Terugkijken op uitgaven

Nu het jaar op zijn eind loopt, kijk ik terug op onze uitgaven. Dat doe ik elk jaar, om van te leren en conclusies te trekken. Kloppen de budgetten nog. Zo nee, hoe kan dat? Zijn we te gemakkelijk geweest of zijn er andere redenen. Zo stel ik voor het jaar erop hier en daar wat bij.

Het goede nieuws is dat we binnen de meeste budgetten zijn gebleven. Vooral op boodschappengebied vind ik dat een prestatie want ik ben dit jaar meer voor gemak gegaan dan voor de goedkoopste oplossing. Ik bestel vooral online en kies vaker voor voorgesneden groenten en zo, gewoon om mijn energie te sparen. En omdat ik geen zin meer heb in mega voorraden bestel ik niet meer altijd een grootverpakking en ben zo vaker iets duurder uit. Dat is dan maar zo. Ik raakte soms een beetje het overzicht kwijt van mijn eigen voorraad. En dan vergeet je dingen en raken ze over een houdbaarheidsdatum heen.

De meeste dingen zijn gebudgetteerd en bekend. Ook voor de variabele uitgaven werk ik meestal wel met doelbedragen. Dat werkt goed voor mij want remmend. Zo zit ik in elkaar. Maar soms zijn er uitgaven die je niet plant maar die wel noodzakelijk zijn. Omdat er iets kapot gaat en moet worden vervangen. Of omdat je steeds misgrijpt en een extra exemplaar van iets wilt hebben. Meestal betalen we dit van de lopende rekening tenzij het een zodanig grote uitgave is dat het van de buffer wordt gehaald.

Wat kochten we in deze categorie afgelopen jaar:

Uitgaven buiten het normale:
Afvalscheidingsvuilnisbak keuken
97,95
Daglichtlamp
120
Droger
500
Espresso koffiepotje
34,25
Externe schijf computer
69
Extra luchtontvochtiger
114,7
Hostnet abonnement
12,1
Kabel voor tv ontvangst kamer S.
16
Matrassen, twee stuks
500
Mobiel M en extra oplader voor in de auto
219
Robotstofzuiger
169
Schilder
477
Sprei voor op bed
44
Thuisladers mobiele telefoons M. en S.
32
Wokpan le Creuset
109
Totaal
2514

Zo alles bij elkaar is dit toch wel een enorm bedrag! Met de meeste spullen ben ik echt heel blij en is het echt wel een verbetering of vooruitgang. Natuurlijk kunnen zaken soms goedkoper maar ik ben tegenwoordig veel makkelijker en zuiniger met mijn energie. Ik ga niet meer heel veel tijd en moeite stoppen in iets om de goedkoopste oplossing te zoeken laat staan dat ik veel winkels afga. Ik zoek en vind over het algemeen heel snel. Past het binnen het beschikbare budget? Dan is de keus meestal snel gemaakt.

Sommige spullen waren echt al langer nodig. Zoals de matrassen voor ons bed. Die hebben we in augustus vervangen en sindsdien slaap ik beduidend beter, echt fijn! En voor de oplettende lezers: we kochten eindelijk een wasdroger. Na de aanschaf van een extra luchtontvochtiger leek het wat minder vochtig in huis maar toch was het nog steeds kiele kiele. Inmiddels is duidelijk dat de buitenmuur van onze slaapkamer geïmpregneerd moet worden. Dat gaan we binnenkort doen. Maar ineens was ik het gekloot met natte was die heel lang hangt voordat het droog is zat. Want dat betekende ook best veel geplan: moest ik op bepaalde dagen een droog judopak hebben bijvoorbeeld maar het kreng deed er dagen over om te drogen. Wij hebben geen cv  maar hete luchtverwarming en dus geen kachels waar we even iets overheen kunnen hangen om sneller te laten drogen.

Een wasdroger dus, heerlijk! Helaas kan het logeerbed nu niet meer uitgeklapt worden tot tweepersoonsbed maar het gemak van de wasdroger weegt beduidend zwaarder dan het gemis van een situatie die zich toch bijna nooit voordoet.

