De vlag kan uit!

Met de storting van het salaris kwam ook de 13e maand van M. En die werd zo in zijn geheel doorgeschoven, plus nog een beetje meer. € 2000 losten we zojuist af op de hypotheek. Dat maakt het totaal afgeloste bedrag van dit jaar €10.000, ons aflosdoel is bereikt!

Zeker weten? vroeg ik de man net, terwijl de schermen van internetbankieren al waren ingevuld. Eerst nog even het geld knuffelen, denkbeeldig dan. En dan, hop, weg ermee.

We begonnen het jaar 2015 met een hypotheekrente van €1064,48. Het bedrag dat straks in januari wordt afgeschreven is €988,64. Een verschil van maar liefst €75. Dat bereikten we niet alleen door de extra aflossingen. We hebben ook de te betalen rente kunnen verlagen, omdat we door het zakken van de schuld in aanmerking kwamen voor een gunstiger tarief.

En nu? Gaan we dit nog eens doen? Nee, niet zo snel denk ik. Aan het begin van het jaar stelde ik al vast dat het een vrij onrealistisch aflosdoel was. Dat we het toch hebben gehaald is geweldig. Maar andere zaken moesten ook doorgaan en het vele aflossen is wel een beetje ten koste van het onderhoud van de buffer gegaan. Naast gepland onderhoud aan huis en tuin hadden we ook behoorlijk wat onverwachte kosten door noodzakelijke vervanging van keukenapparaten, laptops en smartphones. Ook waren er kosten vanwege zieke katten en het adopteren van ons katten-nakomelingetje Gerrie en gaf ik zelf behoorlijk wat zorgkosten uit aan acupunctuur en de Buteykobehandeling. We besloten bovendien vrij plotseling een goed logeerbed aan te schaffen wegens omstandigheden in onze directe omgeving. Dus met die buffer ging het snel…

Even concreet, wat gaven we op, wat deden we niet, wat hebben we er voor gelaten? We gingen in de zomer niet op vakantie. Nou, dat was het. Verder bleek de beste tactiek over het algemeen gewoon te zijn om na storting van het salaris gewoon meteen zoveel als mogelijk over te maken naar de hypotheekverstrekker en dan de rest van de maand noodgedwongen heel erg goed op de centen letten. Maar om nu te zeggen dat we op een houtje hebben gebeten, nee, niet bepaald. We leven er goed van vind ik.

Dus, hartstikke fijn dat het is gelukt zoveel aflossen! Volgend jaar gaan we door maar dan in een iets kalmer tempo. Het aflosdoel van volgend jaar is €6000,-! En nu komt het leukste, bedenken hoe we gaan vieren dat we het doel van dit jaar hebben gehaald…

28 gedachtes over “De vlag kan uit!

 1. Gefeliciteerd!!! En het is uiteindelijk nog maar november en nu al doel bereikt, TOP!!!!
  Wij dit jaar ook onverwachts meer afgelost dan gedacht, nu eerst buffer aan vullen en kijken hoe en wat we volgend jaar kunnen doen. Mag ik vragen of jullie alles willen lossen? Wij hebben nog iets staan en ik weet niet of we moeten sparen of aflossen.
  Geniet van het bereikte doel en vier het idd lekker.
  (bij iedere aflossing aten wij een patatje hahaha.)

  Vr, gr. Kathy.

  Like

 2. WOW…… wat goed. En gefeliciteerd! Jullie zijn letterlijk op jullie doel afgegaan. Petje af, want het klinkt op papier anders dan het in werkelijkheid is. Positief bedoeld, hoor.
  Nu genieten dat jullie je aflosdoel gehaald hebben.

  Liefs Frederique

  Like

 3. Top! Inspirerend dat het jullie gelukt is, denken in mogelijkheden helpt dus wel! En die 900 euro die je volgend jaar in totaal bespaart op de rente, dat is alweer een mooie opstap voor die 6000!

  Like

 4. Gefeliciteerd ! Bij ons gaat de helft van de dertiende maand ook naar de aflossing en dan hebben wij ook ons doel voor dit jaar behaald. Misschien volgend jaar ook streefbedrag omhoog schroeven en kijken wat er gebeurt 😉

  Like

 5. Gefeliciteerd, mooie mijlpaal.

  Wij ontvangen de 13-de maand gewoon bij het December salaris op 24 December. Ik maak op 2 januari nog 1 keer 15.400 euro over naar hypotheekbank en dan hebben we voor het 5 de jaar op rij 20% afgelost en kan er dus een dike streep door onze AVH. (zie aflosverhaal Hollander)

  Like

 6. Jeeeeeeej! Gefeliciteerd. Dat moet een supergevoel zijn. Wij hebben geen hypotheek maar in een heel ver verleden eens een flinke lening afgesloten voor een auto omdat de oude het plotseling begaf.
  Die lening hebben we toen ook versneld afgelost en het heerlijke gevoel toen we het bedrag steeds kleiner zagen worden kan ik me nog levendig herinneren.
  Geniet ervan en Garfield geeft het goede voorbeeld ;D

  Like

 7. Super en reuze gefeliciteerd, ik kan als newby Consuminderaar en Aflosser per juli dit jaar inmiddels beamen dat je zoveel meer kan dan je aanvankelijk kan, dat de bezuinigingen ook nog eens reuze meevalt in de beleving. Ergo je wordt er zelf vrolijker en gelukkiger van en dan waren we al gelukkig. Leuk om te lezen dat bij een gevorderde consuminderaar en aflosser nog steeds zo veel genieten kan 🙂 PROOST

  Like

 8. Top dat het gelukt is!
  Fantastisch.
  Geniet er van zou ik zeggen!

  Maar huh? De 13e maand in november? Die krijg ik pas in december. Geen slecht idee overigens, want dan heb je je geld binnen voordat de, voor de meeste mensen duurdere, decembermaand begint!

  Like

 9. Garfield is ook gek op lasagne, gewoon net als hem lekker laagje voor laagje blijven storten.
  Ik kreeg vandaag ook net de 13e maand binnen, een nieuwe storting of toch die dakkapel voorbereiden?

  Like

 10. Wow, wat ontzettend goed zeg! En wat een heerlijke daling in lasten! Mooi dat het toch gelukt is om dit doel te behalen, dat voelt toch goed. Vast heel veel succes gewenst met het doel van volgend jaar, dat moet volgens mij helemaal goed komen. Dit motiveert in ieder geval wel om bij mezelf er toch ook nog even iets harder aan te trekken met mijn eindejaarsspurt voor 2015!

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s