Geld. Hoe deden we het in 2017?

De vraag hoe we het deden in 2017 is simpel te beantwoorden. Goed! We gaven geld uit als water ;-). Maar spaarden het ook weer.

Elk jaar maak ik een begroting en houd ik per maand de uitgaven bij. Hoewel ik niet zoals vroeger tot op de millimeter budgetteer, is het wél nog exact genoeg om wat ik bedacht te leggen naast de realiteit.

Verwacht geen precies cijferoverzicht hier. Dat heeft niet zoveel zin. Want met geld omgaan is keuzes maken. Het gaat er mij niet om dat ik het minste uitgeef van iedereen (ik weet wel zeker van niet). Interessanter voor mij is te weten of wát ik bedacht, enigszins klopt met de realiteit. Zodat ik weet of het budget van 2018 wellicht moet worden bijgesteld.

Na jaren van consuminderen en aflossen zijn er verschuivingen gekomen. De eerste blogjaren deed ik vaak een zoektocht binnen de begroting naar (nog) meer ruimte, zodat er meer afgelost kon worden. Inmiddels is onze situatie flink verbeterd. De focus is wat verlegd. We sparen en lossen nog steeds af, maar we verbouwen ook in huis én we geven meer uit aan pret en gemak.

Vooral het gemak is een groot winstpunt. Ik kies ervoor om mijn energie te sparen en doe dus alleen nog maar online boodschappen. Ik koop zelfs regelmatig voorgesneden groenten.  Dat levert me ruimte op  (energie) en die ruimte vind ik voor nu belangrijker dan wat het eventueel extra kost aan geld.

Die extra kosten vallen trouwens enorm mee, zie ik als ik in de administratie duik. Natuurlijk kost het wat op jaarbasis als je elke week je boodschappen aan huis laat leveren voor €5,95 per keer. Maar ik doe minder impulsaankopen en beheer de voorraden beter op deze manier.

Mezelf vergelijken met anderen doe ik niet meer. Ik lees wel eens over gezinnen die rondkomen van €75 euro per week (of minder) of €85. Hartstikke goed als dat lukt. Zou mij misschien ook lukken als we geen vier katten hebben, we niet bijna alles biologisch kopen, de man geen alcohol meer drinkt en ik stop met mijn dieet dat bestaat uit stapels groenten op een dag. En zeker als ik energie zou hebben om langs meerdere winkels te fietsen, om de beste aanbiedingen in te slaan.

Wat we kopen en consumeren is een reflectie van hoe we in het leven staan. Natuurlijk is niet alles wat duurder is, automatisch beter. Maar het scheelt vaak wel dierenleed en dat vind ik belangrijk.

Dat gezegd hebbende, vind ik het grappig dat, ondanks dat nu de nadruk ligt op gemak en het kopen van zoveel mogelijk biologische producten, we voor het zoveelste jaar op rij toch weer minder uitgaven aan boodschappen (eten/drinken, verzorging/drogist, huishoudelijke artikelen). Ik overschreed het jaarbudget met maar liefst €14. Maar gaf wel ruim €700 minder uit dan vorig jaar en ruim €1000 minder dan het jaar ervoor.

Dus binnen onze eigen maatstaven doen we het heel goed.  We zitten nu op gemiddeld €110 per week voor een gezin van drie personen voor alles wat we nodig hebben om ons te voeden én te verzorgen. De Nibud standaard voor eten en drinken alleen is €104 voor een gezin van drie, dat is dus exclusief huishoudelijke en verzorgingsproducten.

Dus kunnen we 2 conclusies trekken:

 • De Nibud gaat uit van een vrij hoge standaard vind ik. Want wij zijn bepaald niet een standaardgezin met onze biologisch uitgavenpatroon
 • Zó slecht doen we het dus niet. Niet als ik het vergelijk met de Nibudnorm en zeker niet als ik onze uitgaven naast onze eigen meetlat leg ;-). 

Ik besef dat mezelf beoordelen naar mijn eigen maatstaven een beetje  klinkt als ‘wij van wc-eend adviseren wc-eend’, maar daar voel ik mij prima bij 😁 .

Op andere gebieden ging het ook goed. We gaven weliswaar geld uit als water (keukenrenovatie) maar dat was gepland. De zorgkosten waren pittig dit jaar (omgerekend gemiddeld €275 per maand) maar daar heb ik onder meer twee prachtige gehoorapparaten voor mét hulpstukken.

