Overstappen

Hoewel ik er echt een schijthekel aan heb, doe ik wel elk jaar een rondje verzekeraars-energieleveranciers. Dat betekent dat we dus regelmatig overstappen en ontrouwe klanten zijn. Mijn ervaring met wisselen van energieleverancier is dat de tarieven niet zoveel uitmaken of verschillen en dat de winst van het overstappen vooral gelegen is in overstapbonussen of een cashback premie. Maakt niet uit, in alle gevallen loont het wel de moeite.

Dit jaar ben ik wel erg vlijtig aan het rondhoppen. We stapten over van Greenchoice naar Oxxio, namen een andere inboedelverzekering, pasten de autoverzekering aan (oudere auto dus hoeft niet meer optimaal verzekerd te worden) en na veel uitzoekwerk wisselde ik ook van zorgverzekeraar.

Onze huidige verzekeraar maakt het wel heel erg bont met de stijgingen. We zouden bij FNV-Menzis €25 meer premie gaan betalen. Vorig jaar was dat ook zo. Alleen de vergoedingen werd uitgehold. De €264 die we nu per maand zouden moeten gaan betalen werd me echt te gortig.

Ik verzeker mezelf meestal vrij uitgebreid aanvullend, omdat ik ziek ben en vaak gebruik maak van zorg. Maar veel zorg waar ik van gebruik moet maken, wordt helaas niet vergoed, ook niet vanuit een aanvullende verzekering. Daarnaast hebben S. en ik een beugel. Daar betalen we nu een aparte aanvullende verzekering voor die €46 per maand kost. S. krijgt dan tot €2000 vergoed, ik tot €500.

Door een geintje van de verzekeraar heb ik zelf een jaar extra moeten betalen voordat ik vergoed kreeg. Er gold een jaar wachtgeld (dat is bij de meeste verzekeraars het geval) maar wat ze me niet hadden verteld ook al had ik erover gebeld, was dat als je na dat jaar het pakket aanpaste (ik nam een uitgebreider aanvullend pakket omdat de verzekeringen werden uitgehold) er wéér een wachttijd van een jaar gold voordat beugels vergoed werden. Afijn, dat werd een relletje en dat is gesust doordat ze voor kind een uitzondering maakten en na één jaar wachttijd toch de beugeldeclaraties gingen vergoeden. Mijn beugel werd pas vanaf 2016 (dus na twee jaar wachtgeld) vergoed.

Wat me ook dwars zat was toen ik drie jaar geleden de beugelverzekering afsloot, er voor volwassenen tot €1000 werd vergoed. Dát was na een jaar betalen ineens aangepast naar € 500. Daar heb ik behoorlijk gepikeerd over gebeld maar ook daar kwam ik niet doorheen. Uiteindelijk heb ik nu drie jaar een beugelverzekering betaald om voor mezelf €500 vergoed te krijgen. Even rekenen: dat is drie jaar lang €46 euro per maand betalen – totaal €1656 – om € 500 vergoed te krijgen. Voor een volwassene loont een beugelverzekering over het algemeen dus niet. Gelukkig had ik er zelf ook voor gespaard en ben ik heel blij met de resultaten tot nu toe. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het niet erg om zelf voor mijn beugel te betalen. Ik vind het wel erg dat ze tussentijds de vergoeding hebben aangepast en me een jaar genaaid hebben.

De reden dat ik drie jaar geleden toch deze verzekering nam is dat kind ook ging beugelen. En toentertijd was FNV-Menzis één van de weinige verzekeraars die nog geen limiet stelden aan het aantal fysiotherapiebehandelingen in het meest uitgebreide aanvullende pakket. Dat is ook volledig uitgehold de afgelopen jaren. Omdat het totaalbedrag van de verzekering nu weer hoger was geworden ging ik kijken of het elders niet goedkoper kan. Daarbij uitgaande van het feit:

