbes in huis neemt. Voor mij ook een reden om het bij 1 hond en 1 poes te houden… al is het weleens moeilijk! Dank voor je optimistische verhaal en je inzet voor deze schatten! groetjes Esther

  Like

 3. Prachtig blogje! Mijn poes Katja wordt eind van het jaar 18. Toen ze 13 was heb ik haar uit het asiel gehaald. Ze geeft mij zoveel blijdschap en zoveel lol! Ze is gek op knuffelen en aaien. Tenminste, met mij dan. Andere mensen moet ze niet zoveel van hebben. Of eigenlijk niks. Tot nu toe is ze nog nooit ziek geweest. Ook geen blaasgruis en haar gebit is ook nog prima in orde. Maar mocht ze wel ziek worden of ergens last van krijgen, dan zal ik gerust mijn spaargeld voor haar uitgeven. Ik ben het dus ook helemaal met je eens wat betreft dierenartskosten. Als je die niet over hebt voor je huisdier, had je er sowieso niet aan moeten beginnen. Al moet het natuurlijk wel dierwaardig blijven. Een terminaal ziek dier in leven houden en laten lijden, omdat jij er geen afscheid van wilt nemen vind ik ook niet kunnen. Ach ja, nu hebben we het alleen nog maar over katten. Denk ook eens aan alle konijnen die worden gedumpt. Straks met de zomervakantie worden ze weer massaal de straat op / het bos ingegooid, want tja, iets regelen voor je dier tijdens je vakantie kost meestal ook geld…. Zulke praktijken vind ik gewoon misdadig. Anyway: geniet maar lekker van je vier katten!

  Like

 4. Klopt Immer, bij terminale ziekte is het elke keer weer best moeilijk om te bepalen wat nu het juiste moment is van afscheid nemen. Inmiddels hebben we het nu een paar keer mee gemaakt en daar wel wat ervaring mee opgedaan. Een kat die zichzelf niet meer kan verzorgen en zelf niet meer op de bak kan en geen vooruitzicht heeft op beterschap is voor mij tegenwoordig het criterium. Al is het dan soms ook moeilijk. Onze Dorrit was ziek en het was tijd. ze was 19, had kanker, en wilde niet meer, begon zichzelf te verwaarlozen. Dus wij maakten een afspraak, de dierenarts zou die middag langskomen om haar te laten inslapen, gewoon thuis terwijl ze op haar favoriete kussen lag. Ging ze ineens die ochtend naar buiten in het zonnetje liggen rollen, iets wat ze al tijden niet meer had gedaan. Ik denk dat ze het voelde en afscheid nam maar ik vond dat wel heftig.

  Like

 5. Mooi verhaal weer. 🙂 Je katten treffen het dat ze bij je wonen.

  Ik vind 85 euro echt goed te doen bij de dierenarts, het kan zoveel erger toch? Mensen die een dier nemen en verder 'de natuur hun gang laten gaan' zijn geen dieren waard vind ik. Je laat een ziek dier niet lijden of pijn hebben omdat jij geen zin hebt om ervoor te betalen, neem dan geen dier zou ik zo zeggen…

  Ik ga best ver denk ik zolang er nog kwaliteit van leven is maar mijn grens is ook bij chemo en andere rare fratsen. Het dier snapt er niks van en voelt zich alleen maar beroerder. Ook het oplappen van oude dieren die weinig tot geen kans hebben doe ik ook niet maar dan gun ik ze we een rustig einde…..altijd weer een vreselijke beslissing vind ik….

  Like

 6. Jouw katten boffen met zo'n goede thuis!
  Ik kan het ook niet begrijpen als mensen hun dieren niet (medisch) willen laten verzorgen omdat het geld kost. 'Bezint eer ge begint' zeggen we in België dan. Kosten horen er nu eenmaal bij, en als je die niet wil maken ben je niet geschikt om een dier te houden…
  Ik hoor op blogs regelmatig over een zorgverzekering voor dieren, dat bestaat dus niet in België. Jammer…

  Like

 7. Wat heerlijk dat het zo goed gaat met het kattenspul 🙂 De mannen lijken wel broertjes, grappig om te zien.
  Onze (perzische) katten zijn nu bijna 17 jaar oud en hebben hun hele leventje nooit iets gemankeerd. Het poesje is nu aan het eind van haar latijn, ze is zeer sterk vermagerd eet af en toe nog een hapje en loopt steeds wankeler. We hebben met het gezin de beslissing genomen om haar te laten inslapen voordat de situatie nog meer verergert en de afspraak met de dierenarts is gemaakt. Ze komt haar hier thuis laten inslapen. Dat is een stuk duurder dan naar de praktijk gaan, maar we hebben het voor haar over dat ze heel rustig in kan slapen in haar eigen omgeving. Het besluit is genomen en het is een heel verdrietige tijd voor ons. Fijn dat je zo kan genieten van jullie katten, het blijft leuk.

  Like

 8. Hier in Zweden is wel een kattenverzekering mogelijk. Hebben deze ook voortgezet toen we ons huis kochten en deze kat erbij kregen (��)! Bij nader doorlezen van de polis bleek zo weinig gedekt dat we ermee gestopt zijn. We betaalden veel, tegen de 100 euro geloof ik. Dat geld besparen we nu en bekijken wel wat onze kat, nu elf jaar, straks gaat kosten. We hebben in Nederland 2 katten gehad die we op hun 18de hebben laten inslapen na uitgebreid medisch onderzoek: het was gewoon klaar voor ze. En ja,vakantietijd IS lastig maar gelukkig is het ons tot nu toe elk jaar nog gelukt om iets te regelen. Vorig en dit jaar tijdelijke bewoners in ons huis. Wel bekenden of viavia,voelt beter. Mevrouw is nl gewend om zelf in en uit te gaan en gezelschap te hebben…..! Twee vliegen in één klap: kat goed verzorgd en mensen gratis verblijf op een mooi eiland. Kost wel veel moeite om mensen voor zo'n lange periode te vinden, buiten het seizoen, maar ik zou niet lekker op vakantie gaan als mevrouw niet goed verzorgd was. Ingrid (SE)

