Weer een aflossing!

Eigenlijk waren we van plan dit jaar om telkens tot de €1000 te sparen en dan een aflossing te doen maar deze maand loopt dat anders. Na aftrek van alle lasten blijft er €700 over. Die kunnen we natuurlijk opzij zetten en dan samen met de €300 die volgende maand hopelijk over blijft, dán aflossen. Dat kan, maar dat doen we lekker niet. Ik wilde gewoon aflossen. Omdat het zo goed voelt. En M. doet graag met me mee. Door deze €700 nu al af te lossen, sparen we volgende maand al weer €3,33 uit (maal 12 maal nog geplande looptijd van 7 jaar = toch al weer bijna €230). Dus maakten we de €700 over en stuurden weer even een mail ter info naar de hypotheekverstrekker.

Daarmee staat de aflosteller van dit jaar op €5700. Nog € 4300 te gaan en we halen de voorgenomen €10.000! Onze restschuld bedraagt nu na deze laatste aflossing €214.324,36. Sinds maart 2012 hebben wij €47.648,07 afgelost, dit is inclusief annuïteitenaflossingen. We hebben inmiddels iets meer dan 18 % van onze oorspronkelijke schuld van €262.500 afgelost, bijna 1/5 deel!

Ik zag wel dat we even goed moet opletten dat we boetevrij blijven aflossen. We mogen per leningdeel per jaar 10 % van de oorspronkelijke som boetevrij aflossen, dat betekent dat als de teller met aflossingen van dit leningdeel op €8350 staat, we even verder moet gaan met het andere aflossingsvrije leningdeel. Op zich jammer want daar betalen we veel minder rente over.

Die rente dat is weer een ander verhaal. Vorige maand zochten we uit of het loont onze rentevrije periode open te breken van het leningdeel dat we nu vooral aflossen. Die rente is 5,7. Voor ons loont dat nu niet was onze conclusie. Onze andere leningdelen hebben sinds 2012 een variabele rente. Hiermee hebben we veel geld kunnen uitsparen de afgelopen jaren. De hypotheekrente staat natuurlijk historisch laag en het is niet de vraag of de rente gaat stijgen maar vooral wanneer. Daar lees ik al verschillende berichten over in de media, dus het is wellicht wijsheid onze rente vast te gaan zetten. Maar dat is voer voor een ander blogje… 

Advertenties

12 gedachtes over “Weer een aflossing!

 1. Wat een fijn gevoel moet dat zijn; weer een aflossing. Ik begrijp helemaal waarom je niet wou wachten tot je weer 1000 bij elkaar had gespaard. Dit voelt goed! groetjes Esther

  Like

 2. Gefeliciteerd met deze aflossing. Al heel veel afgelost nu! Wij hebben aan het begin van het jaar 5000 afgelost,je hebt ons nu ingehaald ; ).
  Wij zitten met een spaarhypotheek waarvan in april 2016 de rente periode afloopt.
  Geen voordeel voor de spaarhypotheek.
  Het stuk aflossingsvrij is ook variabel,goed idee omdat ook vast te zetten nu.
  In afwachting van dat blog je
  Martine

  Like

 3. Ik zou dan eerst kijken wat het verschil in rente is (op de totale looptijd) en anders 1 januari de laatste aflossing doen voor dit jaar!
  Groeten Marylien

  Like

 4. Goed gedaan, ik herken de afloskriebels. Ik moet nog doorsparen tot de 2000. Lastig vind ik dat, hiervoor werden bedragen vanaf 1000 gedoogd. Het maandbedrag zien zakken is geweldig en werkt verslavend: ) ga zo door jullie zijn echt op dreef.

  Like

 5. Bij onze hypotheek mogen we 20 % van de oorspronkelijke lening boetevrij per jaar aflossen per leningsdeel.
  Onze hypotheek bestaat uit drie delen en we mogen dan dus 20% per leningsdeel aflossen.
  Maar in heel 2014 mochten we 20% van de totale hoofdsom op elk willekeurig deel aflossen. Dus ook de ruimte van deel één of twee mocht op deel drie worden afgelost als we daar al aan de 20% zaten.
  Deze regeling is verlengd tot 1 juni 2015 en onlangs vertelde de adviseur dat het weer verlengd is tot 1 augustus.
  Dit is nergens op de site van de bank te vinden en werd verteld omdat ik erom vroeg.
  Dus wellicht is het de moeite om de bank even te vragen wat de regels voor jullie momenteel zijn.
  Wij hebben er, vanwege het verschil in hoogte van de rente, in ieder geval dankbaar gebruik van gemaakt.

  Like

 6. Onze rentevaste periode zou over 2,5 aflopen, maar we hebben de hypotheek opengebroken zodat we profiteren van deze mooie lage rente. Ben benieuwd naar het blog over vastzetten Martine!

  Like

 7. Pssst.. wist je dat de bank een hypotheekjaar laat lopen vanaf de start van de hypotheek en niet per kalenderjaar…? Ik niet… kwam er onlangs achter: in mijn geval loopt het hypotheekjaar van september tot september….

  En oh ja… lekker bezig weer!

  Like

 8. Verschilt dat niet per bank? In elk geval staat in mijn voorwaarden dat er per januari een nieuw kalenderjaar begint, mijnt hypotheek is eind augustus begonnen. Als ik in december een max. aflossing zou doen, zou dat dus in januari weer mogen, omdat het op kalenderjaar gaat.

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s