Als ik kijk naar onze financiële waarde, gaat het ook goed. In vergelijking met 1 januari 2017 is onze hypotheekschuld met €7451 gedaald, ons spaargeld met ruim €5000 toegenomen en onze totale waarde (hypotheekschuld minus spaargeld, bezittingen en waarde huis) is nu €27.000.  In 2014 berekende ik dit voor het eerst en toen kwam er nog €-11.000 uit deze rekensom.

Natuurlijk is dit gewoon wat we op papier waard zijn. Het dak waar we onder wonen nog precies hetzelfde en de auto waarin we rijden ook. Maar de schuldenlast is wel weer gedaald en de spaarrekening is gegroeid. Een mooi resultaat.

Voor 2018 gaan we gewoon door op dezelfde weg. Ik heb mijn boodschappenbudget iets verhoogd. Gewoon om iets meer ruimte te hebben. De spaardoelen zijn duidelijk:

 • nog €3850 sparen voor de te plaatsen dakkapel
 • € 3600 sparen voor de autospaarpot
 • € 1800 sparen voor eventuele studie kind
 • €1200 aflossen

Weinig aflossen dit jaar dus. Ik hoop dat we na dit jaar – als de verbouwing aan zolder klaar is -gewoon weer kunnen overgaan op flinke aflosbedragen. Voor nu kiezen we voor het verkrijgen van extra woongenot, door verbeteringen in huis aan te brengen.

Hoe hebben jullie het gedaan?

 

Advertenties

24 thoughts on “Geld. Hoe deden we het in 2017?

 1. Wij deden het ook wel goed.
  We hadden ingezet op voornamelijk aflossen (7000€), maar mijn contract werd verlengd en de nettokosten kinderopvang waren lager.
  Dus we hebben zelfs al wat kunnen sparen voor onze andere keuken die we in 2018 gaan laten plaatsen. Dus al met al positief!
  Verder hebben we eens flink geld gestopt in een paar dagen weg met z’n tweeen en dat was het waard!

  Liked by 1 persoon

 2. Ik vind het heerlijk om de ontspanning te voelen tijdens het lezen van je verhaal.

  Jullie zijn gewoon keigoed bezig. Als je alles op alles had gezet had je meer kunnen sparen. Maar…. was je dan ook gelukkiger geweest of misschien wel “alleen maar meer geobsedeerd door geld”?

  Goed genoeg is goed genoeg. Zo sta ik er zelf tenminste in…. mijn financiële jaar was goed genoeg.

  Liked by 1 persoon

 3. Ik herken altijd zoveel in jouw blogberichten, dank je wel daarvoor! Jij was een van mijn inspiratiebronnen om te gaan bloggen. En hoewel ik nog veel korter bewust bezig ben met het omgaan met de financiën, herken ik het proces maar al te goed. Ook hier is de focus wat verlegd. Maar dat kon alleen door in de eerste jaren flink te besparen.

  Liked by 1 persoon

 4. Bij AH kan je een bezorgbundel nemen waarmee je een forse korting krijgt op de bezorgkosten. Ik kan het op hun site niet vinden maar misschien kan je bellen, dan betaal je €2,- voor bezorgkosten per keer en maakt het niet uit welk tijdstip je kiest.

  Liked by 1 persoon

 5. Ook hier is het financieel goed gegaan. We merken het sneeuwbaleffect van aflossen en hebben meer afgelost dan we hadden verwacht. Dit jaar lossen we wat minder snel af en hebben we meer kosten aan ons huis. We laten het schilderen aan de buitenkant en nog zo wat dingen.
  Ik werk niet meer met een budget voor voeding. Ik vind het fijn om niet aan een budget te hoeven denken als ik weer eens flink groente en fruit insla, een bestelling plaats bij een online toko of bij pit en pit. Ik kan me op zulke momenten zo rijk voelen 🙂

  Liked by 1 persoon

 6. “onze totale waarde (hypotheekschuld minus spaargeld, bezittingen en waarde huis) is nu €27.000. In 2014 berekende ik dit voor het eerst en toen kwam er nog €-11.000 uit deze rekensom.”

