Eindelijk weer een aflossing

Deze week deden we na ontvangst van salaris en uitkering eindelijk weer eens een hypotheekaflossing. We hadden het afgelopen half jaar lang andere prioriteiten maar nu pakken we de draad weer op. Dit keer maakten we €500 over naar de hypotheekverstrekker. Sinds we in de zomer van 2012 begonnen met aflossen, losten we iets meer dan € 60.000 af, dat is inclusief annuïteitenaflossingen.

Een klein overzicht:
In  de zomer van 2012 hebben we onze beleggingshypotheek omgezet naar een annuïteitenhypotheek en het vrijgekomen geld van onze woekerpolis gebruikt voor een storting in de hypotheek. Dat was een bedrag van € 11.697,50. Sindsdien hebben we ook regelmatig extra aflossingen gedaan op het aflossingsvrije deel van onze hypotheek:

 • 2012: € 7.175,-
 • 2013:  € 5000, –  (doel €5000)
 • 2014: € 2329 (doel €5000- doel niet gehaald)
 • 2015: € 10.000 (doel €10.000)
 • 2016: €2000 (doel van €6000 niet gehaald, aangezien we halverwege het jaar andere prioriteiten kregen)

Ons aflosdoel voor dit jaar is €3500.

Aflossen is een kwestie van de lange adem. We zullen nog jaren bezig zijn. Dat vind ik prima We proberen immers een balans te vinden tussen aflossen, noodzakelijk onderhoud aan het huis en ook een beetje genieten. Maar het is wel noodzaak om te blijven aflossen. In 2033 loopt onze hypotheek af en zouden we nu niets meer doen dan zitten we dan met een schuld van iets meer dan €120.000. Na de ervaring met het onder water staan van ons huis en het woekerpolisdrama ga ik er niet meer van uit dat we ons huis in 2033 heel goed kunnen verkopen, om van de schuld af te komen. En zou dat wel kunnen, dan nog. We moeten toch ergens wonen. Huren is duur. In ieder geval duurder dan wonen in een afgelost huis.

Liever beschouw ik onze aflossingsvrije hypotheken als een annuïteitenhypotheek, met dat verschil dat we zelf per maand bepalen wat we kunnen missen. Dat geeft veel vrijheid. Nu maar ook straks aan het eind van de looptijd. En het voelt goed dat we nu de draad van het aflossen weer hebben opgepakt. De totale openstaande schuld is nog €201.852,05 waarvan € 120.000 aflossingsvrij. Daar gaan we dus een flink gat in slaan.
Hoe staat het met jullie aflosschema’s?

Advertenties

24 gedachtes over “Eindelijk weer een aflossing

 1. Bij ons gaat gaat het aflossen als een trein. Helaas deze maand iets minder af kunnen lossen dan verwacht ivm dure auto reparatie.
  Als het op deze snelheid doorgaat zijn we over een jaar of drie hypotheekvrij 🙂 We merken nu heel sterk het sneeuwbaleffect. We hebben een annuiteitenhypotheek en betalen nu ongeveer 275 euro per maand.

  Liked by 1 persoon

 2. Wij hebben al jaren een aflosvrije hypotheek waar we sinds 2015 echt structureel op aan het aflossen zijn. De hypotheek bestaat uit drie delen, waarvan het deel met de hoogste rente in 2029 afloopt. Het andere deel begin 2031 en het laatste kleine deel per 2035. Wij lossen elke maand €1000 af en als we dat kunnen blijven doen tot eind 2030, zijn we van onze hypotheek af.

  We hebben een bescheiden buffer waar we vanaf blijven en daarnaast hebben we een pot waarin we geld reserveren voor allerlei rampen, zoals de kroon van de man die afbrak en waar hij nu een implantaat nodig heeft (€1900). De schilder die het huis komt schilderen, na de zomer de bovenverdiepingen en volgend voorjaar de benedenverdieping (2 x €1700). Onderhoud auto, onderhoud elektrische fietsen, vervanging spullen… etc. Het lukt prima. Doel is om op termijn die rampenbuffer op €5000 te krijgen.

  Liked by 1 persoon

 3. Ik heb een annuïteiten hypotheek sinds 2013 en heb elk jaar (zover) 10% extra afgelost. Nu nog 4 jaar te gaan. Ik spaar de rest van de hypotheek bij elkaar, en dan los ik de 10% boete vrij af op schema. Ik begon met een maand bedrag van 395€. Dat is nu 227€. In 2018 wordt het 180€(!)
  Ik ben daar heel blij mee.

  Liked by 1 persoon

 4. Hier hebben we een andere prioriteit gekregen die eerst betaald moet worden en veel kost. Als die gedaan is kunnen we ook gaan aflossen, het is bij ons dus allemaal verlaat.

