Gluur-TV

Soms kijk ik op uitzending gemist een aflevering van ‘Dubbeltje op zijn kant’. In de avond kijk ik nooit TV maar zo overdag soms wel en dan is het makkelijk dat ik dat op mijn laptop zo kan kijken. ‘Dubbeltje op zijn kant’ heb ik vorige seizoenen niet gekeken maar dit seizoen heb ik tot nu toe volgens mij wel alle afleveringen gezien. Op zich vind ik het format vrij suf. Het is elke week meer van hetzelfde en de adviezen zijn ook elke week hetzelfde, namelijk bezuinigen op de uitgaven én meer inkomen genereren en ergens halverwege het programma wat tranen vanwege hoog oplopende emoties.

Toch kijk ik wel. Omdat het me fascineert. Omdat soms mijn mond echt openvalt bij het zien van de keuzes die mensen hebben gemaakt en hoe moeilijk het is de waarheid onder ogen te zien. Het stel van de aflevering van deze week heeft geen hoog inkomen maar wel een enorme boot en twee auto’s, een doorlopend krediet, een schuld bij hun dochter en een bedrijf dat alleen maar verlies oplevert. De totale schuld bedraagt ca € 44.000 en daar zijn de laatste uitgaven voor zonnepanelen nog niet eens in meegerekend. Annemarie van Gaal blijft altijd heel neutraal maar nu hoorde je wel aan de klank van haar stem dat ze vond dat deze mensen niet echt verstandig bezig zijn geweest. Op zich vind ik het wel een gave van haar dat zij – op een moment dat je als tv-kijker deze mensen het liefst even door elkaar zou willen rammelen – heel neutraal zegt dat ze misschien niet zo verstandig zijn geweest.

De man van het stel bleek financieel adviseur te zijn. Daar viel mijn mond van open. Net als dat mensen waarschijnlijk van een diëtist toch onbewust verwachten dat die een gezond gewicht heeft, zou je van een financieel adviseur meer kennis van geldzaken kunnen verwachten. Maar kennis van geld staat niet gelijk aan goed om kunnen gaan met geld, blijkt maar weer.

Denken dat een financieel adviseur niet in de geldproblemen kan kopen is een open deur en doet mensen natuurlijk geen recht. Net als dat deelname aan een dergelijk programma mensen niet van hun beste kant laat zien. Als je zo met de billen bloot gaat ben je wel wanhopig denk ik. Des te meer bijzonder vind ik het dat mensen het dan soms toch vertikken om offers te brengen of hun gedrag aan te passen. De man van deze week wilde in eerste instantie niet zijn boot verkopen, omdat het niet alle geldproblemen zou oplossen. Hij bleef draaien en moeilijk doen en het deed me denken aan het ontwijkende gedrag van kleuters die hun haar zelf hebben geknipt met een nagelschaartje en dan tegen mama liegen dat ze niet weten wat er is gebeurd. Niet onder ogen willen zien wat er aan de hand is. Geen keus willen maken om het op te lossen. Alsof er trouwens nog een keus is. Blijkbaar dringt dat echt heel moeilijk door. En ergens begrijp ik het wel (die kleuter met dat nagelschaartje was ik, alleen had ik in het haar van mijn zus geknipt) maar aan de andere kant begrijp ik het ook helemaal niet.

Zoals gezegd, het fascineert me enorm. Geld is emotie en omgaan met geld ook. Maar een beetje een voyeur ben ik natuurlijk wel door naar het programma te kijken, het is echt wel gluur-TV. Ik vraag me serieus af waarom ik dat eigenlijk doe.

Is dit nu een guilty pleasure? Kijk jij naar dit soort programma’s?

Advertenties

32 gedachtes over “Gluur-TV

 1. Nou, nu je er zo over schrijft krijg ik ook zin om het te gaan kijken. Het is wat je zegt, vooral gluur-tv en je verbazen over wat een slechte keuzes mensen maken. Maar ik snap het niet helemaal. Je ziet vaak duidelijk dat deze mensen erg verdrietig zijn over hun situatie en dan toch geld over de balk gooien. Hoe kan dat?