We deden ook miskopen. De robotstofzuiger leek heel handig maar is het niet. En dan vooral omdat hij overal tegenaan botst en dan blijft hangen. Dan moet je opstaan en hem even weer aanduwen. De bedoeling van het ding was juist dat ik kon blijven zitten en energie sparen maar nu stond ik toch telkens op. Voor iemand die gezond is is dit misschien moeilijk voor te stellen maar voor mij is op slechte dagen tien keer in een uur opstaan en bukken teveel van het goede. Dus staat hij nu onder de bank. En daar zal hij nog wel even blijven staan. Natuurlijk zou het slim zijn om hem te verkopen, hij is weinig gebruikt maar ik ben echt heel laks in dit soort dingen.

Een echt onnodige uitgave is die voor het hostnet-abonnement. Dat was ik gewoon vergeten op te zeggen. Heel dom. Het zal me de kop niet kosten die € 12 maar toch, dat is weg gegooid geld.

Zo ook het espresso koffiepotje. Ik had een prachtig tweepersoons Bialetti espressopotje gekregen voor Kerstmis. Ik kocht er zelf later nog een kleinere versie bij, een voor 1 persoon. Ik keek niet goed, het is echt een heel klein potje en ook een iets ander systeem met een open bovenkant. Zet ik het vuur te hoog, dan spuit de koffie in het rond. Dus gebruik ik hem eigenlijk nooit. Zonde.

De wokpan is een vrij grote uitgave vind ik. Hij stond al lang op mijn verlanglijstje. Ik heb langzaam aan alle oude pannen die we hadden vervangen voor Le Creuset en ben daar heel blij mee. De wokpan is bij elkaar gespaard en gekocht op het moment dat hij in de aanbieding was. Ik ben nu zo goed als compleet. Het enige dat nog ontbreekt is een grillpan maar ik heb uit goede bron vernomen dat die binnenkort onder de kerstboom ligt. Le Creusetpannen zijn behoorlijk prijzig in aanschaf maar echt onverwoestbaar. Ik kook met een aantal pannen nu meer dan een jaar en het zijn geweldige pannen die ook na intensief gebruik nog geen krasje bevatten maar geen enge teflonlaag hebben. Het is dus een investering die jaren meegaat.

Nou tot zover met de billen bloot! Hebben jullie al terug gekeken op de uitgaven van afgelopen jaar? Of doe je dat nooit?

Advertenties

20 gedachtes over “Terugkijken op uitgaven

 1. Fijn dat je voor de meeste dingen binnen het budget gebleven bent en een wasdroger is ook heel fijn! Ik heb zelf ook een wasdroger, maar ik gebruikt het niet veel ik kan de was drogen in de garage en dan is het bijna altijd de volgende dag droog, maar ooit is het wel heel makkelijk….
  Ik heb pannen van De Buyer en die zijn ook heel fijn!
  Ik heb zelf nog niet naar mijn jaaroverzicht gekeken dat zal ik binnenkort eens gaan doen. Als je al die bedragen op een rijtje ziet staan heb je wel een goed overzicht en kom ik waarschijnlijk ook op een groot bedrag uit.
  Heb je voor jezelf je doel “behaald” met aflossen?

  Like

 2. Nee, eigenlijk nog niet, ik zou dat ook eens beter bij moeten houden. Doe jij dat gewoon in Excel? En dan al je bonnetjes? Ik noteer nu bijvoorbeeld wel de boodschappenuitgaven, maar niet op detailniveau. Dus wel €2 bij de Aldi, maar niet peren, appels en spruiten voor dat geld.

  Misschien kun je dat espresso-apparaatje trouwens wel weer verkopen, dat zijn volgens mij dingen waar altijd wel vraag naar is. Mogelijk heeft iemand anders er meer geluk mee?

  Like

 3. Ik houd alles bij elkaar in excel. Boodschappen noteer ik ook niet op detailniveau, ik maak alleen onderscheid tussen kattenvoer en mensenvoer ;-). Bonnetje bewaar ik niet, alles gaat via pin/internet. Tenzij het tevens een garantiebewijs ik natuurlijk.
  Maar dit soort grotere uitgaven die buiten het gewone vallen, noteer ik apart. Wel ook in het gewone uitgavensheet maar dat is dan onder het kopje onderhoud of zo en dan weet ik later niet meer wat het is.
  En soms kijk ik gewoon ook terug in internetbankieren.

