Motivatie: waar doen we het voor

Dit jaar hebben we nogal grootse plannen qua geld uitgeven. Op stapel staan een renovatie van de keuken en de plaatsing van een dakkapel. Samen goed voor naar schatting €6500. In de autopot willen we dit jaar € 3600 inleggen. En we willen € 3500 extra aflossen op de hypotheek. We hebben voor de verbouwingen al €2800 bij elkaar gespaard (niet sinds dit jaar hoor, we zijn vorig jaar begonnen met sparen hiervoor). Maar evengoed moet er dus nog flink gespaard gaan worden want we leggen ook wat in voor studie, afschrijvingen en pech.

Het plan nu is

 • eerst de keuken renoveren
 • dan de dakkapel laten plaatsen
 • zodra dat gedaan is alles op alles zetten om de €3600 voor de autopot bij elkaar te sparen
 • en dan de laatste maanden van het jaar de extra aflossing van € 3500 bij elkaar sparen. In december krijgt M. zijn 13e maand dus verwachten we met wat we dan ook al opzij hebben gezet, meteen voldoende te hebben voor de aflossing, die we qua naar verwachting dan in één keer gaan doen.

Tussendoor sparen we wel per maand wat kleinere bedragen voor studie, pech en afschrijvingen.

Het plan is best ambitieus en ik merk dat ik enorm gemotiveerd ben om het te halen. Grote doelen versterken blijkbaar mijn motivatie. Wel merk ik dat ik er iets meer rekening mee houd dat de gewone buffer voor afschrijvingen en pech ook moet worden onderhouden. Twee jaar geleden losten wij €10.000 extra af maar omdat er natuurlijk wel eens iets kapot gaat en moet worden vervangen/gerepareerd was onze buffer wel fors gedaald na dat jaar. Het heeft even geduurd voordat dit weer op orde was en daar voelde ik me niet prettig bij.

Maar goed, een dakkapel en een keukenrenovatie, dat zijn prachtige doelen en ook grote wensen die gaan uitkomen. Omdat ik al langer dan vandaag bezig ben met geld omgaan en weet wat onze zwakke punten zijn, houd ik mezelf zoveel mogelijk onze doelen voor. Natuurlijk door uit te zoeken wat we met de keuken willen en door met elkaar te praten hoe de kamer van S straks moet worden met dakkapel en al.  Ik houd onze wensen dus zo levend mogelijk.

Daarnaast is het vooral een kwestie van goed met geld omgaan en ons houden aan de budgetten. We geven op een aantal gebieden minder uit dan vorig jaar (zorgverzekering, woonhuisverzekering, krant, boodschappen) en dat geld gaat linea recta naar de spaarrekening. En vooral ook: niet zwichten voor nieuwe plannen. Hoe vaak die bij ons op komen ploppen is echt verbazingwekkend. De man en ik zijn in staat om tijdens het tandenpoetsen naar het badkamerkastje te kijken en van daaruit in een gesprke terecht te komen

 • dat het huidige kastje wat sjofel is (folie laat los)
 • dat het best gepimpt kan worden
 • dat pimpen wellicht geen gewenst effect heeft aangezien het kastje toch al niet zo mooi was
 • dat zo’n kastje natuurlijk heel snel zelf te maken is, kind kan de was doen
 • hup naar de houthandel voor hout

Dat gaat heel makkelijk bij ons. Natuurlijk kan er geklust worden maar dan wel van resthout. Ik ben net zo’n langspeelplaat die blijft hangen en zeg voortdurend dat als we alle doelen willen bereiken dit jaar dat we ons dan wel aan onze plannen moeten houden en niet zomaar geld moeten uitgeven aan een kastje/ding/geval/blabla.

Het één is op zich niet belangrijker dan het ander. Maar het is wel beter om eerst het één af te werken voordat we doorgaan naar het volgende. Dan lekt er minder geld weg en het is ook nog eens veel beter voor mijn energie.

Doe maar zo’n keuken en dan sta ik de hele dag jodelend taarten te bakken… ach dromen mag, niet waar? (afb. van pinterest)

Stap 1 is gezet: we hebben eind januari een afspraak met een man die eventueel onze keuken gaat renoveren. Hij is onderdeel van een bedrijf dar gespecialiseerd is in het opknappen van oudere keukens en doet ‘onze’ regio. Hij komt hier thuis inventariseren wat we willen, neemt voorbeelden mee van frontjes en bladen en zo en als de offerte oké is, kunnen we aan de slag. Of liever gezegd deze man. Ik vlucht dan een paar dagen het huis uit ;-). Maar toch, ik heb er zin in!

Wat zijn jouw trucjes om heel erg gefocust te blijven bij het bereiken van je doelen?

