Vocht

Deze week stond in het teken van de strijd tegen het vocht. S. slaapt op zolder en daar is het altijd al wel vochtiger dan in de rest van het huis maar vorige week leek het wel alsof er een vochtexplosie was. Dat had ook gevolgen voor de rest van het huis, het vocht droop overal langs de ramen. Dus kochten we vochtvreters. Gingen we vaker en beter luchten en deed ik overdag de etherische oliebrander aan met verfrissende dennengeur. Tot slot zette ik een stroomkachel op zolder op volle sterkte aan en negeerde de impuls om het effect daarvan op het stroomverbruik te controleren.

Omdat alle acties weinig effect hadden op het vochtgehalte in de ruimte besloten we de ruimte achter de schotten op zolder leeg te halen, de schotten open te laten staan en alles flink te laten ventileren en opdrogen. Kind verhuisde naar de logeerkamer want de zolder was inmiddels behoorlijk onbewoonbaar.

Ook het openzetten van de schotten en het leeghalen van de ruimte erachter had weinig effect. Ik had inmiddels een hygrometer aangeschaft en het vochtgehalte daalde iets maar was nog steeds te hoog. Ideaal is een vochtgehalte tussen de 40 en 60 %. Bij ons op zolder is het regelmatig achter in de 60.

Inmiddels bleek alle zooi die achter de schotten vandaan kwam zo onbruikbaar en beschimmeld dat het -om in termen van Japanse Marie te spreken – geen sprankelende joy maar afschuw en ademnood opleverde en werd alles, nou ja bijna alles, afgevoerd naar de vuilstort. Dat ruimde wel lekker op!

Nadat we in een actiegat vielen – ‘wat nu, ja wat nu, verzin jij eens wat‘ – ontdekte M. de waarschijnlijke oorzaak van het vochtprobleem. We hebben een afzuiger in de badkamer waarvan de pijp door het plafond omhoog gaat, achter de schotten over het hele oppervlak van de zolder en dan zo, hop door het dak naar buiten. En die pijp bestond uit 2 delen zag M. ineens. Een deel van het ene stuk dat over het andere stuk hoort te zitten, was los geschoten. Dat is nog niet eenvoudig te zien want die pijp loopt in het schuine deel achter de schotten daar waar het plafond hooguit 40cm hoog is en helemaal achteraan. Concreet betekent een kapotte pijp dat als we douchen,  het vocht wordt afgevoerd naar boven en dan achter de schotten blijft hangen in plaats van naar buiten te worden afgevoerd. Ja, dat schiet niet op natuurlijk.

Nooit gezien omdat voor die pijp een tent en een rugzak en ander oud kampeerspul lag te beschimmelen. Ik denk dat de pijp al jaren los zat. We hebben de zooi na de verhuizing achter de schotten gezet en toevallig in die hoek nooit meer gekeken of opgeruimd. Het is altijd al vochtig op zolder geweest en ik denk dat de huidige explosie gewoon het gevolg is van jaren opeenstapelen.

Gelukkig was dit probleem heel eenvoudig te verhelpen en is de pijp nu gemaakt. We merken meteen dat de badkamer nu ook minder een stoomcabine is. Nu gaan we verder met luchten en verwarmen. Het vochtgehalte is nog steeds te hoog dus het zal nog wel even duren voordat kind weer in zijn eigen bed ligt.

Iemand nog tips om de zolderruimte sneller droog te krijgen?

Advertenties

20 gedachtes over “Vocht

 1. Dag Martine,
  Ik weet niet hoe jullie het noemen, maar een werfverwarmer lijkt me aangewezen. Het is een nogal lomp toestel dat gebruikt wordt om werven (bvb na het stuken) sneller te laten drogen. In België vind je zoiets bij verhuurbedrijven.
  Succes!
  Nans

  Like

 2. Wij hebben een luchtontvochtiger, die condenseert water uit lucht. Soms met nat weer zet ik hem aan als de was op zolder hangt. Wij hebben hem ooit aangeschaft om te ontvochtigen na stucen, af en toe lenen we hem uit om een kelder vochtarmer te maken. Superhandig apparaat, stekker er in en af en toe de volle bak legen, ongelooflijk hoe veel dat scheelt.

  Like

 3. Stoken en ventileren. Vooral stoken en ventileren. Heel vervelend maar ook woonkamerdeur open laten zodat de warme lucht naar boven stijgt richting zouden. Bij bouwmarkten kun je ook een luchtontvochtiger huren. En verder stoken en ventileren.

  Like

 4. Die dingen werken wel honderd keer beter dan zo'n zgn “vochtvreter”! Weet helaas ook niet welke wij hebben, gewoon maar ff googlen en je oriënteren denk ik. Wel ff een werkje, maar dan weet je iig wat je koopt.

  Like

 5. Wij hebben een De Longhi . We hebben hem al jaaaaren dus dat is een goed teken toch?
  Helaas verkopen ze niet meer ditzelfde type maar het is wel een vrij grote met een opvangbak van 5 liter. Succes, Marianne

  Like

 6. Oei wat een vreselijke ontdekking! Ik kan me wel voorstellen dat het noodgedwongen opruimt! Moet je nu dingen nieuw aanschaffen?

  Ik ontdekte gister dat ons Schuurdak lek is! We hebben 'm 2 jaar geleden laten vernieuwen, dus dit is een zeer onwelkome verrassing (en proberen we te verhalen uiteraard).

  Like

 7. Wij hebben al jaren een elektrische ontvochtiger van AEG.
  Erg duur, maar nog met guldens betaald en doet het nog steeds.
  Hij staat iedere nacht aan en haalt iedere week ongeveer 5 liter vocht uit de lucht.
  Groet Lisa

  Like

 8. Een luchtontvochtiger en blijven ventileren en stoken. En voor de lange duur vochtvreters (Blokker, bouwmarkt) neer zetten al kunnen wat bakjes met kattegrit (regelmatig even verversen) ook wel eens helpen. Verder vooral geen nat goed daar ophangen/drogen/laten liggen in de wasmand. En het bed niet opmaken maar t matras laten drogen aan de lucht.
  Gr pdepooh

  Like

 9. Heb je wel je inboedelverzekeraar geinformeerd?
  Verder ben ik hier fan van onze electrische luchtontvochtiger. Hij staat bij de was, en kan ook uit als het weer het toelaat.
  Succes met alles, maar het lijkt zo goed te komen, zo klinkt het!
  Hanna

  Like

 10. Wow wat balen, maar goed dat je er nu achter bent gekomen waar het vandaan komt. ik zou inderdaad de inboedelverzekering eens bellen!
  Verder, antischimmelspray bijv van HG of een simpele azijnspray gebruiken om de schimmel te doden, want schimmel is echt erg ongezond als je het inademt. Nog een hele periode blijven luchten en schimmel behandelen (als je het ziet althans). Schimmel in huis kan ook zorgen voor vermoeidheid, astma, en ik las zelfs dat sommige schimmel kankerverwekkend is. http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/83727-schimmel-en-gezondheid.html

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s