  Like

 4. De enige (extra) uitgave was een retourtje down under om dochter, schoonzoon en kleinkinderen een paar weken te helpen! Wel een uitgave waar ik vreselijk veel plezier van heb (gehad)

  Like

 5. Het zijn vaak noodzakelijke dingetjes, en soms wat leuke dingen, maar alles bij elkaar opgeteld tikt toch wel aan. Daar schrik ik dan altijd van. Maar als de salarissen van dec zijn gestort ronden we de jaar excel af, en kijken we terug. Nog een paar weken wachten dus voor ons.

  Like

 6. Jammer van je robot-stofzuiger, dat het juist niet opleverde wat je wilde. Raakt ie telkens vast in de snoeren ofzo? Ik heb er namelijk ook 1, wel een goedkopere, en voordat ik 'm z'n werk laat doen zorg ik dat de snoeren van de grond af zijn en daar waar het niet kan, daar zet ik wat voor of leg ik wat op de snoeren. Ergens tegenaan botsen heeft die van mij geen last van, dan gaat ie gewoon weer de andere kant op.
  Ik kijk nooit terug, alleen maar vooruit. Af en toe zit er ook bij ons echt wel eens een uitgave bij die misschien beter niet gedaan was, maar over het algemeen was ons geld weloverwogen besteed.

  Like

 7. Inderdaad jammer van je robotstofzuiger. Ik heb er sinds een half jaar ook een en ben er zeer mee in mijn nopjes. Het ding was ook niet zo duur (ook iets van 159 euro of zo) en past precies onder de bank, tafel en kastjes. Alleen bij snoeren en een deurdrempel blijft ie soms hangen, dus berg ik de snoeren op en zet een schoen op de drempel, problem solved :-).

  Like

 8. Zo blij jij bent met je nieuwe wasdroger zo blij ben ik dat ik er van af ben ;)Dit jaar deed ik de wasdroger definitief de deur uit. Ik gebruikte hem al jaren alleen om opgevouwen was op te leggen. Nu hij helemaal weg is geniet ik van de extra ruimte.
  Ik snap dat je er een hebt aangeschaft. Als het dagen duurt voordat je was droog is. Heel lastig.

  Like

 9. Nee, ik kijk niet fysiek terug maar als ik terug denk weet ik wel waar het geld heen is gegaan; een nieuwe poortdeur, aanleg kunstgras, vakantie Legoland, investeringen in spullen voor mijn cupcakes en taarten, adoptie hond, inrichting en vissen voor mijn terug gekregen aquarium, Sinterklaas kadootjes (heel veel Lego) en allemaal dingen waar ik stuk voor stuk blij mee ben en van geniet en de rest van het gezin ook!
  Hoera! Het kan eindelijk weer 🙂

  Like

 10. Heeeeej een wasdroger! Dus je hebt er toch uiteindelijk maar ruimte voor gemaakt. Gelijk heb je want het is een topuitvinding.
  Ik was behalve voor ons ook voor m'n schoonvader (die incontinent is dus dan weet je 't wel) en zou me geen raad weten zonder.
  Financieel terugkijken doe ik nooit omdat ik alles vrij goed in beeld heb. Wel schrijf ik elke grote uitggave op met datum en prijs. Als ik iets moet vervangen vind ik het leuk om te kijken hoelang we ermee hebben gedaan.

  Like

 11. Ik noteer alles in Ynab. Zó blij mee, heeft ervoor gezorgd dat ik veel beter overzicht heb en precies weet wat ik netto waard ben. Het beste van dit programma is dat je op elk moment van de dag precies weet hoeveel er nog in een bepaald potje zit en hoeveel je dus nog kunt uitgeven. Je kijkt dus vóóruit in plaats van achteraf alle uitgaven te noteren. K.

  Like

 12. nee ik ben daar weer heel laks in……
  Ook hier nieuwe pannen via via konden we korting krijgen dus ben benieuwd hoe lang ze mee gaan. Ik was ze altijd met de hand af maar manlief stopt ze in de vaatwasser zodat ook zelf een BK pan een afgebroken handvat kreeg verdorie! Maar goed deze blijven wel mooi tot nu toe hebben handige inhoudsaangave aan de binnenkant dus je kan precies zien dat je 100 ml erbij doet bv. IK heb nu al eens even zien… 17 jaar een gietijzeren wok die nu wat minder wordt, wel mega zwaar door t materiaal maar ja voor mij geen bezwaar. Bevalt heel goed. Wassen we steeds voorzichtig met de hand en een sponsje af en blijft werkelijk nog steeds mooi en perfect
  Gr petradepooh

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s