  Like

 2. Ik kijk niet meer. Ook niet meer naar Uitstel van Executie. Al heb ik het idee dat daar iets gevarieerder verhalen kwamen, het is toch ongeveer hetzelfde. En ik vind het jammer dat Eef (van de financiën) er niet meer bij is,

  Like

 3. Ik kijk het programma ook regelmatig, want het fascineert mij ook. Maar inderdaad het komt steeds een beetje op hetzelfde neer. Eigenlijk vind ik alleen het begin en het einde interessant, de overzichtjes zeg maar…

  Like

 4. Oh, dat heb ik ook, dat ik toch blijf kijken, ondanks dat ik precies weet wat er gaat komen. Vlak voor de reclame een vooruitblik van een deelnemer die boos en in tranen roept 'ik kan er niet meer tegen!'
  Ben niet een heel grote fan van Annemarie van Gaal, ik mis bij haar de persoonlijke noot. Dat hameren op terugbrengen uitgaven en meer inkomsten. Zou dat mensen echt inzicht geven op hun geldgedrag vraag ik me af. Ook hoe er zo simpel tegen mensen gezegd kan worden dat ze moeten stoppen met roken omdat ze het niet meer kunnen betalen. Ook al is het waar, zo eenvoudig is het toch niet?! (Btw: ik rook niet, ook nooit gedaan).

  Ik weet ook niet waarom ik kijk 🙂
  Zodat ik tevreden kan slapen en denken 'dit ben ik gelukkig niet' ?

  Like

 5. wat ik mis in dit programma is het totale plaatjes, was het huis van dit stel gehuurd of gekocht, hoe hoog is dan de hypotheekschuld op het huis of de huur, wat mij ook verbaasd is dat het extra inkomen zo gemakkelijk kan worden gerealiseerd, hij had even met zijn baas gepraat en er kwamen 8 uren bij… ik bedoel, dat is niet echt realistisch.. een krantenwijk lopen voor extra inkomen of pizza's bezorgen dat ligt meer in de mogelijkheden, verder zet een boodschappenbudget neer, wat hebben 2 volwassen nodig per week volgens het Nibud (daar wordt nooit naar verwezen) en geef ze weekgeld..ipv. te vragen hoeveel denk je te kunnen besparen.. ze dacht wel €100 … nee, zeg ga €80 per week uitgeven en met zakgeld is dat €500 per maand, 1 auto eruit.. en pak die ene auto alleen in nood en voor ritten boven de 15 km. kortom je bent niet zielig, dit is je niet overkomen, dit is het gevolg van keuzes die in het verleden gemaakt zijn. neem verantwoordelijkheid voor die keuzes en als je wat wilt veranderen, dan moeten er in het nu andere, pijnlijke keuzes gemaakt worden, of in de stress van de schulden blijven.. ik kijk dus en wind me enorm op… over mensen die buiten hun mogelijkheden consumeren en de banken/maatschappij die dit alles aanmoedigt en mogelijk maakt… Bieke

  Like

 6. Ik kijk elke week, het stimuleert me om door te gaan met aflossen.
  En denk dat veel mensen niet weten wat boekhouden is, en hoe je dus kunt besparen.
  Kijken er maar meer mensen op je site, dan waren ze waarschijnlijk niet zover gekomen.
  Ik heb ook altijd in die sprookjes van de R-bank gelooft, NIET AFLOSSEN (weet nu wel beter).

  Like

 7. Volgens mij is dat precies waar die programma op gemaakt worden: leedvermaak. (ach we hebben het wel krap, maar bij ons is het in orde).
  Ik vind het zelfs geen gluur tv meer.

  Ik kijk het niet meer omdat de opzet zo voorspelbaar is. Kennismaking, uiteenzetting, kleine vooruitgang/acceptatie, escalatie (de traan), berusting/acceptatie, open einde met vrolijke noot.

  Tips zijn open deuren of redelijk onzinig.

  Diepere oorzaken kan het format niet aan.

  Like

 8. Waarom doe je dan mee aan zo'n programma, als je dan alsnog van alles te mitsen en te maren hebt vraag ik me dan af? Ik kijk het niet want ik houd niet van Annemarie van Gaal en zeker niet van tv kijken, maar vroeger zag ik het wel eens en je vraagt je af hoe mensen zich zo de nesten in kunnen draaien.

  Like

 9. Ik kijk uit pure nieuwsgierigheid dus ja idd een guilty pleasure.
  Ik geloof niks van het programma. Wel dat de mensen in kwestie zijn wie ze zijn en er financieel voorstaan zoals het geschetst wordt, maar niet wat er achteraan komt.
  Het is een grote reclamespot voor “sloop de crisis” en Annemarie heeft steeds de oplossing: “kom van die bank af en ga aan het werk mensen”……..en John Williams gaat even mee om te solliciteren en jawel hoor, meer uren/nieuwe baan…..uhu….of het zo makkelijk gaat voor de gemiddelde werkloze,
  Ik heb ook vaak de indruk dat dingen volledig in scene gezet zijn en ik vind dat de echte oplossingen totaal niet in beeld komen.
  Ik mis “geen cent te makken” met Marieke Henselmans. Zij leerde mensen consuminderen. Structureel anders met hun geld om te gaan. Daar heb je echt wat aan.
  Ik lees nog elke week haar bespaarcolumn.