Advertenties

13 gedachtes over “Motivatie: waar doen we het voor

 1. Mijn motivatie is “nooit meer krap zitten”. Wij hebben momenteel geen echt grote doelen op financieel gebied (behalve een nieuwe vloer maar daar ligt het geld al voor klaar) maar in het verre verleden hebben we wel eens flessen moeten inleveren omdat we anders geen eten konden kopen. Dat vind ik zo'n schrikbeeld dat me dat behoorlijk motiveert om de spaarrekening gevuld te houden.
  Die keuken is een Heel Mooi Doel. Heerlijk lijkt me de voorpret van het bedenken hoe het moet gaan worden.

  Like

 2. Ik wil dit jaar nieuwe meubels kopen zodat het weer een mooi geheel is en ook kwalitatief goed zodat het weer jaren mee kan. Als jullie keuken straks opgeknapt is dan heb je voor je gevoel ook een nieuwe keuken! Leuk toch plannen maken en een voor een uit (laten) voeren!

  Like

 3. Dat gezwalk herken ik wel. Mijn man en ik kunnen ook zo weer overstappen op een ander plan. Ik heb geen truc om bij de les te blijven. Misschien alleen herhalen herhalen en zeggen tegen de man dat ik nu écht dit of dat aan wil pakken.

  Like

 4. Wat gaaf voor jullie dat jullie dit eindelijk gaan doen. Je zit er al een paar jaar mee he? 😉 Mis mijn prachtige hoogglans witte keuken met ziejeniksop aanrechtblad en handige diepe laden nog wel eens een beetje hoor. Ik hoop dat 't snel rond is. Toen we nog een hypotheek hadden en die heel snel aflosten, hield ik altijd Noorwegen in mijn gedachten. En het was het waard. Nu ben ik een beetje doelloos, haha.

  Like

 5. Wij staan op het punt om een huis aan te schaffen en hebben eigen geld nodig. Heb nog nooit zoveel gespaard als nu!! Alles, maar dan ook alles wat niet nodig is voor de noodzakelijke vaste en variabele lasten gaat rechtstreeks naar de spaar! Oh wat een fijn gevoel is dat! En mocht de koop niet doorgaan, ben ik supergemotiveerd dat ik dus nog meer kan sparen dan dat ik al deed….

  Gr. Bouk

  Like

 6. Wat leuk, de keuken opgeknapt, nieuw, aangepast, wat het ook wordt. Ik ben benieuwd wat jullie allemaal gaan doen. Je hebt al zo vaak geschreven dat je een andere keuken wilt of dat hij opgeknapt moest worden. Ik hoop dat het niet alleen energie kost, maar dat je er ook een beetje van zult kunnen genieten.
  Mijn trucje om gefocust te blijven: steeds naar de cijfertjes kijken en bijhouden. En boven de cijfertjes in het spreadsheet zetten hoeveel ik eind van het jaar op die rekening wil hebben staan. In dikke letters, zodat ik het steeds zie als ik aan de financiën werk.En het bedrag wat er staat is een niet zomaar te halen bedrag! Daar zal ik (nou ja we, maar de man vindt alles best)heel erg mijn best voor moeten doen.

  Like

 7. Ons motto is, als je het doet doe je het goed. Betekend het dat we meer moeten uit geven omdat onze wens dan echt 100% vervuld is en dan kost het ons een maand ( 2,3,4, etc) langer om de klus t eklaren. Het is dan maar zo. Ik merk dat dit ons veel rust brengt. Geen dakkapel van hout maar van kunststof in ons laatste geval. Ja veel duurder maar minder onderhoud, ik zie manlief namelijk niet elke 5 jaar dat ding schilderen. Nu wel maar over 30 jaar zeker niet.Daardoor viel het duurder uit. We moeten ook nieuwe dakpannen maar die moeten nu dus een halfjaar/ jaar wachten. Want eerst het ene af voor we met het volgende beginnen. Ook zo zonde om eerst de pannen tevervangen en dan weer 30% weg te doen ivm gat in je dak ;-).

  Ook hier komen er klussen tussen door. Sommige zijn wel fijn ookal kost het extra geld. zoals een aansluiting maken voor de droger (in het dak). Niet gepland maar ben o zo blij dat ik de droger na ruim 2 jaar( na verhuizing) weer kan gebruiken. Helemaal dankbaar met twee kinderen met griep en onder gespuugde bedden. Maar onze badkamer… staat ook hoog op mijn Wensen lijstje die moet toch echt wachten en dat kastje voor zover je nog van een. Kastje kunt spreken,,, we doen het er nog maar even mee.

  Like

 8. Dat is een goede vraag. Ik heb eigenlijk nooit specifieke doelen of zo. Ik spaar in het algemeen zo veel mogelijk i.v.m. mogelijke studies van de kinderen. Maar niet voor iets concreets.

  Hardlopen doe ik voor een algemeen doel: goede gezondheid en nooit als training om aan een wedstrijd mee te doen.

  Huisvlijt

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s