Vocht in huis

Vorig jaar om deze tijd escaleerde het al langer bestaande vochtprobleem bij ons in huis. Het is een oud huis en het was altijd wel sneller wat klam maar nu was het wel heel erg. Flink stoken en luchten hielp niet. Nader onderzoek wees uit dat de pijp waardoor de lucht uit de badkamer werd afgevoerd via een mechanisch afzuigsysteem, was losgeschoten. Dat was niet snel te zien want die pijp loopt achter de schotten op zolder en daarvoor staan er wat spullen opgeslagen, zoals kerstspullen en een heleboel spullen die voor mij passen in de categorie ‘troep, moet weg‘ en voor de rest van de mensen in dit huis wordt gelabeld onder het kopje ‘we denken dat we deze spullen ooit nog nodig hebben en heel erg gaan missen ook al hebben we er al 8 jaar niet meer naar gekeken‘.

Afijn, nadat de pijp weer was vastgemaakt, werd het wel iets minder vochtig maar nog steeds niet prettig. Zeker niet voor kind die als puber steeds meer tijd op zijn kamer doorbracht. Een goed vochtgehalte in huis ligt tussen de 40 en 60 %. In de zomer is het vaak wat lager, en nu zo in de herfst wordt het weer wat hoger. Om het vochtprobleem aan te pakken kochten we een luchtontvochtiger, de Qlima D510 om precies te zijn. Het ding stond weken aaneen te draaien terwijl kind in de logeerkamer sliep. En met effect, de luchtvochtigheid zakte naar een acceptabel niveau.

Toen werd het tijd andere plekken in huis aan te pakken. Met een vochtprobleem adviseren ze te beginnen in de ruimte waar het het ergste is en dan de andere ruimtes aan te pakken. De luchtontvochtiger stond nu wisselend in de kamer waar de was hangt te drogen, waar het natuurlijk om die reden altijd vochtiger is en onze slaapkamer. Bijkomend voordeel was dat de was die hiervoor soms drie dagen hing te drogen nu binnen 24 uur gedroogd is.

Tijdens het voorjaar en de zomer heeft het apparaat uit gestaan maar sinds kort gebruiken we hem weer dagelijks. Nog steeds is de zolder de meest kwetsbare plek. Dus staat hij daar elke dag twee uurtjes aan. En valt het me telkens op hoe fijn de zolder daarna aanvoelt. Hoe behagelijk het is als het niet klam is.

Omdat dit klamme gedoe ook bij ons in de slaapkamer is, was ik weer begonnen de luchtontvochtiger dagelijks te wisselen. Niet ideaal. Het ding is best zwaar en groot, het vermogen is gebaseerd op de grootte van de zolder en die is qua vloeroppervlakte behoorlijk ruim. Dat gesjouw brak me wat op.  Ook kreeg ik visioenen dat ik van de trap af flikkerde. Niet geheel ondenkbaar want ik sta niet bekend om mijn handigheid en goede evenwichtsorgaan. Natuurlijk kan ik het gesjouw aan de mannen overlaten maar die zijn overdag de hort op en in de avond willen we rust en met zijn drietjes ontspannen, in plaats van ons met de luchtvochtigheid bezighouden.

Dus liet ik de luchtontvochtiger vooral op zolder staan. Omdat het in rap tempo bij ons in de slaapkamer ook weer zo klam werd, ondanks luchten en ventileren, bestelde ik een mini ontvochtiger voor onze slaapkamer, die ook gebruikt kan worden voor de kamer waar de was droogt. Hoef ik niet meer met een zwaar apparaat trappen op en af te sjouwen. De nieuwe ontvochtiger is klein en was geen grote investering, dus dat kon er nog wel van af.

Ik verheug me nu al op het comfort dat het gaat opleveren. Koukleum als ik ben heb ik gemerkt dat ik het veel minder koud heb in een ruimte waar de luchtvochtigheid lager is, ook al is de temperatuur ook laag. Dus dat scheelt misschien wel een paar lagen dekens op bed straks.

Natuurlijk moet je als je last hebt van vocht niet blind een luchtontvochtiger kopen. Het is belangrijk dat je de oorzaak kent. Sommige huizen zijn gewoon wat vochtiger dan andere. Maar soms is het ook het gevolg van een lekkage. Ga dat eerst na zo nodig met behulp van een expert. Belangrijk is dat je een luchtontvochtiger koopt die qua capaciteit past bij het oppervlak van de ruimte waarin deze geplaatst wordt.