  Liked by 1 persoon

 5. Je zegt dat je met een schuld van 120.000 euro blijft zitten als je niet aflost. Zijn de lasten die je dan hebt te vergelijken met de lasten voor een huurhuis? Of wil je je afgeloste hypotheek gebruiken als lastenvermindering op het moment dat jullie met ‘pensioen’ gaan?
  Wij proberen zoveel mogelijk af te lossen (naast drie studerende kinderen een opgaaf) om onze lasten te verlagen bij onze pensioenleeftijd. We genieten ook van het leven (op consuminderwijze) en investeren in onderhoud van ons huis. Wellicht lukt het ons niet om onze hypotheek volledig af te lossen…dan zien we de lasten die we dan hebben vergelijkbaar met de lasten voor een huurwoning.

  Like

  • We gaan voor zoveel mogelijk lastenvermindering aangezien ik van mijn pensioen niet veel verwacht, ik bouw daar niet meer aan en kan niet werken.
   Lage woonlasten of liefst geen woonlasten zullen voor ons straks belangrijk zijn omdat de inkomsten na pensioen heel laag zijn.

   Like

   • Als je via een cao pensioen opbouwde voordat je arbeidsongeschikt raakte is er een artikel in het pensioenreglement die doorbetaling van de pensioenpremie regelt. De opbouw is dan vaak afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid. Bij 80-100% is de opbouw vaak maximaal. Je bouwt volgens het bovengenoemde dan nog eventueel +/- 72% van je oorspronkelijke pensioen op. Dus het pensioen wat je opbouwde op het moment dat je door arbeidsongeschiktheid uit dienstbetrekking ontslagen werd.
    Succes.

    Liked by 1 persoon

 6. (poging 2, eerste zie ik niet geplaatst)

  Wij lossen sinds 2015 structureel af. Voor die tijd deden we een paar incidentele aflossingen maar sinds 2015 hebben we er flink de gang in gezet. We houden een bescheiden buffer aan, waar we vanaf blijven en elke maand lossen we €1000 op het aflosvrije deel met de hoogste rente. Dit deel moet terugbetaald zijn voor 08-2029. Het tweede deel moet afgelost zijn per 1-1-2031 en het laatste, kleine deel voor 2035. Bij leven en welzijn is de hypotheek verdwenen per 2031 als we dit aflossen kunnen volhouden.
  Naast de buffer hebben we ook nog een reserveringen pot voor allerlei rampen, zoals een implantaat voor de man (€1900) vanwege een afgebroken kroon en het buitenschilderwerk dat in twee delen gaat (2 x €1700) en verder voor alle andere dingetjes, zoals onderhoud auto en e-fietsen. De rampenpot willen we op termijn op €5000 zien te krijgen, dus dat is een leuke uitdaging.

  Like

 7. Wij gaan ook zeer goed. Van €211000 eind 2014 nu op € 119000. Nog 4 jaar te gaan dan zitten we op een hypotheekje van circa €55000. Dat laten we dan voorlopig staan en gaan verder sparen om met 55 jaar het werken zwaar te verminderen of zelfs te stoppen. Nu even 4 zware jaren ivm dochter welke aan een HBO studie begint waardoor we minder kunnen aflossen. We zitten goed op schema.

  Liked by 1 persoon

 8. Fijn zeg, weer een nieuwe aflossing. En het weer structureler oppakken van de extra aflossingen. Soms zijn er gewoon andere of hogere prioriteiten.

  Onze aflosplannen liggen op schema. Wij lossen, zoals je wellicht weet, elk jaar maximaal boetevrij af. Ook storten wij extra in de bankspaarhypotheek. Het werkt verslavend, en wel zodanig dat ik regelmatig de rem er op moet zetten.
  Ons doel is om uiteindelijk hypotheekvrij te zijn. Het aflossingsvrije gedeelte rond 2019/2020 en de bankspaarhypotheek loopt nog tot 2036. Of deze nog tot die datum loopt hangt af van de keuze die wij gaan maken als de rente eind 2019 afloopt. Laten wij hem doorlopen? Of zetten wij hem om naar een annuïteitenhypotheek, waarbij wij de spaarwaarde aflossen. Dat zien wij tegen die tijd wel, dan weten wij ook wat de rente doet.

  Liked by 1 persoon

 9. Wij hebben ons huis 10 jaar geleden op een totaal verkeerd moment gekocht. Een hybride hypotheek, 5% rente en een huizenmarkt die even daarna inzakte zorgde voor de nodige lasten zonder veel af te kunnen lossen.

