Besmet

Kun je besmet raken met parasieten door een kattenbak? vroeg Marijke mij. VeggieMo had ook die gedachte: Kun je het dan misschien ook oplopen als je met de katten kroelt. Of wanneer jij de bak niet meer schoonmaakt en de mannen wel en zij raken weer besmet. Kun jij dan weer besmet raken door hen? 

Ja, dat kan zeker. Maar besmetting komt ook voor door contact met besmet voedsel. Of als je een hand geeft aan iemand die net naar de WC is geweest en zijn handen niet goed genoeg heeft gewassen. Als je een deurknop aanraakt in een winkel, een ziekenhuis, een verzorgingshuis. Als je in een café zit en eet van een bakje nootjes. Of na een bezoek aan de tropen. Als je een kind hebt dat veel in contact komt met andere kinderen. In de ballenbak van IKEA. Als je wisselgeld aanneemt in een winkel. Als je naar de kapper gaat.

Naar schatting 4 miljoen mensen in Nederlands hebben een parasiet in hun darmen.  Het merendeel van deze mensen merkt daar niets van of weet dat niet. Vaak hebben mensen wel klachten maar dan wordt na een bezoek aan een huisarts geconstateerd dat het om prikkelbaar darmsyndroom (PDS) gaat. Terwijl uit onderzoek blijkt dat 48 % van mensen met darmklachten en diagnose PDS, in feite de parasiet Bastocystis Hominis in hun darmen heeft. Voor ‘mijn’ parasiet, de Dientamoebe Fragilis, is dat 35 % van de mensen. Tijdens een onderzoek in 2014 werd de ontlasting van kinderen van 7 jaar met buikpijn geanalyseerd. 70 % bleek drager van een parasiet te zijn.

Buikpijn an sich is geen indicatie. Ook bij mensen zonder klachten worden parasieten aangetroffen. De conclusie van expert Saskia van As  is dat naar schatting 20 tot 30 % van de mensen besmet is.

De meeste mensen ondervinden helemaal geen last van een parasiet. Er zijn zelfs artsen die menen dat een parasietenbesmetting erbij hoort, iets waar je overheen groeit. De meest waarschijnlijke bron van besmetting is de jeugd: een groot deel van de kinderen tussen de 4 en 14 jaar is drager van parasieten. Net als dat kinderen in deze leeftijd ook vaak wormen hebben. En net als dat je over virussen heen kun groeien door ermee in aanraking te komen, kan dat schijnbaar ook met parasieten. Het immuunsysteem wordt dan juist getriggerd om optimaal zijn werk te doen.

Dat werkt helaas niet altijd. Soms is de darmflora niet optimaal. Dat kan omdat je bijvoorbeeld veel zetmeelrijke voeding eet. Of omdat je ziek bent en antibiotica hebt geslikt.  Er zijn veel situaties voor te stellen waarin je a) besmet kunt worden en b) de parasiet in afwachting van een goed moment actiever wordt.

Het is een kwestie van oorlogsvoering in de darm. Soms zijn de goede troepen verzwakt en op dat moment komen de slechteriken in actie. Soms heel subtiel. Je merkt weinig, wellicht wat hoofdpijn of vermoeidheid. Maar soms acuut: heftige buikpijn en diarree. Je kunt al jaren vage klachten hebben die ineens escaleren. Het kan allemaal.

Dus terugkomend op de vraag: hoe ben ik er aan gekomen? Nou, dat kan op heel veel momenten zijn. De kans dat je besmet raakt is groter dan de kans dat je niet besmet raakt. Ik heb zo lang als ik mij kan herinneren katten gehad. Ik heb een kind. Ik ben in de tropen geweest. Ik heb 12 jaar geleden in één winter geloof ik iets van 6 keer een antibioticakuur gehad. Mijn immuunsysteem is al jaren slecht.

Het kan dus allemaal. De vraag hoe je er aan komt is voor mij dus niet zo heel relevant. Hoe ik ervan af kom des te meer 😉 .

Gebruikte bronnen:

  • ‘Voed je bacteriën. Het microbioom dieet’, Saskia van As.
  • ‘Darmklachten’, Saskia van As
Advertenties

9 gedachtes over “Besmet

  1. Leuk dat je een stukje schrijft nav mijn opmerking. En inderdaad is het, denk ik, niet mogelijk om te leven zonder in contact te raken met wat voor akeligs dan ook. Is bovendien niet erg, als je gezond bent.
    Ik vraag me alleen af, of het dan zin heeft om jouw twee gezonde mannen te belasten met een naar medicijn, terwijl jij door poezen, deurknoppen of bv hand schudden met onbekenden de parasiet zo weer “binnen” hebt.
    Elke avond een glas whiskey heeft mij wel een behoed voor een Afrikaanse voedselvergiftiging, misschien een tip?

    Liked by 1 persoon

  2. Pingback: Tegen de stroom inzwemmen | Min of Meer

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s