 • dat ik de komende tijd geen behandelingen meer wil volgen omdat ik behandelmoe ben. Een heel uitgebreid aanvullend pakket is dus nu niet nodig. Alleen fysiotherapie is voor mij van belang. De b12-injecties die ik nu krijg worden vergoed uit de basisverzekering, maar daarbij geldt natuurlijk wel mijn eigen risico. Als ik mijn pakket bij Menzis aanpas naar minder aanvullend, betalen we evengoed nog €240 per maand.
 • dat ik zeker wil weten dat de eventuele nieuwe zorgverzekeraar contracten heeft met de zorgverleners waar we komen dan wel op aangewezen zijn, dus de orthodontist waar we komen, de fysiotherapiepraktijk, het ziekenhuis in onze gemeente en onze huidige apotheek.
 • dat we een zorgverzekeraar moeten zoeken die geen wachttijd hanteert voor een beugelvergoeding. Ik ga er niet van uit dat ik opnieuw een verzekeraar vind die ook een beugel voor mij vergoed en had al in de begroting van volgend jaar rekening gehouden met deze kostenpost, aangezien ik bij Menzis vrijwel door mijn vergoeding heen ben.

Nou veel verzekeraars vielen af. Uiteindelijk pasten Achmea en Interpolis in dit plaatje. Met beiden heb ik uitgebreid per app contact gehad en was ik vol lof over hoe snel en vriendelijk ik werd geholpen.

Wat uiteindelijk de doorslag gaf was dat ik bij Interpolis voor minder geld uitgebreider werd verzekerd. Voor €204 per maand kunnen kind en ik samen 24 keer naar de fysio, zijn er ook andere aanvullende vergoedingen, en is de beugel van S. nu ook gedekt tot een bedrag van €1500. Ik heb naar aanleiding van de offerte voor de beugel gekeken wat we nog kunnen verwachten en daarmee redden we het ruim.

Voor €60 minder per maand zijn we nu uiteindelijk uitgebreider verzekerd, daar komt het op neer. Waarbij ik wel wil opmerken dat M. minimaal verzekerd is en het hoogste eigen risico hanteert maar zo doen we dat al jaren. Hij mankeert vrijwel nooit iets, dus het loont de moeite om als er een keer per ongeluk wel iets is, dat zelf te betalen. We krijgen via Interpolis een fikse korting als Rabobank rekeninghouders. Dus wellicht een tip voor die lezers van Min of Meer die ook bij deze bank zitten.

Ik vind vooral het zorgverzekeringen vergelijken elk jaar een drama. Verschrikkelijk klote werk maar het kan echt veel geld schelen.  Ben ik nu weer even klaar. Alhoewel, de krant had zijn tarieven wéér aangepast. Ik zie net dat ik als we een andere krant nemen, 50 % uitspaar. Zo blijven we bezig ;-0

Advertenties

19 gedachtes over “Overstappen

 1. Ik ken het. Voor mij zijn belangrijk: uitgebreid tandarts (inclusief specialismen zoals endodontologie), spataderzorg (mijn benen zijn een landschap, terwijl ik uiterst slank ben en aan hardlopen doe, dat helpt dus niet om het te voorkomen!) en psychische zorg omdat ik in een meervoudige ingewikkelde rouwsituatie zit. Oh ja, en ook de overgang, maar daar tot nu toe weinig last van (laat ik eens geluk hebben). Dan is het puzzelen, ga je uitgebreid verzekeren of zelf bijbetalen. Elke maand premie eraf is weg, want je kunt het niet meer van de belastingen aftrekken. Wat je weer wel kunt (onder voorwaarden) als je zelf betaalt. Voor mij wordt het dus een goedkoper basispakket en veel zelf betalen en dat aftrekken van de belastingen.