  Like

 9. Hoi Martine, nog bedankt voor je mail!
  Ik heb ook altijd katten gehad en op het hoogtepunt 5 stuks, ik had er twee en mijn tweede man drie. Omdat ik het niet vond kunnen dat er ook maar 1 dier weg moest, zaten wij dus met 5 stuks. Toch ging dat indertijd goed met de kosten. Maar tegenwoordig sinds de euro is alles zo verschrikkelijk duur geworden. Ik heb er nu twee waarvan 1 altijd een krikkemik is geweest. Siamees van 13. Ik kocht hem van iemand toen hij 4 was en toen had hij al 4 (!) huizen achter de rug. Later bleek dat hij een ziekte had en niemand was met hem naar de dokter geweest (!!!) Ik kreeg hem toen al direct met zware diarree en toen mijn dierenarts dit letterlijk onder ogen kreeg bleek dat hij een voedselallergie/intolerantie had. Hij knapte met een dieet vrijwel direct op. Later kreeg hij vaak gebitsproblemen, chronische niesziekte, zware artrose enz. enz. Nu had hij pas bloed uit zijn bek, kwam door een bijna laatste hoektand die ook weer ontstoken was. Daarna nieste hij bloed…. Nu ben ik dus al zeker rond Euro 900 kwijt aan dokterskosten. Mijn spaargeld aangesproken. Foto's onderzoeken, speciale dokter voor artrose. Maar dit overkomt je en voor de kat in de eerste plaats is het zeker niet fijn. Maar ik laat liever iets van mijzelf staan dan dat dit zielige ventje de dupe is. Het ergste voor mijzelf vond ik alleen maar doordat hij bloed nieste het overal zat en ik het weg moest soppen, en ik ben ook op een bepaalde manier gehandicapt door mijn ogen. Dus dit was enorme energie en dat gaf wel enorme stress. Maar daar ben ik ook weer overheen en heb via diverse fora een dierenarts gevonden, die middelen heeft gestuurd om hem weer te helpen. Ik zou hem pas laten inslapen als hij niet meer kon, maar ondanks dat hij mager is heeft hij eetlust genoeg en volgens de dierenarts heeft hij nog genoeg levenslust. Ik vind het ook schandalig als mensen hun eigen behoeften boven een dier stellen die je zelf hebt aangeschaft en die er niet om heeft gevraagd dat hij ziek wordt. Mensen vinden materiële zaken belangrijker (vaak), of blijven roken terwijl zij voor dieren weinig over hebben. Je laat een dier niet in de steek. Kan niet voor zichzelf opkomen dus dat moeten wij als mensen doen. En ja het is heel vervelend als het je overkomt dat is ook zeker zo, maar voor het dier is het erger. Ik ben zelfs met hem naar een dierenarts geweest die een soort chiropractie heeft gedaan i.v.m. artrose. Jij bent in ieder geval super met de poezen. Maar ik moet ook verklappen dat de poezen tussen ons in liggen, en zeker de zieke. Iemand die geen dieren heeft zal dit ook niet normaal vinden, maar dat kan mij niets schelen. Carola

  Like

 10. Een mooi kattenblog weer en ik geniet ervan hoe goed het gaat .Onze Mikki is goed verzekerd [ hoop ik ] Maar zou er iets gebeuren ja dan zou ik zeker alles doen om haar te laten behandelen al was het onze laatste euro die we uit moeten geven .Onze Dochter heeft nu nog 9 katten en soms kan zij de behandeling niet betalen en dan springen we gewoon bij .Ik begrijp mensen niet die katten alleen zien als ''muizenvangers'' en er weinig of niets voor over hebben als de katten ziek zijn en dan zeggen laat gewoon de natuur zijn gang gaan Niets liever dan katten zeg ik maar zo en als je ze hebt zorg er dan alsjeblieft ook goed voor ,iets wat veel mensen nog steeds niet begrijpen ..
  Elisabeth

  Like

 11. Heerlijk kattenverhaal weer, hier geen katten helaas, man is zeer allergisch, we hebben nu wel een Australische labradoodle, schat van een beest! En die kan helemaal niet tegen katten!!..Volgens mij vreet die ze op als het lukt;)

  Like

 12. Op de Facebook pagina van mijn dorp stond dat deze week.een nestje kittens bij de kinderboerderij was gedumpt. Dan breekt mijn hart als ik zoiets lees..Wat hebben jouw katten toch een mooi leven bij jou. DL zou dolgraag een konijn of een kat willen hebben maar wij zien er vanwege financiële en praktische redenen vanaf.

  Like

 13. Mijn maag keert om als ik verhalen hoor over het dumpen van dieren. Pure mishandeling is dat. Wij hebben altijd een hond gehad en ja dat kostte geld. Nou en? Als je kind medische zorg nodig heeft geef je dat toch ook!
  Heerlijk om te lezen hoe liefdevol jullie omgaan met de katten 🙂

  Like

 14. Wat leuk weer een katten-update! En wat fijn dat het zo goed gaat met de kattenfamilie. Met twee katten met ieder hun eigen dieet denk ik allang niet meer na over wat mijn huisdieren kosten. Mensen die hun huisdieren niet de behandeling geven die ze zouden moeten krijgen…tsja ik kan niet in anderen hun portemonnee kijken maar toen een half jaar geleden een van mijn katten opeens doodziek werd ging ik bijna dood van ellende ;-p.

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s