De recensie die ik niet schrijf: Geld en Gedrag

Boeken over de psychologie van geld vind ik geweldig interessant om te lezen. Niets is irrationeler immers dan onze omgang met geld. We denken te weten waar we ons geld aan uitgeven en dat het onze keuzes zijn maar niets is minder waar. We zijn slaaf van onze impulsen, reclametechnieken en onze opvattingen over geld. Onze financiële keuzes zijn vaak helemaal niet zo goed doordacht. En met elke keuze die we maken, blokkeren we de weg naar een ander product of levenswijze. Al zijn we ons daar vaak helemaal niet van bewust.

Het leukste boek dat ik hier tot nu toe over las was Psychologeld, ik heb daar enorm veel van opgestoken. Dan Ariely & Jeff Kreisler schreven onlangs ook een boek over dit onderwerp, ‘Geld en Gedrag. Hoe je de psychologie van geld in je voordeel kan gebruiken‘. Dat reserveerde ik natuurlijk meteen heel enthousiast bij de bibliotheek. Maar liefst zes weken moest ik er op wachten en toen het mailtje kwam dat het klaar lag, stuurde ik een ietwat tegenstribbelende puber op pad om het te halen voor zijn moekie.

En toen? Ja toen, nou, euh. Ik denk dat het heel interessant is. Weet ik eigenlijk wel zeker. Alleen ik kan me nergens op concentreren. Ik kan wél stukjes tikken – beetje ouwehoeren en schrijven doe ik volgens mij ook nog als ik onder een steen lig – maar lezen en informatie verwerken gaat heel moeizaam momenteel. Iets met brainfog mensen.

Dus legde ik het opzij en probeerde het een week later weer. En nog eens. En toen was de inlevertermijn verstreken. Verlengen kon niet want het boek is helaas door een ander gereserveerd.

Dus, bij deze mijn welgemeende tip: heb je geen last van brainfog en ben je geïnteresseerd in hoe je brein een grote rol speelt in je uitgavenpatroon? Lees dan dit boek. Dan kun je mij misschien vertellen waar het over gaat 😉 .

13 gedachten over “De recensie die ik niet schrijf: Geld en Gedrag

 1. Het kan natuurlijk ook zijn dat het boek gewoon niet bijster goed geschreven is, en dat het dus niet aan jou ligt. Ik denk bij boeken waarbij ik mijn aandacht niet kan houden ook altijd dat het aan mij ligt. Maar het is ook de taak van de schrijver om de lezer te ‘pakken’ en mee te nemen ; )

  Liked by 1 persoon

 2. O dit is zo herkenbaar!
  Ik heb al jaren dat ik de concentratie voor boeken niet op kan brengen en als ik het probeer val ik in slaap zonder ook maar iets onthouden te hebben!
  Korte stukjes zoals blogs gaat prima, maar een heel boek is een no go.
  Ik heb er nu ook 2 van de bieb liggen over interessante onderwerpen, maar het wil maar niet lukken 😦

  Liked by 1 persoon

 3. Hahaha, dank voor de tip ;). Ik zal hem eens reserveren bij de bieb. Ik had recent weer wat boeken gereserveerd nav tips op FB ofzo over bespaarboeken…

  Sterkte met je concentratie, dat is wel lastig :/…

  Liked by 1 persoon

 4. Het is in ieder geval een eerlijke non-recensie 😃
  Maar het blijft natuurlijk wel rot voor je dat het concentreren niet lukt. Hopelijk lukt het met een wat eenvoudiger boek wel.

  Liked by 1 persoon

 5. Dat is uitermate vervelend die brainfog. Had/Heb er soms ook last van en daarom beperk ik het aantal boeken wat ik meeneem. En dan nog merk ik dat de uitleentermijn soms te kort is. Of dat ik niet aan de rest van de boeken toe kom.
  Gelukkig kan je ze altijd op een ander moment weer reserveren en een tweede, derde of tiende poging doen.

  Liked by 1 persoon

 6. Wat jammer dat het niet lukt dit boek te lezen. Ik ben er momenteel in bezig (op 2/3 nu) en ik vind het heel boeiend. Het geeft letterlijk inzicht in ons gedrag ten opzichte van geld en hoe irrationeel dat gedrag dan vervolgens is. Zo staat er een stuk in over inspanningsbeloning. Hoe meer inspanning er is geleverd, hoe meer waarde we het resultaat toekennen. Als hetzelfde resultaat vervolgend met veel minder inspanning ook wordt behaald, kennen we het minder waarde toe. Als voorbeeld wordtgenoemd een restaurant met open keuken. We zien het harde werken en vinden de prijzen op de menukaart ineens veel logischer dan wanneer we de arbeid niet hadden gezien. En zo staan er nog talloze andere voorbeelden in dit boek. Psychologeld klinkt ook interessant, lijkt me wel wat voor hierna.

  Liked by 1 persoon

 7. Hahaha, ik moet hier heel erg om grinniken. Denk niet dat dat de bedoeling is, maar grappig vind ik het wel. Best knap gedaan zo, niks vertellen over een boek, maar nu wil ik ‘m toch gaan lezen 😀

  Liked by 1 persoon

 8. Yes van de zomer gelezen. Het is wel wat Amerikaans geschreven, maar haal en toch leuke tips uit. Vooral hoe je hersenen je kunnen misleiden. Geven voorbeelden over all inclusive vakanties en mensen die niet all inclusive vakanties boeken. Wat mensen dan denken en hoe ze dan hun vakantie beleven. Ik vond dat wel opvallend wat dat met je doet.
  Maar ik heb het boek niet in 1 ruk uitgelezen, daar is het ook geen boek voor.

  Liked by 1 persoon

 9. Haha, ik wacht ook op m’n reservering. Heb meer boeken van Ariely gelezen en vind hem een goede schrijver. Duidelijke stukken, zeer interessant, goede voorbeelden. Ben benieuwd naar deze 🙂

  Liked by 1 persoon

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s