Daarnaast moet je natuurlijk dagelijks blijven luchten en ventileren. Ventileren is zorgen dat continu de lucht kan worden ververst, door een luchtrooster open te laten staan of een raam op een kiertje te zetten. Luchten is de boel minimaal één keer per dag helemaal tegen elkaar open gooien. Maar ook nadat je onder de douche bent geweest of hebt gekookt. Zo kan vervuilde lucht en vocht worden afgevoerd. Belangrijk want het schijnt dat een gezin per dag 10 liter vocht produceert! In de vorm van koken, douchen, wassen, zweten, ademen.

Buiten dat is het raadzaam na gebruik van de badkamer deze te drogen met een wisser of doek, de was bij mooi weer lekker buiten te drogen en de temperatuur in huis op minimaal 15 graden te houden. Dit voorkomt dat het aanwezige vocht neerslaat op koudere plekken zoals muren.

En terwijl ik dit schrijf (vrijdag de 21e), wordt de luchtontvochtiger afgeleverd! Ik ga hem snel uitpakken en installeren!

Advertenties

16 gedachtes over “Vocht in huis

 1. Laat even weten welke ontvochtiger je hebt gekocht en hoe die bevalt!
  Wij zaten vorig jaar ook te twijfelen om er eentje aan te schaffen voor de was, het is zo irritant dat het zo slecht droogt in de herfst/winter en wij zijn hier met 5 personen dus veel was.
  Gelukkig verder weinig vochtproblemen hier, nieuwbouwhuis met roosters boven de ramen dus goede ventilatie 🙂

  Like

 2. Het luchten van het huis, zoals jij beschrijft, is zo essentieel voor een gezond klimaat binnen.
  Voor ons goed geisoleerde huis uit 1997 is dat voldoende, voor minder goed geisoleerde huizen is zo'n luchtontvochtiger echt een uitkomst. Veel plezier er mee!

  Like

 3. Het luchten van het huis, zoals jij beschrijft, is zo essentieel voor een gezond klimaat binnen.
  Voor ons goed geisoleerde huis uit 1997 is dat voldoende, voor minder goed geisoleerde huizen is zo'n luchtontvochtiger echt een uitkomst. Veel plezier er mee!

  Like

 4. Je kan ook een conitue mechanische ventilatie overwegen, dan ventileer je tenmiste de hele dag door en is er altijd voldoende frisse lucht in huis. Sla je gelijk twee vliegen in 1 klap: minder vocht en frisse lucht. Maar je hebt helemaal gelijk, eerst kijken of het probleem van vocht niet ergens anders vandaan komt.

  Like

 5. Hier was het ook een issue, huis wel redelijk geisoleerd ligt dus niet aan de woning maar in het najaar werd vochtpercentage veel te hoog boven de 80%. Komt door alle wasgoed wat hangt te drogen en heb toen de 516 aangeschaft super apparaat maar had hier ook al een oude Zibro staan werkte ook erg goed. Haalde dagelijks met gemak hier 15 liter water weg !!!

  Dat probleem is getackeld door aanschaf droger 🙂 Qua stroomverbruik maakt niet uit of je droger 1:30 uur aan heb staan ov een zibro 4 uurtjes en droger lost vochtige lucht in huis ook beter op ga van 66% naar 53% einde droogprogramma.

  Continue mechanische ventilatie is vaak geen optie want verse lucht wordt door de roosters aangezogen dus als buiten 95% is wordt binnen nooit 40-60% en denk er aan oude ventilatie is ook een stroom verbruiker zeker als deze de hele dag aan staat.

  Die kleine ontvochtigers zijn bij mij nooit succes geweest die waren nooit beter dan de korrel bakjes.

  Zo nu lekker de winter door zonder ontvochtigers 🙂

  Like

 6. Hier wordt ook gelucht tot dat we een ons wegen maar buiten is het nu 98% luchtvochtig dus na vele uren luchten is het binnen de luchtvochtigheidgraad behoorlijk gestegen na het luchten.Dus vaak is luchten geen optie zeker niet als je vocht% op pijl wilt houden.

  Like

 7. Die angstvisioenen zou ik ook hebben ja… Heerlijk straks weer in een niet klam bedje kruipen 's avonds. Ik kwam laatst een zilvervisje tegen op zolder. Aarrrggghhh. Tijd om (nog) meer te luchten, of de mechanische ventilatie weer eens te gaan gebruiken 😉 (oh ja, ik ben het, Tineke. Ik had niet genoeg aan alleen een boekenblog, tsss)

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s