  Like

 2. Fijn dat je zoveel minder kwijt bent aan verzekeringen. Wij zijn goedkoper en duurder uit. Oudste zoon werkt nu en betaalt zelf zijn zorgkosten, dus dat scheelt. Voor jongste zoon hebben we nu het gewone eigen risico ipv het verhoogde. We blijven bij onze verzekeraar want we zijn er tevreden over. Ze belden zelfs eens over een manier dat we minder hoefden te betalen 🙂 Wij zitten bij promo.ven.dum.
  Onze autoverzekering wilden we vorig jaar eerst veranderen. Van all risk naar alleen aansprakelijkheid. Omdat oudste zoon net zijn rijbewijs heeft en af en toe in onze auto rijdt hebben we de verzekering toch niet veranderd. Het maakte financieel niet zo'n groot verschil omdat we veel schadevrije jaren hebben. Tja en toen reed manlief tegen een paaltje. Gelukkig waren we nog all risk verzekerd want het was een schade van bijna 1200 euro!

  Like

 3. Van energieleverancier veranderen doen wij altijd in de zomer. Manlief is van het vergelijken en ik vind dat een prima regeling.
  Ik ben deze week drie keer naar de ah gefietst zodat ik 30 kilo aardappelen heb voor 15 euro 🙂 Dat is mijn manier van geld verdienen. En vanochtend naar de kringloop. Voor 77,50 hebben we een kledingkast voor jongste zoon, stoel voor oudste zoon en al betaald voor het thuisbezorgen. Er komen dan alleen nog wat kosten voor verf en kwasten bij.

  Like

 4. Super dat je dat allemaal hebt uitgezocht. Wij hoppen alleen van energieleverancier naar energieleverancier. Van zorgverzekeraar durf ik niet te wisselen. Wij betalen dit jaar 540 euro per maand voor 4 personen incl. uitgebreide aanvulling. Dat wordt volgend jaar 563 euro. Dus ruim 140 euro pp.
  Maar ik ben veel ziek en man heeft een pacemaker dus…Wij gaan waarschijnlijk wel van verzekeraar veranderen. We hebben nu alles bij Centraal Beheer, maar die gaan de kortingen voor gemeenten halveren. Dus ga ik in januari de autoverzekering, opstal en inboedel, reisverzekering en rechtsbijstandsverzekering vergelijken. Wellicht is het zinvol om over te stappen. Wij hebben daar ook een hoop spaargeld staan, dat halen we dan waarschijnlijk ook weg omdat de rente daar ook erg laag is geworden.

  Like

 5. Als je samen met kind verzekerd ben bij Interpolis en je betaald alleen voor jezelf aanvullende verzekering geld het samenvoegen van fysio tot 24 behandelingen niet.
  Ik zou ook even kijken of Interpolis geen belemmeringen heeft opgeworpen tegen het doorverzekeren van een reeds lopende behandeling voor orthodontie voor je zoon.
  succes

  Like

 6. Hoi, dank voor je blog. Wij zitten juist nu bij interpolis en ik zag dat ze beugelvergoeding hebben aangepast tot max 1500, was 2000, daar was ik dus juist niet blij mee. Ik ga dus even bekijken of ik naar achmea overga, want als ik het goed lees is bij achmea ook geen wachttijd en wel weer 2000 vergoeding voor beugeltraject bij pakket royaal. Ik ga me er volg week nog ff in verdiepen, dank anne

  Like

 7. Dit staat op blz 81 voorwaarden Interpolis:
  Voorwaarden voor het delen van behandelingen fysiotherapie en/of oefentherapie Cesar/Mensendieck (alleen mogelijk bij de aanvullende verzekering MeerZeker)
  1 Heeft u de aanvullende verzekering MeerZeker afgesloten? En heeft u meeverzekerde gezinsleden van 18 jaar of ouder die ook de aanvullende verzekering MeerZeker hebben afgesloten? Dan kunt u uw behandelingen fysiotherapie en/of oefentherapie Cesar/Mensendieck delen met het oudste meeverzekerde gezinslid. U heeft dan samen recht op maximaal 24 behandelingen per kalenderjaar.

  Like

 8. Nou ja zeg, ze hebben de tekst op de site aangepast. Want het staat er nu heel duidelijk dat t geldt voor partners dat samen delen van de fysio. Toen ik twee weken geleden keek stond dat er niet zo, spraken ze over meeverzekerd gezinslid en de beugel verzekering stond op 1500, dat is nu 1250.
  Op zich redden we het daarmee wel, maar raar is het wel.
  Of ik heb echt met mijn neus gekeken :-0.
  Ik heb iig even contact met ze opgenomen.

