Opvoeden kan op zoveel manieren.

Kop uit Nrc Next, maandag 20 maart 2017

Sinds kort hebben wij een abonnement op  Nrc Next. Een abonnement aangegaan uit pure vrekkigheid want deze krant is de helft goedkoper dan De Volkskrant, die we hiervoor hadden. Ik las met veel plezier De Volkskrant en met bijna evenveel plezier Nrc Next. Ik zeg bijna want ik ben nog niet heel erg gecharmeerd van de columnisten van mijn nieuwe krant. Het mag van mij allemaal wel wat scherper en ik mis de scherpzinnige stukjes van Grunberg en de venijnige humor van  Witteman. Nrc columnist Youp van het Hek vind ik een kwal en zijn stukjes  zijn wel vaak venijnig maar zonder humor of kwinkslag en dat spreekt mij niet echt aan. Ach, ieder zijn ding.

Een regelmatig terugkerende rubriek in Nrc Next is ‘verdienen en uitgeven’. Dit biedt een kijkje in het uitgavenpatroon van mensen die je niet kent maar die daar wel over willen praten. Ze delen wat ze willen delen en het biedt zeker geen compleet overzicht maar ik vind het wel interessant leesvoer, niet in de laatste plaats omdat ik me vaak verbaas over wat ik lees.

Dan blijkt maar weer dat wij hier in Blogland regelmatig in onze eigen bubbel leven. Als blogger van een blog dat voorheen vooral over besparen en geld ging word ik ook nog steeds bezocht door mensen die dit ook belangrijk vinden. En ik lees ook nog steeds heel veel blogs over dit onderwerp. Je zou bijna gaan denken dat de hele wereld inmiddels wel bewust met geld omgaat. Maar net als dat in je Facebooktijdlijn vooral berichten verschijnen die je wereldbeeld bevestigen, is het ook zo met de blogwereld. Het is helemaal niet zo normaal om heel spaarzaam te leven ook al vind ik van wel. En de gedachte dat spaarzaamheid normaal is, getuigt ook van een enorme vooringenomenheid van mijn kant.

Deze week werd een dame geïnterviewd die aangaf niets te sparen en alles voor haar dochter te betalen. “Ik verwen mijn dochter enorm” was dan ook de kop boven het artikel. De dame in kwestie is een zzp-er die sinds 2012 haar eigen bedrijf heeft. Ze komt op mij over als een echte levensgenieter en een bevlogen mens.  Ze helpt graag mensen, deed vrijwilligerswerk in Ghana, heeft vervolgens via crowdfunding geld ingezameld om ook in  Ghana spullen te kopen voor een ziekenhuis.

Toen ik het interview de eerste keer las, vielen mij vooral de stukken op waarin ze aan geeft haar dochter te verwennen.  “Ik verwen mijn dochter enorm, maar dat vind ik normaal. Zo heb ik een nieuwe scooter voor haar gekocht en betaal het onderhoud, ik betaal haar telefoonrekening, haar kleren en haar studie. Voor dat soort zaken zet ik altijd geld opzij, zodat ik het heb wanneer het nodig is. Dat geeft wel een luxe gevoel, dat we daardoor dingen kunnen doen die we graag willen.” (nNrc Next, 2o maart j.l.)

Dat, samen met de kop en het infoblokje over inkomsten/uitgaven wekt een bepaalde suggestie: de vrouw spaart niets (volgens het infoblokje), geeft alles aan haar kind. Het overzicht roept meer vragen op dan dat het duidelijkheid verschaft. Er zit een gat tussen wat ze zegt uit te geven aan uitjes, studie kind en wat erin het overzicht staat.

De reacties op Facebook onder het artikel logen er  niet om. Ze zou haar kind niet tot zelfredzaamheid opvoeden.

Zelf denk ik dat deze vrouw slachtoffer is geworden van een vooringenomen redactie die graag iemand op een bepaalde manier neerzet. Ze eet graag sushi, verwent haar dochter, nou,nou, poeh, poeh…. Maar het ligt wel wat genuanceerder vind ik. In het infoblokje staat weliswaar dat ze niet spaart maar zelf geeft ze in de tekst aan wél  geld opzij te zetten. Dat moet ook wel, anders kan zij niet met het aangegeven inkomen een studie voor haar kind betalen.  Dat wordt niet duidelijk omdat er niet is doorgevraagd.

