Kleine wereld

Kijk, zo voel ik mij. Lodderig en moe maar niet ontevreden

Mijn wereld is erg klein op dit moment. De combinatie van een terugslag van de ME met de bijwerkingen van de medicatie én het aangepaste koken vanwege het dieet dat we volgen om het succes van de medicatie te vergroten, maakt dat er héél weinig overblijft voor andere dingen. Ik kook, bak en lig plat. Tussendoor soms een afspraak met een behandelaar (fysio, ortho) en dat is het dan wel.

Het goede nieuws is dat  we klaar zijn met de medicatie. Fijn, want wat een baggerzooi is het! We hadden alle drie flink last van bijwerkingen: hoofdpijn, duizelingen, maag- en buikpijn, misselijk, hyper gevoel. Als die parasiet nou nóg de nek niet is omgedraaid weet ik het niet, want wij gingen er bijna aan onderdoor 😉 .

Vrijdag is de nacontrole, dan leveren we de ontlasting in en ik hoop ergens volgende week de uitslag te krijgen en de vlag te kunnen uithangen.  Vanaf vrijdag eten de mannen ook weer normaal. Ook fijn want dat betekent dat ik dan wat ontlast wordt. Er valt nu bijna niet tegenop te bakken en te koken. Ik ben wel heel trots op vooral Puber dat hij het volhoudt en dat zonder te mopperen. Positief is ook dat hij heeft ontdekt dat eten méér is dan brood met beleg. Hij heeft veel nieuwe dingen geprobeerd de afgelopen tijd en sommige gerechten zijn zo een succes dat we er die gewoon inhouden.

We gaan dus niet helemaal terug naar ‘normaal’. Het plan is dat ze wel weer gewoon brood mee naar school en werk mee gaan nemen (dat is dus normaal eten voor hun) maar voor het ontbijt zijn er definitieve aanpassingen (meestal yoghurt met bessen en nootjes nu) en ook met het avondeten zijn de mogelijkheden nu wat groter. Het is geen ramp als er eens een maaltijd zonder pasta, aardappelen of rijst op het menu zal staan. De bloemkoolpizza van zondag was bijvoorbeeld best een succes. En ook de groentenfritters met tstatiki of de tomatensoep worden na schooltijd enthousiast naar binnen geschoven. Dat is toch een stuk gezonder dan 4 boterhammen met hagelslag of kaas ;-0. Maar natuurlijk gaan ze komende tijd wel flink genieten van eten dat nu niet langer verboden is. Veel gesprekken zijn hier de afgelopen tijd gegaan over wát ze het meest missen nu en wat ze het eerste weer gaan eten als het weer mag.

Nou dat dus. Meer heb ik niet te vertellen. O, wacht, toch wel: bedankt voor de enorme hoeveelheid aan fijne reacties naar aanleiding van mijn blog over de documentaire Unrest. Dat heeft me heel veel goed gedaan!

Advertenties

18 gedachtes over “Kleine wereld

 1. Wat is ME toch veel meer dan gewoon heel erg moe.
  Ooit ook die diagnose gehad want ja ze vonden niets. Moest er mee leren leven.
  Ik kwam er al snel achter dat ik dit helemaal niet had.
  Ik wens je veel sterkte met alles waar je mee bezig bent. liefs

  Liked by 1 persoon

 2. Hopelijk is de parasiet nu verslagen! Wat een inzet. Ik vind het heel knap dat je gezin zo goed heeft meegedaan met het dieet. Zeker ook hoedje af voor je zoon! Echt knap dat hij het zonder mopperen heeft volgehouden.