  Is de totale waarde niet je bezittingen minus je schulden? Anders zou een hoge hypotheekschuld tot een hogere waarde leiden.

  Liked by 1 persoon

 7. Fijn hoor dat gemak blijkt te besparen. Dat zijn de echte meevallers 😉

  Die verbouwingen klinken ook fijn (uiteindelijk dan).

  Ik stopte met werken en we adopteerde dit voorjaar onze dochter (= 7 weken wonen in het buitenland / geen inkomsten / wel extra kosten rondom adoptie / reis / weet ik veel) en we komen nog steeds rond, met nog wat op de spaarrekening ook 🙂

  Dusss ondanks een gebrek aan precieze cijfers vinden wij van WC-eend dat we het goed doen 😉

  Liked by 1 persoon

 8. Dat klinkt heerlijk ontspannen. En dat is misschien ook waar je het die eerste jaren voor hebt gedaan. Rust. Je dingen kunnen veroorloven en nog steeds onder je stand te leven. Goed gedaan alles, en fijn om te lezen dat het jullie goed gaat.
  Ik vraag me altijd ook wat dingen af bij mensen die van zo weinig leven. Ja, het kan wel en ik zal absoluut beamen dat minder = meer in veel gevallen, maar ook tot een zekere hoogte. Elke avond macaroni vind ik dan weer een beetje armoedig, ook al staat er een dik huis en een grotere spaarpot dan die van mij tegenover…

  Liked by 1 persoon

 9. Heerlijk is dat he als de financiën goed onder controle zijn en je tevreden bent met hoe en wat je uitgegeven hebt. Ik hou de hand ook goed op de knip zodat die grote uitgaves ook gewoon kunnen voor de katten en een andere auto eind 2016. Ik heb net de balans opgemaakt van mijn persoonlijke pensioenpot (naast het pensioen van mijn werk), die ik bijeen aan het sparen ben zodat ik niet hoef te wachten tot de overheid zegt dat ik met pensioen mag. 😉 Dat gaat ook voorspoedig. Ik heb mezelf op een paar mooie nieuwe pannen getracteerd want dat was wel nodig. Gekocht via op zo’n site waar je er op bied, dus uiteindelijk ook nog een koopje. 😃Ben er blij mee.

  Liked by 1 persoon

 10. Ik vind het altijd zo typerend dat jullie in zo’n zelfde situatie zitten als de onze. Ik heb per 23/12 (onze nieuwe maand) ons boodschappengeld verhoogt naar 100 per week, gewoon voor de luxe, maar er nog geen gebruik van hoeven maken door de voorraad. Ook het aflossen is niet geheel volgens planning gegaan. De nadruk ligt op de verbouwingen in huis. Wel is het restant spaardepot in januari toen afgelost maar verder maar 1000 euro.
  En in 2018 zal er ook niets afgelost worden. Dan staat de tuin op de planning en hopelijk wordt de badkamer beneden afgemaakt.
  Ook geen vakantie dit jaar. De potjes worden wel verder gevuld, maar ook alweer voor een groot gedeelte uitgegeven.
  Wij zijn begonnen met extra sparen in de hoop dat we dit kunnen gebruiken voor mijn man om eerder te kunnen stoppen met werken.
  Zoals je kunt lezen, allerlei plannen. Lieve groeten.

  Liked by 1 persoon

 11. Jullie zijn goed bezig! Ik vind biologisch eten ook heel belangrijk en zeker alles tegen dierenleed!
  Wij kopen ook veel biologische voeding en veel groente en ik ben minder kwijt dan vroeger.
  Verder hebben wij ook best veel gespaard afgelopen jaar!

  Liked by 1 persoon

 12. mijn man heeft aow en een klein pensioen
  ik werk 28 uur in supermarkt
  bij elkaar is dit zo’n 2200 euro
  wij hadden ons zakgeld op een, voor ieder, aparte rekening daar manlief soms naar mijn mening iets teveel geld uitgeeft aan hobbys of andere dingen die wij “nodig”hebben.
  Ik heb niet zoveel nodig voor mijn hobbys dus is deze rekening een bufferrekening geworden
  hier wordt 4 wekelijks (ik krijg mijn salaris per 4 weken) 250 euro gestort en op de spaarrekening, aan deze rekening gekoppeld, nog eens 200 euro maandelijks
  het voordeel is dat we niet meer rood staan, want als dat dreigt te gebeuren boek ik genoeg over, en dat manlief niet meer ziet hoeveel we hebben (vraagt er niet eens naar) zodat we nu eindelijk rust in de financien hebben en kunnen sparen voor de aflossing of onverwachte uitgaven