Natuurlijk heb ik na jaren over geld schrijven een uitgesproken mening over hoe je een kind financieel kunt opvoeden of zelfredzaam maken. Ik denk dat het belangrijk is kinderen de waarde van geld te leren kennen. Maar dat kan op zoveel manieren. Deze vrouw nam haar dochter mee naar Ghana om vrijwilligerswerk te doen, hoe gaaf is dat. Wat voor geweldige les geef je dan wel niet mee.  Ze kookt een keer in de week voor haar zieke zus en geeft aan dat ze niet op de kosten van dat koken let. Maar ze is wel zelfredzaam, inventief, heeft een eigen bedrijf, leert haar kind hun kennis en tijd te delen en daarmee geeft ze haar kind ook veel waardevols mee.

Een goede financiële opvoeding biedt geen garanties. Mijn vader was zeer spaarzaam. Ik kreeg nooit zomaar iets en moest als puber werken voor de racefiets die ik zo graag wilde hebben (wat ik overigens niet vreemd vond/vind). Ik spaarde daar twee jaar voor en toen ik het geld bij elkaar had gesprokkeld kreeg mijn toenmalige beste vriendin zomaar een racefiets van haar ouders. Ja, dat gebeurt. Dat heeft haar niet gemaakt tot een uitzuiger die zichzelf niet kan redden (ze bedruipt zichzelf heel goed).   Ik kreeg zakgeld van mijn ouders en het was mij duidelijk wat ik daarvan moest bekostigen. Heeft dat ervoor gezorgd dat ik financieel héél bewust was toen ik voor mezelf ging zorgen? Nee, niet echt. Slim met geld omgaan ben ik pas gaan doen toen de nood aan de man kwam. Ligt dit aan mij? Aan de financiële opvoeding van mijn vader? Hij legde nooit uit waarom hij iets deed of hoe hij iets deed. Zou ik anders met geld zijn omgegaan als hij dat wel had uitgelegd? Ik betwijfel het. Ben ik er slechter van geworden? Nee, niet bepaald. Ik leer blijkbaar beter als ik val en zelf moet opstaan.

Terug naar het stuk in de Nrc Next. Natuurlijk zou het geen kwaad kunnen de dochter in kwestie aan te moedigen bepaalde uitgaven zelf te bekostigen maar wie weet gebeurt dit al wel? Ik vind het jammer dat deze rubriek vooral een portret maakt en niet doorvraagt. Een oordeel over iemand vellen is zo makkelijk, de werkelijkheid is vaak heel anders. Mij lijkt het een leuke gulle vrouw met het hart op de juiste plek. Iemand die haar dochter laat zien dat je tijd en aandacht kunt geven aan anderen door het doen van vrijwilligerswerk of te koken voor zieke mensen. Dat is weer eens wat anders dan zakgeldcontracten ;-).

Wat vind jij hiervan?

Advertenties

15 gedachtes over “Opvoeden kan op zoveel manieren.

 1. Een zinnetje triggerde mij: “Ik leer blijkbaar beter als ik val en zelf op moet staan”. Volgens mij is dat de kern van een opvoeding. Als je je kinderen hun eigen fouten laat maken en die zelf leren oplossen. Binnen de mogelijkheden van hun leeftijd natuurlijk. Ze mogen vallen, maar leer ze dan ook zelf op te staan. Volgens mij ontwikkelen kinderen op die manier hun probleemoplossend vermogen. Nou ja, dat denk ik dus.

  Liked by 1 persoon

 2. Soms bekruipt mij bij alle blogs inzake consuminderen/ hypotheek aflossen en het bewust (zuinig) leven- ook een gevoel dat dit de enige en in feite enige juiste manier is om met geld om te gaan. Iedereen die niet veel spaart van een (fors) inkomen lijkt allerlei blinde vlekken te hebben. Ik kom er steeds meer achter dat het absoluut niet zo zwart/wit is. Ook mensen die niet veel sparen kunnen heel bewust hun keuzes maken. Die kopen echt niet allemaal als een kip zonder kop, rennend door consumentenland met hebben, hebben hebben….. Wij zijn daar zelf ook een beetje een voorbeeld van. Ik leef bewust maar geef ook bewust best veel geld uit, waar het misschien verstandiger is om wat meer te sparen. Want je weet maar nooit….Maar je hebt zoveel niet in de hand. Dit artikel en jouw reactie hierop vind ik dan ook mooi, ook mensen die het heel anders doen, hebben hun redenen hiervoor die je niet altijd weet. Ik vind het mooi dat je hier zelf zo die nuances al aangeeft.