  Liked by 1 persoon

 3. Jouw zoon en vriend tonen hiermee ook dat ze je heel serieus nemen en van je houden.
  Ik heb de documentaire ook bekeken, dat je soms een heel goede periode kan hebben en dan weer een grote terugval beleven.. dat hakte er bij mij in. Want elke keer moet je dus weer accepteren dat het niet over is of beter… Ik wens je toe dat je in ieder geval de parasiet verslagen hebt en dat deze behandeling niet voor niets is geweest. Veel sterkte en ik bewonder je veerkracht. Bieke

  Liked by 1 persoon

  • Dat is Gerrie ja.
   Ik persoonlijk ben van mening dat twee keer per dag brood met beleg en in de avond dan ook nog vaak pasta te veel tarwe is voor een mens, ook al ben je gezond. Bovendien is het meeste beleg bepaald niet voedend. Chocopasta of jam of hagelslag zijn niet gezond te noemen. De meeste vleeswaren zijn te vet en zout en bewerkt.
   Nederlanders wijken erg af qua eetgewoonten. In andere landen wordt veel minder brood gegeten, vaker warm tussen de middag.
   Zeg nou zelf, een boterham met hagelslag wat een groot deel van de Nederlandse kinderen ( en volwassenen) naar binnen werkt in de ochtend, is toch niet gezond te noemen.
   Ik denk dat zo een eetpatroon ook voorgezonde mensen schadelijk is. Misschien op den duur zelfs klachten kan veroorzaken.
   Maar dat is mijn bescheiden mening 😁

   Like

 4. Na twee broodmaaltijden vind ik ook dat je dan ‘s avonds geen pasta moet eten. Maar er is niks mis met een boterham met kaas en een met hagelslag en een glas melk als ontbijt. Het overige volgt dan gedurende de dag wel. En beter een extra boterham als tussendoortje dan een zak chips of snoep. Dan heb je al veel gewonnen.
  Ik zet ook in op variatie en het vermijden van “te”.
  En wat het buitenland betreft: het is in Frankrijk wel honger lijden na een croissantje (de jam en boter laat ik liggen) en een café-con-leche in de ochtend. Ze hebben daar niet voor niets het tweede dejeuner uitgevonden. En twee warme maaltijden per dag, nou nee, bedankt. Ik krijg dat als lunch niet naar binnen.
  Onze Nederlandse broodmaaltijden zijn ook veruit te verkiezen boven het assortiment van de snackbars. Als we die nou eens zouden verbieden! (Dictuur)
  Met alle onderzoekenen en nieuwe voedingsmiddelen zal er nooit een eenduidig voedingsadvies komen. En dat is prima. Ik vind het Voedingscentrum ook maar niks met zijn dwingende adviezen. Een ieder moet doen wat voor zichzelf goed voelt. Er zijn zoveel meningen over gezonde voeding, daar komen we toch nooit uit. Voeding heeft minder invloed op ziektes dan gesuggereerd wordt. Jij hebt er baat bij (soms), maar denk bijvoorbeeld aan Moerman.

  Liked by 1 persoon

  • Voeding heeft veel meer invloed op behoud van een gezond lichaam en gezonde geest dan gesuggereerd wordt. En heel veel mensen voelen helemaal niet meer wat goed is voor hun lichaam. En kanker bestrijden met gezonde voeding het Moerman dieet, is een heel ander verhaal, dan kanker voorkomen met een gezonde leefstijl met veel groente en fruit, noten, zaden en weinig vlees, veel bewegen, weinig stress en niet roken drinken. En dat is mijn bescheiden mening. Bieke

   Liked by 1 persoon

 5. Veel sterkte. Veel van wat je schrijft is voor mij erg herkenbaar nu ik op mijn operatie wacht. Ik doe boodschappen, daarna de rest van de dag plat.. wat dat betreft ben ik wel blij dat mijn ziekte onder minder extreme omstandigheden niet zulke heftige vermoeidheid veroorzaakt als dit.

  Ik kan me niet voorstellen hoe het zou zijn om zo voor de rest van mijn leven te moeten doorgaan zonder hoop op verandering, ik weet nu tenminste dat er een tijdslimiet aan zit.

  Blij dat je met je mannen een compromis hebt kunnen vinden over het eten, dat is fijn. Scheelt extra werk en is vast een bonus voor hun gezondheid 🙂

  Liked by 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s