  Like

 9. Wat een gepuzzel weer, respect hoor voor diegenen die elk jaar alle voorwaarden doorspitten.
  Wij hebben het zeer gemakkelijk met gewoon de goedkoopste kiezen en max eigen risico, zoals jouw man ook doet. Doen we al 4 jaar zo, dus mocht er een keer wat zijn: dat hebben we al terugverdiend in de laatste jaren.

  Qua energieleverancier zitten we ook al gemakkelijk, door zonnepanelen wekken we genoeg op om nog nauwelijks iets bij te hoeven betalen. Dan krijg je toch geen overstapbonussen e.d. meer.
  Jaarlijks loop ik de huis- en autoverzekeringen na, maar daar valt inmiddels ook geen grote slag meer te slaan. Dit jaar was het een verschil van minder dan drie euro per maand, en heb ik het maar zo gelaten.

  Ik moet het dit jaar hebben van het opzeggen van de tweede betaalrekening, een besparing van zo'n 45 euro. En het wisselen van mobiele aanbieder: ipv 4,50 betaal ik nu 3 euro per maand voor dezelfde voorwaarden 😀

  Like

 10. Ik mag binnenkort ook weer aan de bak. Alles weer vergelijken omdat we gaan verhuizen dus ik mag opzeggen. Nou ja, behalve de zorgverzekering dan. Dat is de enige waar ik niet zo goed aan durf. Ik heb zo'n hekel aan al die vragen invullen over mijn gezondheid, het is veel schrijven en confronterend. Je zou eigenlijk een standaard document moeten hebben, dat alle verzekeraars accepteren, een keer invullen eventueel aanpassen, elk jaar makkelijk overstappen.

  Like

 11. Ik hoopte als Rabobank-klant ook goedkoper uit te zijn bij Interpolis, maar dat bleek helaas niet het geval. Ik blijf bij Unive. Ik wissel wel van aanvullend pakket, want voor de vergoedingen die voor mij van belang zijn is de extra premie voor een beter aanvullend pakket meer dan de opbrengst. Vorig jaar heb ik de tandartsvergoeding geskipt, maar ik ben bang dat er volgend jaar wel meer werk aan zit te komen, dus die neem ik nu weer wel. Wat een gedoe weer elk jaar. Het is dat het zo veel kan opleveren, want anders…

  Like

 12. Ik ga juist weg bij Interpolis. De beugel vergoeding is juist enorm verlaagd tov vorig jaar. Het was in ons pakket 2000 euro nu nog maar 1250. Zoon is net begonnen en gaat het ook niet redden met dat bedrag en dochter moet ook volgend jaar beginnen. Dus waarschijnlijk terug naar Unive ivm stapelkorting en vergoeding tot 2000.

  Like

 13. Wat goed dat jullie zo bezig zijn met vergelijken van de verschillende verzekeraars enzovoorts. Ik vroeg me bij het lezen ervan af hoe jij/jullie omgaan met etische aspecten; zijn er bedrijven of banken (ik zag Rabo langskomen) die jullie liever vermijden ivm hun beleggingen in bv. wapenhandel, kinderarbeid, slecht milieubeleid, enz? En ben je bereid wat meer te betalen voor een nette en groene bank of energieleverancier? Al maakt dat je besparing van een overstap mogelijk weer ongedaan?
  Voor mijzelf merk ik dat deze kwesties steeds hoger op de agenda komen. Ondanks een dramatische financiële periode waarin we momenteel opnieuw baanloos zijn en leven van 1 ww- uitkering, zoek ik toch naar manieren om niet de 'foute' bedrijven te spekken. Daarnaast wil ik ook graag vegetarisch en zoveel mogelijk biologisch eten, maar merk dat het aardig lastig is met een zeer krap budget. Hoe gaan jullie hiermee om?

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s