  Liked by 1 persoon

 3. Goed gezegd Martine. Inderdaad krijg je vaak een wat eenzijdige kant te lezen. Ik denk dat de mevrouw van het artikel best goed bezig is. En over de scooter tsja wij hebben ook een (tweedehands) elektrische fiets voor onze zoon gekocht omdat hij stage doet op een plek waarnaar hij een half uur op de fiets zit. Met openbaar vervoer duurt het een uur en in de avonduren werkt hij er ook nog wat dagen bij. Daarom leek het ons een goed idee om hem een elektrische fiets te geven zodat hij net iets sneller heen en weer kan en ook niet zo bezweet op zijn stage aankomt.
  Het is jammer dat mensen zo snel een (voor) oordeel klaar hebben.
  Ik vind vaak de rubrieken over financiën tekort schieten omdat je meestal een heleboel informatie mist waardoor je vaak meer vragen hebt dan antwoorden 😉 En toch blijft het altijd leuk zo’n inkijkje in andermans zaken.

  Liked by 1 persoon

 4. Dat van die bubbel herken ik. Aan de reacties te merken op mijn blog is bijna iedereen minstens zo spaarzaam.
  Mooi en vooral goed dat je de verschillende aspecten van financiele bewustwording noemt. Ik groeide op in een gezin met voldoende geld voor alles. Mijn man niet. Een van de grootste lessen die ik van het consuminderen etc heb geleerd is dat arm opgroeien je niet automatisch leert om verstandig met geld om te gaan. En rijk ook niet.
  Zo bezien heeft de vrouw uit het artikel een heel rijk leven.

  Liked by 1 persoon

 5. Ik ben helemaal flabbergasted. …….Youp van ’t Hek een kwal? Geen humor? Dat ben ik hardgrondig met je oneens. Toen ik in het ziekenhuis lag hebben zijn boeken en die van Sylvia Witteman mij erdoorheen geholpen.

  Liked by 1 persoon

 6. Mooie post! Ik geloof dat je pas kan leren als je het zelf merkt of ziet. Dan pas ben je er aan toe en lukt het. Hoe je ook bent groot gebracht met veel of weinig geld.
  Omstandigheden kunnen je dwingen om het anders te moeten doen maar je moet ook willen in je hoofd. Dan pas zal het lukken door wilskracht en volhouden!

  Ennuh ik deel je mening over Joep, ik vind het een hele enge man

  Groetjes
  Tanja

  Liked by 1 persoon

 7. Is allemaal waar, maar het is ook zo dat bij ons 4 kinderen onder dezelfde omstandigheden zijn opgevoed en toch heel verschillend met geld omgaan.

  Van knieperd tot big spender.Haha.

  Ik lees je blog altijd heel graag.
  Groetjes

  Liked by 1 persoon

 8. Mooie beschouwende blog heb je geschreven. Vooral omdat je inderdaad niet zomaar kunt oordelen over iemand, op iets wat je in de krant hebt zien staan en waar mogelijk al veel aan geredigeerd is. Dat je dan verder kijkt dan alleen dat vind ik erg mooi! M’n complimenten 🙂

  Liked by 1 persoon

 9. Er staat dat ze niet spaart, maar er staat ook dat haar laatste grote uitgaven een keuken van €8.000,= was. Nou, dat geld zal ze vast niet in 1 maand overgehouden hebben, dus ik denk dat ze wel spaart. Zo’n artikel komt op mij niet geloofwaardig over.

  Liked by 1 persoon

 10. Ik denk dat hoe je met geld omgaat ook heel erg samen hangt met je karakter. Je opvoeding vormt je wel maar verandert je karakter niet wezenlijk denk ik. Zo zie je ook dat in een gezin mensen heel anders met geld omgaan.

  Extreem zuinige mensen ervaar ik vaak als erg op zichzelf gericht. En dan bedoel ik dus mensen die in gezelschap net weggaan als zij aan de beurt zijn voor een rondje in de kroeg…

  Ik had ooit een baas die nooit wilde meedoen met cadeautjes namens het team. 1 of 2 euro inleggen voor een kraamcadeautje was echt teveel voor hem. De man verdiende meer dan een ton, woonde in een groot huis met dito auto. Het is natuurlijk zijn goed recht om te beslissen wat hij met zijn geld doet. Maar het geeft je wel een bepaald imago en het doet wat met de mensen om je heen. Ik zou daar zelf niet voor kiezen.

  Ik probeer zuinig te leven voor mijzelf maar wel gul te zijn naar anderen. Dat is deels ook eigenbelang trouwens want geven is gewoon heel leuk 🙂

  Like

 11. Oh, lekker makkelijk zo’n artikel. En wat zijn mensen toch fel op de ander soms.
  Als iemand zo wil leven, doet diegene dat toch lekker. Ik zoek ook nog naar een goede verhouding tussen financieel zeker / ooit een eigen huis en toch nu leven met dingen doen die wij leuk vinden. Niet altijd alles dat geld kost, vermijden. Dat laatste gaat me nu wat beter af.

  Liked by 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s