  Vorig jaar hebben we gelukkig eea kunnen omzetten. Eerst hebben we de waarde van de spaar-/beleggingshypotheek en wat spaargeld gebruikt als aflossing. Daarna hebben we alles omgezet naar een lineaire hypotheek met een klein gedeelte aflossingsvrij. De hypotheek is verder geknipt in een deel van 10 jaar en 25 jaar.

  Verder hebben een kortlopend krediet moeten nemen voor de omzettingskosten en de boeterente.

  Aangezien ik zeer ontevreden was over eerder advies heb ik deze constructie zelf bedacht. Gewoon een excel sheet opzetten doorrekenen en je kunt je eigen aflossingsschema laten doorrekenen.

  Gevolg: ons huis staat niet meer onder water. Naast de reguliere aflossingen lossen we € 750 per maand extra af. Met de belastingteruggaaf van dit jaar lossen we extra af op het krediet.

  Verder leggen we een apart potje aan voor onvoorziene omstandigheden en groot onderhoud.

  Het duurt nog even maar over 19 jaar is het huis hypotheekvrij, een paar jaar voordat we met pensioen gaan.

  Liked by 1 persoon

 10. Heerlijk, aflossen. Wij lossen deze maand nog 3000 euro af. Vijfhonderd op de annuïteit en 2500 op de aflossingsvrije. Dan hebben we dit jaar 3500 afgelost. Eigenlijk hebben we nog 6500 staan om af te lossen. Maar ik vind het zo’n groot bedrag om kwijt te zijn van de rekening. En nu twijfelen we…aflossen of toch nog 4 maanden extra sparen en een nieuwe badkamer. De huidige is 20 jaar oud, en we komen op een leeftijd dat er een hoop gemak te halen is uit een aangepaste badkamer de komende jaren……Wat is wijsheid?

  Liked by 1 persoon

 11. Amai, dat was best wel een grote lening! Tja, hier in Belgie is annuiteitshypotheek standaard. Die van ons eigen huis is nog zo n 85000 € (was 115000€ bij aanvang) en loopt nog zo n 13 jaar. Tot nu toe hebben we nog niets vervroegd afgelost, maar we zijn aan het nadenken om toch een deel vervroegd af te lossen. Dan zijn onze maandlasten lager en kunnen we toch nog van de fiscale voordelen genieten.
  We zien wel. Eerst staan er ons terug zware verbouwingswerken te wachten :-/

  Liked by 1 persoon

 12. Wij stoppen met extra aflossen.wij zijn in 2010 begonnen met aflossen en hebben meer dan 150.000 extra afgelost, we zijn ruim over de helft.
  In 2015 deden we ook nog een grote investering en die levert veel meer op dan gedacht.(ruim 5 % per jaar)
  Daarom hebben we besloten om te gaan sparen om nog een investering te doen,
  Economisch gezien veel verstandiger, maar o wat kost het (nu al) moeite om niet af te lossen.
  Volgend jaar loopt onze rentevaste periode af, we betalen nu nog 5,8 % en dat gaat volgend jaar een stuk minder worden, onze maandlasten zullen dus meer dan halveren, als we de hypotheek vastzetten op zeg 2,2% kunnen we nog een beetje van de renteaftrek profiteren, en is een investering veel verstandiger. Maar niet aflossen kost moeite, we zijn zwaar verslaafd!

  Liked by 1 persoon

 13. Geweldig, hoe jullie bezig zijn! Af en toe een adempauze is helemaal niet erg, je prioriteiten wisselen nu eenmaal wel eens. Omdat ik nu hypotheekvrij, los ik helemaal niest af, maar ik spaar wel gewoon standaard elke maand voor de nieuwe (dan hopelijk kleine of niet-bestaande) hypotheek. Dat bedrag is – afhankelijk van of je ons gezamenlijke deel ook meetelt – ook ongeveer 2/3 keer een normale maandtermijn van rente en aflossing per maand.

  Liked by 1 persoon

 14. Wat fijn dat jullie weer een aflossing hebben kunnen doen, dat geeft toch weer een goed gevoel!
  Wij twijfelen nog of we extra af gaan lossen, al lijkt het mij wel een goed idee…op een spaarrekening krijg je bijna niets meer en dan is dit een goede investering.
  Wordt de HRA iedere keer verrekend als je iets aflost?

  Liked by 1 persoon

 15. Dat zal vast goed voelen voor je, weer een aflossing op de hypotheek.
  Wij hebben een spaarhypotheek en een aflossingsvrije. Op de laatste lossen we 250 per maand af. Heel soms schiet het er een maand bij in, dan balen we maar vaak gaat het goed. Onze zoons zijn bijna klaar met de studie dan kan er misschien nog een schepje bovenop.

  Liked by 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s