  Like

 10. Het programma met Marieke Henselman zette zoden aan de dijk. Maar waarschijnlijk is dit format aantrekkelijker. En leedvermaak is nog steeds dubbel vermaak, dus daarom trekt het kijkers. Mea Culpa; ik kijk hier ook regelmatig naar en de toneelstukjes bij de uitzendbureaus zijn kostelijk.

  Like

 11. Helemaal eens! Dat programma met Marieke Henselman was echt leuk, geen cent te makken. Daar werden nog goede tips gegeven en werd ook echt op dingen ingegaan.

  Dubbeltje is een slap aftreksel en getuigt van de belabberde kwaliteit van (het grootste deel van) de hedendaagse tv.

  Like

 12. Ik kijk ook regelmatig en val net als jij van de ene verbazing in de andere. Nu ben ik iemand die niet snel bij een financieel adviseur zal aankloppen. Maar stel dat ik dat toch zou doen en ik tref dan deze meneer, dan haak ik gelijk af na deze uitzending. Zou zijn baan hierdoor niet op het spel staan vraag ik me af?

  Like

 13. Ik kijk ook en val ook vaker van mijn stoel van verbazing. Hoe kan het dat mensen hulp vragen die zo dom te werk zijn gegaan. Hoe kan je een apparaat huurkopen van 500 en nog wat euro als je al zover in de schulden zit. Echt ongelooflijk.

  Like

 14. als je het zwaar hebt, is consumeren een troost of een oplossing. En daar erger ik me aan, zeker bij zo'n programma. Dus ik kijk idd ook niet.
  Want ik mis het echt begrijpen, en van daaruit leren. Het echte begrijpen en nadenken, zowel aan de kant van Annemarie/het programma en aan de kant van de probleemhebber. Zonder dat is er niet een echte oplossing, alleen een hol v(orm)at.

  Like

 15. hahaha, ik zie jullie al helemaal zitten. Jammer dat dat niet uitgezonden wordt.
  Ik kijk het programma niet, maar heb eigenlijk meer medelijden met mensen die zich zo in de nesten kunnen werken. Helena

  Like

 16. Ik kijk nooit tv, maar heb deze aflevering gezien. Iemand verwees erna en ik was meteen nieuwsgierig hoe een financieel adviseur zulke hoge schulden kan hebben. Foei toch?
  Ik heb me verbaasd, net als over de aanschaf van zonnepanelen terwijl je geen geld hebt. Hoe kan dat gebeuren?
  Leedvermaak en een aanmoediging om het nooit zo ver te laten komen 😉

  Like

 17. Deze uitzending heb ik bij uitzending gemist gekeken, was benieuwd of het dit jaar anders was. Dus niet.
  Dat de man financieel adviseur is, vond ik helemaal een lachertje, van hem neem je toch helemaal geen advies meer aan na deze uitzending. Toch blijf ik het leuke tv vinden en ben daarna weer extra gemotiveerd om het beter te doen dan hun.

  Like

 18. Ik kijk het altijd. Het motiveert mij om door te gaan met aflossen en het maken van goede keuzes. Ik vind de aflevering van een paar jaar geleden wel wat meer inzage geven dan nu. Het is te globaal. Ik denk dat ik wat meer inzage in hoe men echt bespaart leuker en leerzamer zou vinden. Ik zit regelmatig met de mond open te kijken hoe mensen verkeerde keuzes maken. Ik voel me dan best trots dat ik een andere keuze maak en de financiën onder controle heb.

  Like

 19. Ik kijk ook altijd.
  Aan de ene kant omdat ik Annemarie van Gaal bewonder hoe zij niet mee gaat zitten huilen maar goed de vinger op de zere plek leg.
  Daarnaast is het ook gewoon leerzaam om te zien wat mensen beweegt in hun keuzes.

  Ooit als ik (net als Anne-marie) mijn schaapjes op het droge heb…ga ik ook dit werk doen…niet op TV maar gewoon als budget coach mensen weer op het juiste pad zetten.

  Like

 20. Ik vraag me ook af of het allemaal echt is, ze laten natuurlijk de verhalen van mensen zien wat de meeste kijkcijfers trekt. Bij mij in de buurt is een paar maanden geleden ook een opname geweest van “een dubbeltje op z'n kant” en daar moesten ze hun camper verkopen wat ze eerst niet wilde natuurlijk, maar uiteindelijk toch de camper verkocht. Wat scherts mijn verbazing toen ik erlangs kwam gefietst een tijdje na de uitzending, de camper stond weer gewoon bij hun huis…….??

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s