Zuinig aan doen

Zoals ik een tijd geleden schreef staat de baan van M. op de tocht. Zoals in zoveel bedrijven is er ook bij hem op het werk regelmatig veel onrust. Dat is al jaren zo. Maar de onrust is nu wel heel groot. Het is een groot Amerikaans bedrijf met vestigingen over de hele wereld en er gaat flink de bezem door.

Van de week werden de eerste acties bekend en die stemmen niet vrolijk makend. 80 % van de werknemers van een van de bedrijfsonderdelen vliegt eruit. Over de afdeling van M. is nog niets bekend maar hij verwacht ook zijn baan kwijt te raken. Dit gezien eerdere signalen. Dat heeft niets met te maken met hoe hij zijn werk doet en des te meer met hoe vanuit Amerika wordt gedacht over hoe het werk ingericht kan worden. Daar zijn ze van mening dat veel van de werkzaamheden waar hij zich onder meer mee bezighoudt, kunnen worden verplaatst naar Hongarije. Daar zitten werknemers voor de helft van het geld te werken zonder enig benul van het bedrijfsproces. Maar dát dringt helaas niet door.

Hij wacht het voor nu even af. Wellicht zit er een ontslagvergoeding in die hij kan gebruiken om eventueel een opleiding te volgen. Hij zal een eventueel ontslag ook zeker gaan aangrijpen om te kijken of hij iets hier in de regio kan vinden. Ik denk dat hij er op zich niet zo rouwig om is als hij deze baan verliest, hij heeft niet heel veel met de bedrijfstak, maar aan de baan kleven wel veel voordelen: een heel fijn salaris, de mogelijkheid regelmatig vanuit huis te werken en veel vrijheid om alles zo in te delen zoals hij het wil.

Ontslag betekent natuurlijk minder geld en ook is het onzeker of hij een baan vindt voor hetzelfde fijne salaris. Een baan hier in de regio zal denk ik sowieso minder goed betaald zijn. Maar het is zoals het is. Minder reistijd en wellicht ook minder stress zijn ook belangrijk.

Ik weet nog wel van de vorige keer dat ik niet echt voorbereid was toen wij een flinke inkomensverlaging voor onze kiezen kregen. De overgang was daarom best zwaar want schrikken. Eenmaal onze administratie op de rit, bleek dat er legio bespaarmogelijkheden waren. Dát is helaas nu niet meer het geval. Hoewel we bepaald niet meer elk dubbeltje omdraaien zijn wel alle makkelijke besparingen zoals lidmaatschappen en dergelijke al jaren opgezegd, stoken we al jaren heel zuinig en geven we weinig uit aan onnodige spullen.

Wat niet wil zeggen dat besparen niet kan. Die zijn ook nu wel te realiseren en die gaan pijn doen, omdat de meeste daarvan vallen in de categorie pret en mijn behandeling. Ik ben nu gemiddeld €300 per maand kwijt en dát kan ik dan echt niet meer betalen. Maar het is zoals het is.

Zolang we niet weten wát er gaat gebeuren en hoe onze financiën straks gaan uitpakken, is het natuurlijk natte vinger werk. Maar wie mij een beetje kent weet dat ik graag ben voorbereid. Dus staat de nood-begroting klaar en ga ik de komende tijd al kijken of ik hier en daar bezuinigingen kan door voeren.

Dat betekent ook dat we geen geld laten liggen. Hoewel we een eigen risico hebben van €100 en de factuur van het verhelpen van de lekkage in de badkamer ‘slechts’ €122 was, is het toch €22 die we kunnen declareren en dus deed ik dat zojuist. Daar koop ik toch weer heel wat blikken kattenvoer van.

Verder maken we er maar het beste van. Het genereert natuurlijk wel wat stress, vooral voor M. Waar ik wel heel bij om ben is dat we door het vele aflossen op de hypotheek inmiddels makkelijker dan 10 jaar geleden een inkomensverlies kunnen opvangen. Niet zonder pijn en moeite maar we hoeven niet ons huis te koop te zetten. De stress die we 10 jaar geleden hadden, kwam vooral voort uit het feit dat de woonlasten nauwelijks te dragen waren nadat ik ziek werd en mijn inkomen zo naar beneden ging. Ons huis verkopen was geen optie, aangezien de crisis net was los gebarsten en het huis ook zwaar onder water stond. Wat dat betreft gaan we nu een onzekere en wellicht mindere tijd tegemoet maar wel vanuit een gezonde financiële basis.

Advertenties

13 gedachten over “Zuinig aan doen

 1. Je bent nu goed voorbereid en wie weet gaat hij er in inkomen wel op vooruit. Ik hoop het voor jullie want het zou toch heel fijn zijn als jouw behandelingen gewoon door kunnen gaan. Onzekerheid is nooit fijn en brengt veel stress mee, ik hoop dat er snel duidelijkheid komt.

  Liked by 1 persoon

 2. Dat is natuurlijk heel moeilijk die onzekerheid en erg balen, maar fijn dat jullie al veel aan de hypotheek hebben afgelost dat scheelt weer in de vaste lasten. Jullie zijn er nu gelukkig wel een beetje op voorbereid, maar leuk is anders, ik hoop dat er snel duidelijkheid is.

  Liked by 1 persoon

 3. Wat naar die onzekerheid. En het brengt ook spanning met zich mee. Goed dat je er nu al mee bezig bent. En dat jullie op de hypotheek hebben afgelost zodat de maandlasten ook minder zijn. En een mens heeft veerkracht.
  Toen Hubbie met pensioen ging en wij behoorlijk in moesten leveren schrok ik wel even. Maar we redden het prima. Je leeft naar wat je hebt. En ik weet zeker dat het jullie ook lukt. Heel veel sterkte de komende tijd. Ook wat betreft je gezondheid. Want het zal best een impact hebben.

  Liefs Joanne

  Liked by 1 persoon

 4. He wat rot nou, die onzekerheid. Ik hoop dat er in ieder geval snel zekerheid is over wat het wordt, want duidelijkheid hebben scheelt al heel veel. Al is het wellicht baanverlies, dan kan je in ieder geval stappen in de goede richting gaan doen. Ik wens jullie in ieder geval sterkte ermee.

  Liked by 1 persoon

 5. Ik hoop natuurlijk dat M. zijn baan behoudt maar anders is het misschien fijn om de voordelen van het ontslag proberen te zien (zoals je al beschreef in je blog). Ieder einde is een nieuw begin :-).

  Liked by 1 persoon

 6. Weten dat er een goede basis blijft en dus stabiliteit is inderdaad heel belangrijk. Heb je er bij je berekeningen rekening mee gehouden dat 70% van het laatst genoten salaris een maximum heeft. Dus nooit meer dan het maximum uurloon dat voor WW geldt…Veel mensen rekenen met 70% van het laatst genoten inkomen, maar dat is niet correct want er wordt een maximum aan gesteld van 124,- per dag. Maar dat zul je vast wel allemaal hebben uitgezocht. Veel sterkte de komende periode.

  Like

Zeg het maar!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s