  Liked by 1 persoon

 13. Wij doen het bovenverwachting goed in 2010 voorzichtig begonnen met extra aflossen, om er in 2012 vol voor te gaan we hadden een tophypotheek die als een molen steen om onze nek hing.
  Nu 5 jaar van met volle overgave aflossen achter de rug en de hypotheeklasten met 1260 euro (per maand) zien dalen,( niet alleen door t extra aflossen, ook omdat 1 hypotheek deel afliep) nu nog maar een kleine schuld en dit jaar rente herziening (van 5,85% naar??) dus dat word nog minder. daarom besloten dit jaar niet extra af te lossen. maar o wat kost dat een moeite!
  Het zit zo in je systeem. net als t zuinig leven ik denk dat we t bespaarde geld gaan investeren en misschien wat eerder stoppen met werken.
  Maar mede dankzij deze site zijn we zover gekomen,dus bedankt Martine!
  Geen geldzorgen meer geeft zoveel rust in je hoofd

  Liked by 1 persoon

 14. Wij zijn al een aantal jaar bezig om een grote schuld versneld af te lossen (duo schuld), om te kunnen investeren in een eigen huis. Die schuld is nu nog onder de 8.000 euro. We wilden deze afgelopen jaar helemaal aflossen, maar ik werd zwanger en we krijgen over een maand ons 2e kindje. We vonden een buffer nu iets belangrijker, want je weet niet wat er stuk gaat, plus er moest op de bovenverdieping het een en ander verbouwd worden voor de komst van spruit 2. Het komende jaar is het de bedoeling om de duo schuld wel helemaal af te lossen en dat kan ook prima met ons inkomen en budget. Ons budget voor de boodschappen is €80,- per week. Soms minder nodig, soms iets meer. Al met al kunnen we dit goed volhouden. Qua dierenleed proberen we geen vlees meer te eten, dit deden we al vrij lang, overstappen naar plantaardige melk bleek een stap te ver voor ons. Tot dusver proberen we vegetarisch te eten en we missen het vlees niet.
  Leuk blog! Ik ga lezen!

  Liked by 1 persoon

 15. € 104 per week voor drie personen vind ik ook ongelooflijk veel als dat alleen voor eten en drinken is. Als je niet biologisch inkoopt kun je toe met 60 a 70 zonder al te veel moeite volgens mij?
  Bij mij kwam Coop vandaag voor €41,95 boodschappen voor een week bezorgen. Ik was wel de sojamelk vergeten, bijna alles in de aanbieding en ik ben een beetje voorraad aan het opmaken. Daarentegen had ik dan wel weer 4 rookworsten, 3 keer wraps en 2 keer 500gr verse worst (dus voor vier maaltijden) omdat ze in de aanbieding waren en ik had nog een beetje voorraad erbij besteld omdat ik nog niet aan het minimum van €40,00 zat) Coop bezorgd nu gratis hier.

  Liked by 1 persoon

 16. Mooie plannen! Ik vind dat Nibud idd altijd een beetje aan de hoge kant zit. Vraag me ook altijd af hoe mensen dat doen als ze bijvoorbeeld wel kinderen en niet twee inkomens hebben. Dan kun je met die Nibud-normen nooit uitkomen, volgens mij!

  Ik heb afgelopen jaar voor het eerst echt actief belegd en dat gaat erg goed. We hebben samen 10% afgelost op de hypotheek, dat was de max, dus ook mooi. Daarnaast sparen we samen ook goed, voor ons hopelijk nieuwe huis straks een keer. Dat is gewoon een vast bedrag per maand, dus daar heb ik niet speciaal een doel voor, anders dan dat. En zoveel mogelijk overhouden dan natuurlijk.

  Mijn doelen zitten dit jaar veel meer in de uitdaging met mezelf aangaan, uit mijn comfortzone stappen en als gevolg daarvan ook mijn inkomen meer passief maken én verhogen. Dat heeft natuurlijk wél weer effect op het financiële plaatje!

  Liked by 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s